No, kaj naj. 11 letnik me je naplahtal.

lalan

Pripravnik
12. maj 2008
895
0
16
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Prefukaš ga pa bo mir. ( če te drugače ne je.be,,,,če uporabim slovnične besede).

Strokovnjaki bojo seveda svetovali razgovor (tega si menda že opravil).

Jaz mali dve še nikoli nisem udaril (razen hudo izjemoma čez rit...pa ne vem če je vsaka dobila dvakrat)..a ko povzdignem glas, bog ne daj da štejem do tri...vse frčina okoli...tako se sliši.

Ko jih bo enkrat kasiral bo imel referenco za drugič kaj ga čaka. Seveda rolerje, telefon (ako ga ima) ter internet ukineš do konca šol. leta. Bo dobra šola verjemi. Pa tud škodilu mu ne bo.

Ker v srednji šoli se bo tebi zmešalo...ne njemu.

Gledam sodelavko...smrklja 12 let, bi mogla pisat, se ji ni dalo učit, pol pa jo zjutraj kliče da ji je 'slabo'...ona ji pa...namesto da bi jo poslala nekam, drži štango in ji reče da naj ostane doma. Da se moja takole preserava jo brcnem v rit da bi poletela do šole....nič bat..ne bi bilo treba..bi bilo dovolj da ji to povem...
Ravno danes je ostal doma (trebušček), pisali pa so matematiko...
confused-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

grin1.gif
To je naša naredila lani 2x pri NITki. Vmes je bilo pol leta. Ta drugič ko je bilo, je socialna delavka me poklicala, da tamalo trebušček boli.

OK, smo bili tisti dan doma, v postelji, poltema v sobi, nema rač. tablice, telefona !!!
grin1.gif
samo šalica čaja in zvezek od NITke.
( tibomjazdal hudiča!
evil.gif
)

So pa lisjaki tile naši tamladi. Sedaj oprezava z ženo na novo finto, ko se bo prikazala.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik lalan pravi:
Torej: Oči, jaz grem v šolo iz busom (promet, obvoznica). Istočasno jo odrineva od doma, jaz v službo, on na bus. Kasneje izvem, da se je vrnil iz postaje domov, vzel rolerje in šel z njimi, čeprav me je prejšnji dan vprašal, če lahko in mu za enkrat nisem dovolil.
Zadnje čase je polno javnih tribun in ne vem česa na to temo. Kaznovanje odsvetujejo (npr do konca šole brez rolerjev)
Kaj naj torej?
sprasujem se.gif

Roko na srce: ne vidim posebnega razloga, zakaj 11 let star mulc ne bi smel z rolerji v šolo. Jasno je, da je bolj nevarno kot z busom, ampak tudi tam ga lahko zbije avto, ko gre iz postaje čez cesto. Mislim pa, da ima 11 let star človek povsem dovolj kapacitet za spremljanje prometa. Mislim, bog pomagaj, 20 let nazaj smo šli v prvem razredu peš v šolo. Ko smo bili v tretjem razredu smo vsi naredili izpit za kolo, kjer smo vsaj približno resno od pisali pole s CPP teorijo.

Btw., to da se mulcu da iti v šolo z rolerji je čisto pozitivna stvar, ker je miganje zdravo, pa še zastonj je
tongue-1.gif
. Je pa res, da ne vem, če je to v šoli dovoljeno. No, verjetno ne more iti v šolo z rolerji, če imajo tisti dan telovadbo, kjer mora biti v supergih.

Po moje je stvar zdaj bolj zrelostni izpit za starša kot za otroka. Otrok je pač naredil kar je hotel, navaditi se boš moral, da ima pač svojo glavo in tole je resnično neškodljiva reč (hej, lahko bi zafixan prišel domov
tongue-1.gif
ampak sam bi se poskusil čisto normalno pogovoriti (še vedno bi moral biti starš tisti, ki mu otrok lahko vedno zaupa, čeprav je njegov starš in ne prijatelj) zadevo obrnil na zajebancijo, češ da veš, da je zdaj že tako velik fant, da še fotra ne posluša več. In povej da, ja, se to slej ko prej zgodi, in je čisto normalno.

