Neurja 2023

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Dejansko je ogromno objektov slabo zavarovanih za primer poplave. Običajno je poplava krita samo v najviših paketih pa še pri tistih je avtomatsko not zgolj neka minimalna zavarovalna vsota, ki je v primeru takšne katastrofe praktično zanemarljiva. Za kaj več je pa potrebno doplačilo, ki pa je v primeru te postavke kar drago in seveda se ljudje ne odločajo za to razen v primeru, da se resnično zavedajo poplavne ogroženosti zraven kakšne (večkrat poplavljajoče) reke, ne pa zaradi tega, ker je nekaj 100 metrov stran od njih nek potoček (npr. Pšata ob Špas Teatru v Mengšu), ki se je zdaj spremenil v veletok.

Dejansko so paketi s kritjem za poplavo (vključno z morebitnim doplačilom) bolj kot ne zadostni zgolj v primeru neki (pod)povprečnih poplav. Upam, da se to v prihodnosti kaj izboljša ter se strankam za razumno ceno ponudi solidno kritje.
Dejansko ti pride prodat zavarovanje za primer poplave, nikjer ti pa ne pove, da če se bo potočku 100m stran spipalo in ti bo odneslo komplet hišo, da to ni krito. Naj zdaj povejo dvem tretjinam Slovenije, da v resnici nimajo nič zavarovano za take primere, ko ti bajto odnese in ostaneš zunaj s familijo v samih gatah. Boš moral profesijo zamenjat, ker boste agenti postali osovražena vrsta.
Vem za primer družine, ki živi v stanovanju bloka, ki je zgrajen na poplavnem območju. Zavarovanje je odpadlo, logično za ta primer. Kaj pa investitor, ki je zgradil blok, pa tist ki je izdal GD? Nikome ništa. Otrok k sreči ni blo doma, onadva sta pobegnila skozi spalnično okno samo v gatah, bosa. Vse ostalo je uničeno vključno s potrebščinami za šolo. Pufa za stanovanje pa še za 20 let. To si sam še metek v glavo počiš, drugega ne ostane.

22. jul 2007
13.383
1.642
113
124
To je lepo razvidno že sedaj (ni to samo v drobnemu tisku), je pa jebeno, če se temu ne posveča dovolj. In tega (neposvečanja) je ogromno. Osebno kar priporočam malo več fokusa na take zadeve. Ja, sam postopek sklepanja bo potem defintivno vzel nekaj ur časa namesto pol ure ampak načeloma se to dela enkrat na mnogo let in pomoje je vredno tega truda.
Očitno bo potrebno začeti hoditi na zavarovalnico z odvetniki ali pravnimi svetovalci.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in Robert

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.778
6.454
113
Hja, kar je mene najbolj razjezilo drugace je bila nedostopnost splosnih pogojev na netu ali kje, agent pa rece da jih dobim ob podpisu pogodbe. Ko sem pa potem tu sprasevala in kjerkoli, kdor ima dostop do njih, sem bila pa spet sitna v PM, pa kako me lahko kdo prenasa. Ali pa ce sem imela vprasanje, kako si naj kaj razlagam, pa sem jih tudi copy/pastala. Samo podjebavanje. Pa ne od tebe, ti si bil vsaj tiho, ampak od ostalih agentov tu gor, ki jih je en kup, ampak takrat nobeden povedal, samo skodozeljno podjebaval.

Pa vedno bi rada vse zavarovala, to je karma, ki me nekako brani, da se kaj ne zgodi, ne vem kako naj sploh povem to, ker dejansko sem imela ze agenta(e), ki mi je v bojazni, da bo cena previsoka mutil potem pri polici. Neoriginalni deli namesto originalnih pri avtih, samovoljno spreminjanje vrednosti hise na nizjo vrednost, da je bila podzavarovana, ampak cena na koncu nižja, nikoli direktno ne odgovoriti na vprasanje ampak mutiti. Na organ mi gre, da moram preveriti vse 125x, pa itak kaj falim ali si narobe razlagam, ker nisem tega foha, pa se ni na koncu vsak tako, kot sem prosila, kakorkoli sem pac ze prosila...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
Boš moral profesijo zamenjat, ker boste agenti postali osovražena vrsta.
Bomo postali? Prihodnjik? Smo že, že dolgo. In ja, vem "kje sem" in se na vso moč trudim biti drugačen od večine, ker sem pa konec koncev le človek pa kdaj pa kdaj žal kje tudi sam kaj zaj3bem. Rad počnem kar počnem, kilometrine imam že nekaj tako da hvala za skrb ampak bom kar ostal v fohu.

