No, kaj naj. 11 letnik me je naplahtal.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To sploh ni point, point je da je lagal, okoli česa je lagal ni pomembno (to samo vpliva na resnost laži in posledično višino kazni), ker se gre za otroka, ki mora ubogat starše, saj je njihova odgovornost.

Nikjer ne piše, da je lagal, pač pa da ni ubogal. Bog pomagaj se iti logiko in načelnost s takimi starši. Lagal bi, če bi ga foter vprašal, če je bil z rolerji včeraj v šoli, pa ne bi povedal, da je nategnil fotra...
tongue-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
še ne funkcionalno nepismen....
Citat:
Uporabnik lalan pravi:
Torej: Oči, jaz grem v šolo iz busom ......
se je vrnil iz postaje domov, vzel rolerje in šel z njimi
...mu za enkrat nisem dovolil.
bo šlo ?
in potem se čudimo zakaj je država v qrcu

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Citat:
Uporabnik barvica pravi:
Z rolarji se ne sme v šolo, ker mislim, da je približno enako, pa naj me kakšen policist tukaj na forumu popravi, kot je vožnja s kolesom mladoletne osebe. No vsaj meni so tako razložili. Če se mu kaj neredi, tudi če ni on kriv, boš odgovarjal in plačeval ti.

Tega ne razumem. Kaj je s tole vožnjo s kolesom mladoletne osebe? Mladoletni so (med drugim) tudi srednješolci. In za njih odgovorjajo starši. Pa se jih kljub temu večina vozi v šolo s kolesom. V čem je problem? Pri nas na vasi smo še mal zadaj in se večina mulcev vozi v šolo s kolesom, skirojem in podobnimi pripomočki.....torej vsi nelegalno al kako je s tem? Ko ima izpit za kolo se lahko vozi neomejeno kot odrasel ali ne?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

se tudi strinjam, samo tukaj sem mal drugačnega mnenja
Citat:
.........se je pa potrebno z otrokom pogovarjat, ne kot prijatelj ampak kot starš, ki ima avtoriteto in kar nekaj izkušenj....
menim, da se bi bilo prvo potrebno pogovarjati kot prijatelj, že zaradi samega zaupanja.... in ker si prjatli marskej zaupajo, povedo, "nakladajo"....itd. In tudi otrok tako ugotovi, kje so starševske meje. In če se ugotovi, da razmišljanje otroka, ideje, nameni, obnašanje.... itd. niso primerni, nastopiš kot starš .... (naprej pa to tvoje... )
Samo doseči, da se otrok s staršem pogovarja kot prijatelj je pa "umetnost". Ker ponavadi smo "preneumni"

PS.
Tukaj se hudo motiš. Otrok si bo prijatelje poiskal sam - starši pa so za to, da so starši in ne prijatelji.

@avtor: težko je biti pameten; jaz imam tri, vsak svoj značaj. Vzgajani vsaj približno enako; pri prvih dveh ni težav, tretja pa rada kaj skriva in dela po svoje. Represivni ukrepi so sicer občasno nujni, a prinašajo predvsem kratkoročne učinke; če jih je preveč, tudi učinka ni. Za tako laganje bi bila pri teh letih primerna kazen teden ali dva brez računalnika. Dolgoročno pa pomaga samo čas preživet z otrokom in veliko pogovora - to pomeni, da starš posluša (in sprašuje), ne da pridiga.
Večrat ga obišči zvečer pred spanjem, ko bo že v postelji - izvedel boš marsikaj zanimivega. Pojdita kdaj skupaj rolat...

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
In kaj tako bedastega sem napisal? Ko ima izpit, ki ga lahko opravlja pri 10 letih gre lahko na cesto in se vozi samostojno. Ja?

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Ma daj še enkrat preberi vse kaj je v linku napisano....
Poleg tega pa tudi nimajo vse šole urejenih kolesarnic itd....itd....

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Khm? Sem. Prej dvakrat in zdajle še enkrat. V čem točno moja prejšnja trditev/vprašanje ne drži (da otrok, ki je opravil izpit, ki ga lahko opravlja pri 10 letih, lahko vozi v prometu kot odrasel). Pustimo to koliko je kdo pri desetih letih sposoben ob strani. Lahko vozi ali ne? In kaj je lahko tako zelo hudega v tem če se mladoletnik vozi po cesti s kolesom?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
pa se ne motim tako. Si spodaj tvojega posta sam napisal.
Citat:
Večrat ga obišči zvečer pred spanjem, ko bo že v postelji - izvedel boš marsikaj zanimivega. Pojdita kdaj skupaj rolat...
to jaz razumem kot pogovor "prijateljev". Če takšne stvari počneš kot starš, to razumem, kot da gre starš zvečer iz otroka vleči neke informacije, kar bo slej ko prej pogruntal in se bo zapru. Se pa strinjam, da na tak način izveš marsikaj...
In kot pišeš, otroci so različni... enim samo grd pogled pomaga.... drugim pa lahko prepoveš vse, pa ne pomaga.