Čisto lepo povej, da si zaskrbljen zaradi varnosti v prometu in da mora paziti na avte. Po moje ni slaba ideja, če gresta nato od doma do šole in še enkrat "odpredavaš", kje so najbolj nevarne točke na poti v šolo. (Ker je dejstvo, da nima smisla otroku preprečiti, da bi odrasel - ker prej ko slej bo, ampak le narediti vse kar je mogoče, da bo varen v prometu.) In lahko poveš, da si očitno mislil, da je manj odrasel kot v resnici je, in da boš vesel, če ti drugič pove, kaj hoče narediti. Ne boš ga mogel vse življenje imeti pod nadzorom, da je fant pogumen je pa precej pozitivna stvar.

Aja, vsekakor pa zahtevaj, naj mulc nosi čelado, brez pardona. Tukaj pa ni heca, ni čelade, ni rolerjev. Srečno!
zmaga.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik lalan pravi:Ravno danes je ostal doma (trebušček), pisali pa so matematiko...
confused-1.gif

Oprosti, ampak tale post pa nakazuje, da gre za hec. Če se zaj..., pejt trolat kam drugam.
zmaga.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik lalan pravi:
Torej: Oči, jaz grem v šolo iz busom (promet, obvoznica). Istočasno jo odrineva od doma, jaz v službo, on na bus. Kasneje izvem, da se je vrnil iz postaje domov, vzel rolerje in šel z njimi, čeprav me je prejšnji dan vprašal, če lahko in mu za enkrat nisem dovolil.
Zadnje čase je polno javnih tribun in ne vem česa na to temo. Kaznovanje odsvetujejo (npr do konca šole brez rolerjev)
Kaj naj torej?
sprasujem se.gif

Iz firbca. Zakaj pa ne sme z rolerji šolo? Pri 11-ih sem bil cele dneve na rolerjih, pa prerolal celo Ljubljano.... Pa še mobitelom nismo imeli.

THEDuke

Fizikalc
4. maj 2014
1.215
12
38
Dark Chest of Wonders
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik THEDuke pravi:
a si mu ti fotr , al smo alaterjevci fotri da bomo reševali tvoj problem?

zato pa smo tam ko smo, stari nevejo ka bi za nasvete sprašujejo druge. Uzem mu rolerje + še kaj

ni bolje, da človek vpraša za nasvet, če ni prepričan, kako in kaj, kot da naredi nekaj, kar bo imelo ravno nasproten učinek?

mogoče, če vpraša za nasvet napr. kaj mu je crknalo pr avtu, ne pa za vzgojo lastnega mulca. Po 11letih bi že mogu vedet ki je limit pa kaj sledi če dela pizdarije. No vsaj js sm vedu ko sm bil 11.

tud tisti ko pišete, kaj je narobe če gre v šolo pred leti 10let ++ nazaj ni blo tok prometa dans maš na cesti polno debilov itd... tudi sam ga nebi spustu sploh zjutri ko se vsem mudi. Čeprav mogoče če mu na take stvari spustis da gre in pride brez problema nazaj si bo zacel bildat neko odgovornost (verjetno)

Nazadnje urejeno:

