Nesreča Preddvor - Kranj

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
A ni brezpredmeten tale ping pong tule?
Dejstvo je, da je gospod zavijal levo.
Dejstvo je, da stari gospodje ne zavijajo s 30 km/h ampak počasneje.
Torej tudi, če je pogledal v vzvratno ogledalo preden je začel zavijati mu to ne bi pomagalo.
Ne glede na to, kje je križišče in kje ni bi moral biti vsak udeleženec v prometu pozoren na vozilo, kateremu zelo hitro približuje in bi moral hitrost in način vožnje temu prilagoditi - šele po tem, ko se vozilu približa in ugotovi, da je možno varno prehitevanje lahko začne s prehitevanjem
...
...
pa še bi lahko pisal.

Dejstvo je, da je za to nesrečo odgovoren voznik motorja in glede tega sigurno ni nobene dileme. Sam tako primitivnega razmišljanja, da bi nekomu privoščil nesrečo, nimam a ko sem zvedel novico in ozadje sem najprej pomislil "dobro, da je s seboj vzel starejšega gospoda" kot pa mlado družino. Na voznika motorja kot "žrtev" nisem niti pomislil, saj si je sodil sam.

Vem, da je tudi to razmišljanje napačno a kaj čmo...

.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Elvir eno vprasanje. Kot motorist gres prehitevat, kako dobro se prepricas, koliko dobro se lahko na motorju sploh prepricas, ce te ne ze kak izstrelkar prehiteva? Domnevam, da ce ste skupina prehitevaste po vrstnem redu, ne. Ampak ce kak norec uleti mimo?

elvir_vr6

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
22. avg 2007
3.297
0
36
Jaz osebno zmeraj nakažem, da bom prehiteval, potem pa pogled v ogledalo (par sekund pred izvedbo) in še zelo na hitro obrnem glavo....pred samim dejanjem. Pred izstrelki pa žal ni orožja...morda le to, da redno spremljaš promet v ogledalu...
Res pa je, da jaz prehitevam zelo malo, pač mi ne odgovarja. Rad ga pa seveda privijem...ampak tako, da ni potrebno prehitevat...

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik elvir_vr6 pravi:
Zaradi tako omejenega razmišljanja je prišlo do nesreče...., če zavijaš levo na taki cesti ni dovolj, da pogledaš, če gre kdo nasproti, pogleda se tudi v levo ogledalo...morda te kdo prehiteva....
bonk.gif

Me zanima kdo je tebi dal izpit....
bonk.gif

Tebi ga očitno še niso dali???

Levi smernik pomeni kaj že? Aja, pomeni "le prehiti me k si tolk superduper car s tvojmu 300kmh bajkom in se ti klanjam"
stupid-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik tis pravi:
A ni brezpredmeten tale ping pong tule?
Dejstvo je, da je gospod zavijal levo.
Dejstvo je, da stari gospodje ne zavijajo s 30 km/h ampak počasneje.
Torej tudi, če je pogledal v vzvratno ogledalo preden je začel zavijati mu to ne bi pomagalo.
Ne glede na to, kje je križišče in kje ni bi moral biti vsak udeleženec v prometu pozoren na vozilo, kateremu zelo hitro približuje in bi moral hitrost in način vožnje temu prilagoditi - šele po tem, ko se vozilu približa in ugotovi, da je možno varno prehitevanje lahko začne s prehitevanjem
...
...
pa še bi lahko pisal.

Dejstvo je, da je za to nesrečo odgovoren voznik motorja in glede tega sigurno ni nobene dileme. Sam tako primitivnega razmišljanja, da bi nekomu privoščil nesrečo, nimam a ko sem zvedel novico in ozadje sem najprej pomislil "dobro, da je s seboj vzel starejšega gospoda" kot pa mlado družino. Na voznika motorja kot "žrtev" nisem niti pomislil, saj si je sodil sam.

Vem, da je tudi to razmišljanje napačno a kaj čmo...