Nesmiselno je tukaj razpravljati o tem, zakaj otrok avtorja teme ni smel z rolerji v šolo. Še enkrat... Zato, ker mu fotr ni pustil!!!
Zakaj mu ni pustil, je njegova osebna stvar. Ubogal ni in kazen za to bo določil fotr. (če jo bo) Mnenj ima kar nekaj.
In ni treba nekaterim zdaj tukaj komplicirat pa zakone CCP lepit...itd
Jaz svoje ne bi nikol pustil v polo z rolerji. Še s kolesom sem težko. zakaj?? Zato, ker je cesta po kateri se mora peljati en obup. Kamijoni, avtobusi, dokaj ozka cesta,nepregledna, vsem z osebnimi avti se mudi....itd. (in kaj ti pomaga znanje CPP???)
Če bi živel tam kot sestra, bi jih z veseljem pustil vsaki dan. Zakaj?? Zato, ker se na poti v šolo mogoče kakšen avto pripelje, kamijon je redkost, avtobus 3x na dan...itd. Celo predlagal bi jim, naj gredo.

lalan

Pripravnik
12. maj 2008
895
0
16
Takole:
- Pot do šole: 3km, predmestje, prečkanje obvoznice.
- Kazni: Vzgoja z kaznimi in prepovedmi je s strani strokovnjakov v zadnjem času "obsojena", tako da me zanimajo alternative. Odvzemi kolesa, GSM-a, ostalih "dobrin" za enkrat niso zalegli nič.
- Izpit za kolo: Ga še nima, sva pa pot do šole skupaj "predelala" peš ali pa s kolesom recimo "stokrat"
- Odraslost: Ne glede na to, kaj šola in zakoni predpisujejo, sem precenil, da mu za enkrat še ne dovolim. Zavedam se tudi tega, da ko ima enkrat nek namen, bo šel preko vseh meja in tu sem lepo nasedel.
- Razen da sem mu povedal, da sem to izvedel in da sva se pogovorila o nošenju čelade (vedno jo je nosil, sedaj pa mu kvari frizuro), mu nisem tokrat dal nobene dodatne kazni.

Skander

Pripravnik
14. mar 2011
240
1
18
Nad garažo
Moj bi dobil kazen, en teden brez drugih obuval kot rolerje, pa ni važno kam se gre, k dohtarju, v šolo ali k maši.......100%..

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ja, problemi so tole. Če mu pa rolerje vzameš, se pa ne bo mogel vozit z njimi. Razmisli....
Nazadnje boš "ti, ti grdi ata". Ampak vseeno boljše to, kot pa da delaš v nasprotju z svojimi odločitvami, ki misliš da so prave. (tudi osebni mislim, da imaš prav) Mislim tudi, da ne smeš popuščati, ker fant je star 11 let in ga lahko še kar dolgo "meče". In nič groznega mu nisi prepovedal.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
hehe... to me spomni na našo mladost, k se je kolega vozil z mopedom... in je šel celo v lj v šolo... ker je fotr precej poznan naokoli, je že za malico izvedel za njegov podvig... pač prepoved vožnje z mopedom, ampak mislim da najbolj kaznuje vedenje, da je fotr izvedel za to, kljub strogi prepovedi, in rahla zamera, k se itak po enem tednu pozabi...

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Hm, sam najbolje veš, ampak nisem prepričan, da gre zadeva v pravo smer.
Torej ima tudi s čelado probleme?