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Najstniki vejo, da morjo ubogat ampak ne bo. A smo bli kaj drugačni
grin1.gif
. Če je mt rekla ne, je blo ja. Sam za delo ne.
Avtorju teme bi svetoval, da naj mal na oštro prime mulca, mu pove zakaj nu ni všeč, s ase z rolerji fura. Pol pa v klet pospravt orodje in, lorarjjee zglancatr v piko, ker jih je zamazal med potjo.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
ksz
Mislim, da malo podcenjujete moč vzgoje in avtoritete. Če se je mulo zlagal oz. si drznil prekršiti dogovor, mora bit sankcija.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik lalan pravi:
Ravno danes je ostal doma (trebušček), pisali pa so matematiko...
confused-1.gif
ql
probaj mu razložiti zakaj mu nisi dovolil , da gre z rolerji v šolo. Daj mu vedeti, da ti veš, da te je nalagal, da nisi po kisli župi priplaval.
če ga nekaj boli, ko pišejo , pa mu daj knjigo, naj se nauči, bo popoldan vprašan. drugače pač 0 tv, 0 računalnik , 0 igrice 0... dokler ne zna naprej in nazaj. pa mu še povej, da bo lahko smetar ali pomočnik smetarja ali pa kaj v tem stilu. koliko stane avto, motor.. in da s plačo smetarja ne bo imel praktično nič
mene moja dva tudi vsake toliko časa probata nekaj napeezdit.
samo se spomnim, kako smo to mi delali kot smo bili mali.
še se imajo tamali kaj za naučiti
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
En rek pravi:
Če vas otroci ne ubogajte, jih pretepajte, oni ne bojo nič boljši, le vam bo lažje.
evil.gif

Hec.
avtoriteto moraš imet in jo po potrebi uveljaviti. Samo to je. Zdaj kako to doseči pa je toliko dejavnikov da ni recepta (ker so poleg staršov tudi otroci med sabo povsem različni).

A na splošno..sem prav pomislil...vzrok za odprtje teme se meni zdi dokaj bizaren..namesto peš/busom gre mali v šolo z drugim 'prevoznim sredstvom'....je vredno to cele teme?
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Ja, eni alteraši ste pa pravi vzgojitelji. Me zanima, kolk vas ima otroke pa tukaj nasvete delite. Ne poznate pa mulca niti njegovega fotra. Če mu fotr ni pustil v šolo z rolerji, je že on vedel zakaj ga ni pustil in "mulc" mora to spoštovat. Edina varijanta bi lahko bila, da poskuša fotra prepričat, zakaj bi šel v šolo z rolerji, ne pa da vzame in gre.
In kaj zdaj narediti??? Po nekaterih vaših navodilih nič?!! Ja... naslednjič bo pa avto vzel, saj se mu nič ne zgodi, razen da fotr mal grdo gleda. Naslednja poteza bi bil pa že sosedov avto..... in tako se lahko začne.
Kaj bo fotr zdej naredu ne vem, samo naredi nekaj, da bo "mulc" vedu, da se ne splača delat gluposti. Pa naj bo to odvzem rolarjev (po moje se mali ne bo sekiru), računalnika, TV.... al ne vem kaj. Nekaj, za kar mu bo hudo.
Sploh pa ni rečeno, da bo fant problematičen zaradi teh rolerjev. Vsak "mali pametnjakovič" mora kakšno neumnost ušpičit, ampak da je to vse v nekih mejah normale. Pa naj mislijo, da starši ne vedo. Ampak tud starši marsikaj vemo, izvemo... pa ocenmo al je to "za kaznovat" al pa enostavno spregledat.
Vsak pozna sigurno koga, ki so mu starši pustili vse, glupostim smejali, vzpodbujali v kakšnih negadivnih stvareh (recimo "če te bo kdo zafrkaval, ga mahn po glavi)...danes se pa te isti starši čudijo, kako je lahko tako problematičen.
Vsak pa pozna tud koga, ki je imel bolj "normalno" vzgojo (no, kaj je noralna vzgoja ve vsak sam) in se je pr bajti vedelo kaj se sme in kaj ne sme.... in če se ni smelo in se je... je bil ogenj v strehi. Pa če je bla še tako mala stvar. Popuščanja, pogovori pa morajo zmeraj biti. Kako pa pogovor doseč, da se naši "mali pametnjakoviči" sploh hočjo pogovarjat, je pa spet stvar starša.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Kaj pa ni normalnega pri tem, da gre 11 let star mulc z rolerji v šolo? Mora pa znati varno ravnati v prometu.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
pa kaj je s tabo narobe ? si ti pismen ? človek je nekaj vprašal verjetno pričakuje kak odgovor, nasvet..
najprej peezdiš, da delimo nekomu nasvete in potem ti isto počneš
bonk.gif