22. jul 2007
13.383
1.642
113
124
Hja, kar je mene najbolj razjezilo drugace je bila nedostopnost splosnih pogojev na netu ali kje, agent pa rece da jih dobim ob podpisu pogodbe. Ko sem pa potem tu sprasevala in kjerkoli, kdor ima dostop do njih, sem bila pa spet sitna v PM, pa kako me lahko kdo prenasa. Ali pa ce sem imela vprasanje, kako si naj kaj razlagam, pa sem jih tudi copy/pastala. Samo podjebavanje. Pa ne od tebe, ti si bil vsaj tiho, ampak od ostalih agentov tu gor, ki jih je en kup, ampak takrat nobeden povedal, samo skodozeljno podjebaval.

Pa vedno bi rada vse zavarovala, to je karma, ki me nekako brani, da se kaj ne zgodi, ne vem kako naj sploh povem to, ker dejansko sem imela ze agenta(e), ki mi je v bojazni, da bo cena previsoka mutil potem pri polici. Neoriginalni deli namesto originalnih pri avtih, samovoljno spreminjanje vrednosti hise na nizjo vrednost, da je bila podzavarovana, ampak cena na koncu nižja, nikoli direktno ne odgovoriti na vprasanje ampak mutiti. Na organ mi gre, da moram preveriti vse 125x, pa itak kaj falim ali si narobe razlagam, ker nisem tega foha, pa se ni na koncu vsak tako, kot sem prosila, kakorkoli sem pac ze prosila...
Ma vsi so isti, samo vedno nekaj skrivajo kot kača noge.

• Všeč mi je
Reactions: zakajaltersuxu

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
Dejansko ti pride prodat zavarovanje za primer poplave, nikjer ti pa ne pove, da če se bo potočku 100m stran spipalo in ti bo odneslo komplet hišo, da to ni krito.
Če to človeku ni jasno po tistem, ko omeniš zgolj par jurjev € zavarovalne vsote potem takšnemu ni pomoči. Imam več strank, ki imajo visoke škode (hvala k***u ni nobenemu odplaknilo hiše ampak so "samo" konkretno zalite) in zgolj minimalne zavarovalne vsote a so me med pogovorom lepo pomirili, da vedo pri čemu so, smo ob sklepanju šli čez vsako postavko posebej (zato sem tudi bil pri njih več ur) in so se pač odločili kot so se. Vsa čast njim in vsem tako razmišljujočim saj najlažje je pa zdaj vso odgovornost prevalit na zavarovalničarja. Nak, ne v mojem primeru.

• Všeč mi je
  • Ljubezen
Reactions: sad in BornSkeptic

shift

Guru
20. jul 2007
9.870
2.251
113
za šankom

Točno, najbolj pogrešam pri hiši recimo, all inclusive zavarovanje, brez nekih izkljucevanj recimo, seveda ob predpostavki za precej višjo premijo, logično

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
Ja in ko fašeš šoder v spodnji štuk pa ugotoviš, da ni tko k si bla ziher da bo. Tega je te dni čuda.
V tem primeru ti lahko kljub (pre)majhni zavarovalni vsoti pride prav kritje stroškov čiščenja zaradi nevarnosti, ki je zavarovana po polici. Edini pogoj je to, da ti polica krije škodo od poplave pa čeprav magari za samo par k €. Ti stroški so običajno kriti do nekaj % zavarovalne vsote hiše, npr. 5% od 200k €.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.094
3.173
113
Dejansko je ogromno objektov slabo zavarovanih za primer poplave. Običajno je poplava krita samo v najviših paketih pa še pri tistih je avtomatsko not zgolj neka minimalna zavarovalna vsota, ki je v primeru takšne katastrofe praktično zanemarljiva. Za kaj več je pa potrebno doplačilo, ki pa je v primeru te postavke kar drago in seveda se ljudje ne odločajo za to razen v primeru, da se resnično zavedajo poplavne ogroženosti zraven kakšne (večkrat poplavljajoče) reke, ne pa zaradi tega, ker je nekaj 100 metrov stran od njih nek potoček (npr. Pšata ob Špas Teatru v Mengšu), ki se je zdaj spremenil v veletok.

