nekaj noveg za cca. 10000 EUR

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Clio se itak bliža svojim 100km in 3 letom, kar je za mala jajc dovolj in mene ima da bi kar focusa kupil. Za 3 leta in 100kkm menda bo, tudi še bolj ceneno notranjost kot v cliotu bom preživel. Imajo fordi še vedno (pre)kratke servisne intervale na 15 ali 20k? Meni to veliko pomeni.
Mislim da imajo vsi civilni focusi servisni interval na 20.000 km (ne vem kako je za ST)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Evo ena cenovna primerjava med manjšim dizlom za 12 jurjev

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2272334&show=

In večjim bencincem za 10 jurjev:

http://www.kia.si/akcija/
(model Australian open).

Oprema je verjetno tam tam....v bencincu se boš seveda bolje peljal, ker je en razred večji avto....stoškovno pa takole:

Predpostavka je, da delaš z njim 30.000 km letno, ter ga imaš 5 let.

Bencinec:
- Nakupna cena 10.000 EUR (3 vratna izvedenka, 1.4 motor)
- Povprečna poraba 7,5 litra
- Prodajna cena po 5-ih letih: 4.000 EUR.

Dizel:
- nakupna cena 12.000 EUR (5 vratna, 1.4 motor)
- Povprečna poraba 5 litrov
- Prodajna cena po 5-ih letih: 6.000 EUR

Zdaj prodajna cena je v oblakih, na vsak način pa se ni za nadejat da boš po petih letih dobil kaj dosti za Kio pa še bencinarja, tako da bo razlika v ceni sigurno dva jurča napram dizlu, ki ga boš imel (ne gede na znamko). Povprečno porabo sem vzel malček višjo...ker je treba računat s kombinirano vožnjo...na relaciji bi oba malo manj pokurila, na palec pa bo razlika minimalno 2.5 litra v prid dizla..torej naj bo to za preračun.

Cena goriv je nekje tam tam - nafta, bencin (pa naj bo 1 EUR). Servisi bojo tam tam...pri Kii imaš sicer 7 letno garancijo, kar je po svoje OK - za strošek izrednega servisa, po drugi strani pa moraš avto sedem let (oz pri tebi vseh 5) vozit na pooblaščeni servis ter bogato plačevat servise. Dizel ima zgolj 2 leti, vendar lahko po tem času avto pelješ k popoldancu..torej na konto prihraniš v 3 letih ravno za kak izreden servis (izven garancije)...torej stroškovno si nekje tam tam.

Razlika v porabi: 2,5 litra znsese stroškovno na 150.000 km: 2,5 l/100 km x 1.500 x 1 EUR = 3.750 EUR

In končna računica:

Razlika med nakupno in prodajno ceno se na koncu izničita, je pa pri sami porabi goriva v 5-ih letih razlike za 3.750 EUR.
V kolikor izbereš z odtenek boljšega bencinarja (Kia Ceed s 5-imi vrati) pa prištej k tej razliki še 1.500 EUR...torej razlika 5.250 EUR.

Torej če kupiš dizla in daješ na stran zgolj razliko v ceni zaradi porebe, boš čez 5 let imel ob prodaji avta 6.000 EUR od starega + 3.750 EUR na konto razlike v porabi = 9.750 EUR (Pri 5 vratni izvedenki še + 1.500 EUR) = 11.250 EUR.

Upoštevaje inflacijo bo tak primerljiv avto takrat nekje 13.000 EUR....koliko boš doplačal za novega?

Pri Kii pa boš imel 4.000 EUR....koliko boš moral doplačat za novega?

-------------------------------------------------

Ampak to je pogled izključno čez stroške....zraven je še kar nekaj vidikov, ki na koncu odločijo...ob dejstvu pa, da kupuješ 'poceni' avto, se lahko sklepa da bi rad prišel poceni skozi celotno uporabo vozila.

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
Dejansko primerjas ceed-a s polotom?
shocked-1.gif

Daj se primerjavo ceed-a s passatom.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik alesi0 pravi:
shocked-1.gif

Če mi najdeš novega Passata za 12.000 EUR ti naredim primerjavo še med njima (pa hkrati skočim po tega Passata).

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik alesi0 pravi:
shocked-1.gif

Če mi najdeš novega Passata za 12.000 EUR ti naredim primerjavo še med njima (pa hkrati skočim po tega Passata).
Ce se ti toliko gre za stroske, potem je treba gledat se kaj cenejsega... manjsega...
Clio je cenejsi... hyundai getz prav tako.. daj primerjaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
pa saj lahko ti primerjavo narediš....poglej dotični model, ceno, koliko dobiš po 5-ih letih, primerjaj porabo...pa poročaj kaka bo razlika.

Jaz sem pač naredil za avto, ki sem mu ga sam predlagal, napram Kiji, ki (kot kaže) jo ogleduje.

ne vem v čem je problem!?

Pa kakorkoli obrneš bo pri malih frčekih razlika v porabi 2 litra (pri mešani vožnji), razen če bi šlo res striktno za relacijo in samo relacijo...pa še tam bo 1.5 litra.
Kak tip vožnje bo opravljal ve sam najboje...običajen voznik (v 99 %) nima zgolj relacije (razen mtl-ja
evil.gif
) torej je porabo na relacijo potrebno jemati z rezervo.

Sicer pa...predlagaj! On sprašuje...vsak po svoje mu predlaga (pa fino je, če še utemelji zakaj)...odločil se bo pa itak na koncu sam - njegov denar, njegova odločitev

(se pa najdejo tudi taki, ki zgoj pljuvajo po predlogih drugih, ane).