če imaš težave sam s sabo idi po strokovno pomoč
stupid-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
To sploh ni point, point je da je lagal, okoli česa je lagal ni pomembno (to samo vpliva na resnost laži in posledično višino kazni), ker se gre za otroka, ki mora ubogat starše, saj je njihova odgovornost.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
pa kaj je s tabo narobe ? si ti pismen ? človek je nekaj vprašal verjetno pričakuje kak odgovor, nasvet..
najprej peezdiš, da delimo nekomu nasvete in potem ti isto počneš
bonk.gif

če imaš težave sam s sabo idi po strokovno pomoč
stupid-1.gif
Pismen sem. Verjetno imaš pa ti težave z razumevanjem. Ne verjetno, ampak sigurno. Preberi še nekajkrat.
Namig: Ne poznaš fotra, ne poznaš otroka, ne poznaš okolice..... torej..... kot je napisal Darjan..... otrok je nekaj naredil, za kar je imel prepoved. Nisem dajal nasvetov kaj naj naredi..... nasvet je lahko samo to (če je to nasvet), da nekaj naj naredi, da otrok ve, da ni naredil prav. PS: Težav s sabo nimam.... se pa nasmejim takšnim postom, ki jih pišeš.
bonk.gif

Citat:
Kaj pa ni normalnega pri tem, da gre 11 let star mulc z rolerji v šolo? Mora pa znati varno ravnati v prometu.
Kdo je napisal, da to ni normalno?
confused-1.gif
Fotr mu ni pustil in on že ve zakaj. In tukaj je konec debate zakaj je to naredil.
Človek je pa vprašal, kako drugi rešujejo takšne mladostniške izpade. Ukrepaj-ne ukrepaj.
PS Kakšna je pot do njegove šole, ali je varna, ne varna, pa ne vemo mi. Lokacije imamo vsak različne.

Nazadnje urejeno:

THEDuke

Fizikalc
4. maj 2014
1.215
12
38
Dark Chest of Wonders
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Ja, eni alteraši ste pa pravi vzgojitelji. Me zanima, kolk vas ima otroke pa tukaj nasvete delite. Ne poznate pa mulca niti njegovega fotra. Če mu fotr ni pustil v šolo z rolerji, je že on vedel zakaj ga ni pustil in "mulc" mora to spoštovat. Edina varijanta bi lahko bila, da poskuša fotra prepričat, zakaj bi šel v šolo z rolerji, ne pa da vzame in gre.
In kaj zdaj narediti??? Po nekaterih vaših navodilih nič?!! Ja... naslednjič bo pa avto vzel, saj se mu nič ne zgodi, razen da fotr mal grdo gleda. Naslednja poteza bi bil pa že sosedov avto..... in tako se lahko začne.
Kaj bo fotr zdej naredu ne vem, samo naredi nekaj, da bo "mulc" vedu, da se ne splača delat gluposti. Pa naj bo to odvzem rolarjev (po moje se mali ne bo sekiru), računalnika, TV.... al ne vem kaj. Nekaj, za kar mu bo hudo.
Sploh pa ni rečeno, da bo fant problematičen zaradi teh rolerjev. Vsak "mali pametnjakovič" mora kakšno neumnost ušpičit, ampak da je to vse v nekih mejah normale. Pa naj mislijo, da starši ne vedo. Ampak tud starši marsikaj vemo, izvemo... pa ocenmo al je to "za kaznovat" al pa enostavno spregledat.
Vsak pozna sigurno koga, ki so mu starši pustili vse, glupostim smejali, vzpodbujali v kakšnih negadivnih stvareh (recimo "če te bo kdo zafrkaval, ga mahn po glavi)...danes se pa te isti starši čudijo, kako je lahko tako problematičen.
Vsak pa pozna tud koga, ki je imel bolj "normalno" vzgojo (no, kaj je noralna vzgoja ve vsak sam) in se je pr bajti vedelo kaj se sme in kaj ne sme.... in če se ni smelo in se je... je bil ogenj v strehi. Pa če je bla še tako mala stvar. Popuščanja, pogovori pa morajo zmeraj biti. Kako pa pogovor doseč, da se naši "mali pametnjakoviči" sploh hočjo pogovarjat, je pa spet stvar starša.