Dejansko so paketi s kritjem za poplavo (vključno z morebitnim doplačilom) bolj kot ne zadostni zgolj v primeru neki (pod)povprečnih poplav. Upam, da se to v prihodnosti kaj izboljša ter se strankam za razumno ceno ponudi solidno kritje.
Ne saj ni to problem, problem je če ti agent pride in praviš da bi zavaroval proti poplavam on reče ok to je toliko ne pove pa sploh starim ljudem kaj je v teh "poplavah". Ponavadi je še tako da se tisto hitro splača pogodba tu imate podpišite se mudi najprej.
Prvo kar bi moral vprašati kaj točno od poplav bi zavarovali ali pa povedat da to kar ponuja je zavarovanje samo v primeru poplave če ti lijak spusti in nič drugega. Ampak tega se pač ne počne in potem so problemi kot bodo sedaj.
Sej konec koncev itak si kriv sam kaj pa nisi 50 strani splošnih pogojev prebral pa zraven še kakšen droben tisk, pa seveda obligacijski zakon.

delter333

Guru
21. maj 2010
1.827
1.527
113
Notranjska
kot da v Ukrajini gledajo, kam greo mlrd €, ki jih EU pošilja. Se pa strinjam, da je potrebno pri nas malo pogledat pod prste. Itak, tako kot v vsaki krizi, se bo našlo nekaj vojnih dobičkarjev
V Ukrajini od silnih milijard je realnega keša izredno malo. Veliko te pomoči gre za nemoteno delovanje države, z drugimi besedami bančnega sistema.
Vojaška pomoč je pa spet druga zgodba, včasih v javnosti popolnoma prenapihnjena.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
Ne saj ni to problem, problem je če ti agent pride in praviš da bi zavaroval proti poplavam on reče ok to je toliko ne pove pa sploh starim ljudem kaj je v teh "poplavah".
Dejansko debata "kaj je v teh poplavah" sploh ni potrebna. Poplave so poplave, potem pa imaš še dvig podtalnice, vdor meteorne vode, razne izlive vode iz cevi, lekaže itd. Ni vsaka težava z vodo kar avtomatsko poplava, je pa res, da ljudje to zelo zelo radi posplošujejo ion vse mečejo v isti koš. Še enkrat - z malce daljšo konkretno in korektno debato se da vse to izločit.

Ponavadi je še tako da se tisto hitro splača pogodba tu imate podpišite se mudi najprej.
Ja, to je velikokrat vir težav. Optimizacija časa (ter če se le da tudi premije), podpišimo pa gasa dalje.

Sej konec koncev itak si kriv sam kaj pa nisi 50 strani splošnih pogojev prebral pa zraven še kakšen droben tisk, pa seveda obligacijski zakon.
Hja, v končni fazi to dejansko drži saj, če si podpisal pogodbo to pomeni, da kao vse to veš (drobni tisk) oz. se sooči s (slabimi) posledicami, če ne veš. Realno gledano je to težko izvedljivo, najboljša rešitev je to, da urejaš take stvari z nekom, ki dejansko ve kaj dela in mu zaupaš.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
V tem primeru ti lahko kljub (pre)majhni zavarovalni vsoti pride prav kritje stroškov čiščenja zaradi nevarnosti, ki je zavarovana po polici. Edini pogoj je to, da ti polica krije škodo od poplave pa čeprav magari za samo par k €. Ti stroški so običajno kriti do nekaj % zavarovalne vsote hiše, npr. 5% od 200k €.