lalan

Pripravnik
12. maj 2008
895
0
16
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Hm, sam najbolje veš, ampak nisem prepričan, da gre zadeva v pravo smer.
Torej ima tudi s čelado probleme?
Ja, od kar 2 uri dnevno gleda svojo frizuro. Štekaš?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Ne, ne štekam. Sem pa že slišal te zgodbice in me je že groza vnaprej
grin1.gif
.
Greva počasi (moje osebno mnenje, lahko imam popolnoma narobe). S tem, da si se z njim ''pogovoril'' si mu dal bianco menico za laganje in nespoštovanje tvoje volje za naprej. Namreč tukaj imaš več težav:
- šel je z rolarji v šolo, za kar po tvojem mnenju ni sposoben: tokrat mu je uspelo, naslednjič te bodo morda klicali na prepoznavo v mrtvašnico
- direktno je šel nasproti tvojem ukazu in ti je verjetno še lagal: super, za vnaprej ve, da lahko naredi kar hoče in se boš pač z njim ''pogovoril''
- dve uri gleda frizuro in zaradi frizure popolnoma zanemari varnost: tukaj je tvoj fail, oprosti. Naredi prav in mu pokaži par grdih videov na youtube-u, ko se rolar razsuje v avto ali na tla: čim več krvi, tem bolje (ja, vem, 11 letnik ampak bo že preživel). Potem ga pa vprašaj ali je frizura bolj pomembna od razsutih možganov po pločniku. Namreč, če bi mu občutek za varnost privzgojil že od začetka, bi bili za tvojega sina dve alternativi: rolerji in čelada, zanič frizura. Druga bi bila pa avtobus, nič rolerjev in fajn frizura.
Moj se tudi nekaj heca z rolerji (ja vem, ni še v puberteti), ampak prvo kar je gredo gor vsi ščitniki in čelada, potem pa rolerji. Tudi pomisli ne, da bi brez tega rolal, ker je tako naučen.
Pa fajn zrihtaj.

Pa še nekaj: frocom ne moreš govorit točno kaj naj delajo. Privzgojit jim moraš čut, da se bodo sami odločali, saj so situacije čisto drugačne. Plastičen primer: greš z njim v šolo in mu točno poveš, kje mora stat, pogledat, blablabla. Zaprejo ulico in mora it okrog in je froc izgubljen. Pravilno je, da ga naučiš na različne situacije (torej mu poveš, da mora na križiščih (karkšnihkoli že) pogledat, itd.). Potem bo isto varno prišel v šolo, ampak zato, ker bo sam vedel, kako se mora obnašat. Ne pa zato, ker bo nadudlan na posamezno pot. To isto načelo se potem prenese na vsa druga področja.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
lepo si se potrudil napisati.
Ampak, kot praviš, da tvoj otrok še ni tolko star in da spoštuje vse kar mu rečeš oz. naučiš.
Samo, ko pride v pobarteto, vsa teorija ne pomeni nič. V praksi je vse drugače. Seveda se otroci razlikujejo. Ena bolj drži, ene manj. Ene prej spusti, druge kasneje.
Zdaj imaš lahko naučenega rolat z ščitniki in to je super. Pride pa, ko bo mali rekel... "zdej pa jaz tega ne rabim.... zdaj grem pa jaz malo tam in tam, ker sem že tolk star in znam.....itd itd.
Drugo kar je, lahko ga naučiš vse o prometu in kaj sme in kaj ne. Bo šel pa z družbo, ki bo mimo teh pravil delovala... in mali ne bo hotel biti izjema.... bo šel pa z njimi. In ko bodo še odgovarjati doma začeli... najbolj pametni.... in zemlja se po njihovem sploh več ne vrti okoli lastne osi, ampak se svet okol njih vrti in njihovih frizur.... pol so pa problemi. Zdaj pa bodmo pametni in nekaj dopovejmo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Verjamem, saj zato sem napisal, da me je že vnaprej groza.
Zato pa moraš naučit froca razmišljat s svojo glavo, saj če bo poznal povezavo vzrok-posledica bo imel verjetno več šans, da bo svojim kolegom kaj pribil nazaj in se jim ne bo pustil spravit v neumnosti. Če ga pa nadudlaš na pamet, potem pa itak ostane brez argumentov ob prvi priložnosti.
Če se spomnim sebe je bil točno v tem problem. Če mi je pa foter razložil zadevo, zakaj je nekaj neumno, so se mi kolegi sladko jebali, če so delali neumnosti. Tisto, kar je bilo pa TAKO BO in pika, sem pa popušil, ker nisem razumel zakaj naj bi tako bilo.
Nič, trudit se je treba po svojih najboljših močeh pa je.

lalan

Pripravnik
12. maj 2008
895
0
16
Kot pravi lanos: Situacije pokažejo zelo različne slike. To z frizuro in čelado je seveda čisto mimo in se dela na tem. Po drugi strani pa sem ga zadnjič videl, kako je, ko je izstopil iz avtobusa, šel 40 metrov nazaj na prehod za pešce, ostali štirje, ki so tudi izstopili , pa so šli takoj za avtobusom nepregledno čez cesto.