nova jedrska katastrofa!!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike.
Res.
To je tako enostavno kot Zetor 2511:
No, pa napiši kako elektroniko ima. Kako imajo veliki ladijski dvotaktni dizli? Izvoli, pouči me...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.247
1.398
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kakšna človeška napaka pa je bila @ fukušim?

nezadostno projektiranje.
confused-1.gif

Kot kaj bi rekel nezadostno projektiranje ?

Generatorji preveč izpostavljeni ?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.247
1.398
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Če je kje na svetu stvar pri kateri se ne špara (ker se ne sme, ker so večstopensjki nadzori, ...) je to v jedrski industriji.
Zakaj pa potem po malem zalitju z vodo generatorji niso delovali (ob predpostavki, da je sploh točno, da so genaratorji bili problem)? To mi sploh ni jasno, ker sem z traktorjem bil v mladosti nekaj 10-krat v vodi in še danes dela. Videl sem traktorje, ki jih je zalilo čez kabino, pa so čez nekaj ur delali, ko so jih amaterji porihtali. Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike. Samo mehanski deli in stvar bo delala, ko bo voda odtekla. Sicer zaradi korozije agresivne morske vode ne tako strašno dolgo več, ampak nekaj mesecev še gotovo.
Jaz si to razlagam tako, da so te generatorje postavili nekam, kjer niso bili v "napoto" in so bili verjetno v kaki "kleti", kjer bi jih lahko zalila tudi druga voda, ne samo cunami. So šparali s prostorom...

Tole tvoje malo zalitje vode je odneslo precej infrastrukture tam v jedrski...
Si ti sploh predstavljaš moč cunamija ?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
generatorji, cela JE, neprodušnost..

pač lej..JE je naredil človek. uničila ga je anrava. če bi človek naredil dovolj dobro, ga narava ne bi uničila..tokrat.

vem, da je nesmiselno..ampak za vse kar naredimo in se pokvari..smo mi krivi. če ne bi anredili, se tudi pokvarilo ne bi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Če je kje na svetu stvar pri kateri se ne špara (ker se ne sme, ker so večstopensjki nadzori, ...) je to v jedrski industriji.
Zakaj pa potem po malem zalitju z vodo generatorji niso delovali (ob predpostavki, da je sploh točno, da so genaratorji bili problem)? To mi sploh ni jasno, ker sem z traktorjem bil v mladosti nekaj 10-krat v vodi in še danes dela. Videl sem traktorje, ki jih je zalilo čez kabino, pa so čez nekaj ur delali, ko so jih amaterji porihtali. Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike. Samo mehanski deli in stvar bo delala, ko bo voda odtekla. Sicer zaradi korozije agresivne morske vode ne tako strašno dolgo več, ampak nekaj mesecev še gotovo.
Jaz si to razlagam tako, da so te generatorje postavili nekam, kjer niso bili v "napoto" in so bili verjetno v kaki "kleti", kjer bi jih lahko zalila tudi druga voda, ne samo cunami. So šparali s prostorom...

Glede na to da je elektrarna ob morju bi bilo problem naredit neprodušno zaprte stavbe, ki bi zdržale val cunamija? Glede na to da so reaktorska, pa kontrolna pa vse ostale stavbe ostale ne mestu očitno ni tak problem. Sej tudi dizelski generatorji so verjetno v zaprti stavbi ostali nedotaknjeni, samo kaj če je voda prišla skozi auspuh ali pa ker je odnesla el. spojke in vodnike (ki jih očitno niso mogli vkopati/zaščititi v tistih 20-50m razdalje kolikor znaša razdalja med pumpo in generatorjem).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Japonci imajo narejeno tako, da generator črpalke napaja direktno?

Napaja se jasno glavno "stikališče" kjer se tok usmeri tam kamor je potrebno, verjetno so vmes še akumulatorji, samo pumpe so bile kritične zato sem tako napisal. Jasno je v elktrarni še en kup el. porabnikov, ki so nujni za delovanje ampak požerejo bolj malo toka (beri: računalniški sistem in senzoriko lahko napaja že en prenosni "hišni" agregat).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Atmosferski testi so se delali tudi v bližini Las Vegasa, pa v Sahari, pa v Rusiji tudi blizu precej poseljenih naselij.

Pri nuke eksplozijah velika večina (80-90%) RA materiala "razpade" že v 24 urah, ostalo se da še počistit ipd.

Poglej Hirošimo in Nagasaki.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj tukaj je pa podobno. Če vrže 100 kg plutonija v zrak, ga bo 99% padlo takoj na tla, ostalo se bo pa razredčilo. Kar enakomerno se pa iz ene točke ne more razporediti okoli Zemlje. No lahko, samo ne 100 kg.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja, saj sem napisal tam sam na blef koliko teoretično lahko pobije 100kg+ plutonija.

Je pa rečeno (ne trdim tega jaz), da če bi černobil razgnalo, da EU vprašanje če bi kje še kaj živelo (znanstveniki iz raznih videov in zapiskov).

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.247
1.398
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:

Glede na to da je elektrarna ob morju bi bilo problem naredit neprodušno zaprte stavbe, ki bi zdržale val cunamija? Glede na to da so reaktorska, pa kontrolna pa vse ostale stavbe ostale ne mestu očitno ni tak problem. Sej tudi dizelski generatorji so verjetno v zaprti stavbi ostali nedotaknjeni, samo kaj če je voda prišla skozi auspuh ali pa ker je odnesla el. spojke in vodnike (ki jih očitno niso mogli vkopati/zaščititi v tistih 20-50m razdalje kolikor znaša razdalja med pumpo in generatorjem).

