Neurja 2023

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.820
2.058
113
Skoraj ziher imajo drenažne oz. ventilacijske luknjice v okvirju, kar sicer ne pomeni velikega pretoka. Tlačna tesnost je v vodi drugačna kot pri zraku, česar pri oknih verjetno ne testira noben proizvajalec, saj za to ni potrebe.

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
181
103
43
Slišal sem za primere, ko je bil pritisk vode na panoramsko steno prevelik in so popokala stekla, videl sem kletna okna (cca. 1m globoko) v Mengšu, kjer so popustila stekla pod pritiskom (gor še 1m vode). Kot se spomnim, v svetlobnem jašku ni bilo steklovine - ta je padla v hišo.

Nič, gremo popoldne pomagat!

Še vedno velja: škornji, kakšna lopata ali metla ter
1f4aa.png
.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Pepe

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Steklo ne more vzdržati pritiska, če je okno zalito z vodo z ene strani. Ni temu namenjeno. Za akvarij rabiš debelejše steklo.

kemb

Majstr
7. okt 2018
793
813
93
Zanimivo, da so za tole rešitev sploh dobili soglasje.

jello

Guru
22. sep 2008
10.113
3.856
113
Ko dajete stvari ven ali so vidne s ceste (naprimer v garaži, ki nima več vrat) je potrebno malo previdnosti, ker so se beli kombiji že prebili na prizadeta območja in odvažajo stvari. Danes ponoči so znancem iz garaže odpeljali tehnično opremo, ki ni bila mišljena za odvoz.
Tako je tudi ko ni poplav. Prideš domov, ga srečaš na dvorišču s tvojo lojtro v rokah in okvir se je pripravljen pulit zanjo. Ali pa se sprehaja cela familija mimo hiše oblečena v cunje, ki so ti jih pred dnevi spizdili z vrvi za sušenje. Potem pa se najde deset žuoanov in pumpa kamelčije kako bodo s klikanjem rešili take probleme.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Floki

Guru
6. sep 2007
10.094
3.173
113
Kot zgleda jih precej ne bo dobilo prav veliko https://siol.net/novice/slovenija/p...ahovito-podzavarovani-za-primer-poplav-612891

Tisto od zavarovalnega agenta gospa brez skrbi to krije vse poplave je samo iz kopalnice ali pa od soseda. Mi s tem na srečo nismo imeli problemov ampak naslednje leto mu bom pa rekel ko bo prinesel podpisat iz žlehnobe, daj ti splošne pogoje ven pa greva midva lepo v naslednjih 3 urah čez pogodbo, vsako postavko posebej :evil:

• Všeč mi je
Reactions: sad in Matey

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Sej ti zavarovalni pogoji so itak biseri ko enkrat začneš preverjat. Sem šel prav gledat sedaj police pa recimo avto s kaskom ni zavarovan za poplavo (posebej izključeno), pri hiši maš pa bisere tipa da sicer krije poplavo, ne krije pa če če ti hišo odnese oz. spodnese kot posledico poplave. Skratka tisti ekstremni primeri ki so ostali brez hiš so najbrž nezavarovani, tudi če so imeli plačano zavarovanje skupaj z zavarovanjem zaradi poplave.

• Žalosti me
Reactions: novaa

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.492
925
113
Sej ti zavarovalni pogoji so itak biseri ko enkrat začneš preverjat. Sem šel prav gledat sedaj police pa recimo avto s kaskom ni zavarovan za poplavo (posebej izključeno), pri hiši maš pa bisere tipa da sicer krije poplavo, ne krije pa če če ti hišo odnese oz. spodnese kot posledico poplave. Skratka tisti ekstremni primeri ki so ostali brez hiš so najbrž nezavarovani, tudi če so imeli plačano zavarovanje skupaj z zavarovanjem zaradi poplave.
V bistvu brez natisnjenih in s strani zavarovalnice/agenta podpisanih in datiranih zavarovalnih pogojev ti tako zavarovanje bolj malo pomaga... Vmes spremenijo pogoje, potem ti pa rečejo, da so jih vmes že parkrat "osvežili" in da to kar imaš to v roki ne velja, ker je že zastrelo...