+1 !!!! tole si dober povedu.

p.s

vprašanje za avtorja, kako si rešil?

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Citat:
Uporabnik THEDuke pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

+1 !!!! tole si dober povedu.

p.s

vprašanje za avtorja, kako si rešil?

Tudi jaz se strinjam s tem postom v celoti. Doma imam tudi sama 11 letnico in vem kako je otrok po njegovem mišljenju pametnejši od nas staršev.
Z rolarji se ne sme v šolo, ker mislim, da je približno enako, pa naj me kakšen policist tukaj na forumu popravi, kot je vožnja s kolesom mladoletne osebe. No vsaj meni so tako razložili. Če se mu kaj neredi, tudi če ni on kriv, boš odgovarjal in plačeval ti.
Torej se mora upoštevati prepoved, ker oprostite, pri 11 letih, po mojih izkušnjah, so še vedno vsi frfrasti, polni sami sebe,.... ne smemo primerjati sebe pri 11 letih in njih, ker žal ni primerjave, ker je tudi sistem vzgoje drugačen.
Kaj naredim v tem primeru jaz, kaznujem jo zaradi laži in ničesar drugega, kot prvo vzamem rolarje za določen čas, pa še kakšen podič, računalnik in televizija bi se našla. Predvsem se je pa potrebno z otrokom pogovarjat, ne kot prijatelj ampak kot starš, ki ima avtoriteto in kar nekaj izkušenj....
Fizičnega kaznovanja nikakor ne podpiram, nisem pa tudi pristaš permisivne vzgoje, kar le ta nikamor ne pelje.
Ubrati je potrebno neko srednjo pot.
Pa srečno pri reševanju problema.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83

se tudi strinjam, samo tukaj sem mal drugačnega mnenja
Citat:
.........se je pa potrebno z otrokom pogovarjat, ne kot prijatelj ampak kot starš, ki ima avtoriteto in kar nekaj izkušenj....
menim, da se bi bilo prvo potrebno pogovarjati kot prijatelj, že zaradi samega zaupanja.... in ker si prjatli marskej zaupajo, povedo, "nakladajo"....itd. In tudi otrok tako ugotovi, kje so starševske meje. In če se ugotovi, da razmišljanje otroka, ideje, nameni, obnašanje.... itd. niso primerni, nastopiš kot starš .... (naprej pa to tvoje... )
Samo doseči, da se otrok s staršem pogovarja kot prijatelj je pa "umetnost". Ker ponavadi smo "preneumni"

PS.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
En rek pravi:
Če vas otroci ne ubogajte, jih pretepajte, oni ne bojo nič boljši, le vam bo lažje.
evil.gif

Hec.
avtoriteto moraš imet in jo po potrebi uveljaviti. Samo to je. Zdaj kako to doseči pa je toliko dejavnikov da ni recepta (ker so poleg staršov tudi otroci med sabo povsem različni).

A na splošno..sem prav pomislil...vzrok za odprtje teme se meni zdi dokaj bizaren..namesto peš/busom gre mali v šolo z drugim 'prevoznim sredstvom'....je vredno to cele teme?
wink-1.gif
Jaz se bolj čudim kot kaj drugega. Eni imajo očitno otroke (svoje ali tuje) za idiote. Dobesedno. Vsak mulo 100% ve (že zelo zgodaj v otroštvu, po prvem, najkasneje drugem letu starosti) kaj sme in česa ne. Razen v primeru totalno zblojenih staršev/skrbnikov samo to je že druga zgodba. Eni bi se pa potem še "pogovarjali", ko prekrši pravila. O čem pa? Saj že vse ve. Debata je lahko samo še o posledicah. Prej se nauči (ne samo v teoriji) da imajo dejanja tudi posledice, bolje zanj.
Sicer hecno po svoje, mulo je celo vprašal, pa je potem naredil po svoje - jaz bi v njegovih letih samo naredil kar sem se namenil, bojo že pol ta stari študiral a je prav ali ne
evil.gif