Novo pri Tušmobilu X.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Ko bi le v ta stolp strela urezala :D :D :D :D. Dans že cel dan na Edge. Očitno se bom mogo odselit
stupid-1.gif

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Tole pa zanimivo, bo treba ob priliki res sprobat, če je samo EDGE na Ljubečni. Drugje po CE vleče okoli 5 Mb

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Sem zamenjal Lokator s tem Si info, pa mi še vedno ne napiše opisa bazne, pa zemljevida, pri mobilni trg pa tudi ni podatkov. Pa se bo denimo verjetno kmalu rihtala bazna na Ostrožnem v Celju, ki je na netu označeva v skupni gradnji.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
Tole pa zanimivo, bo treba ob priliki res sprobat, če je samo EDGE na Ljubečni. Drugje po CE vleče okoli 5 Mb

Jaz sem malo prej bil kakih 300 metrov na Ljubečni, pa so nekaj čarali tam. Ko imam vzpostavljeno povezavo, sem na bazni iz Klasja Celje, ko pa prekinem povezavo pa sem ne bazni iz Ljubečne. Na widgetu od Svetidej, lepo napiše NE1547 in spodaj UMTS. Očitno je res nekaj narobe, ker sem jih klical in so mi omenili, da so dobili že par klicev. Upam, da uredijo čimprej. To je tak povsem razumljivo, da kdaj tehnika zataji.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
Sem zamenjal Lokator s tem Si info, pa mi še vedno ne napiše opisa bazne, pa zemljevida, pri mobilni trg pa tudi ni podatkov. Pa se bo denimo verjetno kmalu rihtala bazna na Ostrožnem v Celju, ki je na netu označeva v skupni gradnji.
omogočen prenos podatkov? Za opis, zemljevidi ter mobilni trg je potreben internet. Drugače mi na ZS pošlji podatke (telefon, Android,...) da popravik morebiten bug.

Drugače ta mesec posodabljajo bazne postaje na Dolenjskem: iz GSM 900 na GSM 900/1800 ter UMTS bazne na HSPA+. Novo mesto so pošlihtali. Se pa poraja vprašanje, če so ob tej nadgradnji vključili tudi LTE ...

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Kot kaže da.

Po 3. januarju 2016 Tušmobil več nima dovolj frekvenc na 900 ter 1800 MHz za GSM in UMTS hkrati. Torej se bo do 3. januarja 2016 ugasnilo Tušmobilovo GSM omrežje.

do 2016 ima:
- 900 MHz 2x9,8 MHz
- 1800 MHz 2x15 MHz

po 2016:
- 900 MHz 2x5 MHz
- 1800 MHz 2x10 MHz

Do 2016 torej lahko pričakujemo GSM = UMTS.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Bo [cenzura] zakon, ko bo 100.000 Tušmobilovih uporabnikov s starimi GSM in 3G telefoni ostalo brez ustrezne pokritosti.
wink-1.gif

2016 je iza čoška. V Sloveniji je še vedno sto jurjev uporabnikov, ki ima izključno GSM 900 telefone. Še Mobitel in Simobil nista uredila VoLTE in načrtujeta GSM 900 še za dolga leta. Da bo Tušmobil kot low price operater uspel premaknit uporabnike na high price telefone, je pa tudi utopija. Sploh pa, če imaš v prodajnih katalogih še vedno telefone, ki zmorejo zgolj GSM.

Pomojem je tale Tušmobilov zajeb glede izgube 900 MHz samomor iz zasede. Itak so naokoli pred licitacijo prodajali pravljice, da kao njim 900 MHz avtomatsko pripada. Očitno, ne.
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Če nima GSM omrežja mu po defaultu pripada roaming za GSM.

Glede ukinitve GSM-a je naredil za firmo velik plus. Zagotovi si nacionalni roaming za X let (dokler se ne ukine GSM pri vseh). Nacionalni roaming je djabe: 0,01 €/min bo drugo leto moral plačevati roaming telekomu. (leta 2007 je bila cena tudi 0,15 €/min)

Tušmobil si bo zagotovil nacionalni roaming plus AKOS mu ne bo težil do kdaj mora biti GSM omrežje ON-AIR.

