Nov gradbeni zakon

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ti itak nimajo uporabnega, ker ga takrat ni bilo potrebno pridobit - oz. nisi bil z ničemer obvezan k pridobitvi kot recimo sedaj ko ne dobiš HŠ zaradi tega.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
No, tole je sicer že nekdo tu napisal....da je tako, torej lahko se vselimo.

Samo vprašanje je sedaj, kako urediti HŠ brez UD?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.050
3.564
113
41
Lj
Ti itak nimajo uporabnega, ker ga takrat ni bilo potrebno pridobit - oz. nisi bil z ničemer obvezan k pridobitvi kot recimo sedaj ko ne dobiš HŠ zaradi tega.

Se pravi nek človek ki bo sedaj gradil v neki Rakovi Jelši in podobno, bo moral naresti fasado medtem ko vsi sosedi okoli njega jo ne bodo imeli? Res super zakon ni kej.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.512
113
Ne, se ne ukvarjam s stanovanjsko ampak z eno precej problematično specifiko. ;)
Danes ravno dobil dopis ene UE, na vlogo za GD predano "po starem" na ministrstvo - oni zahtevajo vse "po novem".

Je pa tu govora predvsem o "problemih" pri gradnji enostanovanjskih stavb.
Bazne postaje marbit?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Iz tvojega članka:
Brez uporabnega dovoljenja tudi ni hišne številke, ki pa je nujno potrebna za priključitev na gospodarsko javno infrastrukturo - priključitev na vodovodno, komunalno, električno omrežje ... In nenazadnje, stanovalci brez nje ne morejo prijaviti bivališča.

Z aktualno rešitvijo se POPOLNIMA NIČ NE REŠI! Ker če bodo dovolili izdajo hišne številke brez UD smo tam kjer smo bili ves čas. Po moje edina logična rešitev je izdaja začasnega UD s pogoji in roki, v kolikor pogoji ne bodo izpolnjeni se začasnist pod izpolnjenimi upravičenostmi podaljša ali pa se UD razveljavi, kar za sabo potegne pač neke konsekvence.

Najlažje konsekvence pa so tiste, ki nas finančno prizadenejo vsak dan. Npr: dražja elektrika, voda, komunalije za hišo brez UD.

LeQuack enako kot nekdo sedaj mora plačati zaznavanje tlaka v pnevmatikah pri novem avtu, medtem ko se lahko ti in jaz s par let starim voziva brez tega.

kalbo busted

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
Res je ja, štrom sicer lahko do soseda, kanalizacija se lahko naredi "na črno", za vodo še edino ne vem...pomoje se lahko tudi nekak na črno priklopi?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
Kaj je huje, kazen ali živeti pod mostom?

Mi smo v brezizhodni situaciji in moramo v hišo do konca leta. Fasada pa bo marca naslednje leto oz takoj, ko bo vreme primerno.
Verjetno je kazen vseeno nižja, kot če gremo v hotel

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.642
10.840
113
LOL, kaj ti pa kdo more če greš v svojo hišo živet, vodovod boš imel, elektriko tudi, kanalizacijo tudi. Mislim kera drama.

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
imam občutek, da si ti bolj prestrašen, kot pa da imaš življenski problem.
Kar nekaj ti jih je reklo tukaj, da se bo dalo prej legalno vseliti, pod določenimi pogoji. Tebi se vse skupaj križa očitno za 3-6 mesece.
Lej.... ko boš konec leta se vselil v hišo in bi te po najslabšem scenariju kdo metal ven, se ne sekiraj. Pri nas vse tako dolgo traja, da boš ta čas že naredil to fasado. Sicer pa, kolk je govora o tem med ljudmi, bodo že kaj popravili, da ne bodo ljudje pri svoji hiši morali pred njo spati.
A si že začel zidati??

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113

Mi smo v brezizhodni situaciji in moramo v hišo do konca leta. Fasada pa bo marca naslednje leto oz takoj, ko bo vreme primerno.

Še enkrat pa konec z moje strani: kot do sedaj in tudi v prihodnje - v lastno hišo (v bistvu tudi tujo, če ti dovolijo) se lahko vseliš KADARKOLI, vendar je po novi gradbeni zakonodaji na nedograjenem objektu nemogoče pridobiti uporabno dovoljenje, ki je pogoj za prijavo bivališča (pa še za prijave komunalcem, ampak to lahko rešiš tako, da ti račune pač pošiljajo na drug naslov).
Torej:
- elektriko imaš - če ne drugega gradbeni priklop, ki je sicer malo dražji (mislim da še vedno, vsaj včasih je bil izenačen s poslovnim odjemom) ampak boš že
- kanalizacija si priklopljen, ali pa imaš lastno MČN
- vodovod si priklopljen - sigurno za oboje že dobivaš račun

In v njej boš živel brez UD tako dolgo dokler te kdo ne prisili k pridobitvi le-tega - zakonodaj, inšpektorat, "Barada",...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.512
113

Ti se sam vseli, konc debat. V SLO jih živi eno malo morje v bajtah brez GD in to že desetletja.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.575
1.160
113
Še za tiste, ki smo malo vmes.
- GD sem pridobil 2014
- z ustreznim nadzorom smo zidali povsem sami, poštempljan nadzorni in vse vija vaje po zakonih tistega leta
- vselili smo se letos, fasado imam :)
- zgrešil situacijo med gradnjo s spremembami zakonov
- s podpisano izjavo in pričami, da smo se vselili pred 1.6.2018 in geodetskim vrisom stavbe v ZK pridobimo UD ter nato HŠ

Nadzorni mora tej burleski dodati štempelj in podpis, da je vršil nadzor in da je gradnja skladna z GD, da odmiki držijo ipd., kar pa itak je.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.642
10.840
113
če kaj sam narediš, so leta okoli, če pa daš vse šiptarom in ostalim mojstrom, pa kar pogumno. Precej več šuškov in še več živcev. ;) Mi smo od štarta od vselitve 5 let. Sem pa dosti sam naredil, tako kot sem želel, hkrati prišparal na ta račun vsaj 20 jurjev. Sicer sem vzel kot hobi.

Zidarija se drugače lahko naredi v 6 mesecih (vselitev) če so šuški na kupu in organizacija.