Citat:
Uporabnik Company pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
to da so v rezervne skalde plačevali minimalce je pa še dodatna zgodba... poznam celo bloke ki tega nimajo
Eh, brez veze. Starci (po možnosti sami v trosobnih stanovanjih) sedaj pizdakajo, kako je vse oh in sploh drago. Ne gre jim pa v glavo, da če je nekdo kupil stanovanje pred recimo enim letom, bo ravno tako moral prispevat isto za fasado, kljub temu, da so jo oni ''uživali'' že 30 let. Isto je bilo pri nas, k sreči nas je bilo dovolj pametnih in smo jih preglasovali. Kako in kje so dobili denar me ni več zanimalo. Sem pa rahlo poživinil, ko mi je ena starka vrgla v obraz, da lahko meni z mojo plačo (takrat sva bila v enosobnem stanovanju, medtem ko je bila ona sama v trosobnem), ona s penzijo pa, da si tega ne more privoščit. Potem, ko sem ji izlil cel žolč (vključno s tem, da lahko komot zamenjamo stanovanje in bom jaz plačal bistveno večji znesek za fasado) in ji pojasnil zgoraj napisano (glede ''uživanja'' 30 let) je utihnila. Vključno z vsemi ostalimi.
Drugače pa smo mi plačali 5 let nazaj cca. 1.400 EUR po stanovanju v bloku s 25-imi stanovanji. Ena stena se naslanja na drugi blok.
Ok. ne zagovarjam staroselcev v blokih, mi je pa kljub temu svinjarija, da te lahko nekdo "preglasuje" in ti uturi plačevanje nečesa, kar ne rabiš, polg tega ti pa še pove, da ga nič ne briga, kje boš dobil denar. Stara mama bi brez tega komot preživela še tistih nekaj let, brez da se ji kdo usede na penzijo. Seveda pizdakaj, zakaj pa ne bi, če pride mulac in od njih zahteva, da začnejo plačevati za nekaj, kar jih v bistvu ne zanima. Pa niti ne vem, o kakšnem uživanju 30 let govoriš. Fasade prej ni bilo, zdaj boste dali novo. Nima veze, če so bili oni že prej v bloku. Ti jim zdaj težiš, da mora biti nova fasada. Sorry, zame je to res nasilje.
Hvala bogu, da nisem v bloku, kjer imajo prišleki taki ideje...
LP!
Prišleki? Torej, da pojasnim za kaj se je šlo.
Blok star 30 let, fasada je bila narejena s 5cm stiroporja. Zaključni sloj fasade je na določenih mestih že popustil in posledično se je fasada luščila. Posledično so tisti, kateri so bili pod tem (med njimi nisem bil jaz) imeli mokro steno, ker je voda šla za fasado. Seveda to po tvojem imenovanju staroselki ni pomenilo nič (tudi ona je imela srečo in ni bila pod takim delom fasade). Ravno tako še nekaterim drugim ni bilo jasno, da je potrebno lastnino VZDRŽEVATI, saj le tako ohranja vrednost (oz. le ta tudi raste) in predvsem ne propada (kar zaradi vdorov vode na steno nesrečnežev) vsekakor je. In staroselka je UŽIVALA to fasado 30 let brez kakršnegakoli vložka, medtem ko po tvojem novoselec, kateri se je recimo priselil en teden nazaj ni užival te fasade nič. In mora vseeno plačati isti znesek. Je to fer? Ne ni, ampak ne za staroselko.
In še glede keša in pomanjkanja le tega: hiter izračun (brez inflacije in obresti: 20 EUR na mesec x 12 mesecev x 30 let in imaš 7200 EUR. Ampak ne, dokler takih ''razumnikov'' ni prisilil zakon oni niso mogli dati 20 EUR na mesec za rezervni sklad. Potem, ko je treba investirat 2000 EUR pa pizdakajo, da ni keša.
Pa še glede diktata večine: bi opisal eno budalaštino, katera je možna zgolj v Sloveniji, ampak je škoda časa. Dejstvo pa je, da večina v bloku preglasuje manjšino. Če ti kaj ne paše lahko greš v hišo, pa delaj tam kar hočeš. V bloku bo pa tako kot potrdi večina. In hvala bogu, da je tako, ker sicer bi ''razumniki'' jeb.ali vse po vrsti.
Še en primer na hitro: v bloku zatekala streha in ''razumniki'' v spodnijh nadstropjih nikakor niso hoteli potrditi popravila, ker to se kao njih ne tiče. Itak, možgani jim niso delali toliko daleč, da se tudi na njihovi lastnini zaradi tega dela škoda. No, potem ko je prišlo toliko daleč, da je bila zadeva že res nevzdržna, se je popravilo prekategoriziralo v nujno, pa je šlo čez. Vem, da so eni še nekaj pizdakali in kao ne bodo plačali računa. No, na koncu so vsi skeširali. Toliko o ''razumnikih'' na Balkanu.
Isti k... kot z delilniki in fasado. Kdor trdi, da bolje izolirana fasada ne pomeni nižjih stroškov ni diht (pa brez zamere za direktno poimenovanje). Imam pred sabo točne podatke za dva bloka in se prekleto lepo vidi padec (pa ne v EUR, ampak v kalorijah) pri porabi in sicer tako ob obnovi fasade, kot potem še ob vgradnji kalorimetrov. Seveda na nivoju BLOKA. Padci so v par deset % in ne par procentov, kar bi lahko bilo posledica milejše zime. Po stanovanjih so pa eni znoreli, drugi smo si pa končno oddahnili, ker nismo financirali odprtih oken več
. Jeb.eni ''razumniki''.
Zgolj še informacija. poraba goriva (v količini in ne znesku) je v našem naselju padla za cca. 60% v primerjavi s 5 let nazaj. Posledica optimizacije kotlovnice (plin, dinamično uravnavanje kurjenja glede na zunanjo temperaturo (to je precej pripomoglo)), hidravličnega uravnoteženja blokov, kalorimetrov in novih fasad (v letih po uvedbi kalorimetrov je že 60% blokov obnovilo fasado). Itak, če bi poslušali ''staroselce'' bi bilo narejeno točno nič od tega
. Kakšni bi bili pa stroški ogrevanja ob današnjih cenah goriv, pa raje niti ne pomislim.
Upam, da sem dosti nazorno predstavil zadevo. Če pa imaš še kakšno vprašanje pa kar vprašaj diktatorja. Pa btw. par staroselcev je tudi razmišljalo z glavo in je bilo za vse gornje investicije, kljub temu, da jim voda ni tekla po steni ali pa stropu.