Nevtraliziranje alkohola

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.058
205
63
Včeraj med 21:00 in 22:30 sem spil tri tavelke unione iz piksne. Okoli 23:00 pa še en češnjev čaj. No nekaj čez 23h me ustavijo policaji... kontrola prometa, boste pihali itd... Zanimivo, ampak napihal sem samo 0,11 mg (cca 0,22 promila po starem).
Glede na to, da naj bi se alkohol razgrajeval s hitrostjo 0,1 promila na uro in ob treh popitih pirih, sem si mislil: gotov sam.
Pa sem imel kar srečo. Zdaj pa ne vem, je k hitrejši nevtralizaciji pripomogel čaj, tobak, ki ga zvijam sam ali pa kaj tretjega...
cheer.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
1 enota = 10 g alkohola

Merica katere koli alkoholne pijače vsebuje približno 10 g čistega alkohola.

Kako izračunam količino alkohola v krvi?

Količina alkohola v krvi (opitost) je odvisna od različnih dejavnikov; spola, starosti, telesne teže in splošne fizične pripravljenosti, presnove, navajenosti na alkohol, vrste alkoholne pijače, načina zaužitja alkohola (pijemo počasi, z užitkom ali "na eks"), od tega ali smo pred pitjem kaj jedli in kaj je to bilo. Zaradi vseh teh dejavnikov je izračun, ki upošteva zgolj zaužito pijačo, telesno težo in spol, zgolj informativne narave in ga gre jemati z rezervo.

Alkohol se v telesu porazdeli po tekočini. Pri moškem je to približno 70 % njegove teže, pri ženski pa 60 %. Prva stvar, ki jo moraš izračunati, je teža tekočine v tvojem telesu - za moške 70 % celotne teže, za ženske 60 %. Primer: moški, ki ima 80 kg, ima približno 56 kg (70 % od 80 kg) tekočine v telesu. Za žensko, ki tehta 60 kg, bi bil izračun približno tak - 60 % od 60 kg je 36 kg tekočine.

Za izračun boš zdaj potreboval podatek o tem, koliko si spil. S pomočjo meric (glej zgoraj) preveri, koliko je to v gramih. To številko (torej grami zaužitega alkohola) deliš s količino tekočine v telesu. Primer: naš moški z 80 kg (56 kg tekočine) je popil dve veliko pivi (1 liter) kar znese 40 g alkohola. 40 g alkohola deljeno s 56 kg tekočine, v kateri se ta alkohol razporedi, je 0,71 g alkohola/kg krvi. Zakonska meja za voznike je 0,5 g/kg, za voznike začetnike pa 0,0 g/kg).

Bodi pozoren na merske enote!

Zaradi skladnosti z EU se pri merjenju z alkotestom uporablja enota mg alkohola na liter izdihanega zraka. Vrednosti niso enake kot vrednosti v krvi (enota: gram alkohola na kilogram krvi ali promil), so pa primerljive. Spodaj si lahko pogledaš nekatere mejne vrednosti v mg/l izdihanega zraka in g/kg krvi.

0,24 mg/l = 0,5 g/kg = 0,5 promila
0,38 mg/l = 0,8 g/kg = 0,8 promila
0,52 mg/l = 1,1 g/kg = 1,1 promila
0,71 mg/l = 1,5 g/kg = 1,5 promila

KAKO IZRAČUNATI KONCENTRACIJO ALKOHOLA V KRVI?

Najbrž te zanima, kako lahko veš, kakšna je koncentracija alkohola v krvi, glede na popito alkoholno pijačo. Poigraj se s spodnjo tabelo.

Izračun koncentracije alkohola v krvi v gramih na kilogram krvi (g/kg)

Za ženske:
popita količina čistega alkohola (v g)
---------------------------------------
telesna teža (v kg) X 0,6
Za moške:
popita količina čistega alkohola (v g)
---------------------------------------
telesna teža (v kg) X 0,7

izločanje alkohola -------

Izločanje alkohola iz telesa je odvisno od spola, mišične mase, količine popitega alkohola in seveda bolezni jeter. V povprečju se izloči v 8-10 urah. Za natančnejši izračun vam prilagam formulo, pa si računajte sami. Približen čas izločanja alkohola iz telesa je povprečno od 0,1 do 0,15 g/kg na uro. Če imamo podatek o koncentraciji alkohola v krvi, lahko potem izračunamo približen čas izločanja. Poenostavljena formula za približen izračun koncentracije alkohola v krvi je: c = m / (TT)*r Pri tem je: c = koncentracija alkohola v krvi ( g etanola na kg krvi ali promili) m = masa popitega čistega alkohola izražena v gramih TT = telesna masa izražena v kilogramih r = porazdelitveni faktor (za moške 0,7 in za ženske 0,6)

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
3 piri niso kritični, tudi če jih požereš v eni uri.

Liker pa pojma nimam.

Če pa še kaj mastnega konkretnega zraven ješ, pa sploh ne.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Človekova jetra razgradijo približno 1 deciliter vina v eni do dveh urah. To pomeni, da traja 4 do 8 ur, da nimate v krvi nič alkohola, če ste popili 2 steklenici piva ali 4 dcl vina. Na hitrost razgradnje vpliva cela vrsta dejavnikov, najpomembnejši so: spol, starost, vrsta alkoholne pijače, genetski dejavniki.