Kolikor mi je znano so bili generatorji vkopani. Za vsaj enega se govori da mu je zmanjkalo goriva...
40 let ni bilo problemov z tem. In jih tudi niso pričakovali. To je najmočnejši potres, ki so ga izmerili tam.

Po vojni je lahko bit general ane ?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.247
1.398
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:

pač lej..JE je naredil človek. uničila ga je anrava. če bi človek naredil dovolj dobro, ga narava ne bi uničila..tokrat.

vem, da je nesmiselno..ampak za vse kar naredimo in se pokvari..smo mi krivi. če ne bi anredili, se tudi pokvarilo ne bi.

Narava lahko uniči vse kar je ustvaril človek.
Vidim da pozabljaš da je to najmočnejši potres kdajkoli izmerjen na Japonskem. Zgrajena je bila za potres stopnje 8.2, ta je bil 9.0

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Citat:
Uporabnik bvader pravi:
Določeni se bojite sami sebe in svoje klobase v sekretu. Preden kdo daje butaste komentarje naj se prej pozanima kako JE delujejo in zakaj prihaja do nesreč kakršnim smo že bili priča...Ko tole berem se počutim, kot da sem obkrožen (ne vsi, večina pa) s samimi psihiči, ki bi se najraje zaprli v škatlo, da jih še sonce ne bi doseglo, ker od sonca lahko dobite opekline veste?

V černobilu je bil krivec človek in takratna tehnologija, na otoku treh milj enako, na japonskem pa je bila kriva neka višja sila in stara tehnologija. Greenpeace pa se mi zdi da niso tako zeleni, ampak da bolj kadijo zeleno, vsaj glede na njihove paranoje. Če se mene vpraša bi zgradil še 5 nukleark, magar mi ena stoji za bajto. Že dolgo živim zelo blizu tiste v KK, pa je tudi pri nas že prišlo do nezgode in kakšne so bile posledice? Posrani nevedneži...In zakaj so bili posrani? Ker nimajo pojma o zadevi o kateri se potem spravijo pametovati prvemu sosedu. Mediji so itak, samo da se prodaja. V savi je umrl 50kg težek som, zihre je kriva NEK, je tako?

Vsaka stvar je nevarna, tudi zrak če ga prehitr dihaš, tako da vam svetujem da dihate malo bolj počasi da boste lahko gledali na te stvari iz pravega vidika in ne iz svojih zafrustrirano namišljenih pogledov.

Komaj čakam da zraste pri nas NEK 2, tokrat upam da samostojen projekt in ne v sodelovanju s Hrvati. Tako bomo v malo boljšem položaju glede električne energije.

Ker vem, da sem s svojim postom veliko ljudi zadel ravno tam, kjer najbol peče in špika pa sem pripravljen odgovarjati na vsa vprašanja kar se tiče jedrske energije, pa naj bojo še tako butasta in kompleksna
wink-1.gif
To jaz vse vem...
confused-1.gif
Ne mene napadat, samsvoj je paničar. Pa še nekaj ostalih...

Nisem te napadal ali koga drugega, sem samo splošno napisal
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

Narava lahko uniči vse kar je ustvaril človek.
Vidim da pozabljaš da je to najmočnejši potres kdajkoli izmerjen na Japonskem. Zgrajena je bila za potres stopnje 8.2, ta je bil 9.0

Pa še enkrat, potres je bil 200km stran od elektrarne torej NI (še enkrat NI) to primerljivo. Stvar je ravno tako primerljiva kot da bi se mi sedaj hvalili da je NEK preživel potres 9 stopnje -> ker sunek je prišel tudi do nas in naših opazovalnic.

Skratka če bi tam kjer je stala elektrarna bil potres 9 stopnje bi lahko rekli da ga je preživela, tako pa je bil učinek potresa precej šibkejši (verjetno precej manj kot pa če bi treslo 8.2 pod elektrarno).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ko že omenjate žrtve:

Citat:
Injuries

2 TEPCO employees have minor injuries
2 subcontractor employees are injured, one person suffered broken legs and one person whose condition is unknown was transported to the hospital
2 people are missing
2 people were 'suddenly taken ill'
2 TEPCO employees were transported to hospital during the time of donning respiratory protection in the control centre
4 people (2 TEPCO employees, 2 subcontractor employees) sustained minor injuries due to the explosion at unit 1 on 11 March and were transported to the hospital
11 people (4 TEPCO employees, 3 subcontractor employees and 4 Japanese civil defense workers) were injured due to the explosion at unit 3 on 14 March
Radiological Contamination

17 people (9 TEPCO employees, 8 subcontractor employees) suffered from deposition of radioactive material to their faces, but were not taken to the hospital because of low levels of exposure
One worker suffered from significant exposure during 'vent work,' and was transported to an offsite center
2 policemen who were exposed to radiation were decontaminated
Firemen who were exposed to radiation are under investigation

IAEA

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Potres skorajda ni naredil škode, skoraj vse težave je povzročil tsunami.

Če bi bil potres 30km od obale bi bil pa cunami velik vsaj 30m, sem tudi že povedal.

In sem tudi že povedal da so cunamiji višji od 10m možni ob celotni obali japonske in so se v zadnjih 100 letih tudi že zgodili. Glede na to da imajo jedrske elektrarne dolgo dobo delovanja je torej potrebno upoštevati tudi 100-letne dogodke, kar pa očitno niso oz. so nekaj spregledali.