Kateri model TP-linka in verzijo pa imaš? Jaz tudi nameravam kupiti Archer C7 verzije 5. Malo si me prestrašil, da bi bil morda iz neznanega razloga švoh signal.
Sicer je pa tako, da črtice niso relevantne, pač pa dBm. To je logaritemsko razmerje napram sprejemu signala z močjo 1mW.
In generalno se izkaže, da pri - 90 dBm (ker minus, višja cifra pomeni švohnejši signal) ne moreš uporabljati neta.
Pri - 80 dBm pogojno lahko.
Pri - 70 dBm pa je vse v redu
Za Voip, da ne prekinja pogovora, pa je potrebnih - 67 dBm
Cilj je torej - 67 dBm ali močneje povsod, kjer potrebuješ WiFi.
Je pa še tako, da večina evropskih držav dovoljuje največ 100 mW oddajne (TX) moči na strani routerja.
VENDAR pa je v Sloveniji dovoljeno 1000mW, zato se splača na routerju v nastavitvah za področje nastaviti Slovenijo, saj s tem routerju pravzaprav dovoliš oddajno moč nad 100mW, če to zmore. In kot jaz vem, TP-LINKi, vsaj večina, zmore 250 ali 500 mW.
Seveda pa je Slovenija majhna in kaj lahko se zgodi, da ne omogočijo povišanja moči, ker pozabijo recimo.
Eksperimntiraš lahko še z Indijo, kjer pa je menda dovoljeno celo 4000mW.
Nekateri so menda dobili največji domet z Bolivijo, ki naj celo ne bi imela regulative....
Najbolje, da si na prenosnik namestiš zadnjo izmed verzij 3 Inssider programa, ki je bila še free in ti bo izpisalo dBm, katera frekvenca, ter grafično narisalo, vse prisotne signale.
Nato spremeniš državo, kanal, ostale nastavitve in opazuješ s programom, če so se razmere izboljšale.