Nesreča Preddvor - Kranj

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V Kranju že vrabci na strehi čivkajo...
Če bi natančno prebral citat iz policijske strani bi ti tudi videl...
Še ebkrat:
-stardec je zavijal iz glavne ceste na poljsko pot, ki vodi proti Primskovem (proti domu)
šušon je pripizdil za njim iz rondoja in se zakantal vanj bodisi ker ga je hotel obnvoziti!? ali pa se ni mogel ustaviti.
To sta dejstvi in ničesar drugega. Nobenega izsiljevanja ni bilo tukaj s strani stardeca.
A ti če levo zavijaš v križišču in te nekdo nabije v levi bok od zadaj si ga tudi izsiljeval?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
KSZ

Ali mesto nesreče že spada pod naselje?

Tam piše 50m zavorne sledi pred trkom.
Koliko je to v hitrosti (zanemarimo reakcijski čas) 100, 110 km/h?

Tolko je imel hitrosti najbrž še po 50metrskem zaviranju, da je zasukal avto, ubil voznilka in še težko poškodoval sopotnico na drugi strani avta.

Mesto nesreče ne spada pod naselje
NE zanima me hitrost v tem primeru.

Čisto hipotetično, pri kolikšni hitrosti, se bo motor zaustavil v 50m (zgolj zavorna pot, brez reakcije)?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Za avto je to okrog 90km/h. Motor ima verjetno krajšo?
Jest sm enkrat pomeril. S fičkotom pri 50 km/h sem se ustavil v 10-tih metrih. Torej bi se pri 100km/h ustavil nekje v 40-tih metrih. Pa fičko ni imel nekih hudih bremz je pa nekoliko lažji od drugih avtov.
Motor pa ima precej krajšo zavorno pot od avta.

Torej če bi motorist pripeljal 90km/h kolikor je omejitev bi se ustavil v 20 - 30 metrih. Ta je pa še po 50 m zaviranja, imel takšno hitrost, da je ob trčenju obrnil avto.

elvir_vr6

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
22. avg 2007
3.297
0
36
Zaradi tako omejenega razmišljanja je prišlo do nesreče...., če zavijaš levo na taki cesti ni dovolj, da pogledaš, če gre kdo nasproti, pogleda se tudi v levo ogledalo...morda te kdo prehiteva....
bonk.gif

Me zanima kdo je tebi dal izpit....
bonk.gif

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Ti ga pa pihneš
hysterical-1.gif

Še vedno trdiš, da je kriv ata, ker ob zavijanju levo (nasproti ni peljal nihče) ni opazil metka, ki ga je prehiteval po levi...
hysterical-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik North_face pravi:

Imaš povsem prav. Sicer pa, tiste, ki še nikoli niso vozili motorja, tudi razumem, ker pač ne vedo, kaj motor "naredi" človeku
cheer.gif

Resda pa moraš biti pri vožnji totalno zbran, ker tudi, če si ti, se nemalokrat zgodi, da drugi niso. Če pa ob tem, da nisi zbran, še izzivaš (recimo s prehitro vožnjo, kot zgoraj), potem je britof (z malo začetnico) skorajda zagotovljen. Prezgodaj !!!

Žal je tako !
roza.gif

Precej let nazaj mi je kolega dal za peljati 125 kubično Hondo s kakimi 25 KM. Speljem, nekajkrat prestavim, pogledam na števec in 110 km/h
shocked-1.gif
. Verjetno ni potrebno dodati, da sem bil v trenirki in supergah, čelado mi je posodil kolega - vse skupaj pa se je dogajalo v mestu.
Vrnil sem mu motor in od takrat naprej se na motor nisem več usedel (15+ let tega).

Ne vem kaj sanjate o 500+ kubikih....

Še to: v ponedeljek se peljem iz Vodic proti Medvodam, slučajno naletem na dva motorista - po naseljih sta vozila zgledno in se držala omejitve. Pohvalno, čimveč takih!

Še o nesreči: žal mi je samo voznika in njegove žene, motorista sta pač preskusila Darwina v praksi.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik elvir_vr6 pravi:
Zaradi tako omejenega razmišljanja je prišlo do nesreče...., če zavijaš levo na taki cesti ni dovolj, da pogledaš, če gre kdo nasproti, pogleda se tudi v levo ogledalo...morda te kdo prehiteva....
bonk.gif

bonk.gif

Vozila, ki daje znak za zavijanje levo (smernik) se po levi ne sme prehitevati.

