Ne, ne štekam. Sem pa že slišal te zgodbice in me je že groza vnaprej
.
Greva počasi (moje osebno mnenje, lahko imam popolnoma narobe). S tem, da si se z njim ''pogovoril'' si mu dal bianco menico za laganje in nespoštovanje tvoje volje za naprej. Namreč tukaj imaš več težav:
- šel je z rolarji v šolo, za kar po tvojem mnenju ni sposoben: tokrat mu je uspelo, naslednjič te bodo morda klicali na prepoznavo v mrtvašnico
- direktno je šel nasproti tvojem ukazu in ti je verjetno še lagal: super, za vnaprej ve, da lahko naredi kar hoče in se boš pač z njim ''pogovoril''
- dve uri gleda frizuro in zaradi frizure popolnoma zanemari varnost: tukaj je tvoj fail, oprosti. Naredi prav in mu pokaži par grdih videov na youtube-u, ko se rolar razsuje v avto ali na tla: čim več krvi, tem bolje (ja, vem, 11 letnik ampak bo že preživel). Potem ga pa vprašaj ali je frizura bolj pomembna od razsutih možganov po pločniku. Namreč, če bi mu občutek za varnost privzgojil že od začetka, bi bili za tvojega sina dve alternativi: rolerji in čelada, zanič frizura. Druga bi bila pa avtobus, nič rolerjev in fajn frizura.
Moj se tudi nekaj heca z rolerji (ja vem, ni še v puberteti), ampak prvo kar je gredo gor vsi ščitniki in čelada, potem pa rolerji. Tudi pomisli ne, da bi brez tega rolal, ker je tako naučen.
Pa fajn zrihtaj.
Pa še nekaj: frocom ne moreš govorit točno kaj naj delajo. Privzgojit jim moraš čut, da se bodo sami odločali, saj so situacije čisto drugačne. Plastičen primer: greš z njim v šolo in mu točno poveš, kje mora stat, pogledat, blablabla. Zaprejo ulico in mora it okrog in je froc izgubljen. Pravilno je, da ga naučiš na različne situacije (torej mu poveš, da mora na križiščih (karkšnihkoli že) pogledat, itd.). Potem bo isto varno prišel v šolo, ampak zato, ker bo sam vedel, kako se mora obnašat. Ne pa zato, ker bo nadudlan na posamezno pot. To isto načelo se potem prenese na vsa druga področja.