.
Po slikah sodeč je do trka prišlo na levem pasu, gledano v smeri Britofa.

elvir_vr6

22. avg 2007
3.297
0
36
Če nisi sposopen dojet napisanega, potem pač ne komentiraj....
wink-1.gif
, izkazalo se je, da te tudi šibkejši motorček lahko pospravi s sveta....

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik North_face pravi:

Imaš povsem prav. Sicer pa, tiste, ki še nikoli niso vozili motorja, tudi razumem, ker pač ne vedo, kaj motor "naredi" človeku
cheer.gif

Resda pa moraš biti pri vožnji totalno zbran, ker tudi, če si ti, se nemalokrat zgodi, da drugi niso. Če pa ob tem, da nisi zbran, še izzivaš (recimo s prehitro vožnjo, kot zgoraj), potem je britof (z malo začetnico) skorajda zagotovljen. Prezgodaj !!!

Žal je tako !
roza.gif

Precej let nazaj mi je kolega dal za peljati 125 kubično Hondo s kakimi 25 KM. Speljem, nekajkrat prestavim, pogledam na števec in 110 km/h
shocked-1.gif
. Verjetno ni potrebno dodati, da sem bil v trenirki in supergah, čelado mi je posodil kolega - vse skupaj pa se je dogajalo v mestu.
Vrnil sem mu motor in od takrat naprej se na motor nisem več usedel (15+ let tega).

Ne vem kaj sanjate o 500+ kubikih....

Še to: v ponedeljek se peljem iz Vodic proti Medvodam, slučajno naletem na dva motorista - po naseljih sta vozila zgledno in se držala omejitve. Pohvalno, čimveč takih!

Prvo replika na zadnji stavek: verjetno sta bila utrujena
evil.gif
namreč, vožnja s sportakom te zna utrudit, verjemi mi !

Ok, malo OFF, Zdaj pa ON:

Ne sodi po sebi in po svojem načinu vožnje. Če ja zate 125 ccm vrh glave, to ne pomeni, da to velja tudi nasplošno.
Meni to pač ne bi zadostovalo. Bom podal primerjavo: pospeševanje 600 ccm motorja z mesta je približno enako hitro kor 900 ccm motorja, govorim iz lastnih izkušenj Suzuki vs.Honda). Ampak, ko pa gre za samo vožnjo, je 900 ccm motor precej bolj odziven. Seveda je precej odvisno od voznika, koliko to zna izkoristit. Verjamem, da če si se 1 x peljal s 125 ccm, ne moreš niti posumit, da to ni neka moč. Moj prvi "težji" motor mi je posodil kolega (bila je 125 kubična endura Aprilia Arizona Hawk, za ime ne vem, nisem povsem prepričan?) In takrat sem mislil, da me po dobesedno pobralo, čudil sem se nenavadni moči, pospeškom ... proti APN ju je bilo to vse res
hysterical-1.gif
!)
Moj prvi motor pa je bila Honda CBR 900 RR. V začetku sem precej pazil, kako pospešujem, kako "obvladujem" ovinke ipd. Hja, nato sem si omislil Suzuki GSX-R 600. Nič ne rečem, zame vrh glave, a sama vožnja, odzivnost ... precej slabše. Govorim o pospeševanju pri 100 + km/h ter o neprestanem prestavljanju ... toliko o tem, da boš razumel, da je samo pojmovanje pospeškov in moči za vsakogar različno.
Še en drug primer: iz Yugota na BMW je lajko preiti, težje je iti nazaj ... ampak z obema pa prideš nekam.

Nazadnje urejeno:

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik hooger pravi:
Na dirkališče se boste potem vozili počasi? Prav tako iz dirkališča?

Pravi frajer pelje motor na Grobnik na prikolici ... z mečko, BMW ali Audijem ...
cheer.gif

Hmmmm, Ivan Ferjan iz Sela pri Bledu je skoraj vsak vikend tam - pa nima ne mečke, ne BMWja,. ne audija...