• Všeč mi je

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
V bistvu brez natisnjenih in s strani zavarovalnice/agenta podpisanih in datiranih zavarovalnih pogojev ti tako zavarovanje bolj malo pomaga... Vmes spremenijo pogoje, potem ti pa rečejo, da so jih vmes že parkrat "osvežili" in da to kar imaš to v roki ne velja, ker je že zastrelo...
Če se to kar imaš v roki po oznakah ujema z oznakami pogojev, ki veljajo za tvojo pred časom sklenjeno in še vedno veljavno polico bodo ti pogoji še kako veljali. Izjeme so pa lahko pogodbe, kjer piše, da za zavarovanje veljajo trenutno aktualni pogoji/ceniki.

Je pa res, da se kdaj pa kdaj zaradi konstatnega spreminjanja in posodabljanja pogojev, ki veljajo za na novo sklenjena zavarovanja, starejši pogoji vedno težje in težje najdejo tako da je dejansko priporočljivo, da si ob sklenitvi shraniš aktualne pogoje v pdf in/ali papirnati obliki, ti znajo priti še kako prav. Nekoč je imela ena moja stranka zavrnjeno neko škodo češ da po pogojih to ni krito. Ko mi je stranka pojamrala glede odgovora cenilca, sem malo pregledal vse skupaj in hitro ugotovil, da dogodek po novih pogojih res ni krit, po starih (ki so se pa dejansko nanašali na aktualno polico) pa je in smo posledično zelo hitro izpodbili to zavrnitev ter dosegli situaciji primerno izplačilo. Je pa zelo neprofesionalno, da cenilec ob obravnavi škodnega primera ne preveri pogojev in kar avtomatsko deluje po najnovejših ali pa je izjemno grdo (milo rečeno) v kolikor namerno izvajajo takšne manevre.

• Všeč mi je

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
Katera zavarovalnica, kateri pogoji?

Kot zanimivost - za eno stranko iz poplavljenega Mengša sem ravno včeraj po pogojih preverjal in ugotovil, da bo dobila poplačano škodo na vozilu zaradi poplave iz naslova delnega kaska toča in poškodovanje vozila (Sava).

Citat iz police & zavarovalnih pogojev:
ZAVAROVANJE AVTOMOBILSKEGA KASKA - FLEKSI AK V4 (-30%) (fr. 0%), POGOJI: SP AK 01/22; PP AK-OV 01/22
vključuje točo (fr. 0%), poškodovanje vozila (fr. 0%)

Poškodovanje vozila: Zavarovanje krije škodo, ki jo povzročijo požar, vihar, snežni plaz, zemeljski plaz, potres, strela, poplave, hudourniške ali visoke vode, padec ali udarec nekega predmeta (z določenega objekta ali padec objekta samega), padec zrakoplova, manifestacije in demonstracije, domače živali, divjad in glodavci, nenadno zunanje toplotno ali kemično delovanje
na vozilo, pomoč poškodovanim osebam oziroma preprečevanje še večje škode (ravnanje v sili).

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
Kot zgleda jih precej ne bo dobilo prav veliko https://siol.net/novice/slovenija/p...ahovito-podzavarovani-za-primer-poplav-612891

Tisto od zavarovalnega agenta gospa brez skrbi to krije vse poplave je samo iz kopalnice ali pa od soseda. Mi s tem na srečo nismo imeli problemov ampak naslednje leto mu bom pa rekel ko bo prinesel podpisat iz žlehnobe, daj ti splošne pogoje ven pa greva midva lepo v naslednjih 3 urah čez pogodbo, vsako postavko posebej :evil:
Dejansko je ogromno objektov slabo zavarovanih za primer poplave. Običajno je poplava krita samo v najviših paketih pa še pri tistih je avtomatsko not zgolj neka minimalna zavarovalna vsota, ki je v primeru takšne katastrofe praktično zanemarljiva. Za kaj več je pa potrebno doplačilo, ki pa je v primeru te postavke kar drago in seveda se ljudje ne odločajo za to razen v primeru, da se resnično zavedajo poplavne ogroženosti zraven kakšne (večkrat poplavljajoče) reke, ne pa zaradi tega, ker je nekaj 100 metrov stran od njih nek potoček (npr. Pšata ob Špas Teatru v Mengšu), ki se je zdaj spremenil v veletok.

