Obnova stanovanja

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Verjetno bo še potrebno spet izvesti elektro meritve?
Zakonsko ni obvezno, ker gre za privat prostore.

Bo pa vsak dober električar to naredil in preveril za seboj v okviru svojega dela.

ne-ne-1.gif

2x napačno

1) Zakonsko je potrebno v vsakem primeru.

2) Nekaj je samokontrola izvedenega dela, drugo je pregled v skladu s standardom in ki zahteva svoj čas in €.

@avtorju
Za pregled in meritve potrebuješ električarja s potrdilom, ki pregleda inštalacijo in opravi meritve, ter izdela zapisnik.
Morda sem res napisal nekoliko dvoumno.

a) Če delaš sam:
Če stranka dela sama na že obstoječem električnem priključku (že ima obstoječi električni priključek) lahko od priklopa naprej dela sama, vendar v tem primeru sama nosi odgovornost za pravilno inštalacijo - sem spada tudi meritev, ki pa jo imaš samo in izključno zase, pa zato tega nikoli nihče doma ne dela. Pri tem se pogosto dogajajo anomalije od slabih spojev do napačnih priključitev, brljenja itd. Jaz v taki hiši ne bi mogel mirno spati.

b) Če dela pooblaščen električar:
Vsak certificiran električar pa bo definitivno za seboj in za svojim delom tudi stal.
Posledično to vključuje tudi meritev, ki je pa itak že v ceni storitev inštalacij. Nekateri izvajalci pač nimajo merilne opreme ( tipa npr. Metrel, Fluke, ...), pa bo to delo prepustil drugemu, navadno kakšnemu partnerskemu podjetju. In takih izvajalcev/podjetij poznam ogromno. Eni naredijo inštalacijo, takoj za njim se izvede meritev, ter preda inštalacijo stranki v uporabo, v primeru seveda, da je vse OK.

In ja, pregled zahteva svoj čas. Denar pa - še enkrat preberi točko B - spada zraven k delu.

LP

proteus

Pripravnik
25. nov 2011
709
2
18
Je kdo že slučjano delal prenovo preko ponudnikov? Recimo celovio.si? Ima kdo s podobnimi izkušnje?

Sam sem pred prednovo 20m2 garsonjere. Kopalnica + soba.

LP