Hm, tale Ivan pa je revež ... aja, mogoče ma pa Masseratija ?
evil.gif

Ne, ne, ne se sekirat, mišljeno je bilo kot sarkazem ! Oba stavka ! Seveda znamka avta ni pomembna za udeležbo na Grobniku
17758-icon_confused.gif

Nazadnje urejeno:

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
wink-1.gif

Do sedaj me še nihče ni prehitel po levi kadar sem zavijal levo. Sem dovolj jasen in do cajta dam smernik, pa tudi gledam v ogledalo. In tako je normalno, je bilo nekaj poskusov, vendar so takoj pribremzali, prav tako pa sem jaz pribremzaval (očitno s povsem prilagojeno hitrostjo) ko sem koga šel prehitevat pa je nenadoma dal blinker za levo. Pozoren sem že, če se sprednji na ravnini čudno počasi vozi in prihajamo do odcepa kjer bi lahko zavil levo.
Pač, skrbim zase. Eni zgleda ne.
Me zanima, kdaj se bo kak motorist skantal na ravnici Jeprca-Reteče, tam je sploh veliko takih situacij (seveda oznake križišč, v križiščih pa se NE prehiteva).... Glede na začetek sezone, se bo ziher kakšen.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:

Prvo replika na zadnji stavek: verjetno sta bila utrujena
evil.gif
namreč, vožnja s sportakom te zna utrudit, verjemi mi !

Sklepam, da ju imaš za pussyja, ker sta vozila po predpisih - bila sta pa na enduro

Citat:

Ok, malo OFF, Zdaj pa ON:

Ne sodi po sebi in po svojem načinu vožnje. Če ja zate 125 ccm vrh glave, to ne pomeni, da to velja tudi nasplošno.
Meni to pač ne bi zadostovalo. Bom podal primerjavo: pospeševanje 600 ccm motorja z mesta je približno enako hitro kor 900 ccm motorja, govorim iz lastnih izkušenj Suzuki vs.Honda). Ampak, ko pa gre za samo vožnjo, je 900 ccm motor precej bolj odziven. Seveda je precej odvisno od voznika, koliko to zna izkoristit. Verjamem, da če si se 1 x peljal s 125 ccm, ne moreš niti posumit, da to ni neka moč. Moj prvi "težji" motor mi je posodil kolega (bila je 125 kubična endura Aprilia Arizona Hawk, za ime ne vem, nisem povsem prepričan?) In takrat sem mislil, da me po dobesedno pobralo, čudil sem se nenavadni moči, pospeškom ... proti APN ju je bilo to vse res
hysterical-1.gif
!)
Moj prvi motor pa je bila Honda CBR 900 RR. V začetku sem precej pazil, kako pospešujem, kako "obvladujem" ovinke ipd. Hja, nato sem si omislil Suzuki GSX-R 600. Nič ne rečem, zame vrh glave, a sama vožnja, odzivnost ... precej slabše. Govorim o pospeševanju pri 100 + km/h ter o neprestanem prestavljanju ... toliko o tem, da boš razumel, da je samo pojmovanje pospeškov in moči za vsakogar različno.
Še en drug primer: iz Yugota na BMW je lajko preiti, težje je iti nazaj ... ampak z obema pa prideš nekam.

Zgrešil si poanto. Želel sem povedati, da tudi s 125 kubičnim "mopedom" hitro voziš prehitro. Sam takrat sploh nisem imel občutka da norim! Vozil sem pa 110 po ulici, v tem je poanta. Upoštevaj še, da nisem motorist, navajen motrja, pa se mi ni zdelo hitro.

Kje natančno v Sloveniji pa lahko voziš 100+, razen po avtocestah in zakaj naj bi bilo pospeševanje na 130-150 tako pomembno?

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
Saj tudi sicer nimaš občutka, da noriš. Sej tudi v avtu parkrat prestaviš pa maš 100 not in če se voziš 100 čez naselje nimaš nekega občutka, da greš blazno hitro...
Je pa res, da če preskočiš iz neke počasne korete v raketo, da se to lahko hitro slabo konča, ker kot si rekel hitro voziš prehitro
smile-1.gif

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Ne, nimam ju za "pussyja" ... to kot prvo. OK, da je bila to endura, je tudi razlika, čeprav tudi mnogo sportakov skozi naselje vozi spoštljivo previdno. Tudi sam sem tako počel ...

