Nepremičninske agencije- za koga delajo?

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
sem čist popizdil ampak jim nič ne moreš. Ko sem kupoval stanovanje je šlo valda vse preko agencije. Dal sem jim tista dva procenta +ddv za ****** zdravje. Če imaš kredit itak vse zrihta banka in njihov notar. Agent je prišel samo popisat števce (kot da ne znam sam), pozabil je spremenit število oseb, da sem plačal še po starem. Poleg tega je bil kredit od prejšnjega lastnika pri isti banki, tako da je šlo povsem brez težav. Za stvarne napake bomo pa še videli, če se jih da uveljavit.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.745
6.743
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Agencijo ponavadi naroči prodajalec, torej jo naj tudi on plača.
jaz sem pa kupoval preko agenta. (pa tudi sam istočasno, kupil pa sem preko agenta na koncu in mu plačal 2% + ddv brez nekega odpora). Kupil se nepremičnino preden je prišla v oglase.vsaj nisem je zasledil in tako mije bilo rečeno.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.020
113
Tudi sam sem kupil z agentom. Dogovorjena sva bila za 1% in tako je potem tudi bilo. No od prodajalca agentka je hotela da ji placam 2% in sem ji pac povedal da ji ne bom in ji tudi nisem. Menda je na koncu od prodajalca izsilila 4% ker da so imeli podpisano da ne smejo prodati brez nje in dejstvo da ji jaz nisem zelel placat je stela kot da so oni prodajali brez nje...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
drugače po zakonu ti agentu sploh ne smeš plačati

5. člen
(najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje)
(2) Plačilo za posredovanje lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. Če je med pogodbenima strankama prodajne, najemne, zakupne ali druge pogodbe (v nadaljnjem besedilu: pogodba) za določeno nepremičnino dogovorjeno, da plačilo za posredovanje plačata obe stranki, se znesek iz prejšnjega odstavka razdeli.

On lahko reče da se plača 2% ampak to se ti z lastnikom dogovoriš in potem on plača oz. daš tista 2% več pri kupnini. Ampakvsi izsiljujejo s pogodbami, ljudje pa tako ne vejo ker imaš en kup zakonov na katere se sklicujejo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.020
113
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
drugače po zakonu ti agentu sploh ne smeš plačati

5. člen
(najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje)
(2) Plačilo za posredovanje lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. Če je med pogodbenima strankama prodajne, najemne, zakupne ali druge pogodbe (v nadaljnjem besedilu: pogodba) za določeno nepremičnino dogovorjeno, da plačilo za posredovanje plačata obe stranki, se znesek iz prejšnjega odstavka razdeli.

On lahko reče da se plača 2% ampak to se ti z lastnikom dogovoriš in potem on plača oz. daš tista 2% več pri kupnini. Ampakvsi izsiljujejo s pogodbami, ljudje pa tako ne vejo ker imaš en kup zakonov na katere se sklicujejo.

No saj ocitno nisem bil dovolj jasen... jaz sem 1% placal ravno na podlagi tega da mi je moja agentka povedala, da ce ima kupec svojega agenta, da si agencije tista dva procenta razdelijo...

No saj tam je bila zgodba se bolj pokvarjena...na zacetku ogleda mi njihova agentka (gospa osenar) razlozi, da je najbolje da se naslednjic kar dobimo pri odvetnici...in vprasam "pri cigavi" in odgovori "ja od vas in od prodajalca"... No potem ji povem, da nisem pooblastil te odvetnice pa malo o koliziji interesov ce bi imeli obe stranki istega odvetnika.... in je blo kot da bi govoril zidu: "gospod za vas je najbolje, da vam pogodbo razlozi odvetnica, zato se naslednjic dobimo pri njej..."

Niti nisem razumel te norosti, dokler mi prodajalci po prodaji niso povedali, da jim je agentka pripeljala vec stranka, z vecino so sli do odvetnice (ker je agentka povedala da je to normalno), vsi so ze skoraj kupili ampak so se premislili pred aro... No odvetnica jim je na koncu poslala racun (kot da 4% od agentke ni bilo dovolj). In grem stavit da baba tkole vse svoje stranke naf.ukava

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
A mi lahko kdo razloži, zakaj kupujete preko agencij?? Oziroma, zakaj prodajate preko agencij?? Kaj oni naredijo, kar ne bi mogel notar, odvetnik.
Sprašujem zato, ker sem samo enkrat imel posla z neko agencijo, pa tolk neumnosti v tako kratkem času nisem nikol še slišal, kot od agencije. Celo notar se je smejal, odvetniki pa sploh.....

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.020
113
Pri meni je šlo za to, da je ona preverila zemljisko, papirje in se dogovorila vse z lastniki. Sicer sem vse preveril se sam ampak odgovornost da bo posel speljan ok je bila od agentke (ma tud zavarovanje odgovornosti itd). Ker pa so nepremicnine za oddajo gr epa tudi za dolgorocno sodelovanje pri iskanju najemnikov.

Danes bi zadevo morda izpeljal brez ampak takrat sem bil kar zadovoljen da sem se odlocil zanjo.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Nisem mislil na tebe, ampak na splošno.
Hočem povedati, da zemljiško lahko preveri notar ali sam. Pogodbe imajo pa na agencijah že pripravljene in vstavljajo samo druge podatke notr. Pa še to delno. Sem videl pogodbo, kjer pol podatkov sploh ni bilo pravih od nepremičnine, ki se je prodajala. Vse copy-paste. Pa še hotli so zaračunati popravljanje pogodbe, ker je bila z ene strani že podpisana. haallloooooooooo??!!

Glavna naloga jim je iztržiti večji % in kako kupca prepričati, da je to to in da si je to kupec že od rojstva želel, da boljše ne obstaja, da cena je super ugodna, da so njihovi stroški najmanjši, samo nekaj tisoč €, ker so skopirali pogodbo, preverili ZK... pa se mal pogovarjali s enim in drugim.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Upam, da tudi avto kupuješ od Hansa za tekočim trakom, ker vse ostalo naprej je nategovanje folka.

Pa nič bat, z nepremičninskim posredovanjem se ne ukvarjam več!

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
ksz

Katere agencije pa so zaupanja vredne oz. da imate dobre izkušnje z njimi?

Ali ima kakšna agencija spletno stran oz obstaja še kak portal podoben nepremičnine.net?