Če ti zalije bivalne prostore pa ti častijo čiščenje misliš da je to sedaj ok? Sej itak boš počistil sam (ozi jih je večina že), ker ne boš čakal da ti cenilec čez 2 meseca odobri pucanje čistilnega servisa. Če dobiš noter pa par 10 kubikov peska ti pa najbrž zavarovalnica ne krije čiščenja, ker je to delovanje neke "fizične sile" ki ni krito v pogojih nobenega zavarovanja.

Sej vem, zdej se spravljamo na zavarovalnici ker je ravno pravi čas za to, ampak vseeno je dejstvo da zavarovalnice ob taki ujmi ne bodo imeli čisto nobene izgube. Ne bodo jo imeli pa ker ne bo nobena nikomur plačala odnešene ali uničene hiše. Tega ne bo plačala niti država. Skratka ljudje, ki jim je odneslo vse, so čisto sami zase in si bodo svoje nove hiše lepo sami plačali, ni se treba sedaj delat solidarnega ker vsi vemo da pač v temu ni solidarnosti.

Sam sem drugače bral pogoje pri triglavu. Hiša je zraven hudournika, poplava zavarovana, ampak sedaj ugotovim da če bi šel hudournik skozi hišo oz. bi jo odnesel, bi dobil od zavarovanja samo prst v rit. Na srečo pri meni ni škode, ampak verjamem pa da je trenutno vsaj tisoče takih ki že mažejo vazelin zaradi pogojev zavarovanja.

delter333

Guru
21. maj 2010
1.827
1.527
113
Notranjska
Pa da se jasno pove, kaj je sploh zavarovano, ne pa da je to skrito v nekem drobnem tisku. Navadno je tako, da je vse zavarovano, razen tistega, kar se ti zgodi. :evil:
Lep primer je bil v USA ko je poplavilo tam na jugu mislim da New Orleans. Hiše kartonaste je povsem uničilo, zavarovalnice pa ocenile škodo na meter pa še malo in plačale par fičnikov.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
Če ti zalije bivalne prostore pa ti častijo čiščenje misliš da je to sedaj ok?
Nikakor nisem ne mislil, niti rekel, da je sedaj pa OK. Niti približno ni OK ampak zdaj pač iščem vse možne postavke, ki bi ljudem lahko vsaj malo olajšale jebeno situacijo.

Sej itak boš počistil sam (ozi jih je večina že), ker ne boš čakal da ti cenilec čez 2 meseca odobri pucanje čistilnega servisa. Če dobiš noter pa par 10 kubikov peska ti pa najbrž zavarovalnica ne krije čiščenja, ker je to delovanje neke "fizične sile" ki ni krito v pogojih nobenega zavarovanja.
Stroški čiščenja so v pogojih (tako kot vse ostalo) dokaj natančno definirani in tu ne gre za poplačilo stroškov čistilnega servisa ampak za recimo plačilo stroškov nakladanja in odvoza blata ali proda, ki ti ga nanese v hišo ter odvoz vsega uničenega in porušenega. Taki stroški lahko brez problema nihajo med nekaj sto do več tisoč € pa tudi 10k+, če ti zruši hišo ali del nje.

Sam sem drugače bral pogoje pri triglavu. Hiša je zraven hudournika, poplava zavarovana, ampak sedaj ugotovim da če bi šel hudournik skozi hišo oz. bi jo odnesel, bi dobil od zavarovanja samo prst v rit. Na srečo pri meni ni škode, ampak verjamem pa da je trenutno vsaj tisoče takih ki že mažejo vazelin zaradi pogojev zavarovanja.
Hvala za info, bom malo pogledal še njihove pogoje.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.383
380
83
Sledim pretoku Mure. Bo videt ali se tocka lomi in bo pretok narascal zaradi odpiranje pipe iz avstrijske strani...Pretoki
Po 4pm uri zadeva sumljivo stagnira oz celo nekaj plusa .

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.383
380
83
Frisno screen iz AT; vzpodbudno...

Priponke

• Screenshot_20230807_183143_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230807_183143_Samsung Internet.jpg
    332,6 KB · Ogledi: 115