Ne, mislim, da nisem zgrešil poante. Mogoče ne poznaš znanega stavka, toda motorja se moraš bati, ko se ga nehaš, je lahko po tebi.
Kje v Sloveniji pa lahko voziš z avtom 130+ ? Nikjer, pa je vseno precej avtov z 200+ KM. Zakaj?
Verjamem pa ti, da se ti 110 km/h ni zdelo veliko, meni se tudi ni .... je pa resnica drugačna, ko pogledaš na števec.

Praktično iz tvojega posta lahko razberem, da je za razmere dovolj že 80 ccm motor (ta naj bi šel tam okrog 130 na uro).

Ampak, razumi me, da ti jaz tega ne morem razložit, zakaj je v tem tak užitek, vsak mora to izkusit sam ... enako, kot sam ne razumem tistih, ki letajo po luftu ali plujejo po morju. Zakaj? Ker nisem ne morjeplovec, ne aviatik, zato !

Bistvo: ne zagovarjam nikogar, saj ko si na motorju, moraš biti povsem sam (predvsem v glavi), odmisli alkohol, odmisli šalo, odmisli frajarizem ... to je to !

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
wink-1.gif
Ja in? Stardec je pogledal v ogledalo, in ker ga noben ni prehiteval je počasi zavil levo. in po dveh metrih BUM, prileti izstrelek, ki bi ga lahko in moral obvit po desni.

V vzvratno ogledalo pogledaš prej, preden zaviješ levo. Kaj pa misliš koliko pa je bil motorist oddaljen od avta, ko je zagledal da stardec zavija levo? Če upoštevamo reakcijski čas in zavorno pot gotovo več kot 100m. In 100m prej pač ne prehitevaš, tko da je tvoj poskus prikazat motorista samo kot žrtev in ne kot povzročitelja na trhlih nogah.

elvir_vr6

22. avg 2007
3.297
0
36
V tem primeru je krivda vsaj deljena, če je pobec peljal 180+ potem o krivdi ni kaj razmišljat....ata ga ni mogel videt. Dvomim pa, da bi ga ata opazil tudi če bo peljal 80...
17758-icon_confused.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
V tem primeru je krivda vsaj deljena, če je pobec peljal 180+ potem o krivdi ni kaj razmišljat....ata ga ni mogel videt. Dvomim pa, da bi ga ata opazil tudi če bo peljal 80...
17758-icon_confused.gif
bonk.gif

Če bi peljal 80 bi se brez problema ustavil
smirk-1.gif

Tvoje pisanje je lep primer zakaj se ima o motoristih slabo mnenje.
"Ni važno kako vozi, važno da je iz naše črede." beee, beee
bonk.gif

Dokler ne boste sami sposobni ločiti zrnja od plev,
pač v očeh javnosti ne boste imeli kredibilnosti.
smirk-1.gif

sulcy

Pripravnik
11. jan 2008
75
0
6
Litija
Treba je ločiti med motoristi in ko je nekdo dejal 'pozerji'. Prvi ne divjajo/mo 150km/h po naseljih, niti brezglavo ne prehitevamo kolon. In da, tudi sam sem voznik cestnega motorja (ki ga vozijo samo divjaki, khm ?).

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Nekako se mi zdi cudno da AS ne bi opazil levega zmigavca pred seboj vozecega golfa. Nekako sem iz novic razbral da je ata samo preckal glavno cesto, prisel je pa z in zapeljal naj bi na makadam. To se mi zdi bolj verjetno. Kokrkol, zdej je sel kamor je pac sel, sezona se pa nadaljuje in nove zrtve sigurno bojo, pa ce mi nalajamo se 10 strani ali pa 50. Tema je zrela za LOCK.