Sicer močno dvomim, da je kdo pri 150+ brez čelade sposoben opaziti smernik, so oči preveč zasolzene.

elvir_vr6

22. avg 2007
3.297
0
36
Kje pa sem napisal, da je kriv samo ata? Pisal sem na splošno, da se je pred zavijanjem levo potrebno prepričat, če nas kdo ne prehiteva...
wink-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Kaj pa, če je že prehitevan?
V tem primeru ne, če je vozilo za prehitevanim s smernikom nazakalo prehitevanje.

Ali uporabljaš smernike, ko prehitevaš z motorjem? Ker če jih ne, se zadeva ne more šteti za prehitevanje, razen, če si že vzporedno z vozilom!

Uporabljaš smernike pri prehitevanju? Sploh veš da jih tvoj motor ima? Ali na pamet veš kje je stikalo za smernike, a boš moral navodila pregledati?
evil.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Predlagam, da se v obstoječo novelo zakona o varnosti v prometu doda naslednje besedilo v izogib takšnim in podobnim nesrečam ter ugotavljanju krivde:
-vsa nova vozila morajo biti opremljena z radarjem srednjega dosega za učinkovito zgodnje odkrivanje motorističnih izstrelkov. Tehnologija mora biti podprta z digitalnimi kartami in GPS da se da odčitati hitrost izstrelka ter položaj na terenu. Prav tako morajo biti naprave opremljene z logiko šušonov in brazilcev za lažje predvidevanje (kjer je to možno) ravnanja izstrelkov
-vsa obstoječa vozila si morajo to napravo dodatno vgraditi. Zagrožena kazen je izločitev vozila iz prometa in 10000 EUR
-motoristi morajo nujno poravnati vse stroške pogreba v naprej pri pristojni službi. V kolikor v tekočem letu ne koristijo usluge se plačilo prenese v naslednje leto...

Bo šlo, izstrelkarji?

elvir_vr6

22. avg 2007
3.297
0
36
Seveda jih uporabljam.....brez bi bilo še bolj nevarno...
smirk-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
bonk.gif

bonk.gif
A tistemu ki prehiteva, pa ni treba pred sabo pogledat in se prepričat, da tisti ravno ne misli zavit levo?
Ja sej, ko je stardec že začel zavijat levo, je bil motorist še tako daleč, da žmigovca že zaradi razdalje ni mogel vidt ane?
Pa preden se vsede na motor, tud ni treba pogledat, če imaš vozniško narejeno? No če bi imel un izpit, bi vedel da lahko tistega, ki zavija levo prehitiš po desni, po levi pa ne smeš.
Stardec je tu povsem nedolžen. krivda je izključno na strani motorista.

stilojtd

Pripravnik
28. mar 2008
51
0
6
Daj daj ti si pa res eno ........ . Od kdaj pa se lahko prehiteva v križišču.
V križišču prehitevaš na lastno odgovornost z velikim tveganjem da bo kdo pred tabo zavil levo (tudi brez smerokazov v novejšem času pa sploh).

Še enkrat v KRIŽIŠČU SE NE PREHITEVA. Seveda tega kriminalca nista vedela in zato je tako kot je(upam pa da zdaj vsaj ti veš to da se v križišču ne prehiteva). Meni je edino škoda za dedka in babico.

Sam vedno ko grem prehitevat, sploh pa kak kmetijski stroj pred prehitevanjem pogledam, če ima le ta kako možnost zavijanja v levo. Zaradi lastne varnosti.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Kaj pa, če je že prehitevan?
Če bi bil stardec že prehitevan, preden je dal žmigovec, bi bil motorist že v Britofu, ko bi stardec zapeljal na levo.

elvir_vr6

22. avg 2007
3.297
0
36
Pa kakšno križišče...????
bonk.gif
, v mislih imam običajno dovoljeno prehitevanje in kje v tej nesreči imaš ti križišče?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Križišče
Križišče je prostor, kjer se križajo prometne poti

Križišče je križanje, sekanje, navadno dveh poti, cest ali železniških prog v različne smeri. Poznamo nivojska in zunajnivojska križišča. Pri nivojskem križišču, se poti sekajo v isti ravnini, pri zunajnivojskem križišču, pa so poti poti speljane preko nadvozov in podvozov, tako da lahko promet poteka istočasno in neovirano. V zadnjem času pa se za urejanje prometa vse bolj uveljavljajo krožna križišča.

Nagni glavo, da se tisti celici združita in še enkrat preberi poročilo kaj je dedek počel... Bo šlo?