Novi pristopi ljubljanskih knjižnic

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Torej, danes grem fino v svojo matično knjižnico - član sem že od ne pomnim kdaj - 30 let ali več; moram podaljšati članarino. Tudi ni problema. Naenkrat mi začne knjižničarka uvaljevati Urbano. WTF, si mislm, kaj je zdaj to? Saj se ne bom vozil z mestnim avtobusom, če bi si jo želel bi si jo že nabavil. Pojasnim, da bi lepo plačal članarino in to je to. Ne, tako pa negre. Morate imeti Urbano. OK, si mislim, že kar precej razdražen. In kje naj jo nabavim? Ja, jo mi imamo.
Spet si mislim: WTF?
Nakar se začne klofanje po računalniku in sprejem storitev. Te to, te ono, te osebni podatki? Seveda sem odtipkal križec, ne, ne sprejmem. Kakšne davčne, pa EMŠOji ipd. Tako to ne gre.
In tako se je - z mojo, moram priznati, veliko jezo, končalo. Vprašam: Torej ne morem plačati članarine, nisem več član? Seveda ste član. Torej si lahko izposodim knjige? Ne, to pa ne...
Kakšen nasvet? Komu se pritožit? Osebje knjižnice ni nič krivo - razen strahu za službo in posledično izvajanje - vsaj po moje - totalno zgrešeno/glupih pravil.
Ampak, meni se zdi, da to ni tako nedolžno in da ne morejo pogojevati eno z drugim. Moje mnenje.
Posledica - odšel sem iz knjižnice, bil sem jezen in glasen, knjige nisem vzel. Ja, najlažje bi se bilo ukloniti, kamor bik pa še štrik. Samo, tudi meja mora biti nekje. Saj knjižnica ni Špar ali Merkator, kjer te posiljujejo z nekimi kvazi ugodnimi karticami. Knjižnice so na državnih jaslih.
Mnenja, komentarji?
LPM

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Prav si naredil. Če bodo vsi tako naredili, se bo izumitelj teh pravil zamislil in kaj kmalu bodo opustili ta program. Kaj ima urbana s knjigami? Ahaaaa! Denar se obrača. No, to je pa sedaj bolj razumljivo.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Mestna knjižnica Ljubljana je zavod, ki spada pod MOL ... MOL = Urbana ... to je to.

Pri meni niso zahtevali nobenega emšota ali česa podobnega... samo "stara izkaznica ne velja več, dejte urbano - oranžno ali zeleno, nima veze - da gor napišemo da ste član knjižnice" ... to je to.

Uporabna_Stran

Pripravnik
25. nov 2011
410
0
16
Pristop ni čisto nič nov, je že kar nekaj časa tako. Tiste stare kartice je sedaj zamenjala Urbana. Torej, če Urbano imaš, potem jo zgolj prineseš in ti jo "zvežejo" s tvojim računom v knjižnici. Če pa je nimaš, potem jo moraš naredit, saj drugače ne moreš uporabljat storitev.

"Uporaba knjižnice in knjižničnih storitev je mogoča le z novo člansko izkaznico – Urbano. V vseh knjižnicah je omogočen nakup in od 5. maja 2014 dalje tudi polnjenje kartic Urbana."

Ker zgolj MKLJ uporablja Urbano kot kartico še link http://www.mklj.si/za-uporabnike/vclanite-se kjer vse piše.

Čisto preprosto in brez kakršnegakoli razburjanja.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Torej če si hočeš izposojati knjige v knjižnici in se anonimno voziti s trolo, rabiš 2 Urbani ...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Si pa sto let za leseno žlico...
smile-1.gif

Jaz tudi nisem Ljubljančan pa jo imam ker:
-se v Ljubljani kdaj zapeljem tudi s trolo
-ker plačujem z njo parkirnino
-ker rimamo enoto MKLJ
-ke ruporabljam bicikeLJ
Pa še bi lahko kaj našel...
Itak je to projekt enotne mestne kartice, kar imajo tudi druge evropske prestolnice...
Pa Ljubljančani itak vežejo MKLJ na terminsko Urbano, ta pa vsebuje podatke o osebi. Poleg tega na Urbano ne vežejo ime in priimek pač pa številko člana MKLJ. LPP nima podatka kdo si, MKLJ pa na podlagi št. Urbane ve kdo si.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.578
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
Torej če si hočeš izposojati knjige v knjižnici in se anonimno voziti s trolo, rabiš 2 Urbani ...

Na telefonu pa 100 in ena aplikacija, ki si shranjuje tvoj položaj.
rolleyes-1.gif

Anonimnost je zadeva, ki je nekaj let nazaj izumrla.