Predlogi in mnenja se slišijo kot iz 'lastnih' izkušenj. Vendar take izkušnje ni ljubiteljsko delo? Ali pa?
Se da dobiti info, kaj je pri vas tak razlog, da so predlogi kot so - močan hobi, služba-revija, služba-produkcija voidea ...
ko sam raziskujem, me v bistvu najbolj zanimajo realne lastne izkušnje ljudi, ki se ukvarjajo s podobnimi stvarmi, kot se sam. to, da mi nekdo napiše, da baterija zdrži nekje 10ur ob gledanju HD filmov, mi v bistvu ne pomeni kaj dosti, mene zanima, koliko časa zdrži baterija, če na kompu urejaš fotografije/video. po možnosti kolegov fotografov, tudi videografov, ker mi le-ti lahko podajo najbolj realno oceno. večina jih pojambra nad Windows mašinami, da sicer delajo, precej bolje, kot nekaj let nazaj, a vseeno je nekaj muhavosti, vseeno pri kolegih ravno v zvezi LR slišim največ zagonetk - predvsem od tistih, na Windowsih. uporabniki Applovih računal pa s(m)o načeloma zelo zadovoljni in so trenutni problemi, ki jih imamo, povezani bolj s fizičnimi problemi tipa - slaba tipkovnica, problem z dongli zaradi USB-C priključkov, manjko F-tipk, namesto katerih je touch bar ... da bi bilo kaj takšnega, kar bi omejevalo/upočasnjevalo delovni proces pa po večini ni.
Aha, 16 GB rama bi naj bilo dovolj za Lightroom za kakšnih 5 let? Da ne bom čez dve leti spet investiral...
sam imam 8GB rama od leta 2015 do danes, in kar se tega tiče, nisem opazil prav nobenih problemov. želim si samo več jedr in boljši procesor, ker očitno je fotografija (jpg, raw) šla zelo naprej, medtem, ko je očitno 2 leti stara generacija procesorja ostala bolj zadaj, kot se je to dogajalo v preteklosti, če se razumemo.
dejstvo je, da je že samo JPG postal tako napreden, da še par let nazaj, ko si enkrat posnel JPG fotografijo, je bilo to to, nekega okna za popravke sploh ni bilo, danes pa imajo JPG fotografije ogromno prostora za popravke, vsaj kar se Nikona tiče, nekje skoraj polovica RAW posnetka že.