To je bila namerna izguba frekvence 900 MHz in 1800 MHz za GSM po mojem mnenju. Skrbno načrtovana, ko se bo delil spekter 700 MHz. 1800 MHz je pa še en del prost (praktično namenjen tušmobilu).

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Nič mu po defaultu ne pripada. Pripada mu po komercialnih dogovorih. Skratka najbolj cenovno občutljive uporabnike bo moral spravit na najdražje omrežje.

Besedi načrtovanje in Tušmobil, pa že nekaj let itak ne gresta skupaj. Izguba ni bila namerna, ker so prodajali meglo, da to njim pripada. Bil je torej samomor iz zasede.
wink-1.gif

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Na žalost je tako, da je kvaliteta Tušmobil storitev v zadnjem letu zelo padla. Res, da imajo najbolj ugodne pakete, ampak kar se tiče delovanja storitev pa zadnje čase katastrofa. Njim se gre zadnje čase samo, da bi pridobili čimveč naročnikov, samo če bodo hoteli naročnike obdržati, se bo mogla tudi malo poslovna politika spremeniti oz. jih nekaj pijavk na Tušmobilu odpustiti.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Nič mu po defaultu ne pripada. Pripada mu po komercialnih dogovorih. Skratka najbolj cenovno občutljive uporabnike bo moral spravit na najdražje omrežje.

Besedi načrtovanje in Tušmobil, pa že nekaj let itak ne gresta skupaj. Izguba ni bila namerna, ker so prodajali meglo, da to njim pripada. Bil je torej samomor iz zasede.
wink-1.gif
Komercialni dogovori pa ne smejo imeti cene škarij.

Torej cene zaključevanje klicev po EU so 0,01 €/min, torej mora biti taka cena tudi v komercialnem dogovoru.

Jaz v tem manevru vidim mogoče tudi brezplačna podelitev frekvenc 700 in 1800 MHz po letu 2017. AKOS se z letom 2017 ukinja, zamenjal ga bo evropski BEREC. In ti so zelo naklonjeni podeljevanju brezplačno v korist digitalni dividendi leta 2020 in večji konkurenci.

Jaz tukaj vidim manever, kjer se bo v naslednjih letih Tušmobil spet prišel do poceni frekvenc zavoljo konkurenčnosti. Za mobilno telefonijo se bo v EU odpiral spekter 700, 1400, 1900, ... . Telekom in Si.mobil ne bosta v naslednjih 10 letih porabila vseh frekvenc. Dvomim, da 1/2. Ker imata veliko frekvenc bosta lahko na novih razpisih sodelovala omejeno. Kdo je potem tukaj zmagovalec?

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
BEREC bo naklonjen velikim korporacijam, ne do vratu zadolženim lokalnim tajkunom. Licence bodo šle za velik denar in ne zgolj v zameno za stanovanjce na morju. Bo morala biti v igri vsaj kaka luksuzna vila v Cannesu, da se uredi "brezplačna" licenca.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Tušmobil bo popapcala velika korporacija slej kot prej.

Če tudi ne popapca, nihče ne bo prišel gradit 4 omrežja k nam.

Kdo bo potem dobil frekvence?

Drugače za info. Če bi sedaj že podeljeval BEREC bi jih podeljeval brezplačno.

EU pripravlja tudi direktivo, da vse frekvence v EU, ki so sedaj podeljene za mobilno telefonijo se avtomatsko podaljšajo na 25 let BREZPLAČNO.

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
950
91
28
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SvetIdej pravi:
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
omogočen prenos podatkov? Za opis, zemljevidi ter mobilni trg je potreben internet. Drugače mi na ZS pošlji podatke (telefon, Android,...) da popravik morebiten bug.

Drugače ta mesec posodabljajo bazne postaje na Dolenjskem: iz GSM 900 na GSM 900/1800 ter UMTS bazne na HSPA+. Novo mesto so pošlihtali. Se pa poraja vprašanje, če so ob tej nadgradnji vključili tudi LTE ...

Se morda kaj ve kdaj bo nadgrajena kakšna bazna postaja, ki pokriva Videm Dobrepolje? Telekom me jaha in mi ne priključi T2ja in sem zato brez interneta, Tuš mi vleče Edge, jaz se pa oziram za storitvami Simobila in Mobitela, ki tu lovita BP.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.