Dejansko so paketi s kritjem za poplavo (vključno z morebitnim doplačilom) bolj kot ne zadostni zgolj v primeru neki (pod)povprečnih poplav. Upam, da se to v prihodnosti kaj izboljša ter se strankam za razumno ceno ponudi solidno kritje.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Dejansko je ogromno objektov slabo zavarovanih za primer poplave. Običajno je poplava krita samo v najviših paketih pa še pri tistih je avtomatsko not zgolj neka minimalna zavarovalna vsota, ki je v primeru takšne katastrofe praktično zanemarljiva. Za kaj več je pa potrebno doplačilo, ki pa je v primeru te postavke kar drago in seveda se ljudje ne odločajo za to razen v primeru, da se resnično zavedajo poplavne ogroženosti zarven kakšne reke, ne pa zaradi tega, ker je nekaj 100 metrov stran od njih nek potoček, ki se je zdaj spremenil v veletok.

Dejansko so paketi s kritjem za poplavo (vključno z morebitnim doplačilom) bolj kot ne zadostni zgolj v primeru neki (pod)povprečnih poplav. Upam, da se to v prihodnosti kaj izboljša ter se strankam za razumno ceno ponudi solidno kritje.
Pa da se jasno pove, kaj je sploh zavarovano, ne pa da je to skrito v nekem drobnem tisku. Navadno je tako, da je vse zavarovano, razen tistega, kar se ti zgodi. :evil:

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.674
113
Pa da se jasno pove, kaj je sploh zavarovano, ne pa da je to skrito v nekem drobnem tisku.
To je lepo razvidno že sedaj (ni to samo v drobnemu tisku), je pa jebeno, če se temu ne posveča dovolj. In tega (neposvečanja) je ogromno. Osebno kar priporočam malo več fokusa na take zadeve. Ja, sam postopek sklepanja bo potem defintivno vzel nekaj ur časa namesto pol ure ampak načeloma se to dela enkrat na mnogo let in pomoje je vredno tega truda.

22. jul 2007
13.383
1.642
113
124
Če se to kar imaš v roki po oznakah ujema z oznakami pogojev, ki veljajo za tvojo pred časom sklenjeno in še vedno veljavno polico bodo ti pogoji še kako veljali. Izjeme so pa lahko pogodbe, kjer piše, da za zavarovanje veljajo trenutno aktualni pogoji/ceniki.

Je pa res, da se kdaj pa kdaj zaradi konstatnega spreminjanja in posodabljanja pogojev, ki veljajo za na novo sklenjena zavarovanja, starejši pogoji vedno težje in težje najdejo tako da je dejansko priporočljivo, da si ob sklenitvi shraniš aktualne pogoje v pdf in/ali papirnati obliki, ti znajo priti še kako prav. Nekoč je imela ena moja stranka zavrnjeno neko škodo češ da po pogojih to ni krito. Ko mi je stranka pojamrala glede odgovora cenilca, sem malo pregledal vse skupaj in hitro ugotovil, da dogodek po novih pogojih res ni krit, po starih (ki so se pa dejansko nanašali na aktualno polico) pa je in smo posledično zelo hitro izpodbili to zavrnitev ter dosegli situaciji primerno izplačilo. Je pa zelo neprofesionalno, da cenilec ob obravnavi škodnega primera ne preveri pogojev in kar avtomatsko deluje po najnovejših ali pa je izjemno grdo (milo rečeno) v kolikor namerno izvajajo takšne manevre.
Skratka nateguni, ko je potrebno kaj izplačati.