Alkohol pride v kri nekaj minut po zaužitju. Manjši del ga pride v kri že skozi sluznico želodca, večji del pa skozi sluznico tankega črevesa. Kadar želodec ni prazen, se prehod alkohola nekoliko upočasni; med spoloma obstajajo razlike. S krvjo pride alkohol v vse organe. Za njegove učinke so najbolj dovzetni možgani.

Približno 0,2 do 0,5 g/l alkohola v krvi (kar je dosedanja zgornja meja alkohola v krvi, ki ne sme biti presežena za vožnjo motornega vozila pri voznikih amaterjih), vendar se ta vrednost lahko pri različnih ljudeh precej razlikuje. Na to vpliva več dejavnikov, recimo telesna teža, spol, količina hrane v želodcu, vrsta alkoholne pijače, splošno stanje prehranjenosti, morebitne kronične bolezni…

jest5

Guru
18. avg 2007
26.128
-8.786
113
Sej lepo, samo res bi bilo fino, če bi dajal zraven tudi linke, od kjer si prepisal.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zanimivo, da si tako malo napihal. Jaz sem lani v 45 min spil v lokalu 2 mala Uniona, sedel takoj za volan in čez 10 min priletim na alkotest. Ta pa pokaže 0.17
crazy1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
10 min po zavžitju alkota imaš alkohol tudi v "ustih". Sicer za pir dvomim da ima močan vpliv ampak če spiješ šilce žganega in nato pihaš imaš lahko v izdihanem zraku alkohola precej več. Sej te vsak policist na kontroli vpraša kaj in kdaj si pil, to ni zato ker te zaslišuje ampak ker ga zanima ali je meritev veljavna ker se lahko sklicuješ da ni če si pil pred manj kot XX časa (ne vem koliko je sedaj ker so nekaj spreminjali).

Sicer pa kosilo + 3je piri + zdrav dec = manj kot 0.24 al koliko je že meja! Po drugi strani če alkohol na tešče bo šel takoj in ves v kri in je že en pir rizičen.

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
jaz pred leti spil 5 pirov in to v pivnici katere pivo je bilo krepko čez 5.0 voltaže
wink-1.gif
čez pojedel pizzo in čez pol ure napihal 0,35(po starem)

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
3 piri niso kritični, tudi če jih požereš v eni uri.

Liker pa pojma nimam.

Če pa še kaj mastnega konkretnega zraven ješ, pa sploh ne.

Po treh perih napihaš. Poznam 2 frenda, ki sta morala plačat kazen. 2 sta praviloma meja.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Jaz sem še par let nazaj na vaških veselicah delal malo raziskave te vrste. Ko so bile tiste lušne punce oblečene v policajke, iz ene organizacije in so ponujale pihanje frulice.
Smo spili par špricarjev, potem pa hitro pihat do naše policajke ... alkotest pokaže 0,6x.
Potem pa sem pol litra vode spil, počakal 30 minut, pa smo še enkrat pihali, pa je bilo že manj kot 0,20.

To smo potem še parkrat na kakšni veselici stestirali, pa je pri enih uspelo, pri drugih pa ne, kot da bi bila razlika od osebe do osebe.
confused-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
5 tavelkih pirov, + en odojek na koncu. 4 ure od prvega pira do pihanja. 0,17 po tanovem.
smile-1.gif

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Primer: naš moški z 80 kg (56 kg tekočine) je popil dve veliko pivi (1 liter) kar znese 40 g alkohola. 40 g alkohola deljeno s 56 kg tekočine, v kateri se ta alkohol razporedi, je 0,71 g alkohola/kg krvi. Zakonska meja za voznike je 0,5 g/kg, za voznike začetnike pa 0,0 g/kg).

Tole pa ne vem, če bo držalo. Torej praviš, da 80kg moški rukne dva pira in mu po starem pokaže 1,5 promila?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.406
7.521
113
Kolicine ki jih on omenja bi vsakega 80kg dedca ubile. Enota je namrec mg/kg in ne g/kg.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Pa vseeno. Tudi, če se je zmotil samo v enotah. Številke, ki jih je podal pa so prave. To še vedno pomeni, da si po dveh pirih na promilu in pol po ta starem.

Nekaj mi ne štima ali pa ne razumem.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Kolicine ki jih on omenja bi vsakega 80kg dedca ubile. Enota je namrec mg/kg in ne g/kg.
To ste zdaj v meglo brcnili, gospod miličnik.
uf-1.gif

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
3
38
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Iz prakse: 2 pira sta zmeri v varnem obmocju.

Razen na prazn želodec. Pa seveda to ne velja za punce pa tiste pod 160cm... Za enga pa res lahko rečemo, da nebo prek.

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
201
43
Sicer nisem vsega bral mislim pa, da je količina alkohola v krvi odvisna od dneva, kaj si jedel, počutja itd... Ni vse v številkah za moje pojme.