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
Če bi kupoval majhen avto, potem nebi bilo toliko govora.. ogleduje si tudi focusa; tako da kar se mene tice ceed in focus nista primerljiva s polotu. Ce bi kupoval majhen avto, bi verjetno brez odlasanja vzel cliota; s katerim je ze zdaj zadovoljen. Ampak zeli za enak denar VEC od avta... ne zanima ga prodajna vrednost. On zeli delovni voz. Tako jaz razumem vse skupaj...
V kolikor bi rajsi vzel polota, kot pa ceed-a, oz. focusa, sem pa vso stvar narobe dojel.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
pa saj lahko ti primerjavo narediš....poglej dotični model, ceno, koliko dobiš po 5-ih letih, primerjaj porabo...pa poročaj kaka bo razlika.

Kje si pa v ceni upošteval to, da je polo enostavno slabši avto in da se v kii boljše pelješ? Meni se zdi to neprecenljivo.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Gre se samo za to, da če bi vzel dizla more it klaso nižje. Ker misl vseeno naklepat kr nekaj km na leto. Zato je smiselna taka primerjava. Dizla za tak denar v golf razredu ne bo dobil..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.103
4.072
113
Pa če npr. za bencinarja vzameš Toyoto Yaris!

Še celo isti razred je kot Polo .. in dejansko je cena petvratnega s spodobno opremo tam tam.

Yaris ti pije 5,5 l/100 km ... ob prodaji drži ceno celo bolje kot Polo dizel (poglej recimo rabljene).

Skratka, primerjat hruške in suhe slive in zakjučit, da iz prvih dobiš več snopca je bolj klavrna primerjava!
evil.gif

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik alesi0 pravi:
shocked-1.gif

Ja res je falil, ker je primerjal Ceed-a s Polom.

Ker večjega ribežna, kot je Polo, ravno ta 3 cilinderski diesel sem imel čast pred kratkim vozit, pa še ne. No ja, recimo, da je primerljiv s prejšnjo generacijo Accenta 1,5CRDi.
Polu se poznajo leta in se ne more primerjat s Kio po voznih lastnostih. Aktualni model je v grobem že ene 5-i restajling modela, ki je bil predstavljen leta 1994. Res novi, novi bo ta, ki sedaj prihaja. Poleg tega je Ceed precej večji avto.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:

Kje si pa v ceni upošteval to, da je polo enostavno slabši avto in da se v kii boljše pelješ? Meni se zdi to neprecenljivo.

Če boš podorbno prebral primerjavo boš tudi to našel..tako da...brez skrbi, nisem spregledal, le taka so dejstva -> cenovna na trgu.

Pa roko na srce...v samem rangu bencinarjev, le ti niso pretirano cenejši od dizlov - Kia pa s temi cenami..a la jim vera da pridejo skozi (že vejo kaj delajo..upam).

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Gre se samo za to, da če bi vzel dizla more it klaso nižje. Ker misl vseeno naklepat kr nekaj km na leto. Zato je smiselna taka primerjava. Dizla za tak denar v golf razredu ne bo dobil..
Primerjava je smiselna samo na papirju. Pri prevozenih 30k km letno, raje sedim v vecje avtomobilu, kot pa v pixni.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Hm ja...Toyota Yaris...jo ima doma mama, tako da vem kako se vozi, kaka je poraba, kaj je od avta (sicer star model...pa vseeno).

Med njeno porabo (dela izključno krajše relacije, 1.0 motor, viskoi vrtljaji...kaj je to?, mesta praktično ne vidi) ima porabo natanko 1,6 litra višjo od moje s Polotom (kjer so pa vožnje od A do Ž).

Tak da...primerjava med Yarisom in Polotom....Yarisu lahko mirne duše rečeš jajček - tako po videzu, kot voznih lastnostih, uporabnosti oz. česarkoli se dotakneš (ravno do Špara in nazaj).

Sicer je Yariska še nekaj manjša..samo cenovno sta pa tam tam - verjetno Yaris še za odtenek dražja.

Realnost jepač taka da se avtomobili začnejo od 12.000 EUR naprej - do 4-ih mertov, kaj konkretnejšega pa od 16.000 jurjev dalje (rang golfa), srednji razred pa od 20.000 naprej.

Seveda imša pa tu korejce s svojo cenovno politiko...torej stvar izbire - za isti denar, en razred večji avto. Na koncu je pač tako..malo dal, malo dobil ob prodaji.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.103
4.072
113
KSZ ..

BTW: a kje piše kakšno opremo ima ta Kia Pro_Ceed (Open) za 9900 EUR?

Ne najdem nikjer na njihovi strani podatkov .. mogoče sem samo slep!
crazy1.gif

EDIT: že dobil, v PDFju piše!
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Tak da...primerjava med Yarisom in Polotom....Yarisu lahko mirne duše rečeš jajček - tako po videzu, kot voznih lastnostih, uporabnosti oz. česarkoli se dotakneš (ravno do Špara in nazaj).

Sicer imam ibizo, ki je isti šmorn kot polo. Pa s tem avtom nimam veselja za delat 30kkm letno. Za take podvige imam cliota
smile-1.gif
Danes sem šel na šiht z ibizo in sem polomljen, kot da bi se peljal do Berlina. Res, je da sem razvajen s tempomatom in v ibizi nikakor ne najdem normalnega položaja za volanom. Edina stvar, ki je pri ibizi res boljša je podvozje. Verjamem, da imajo kakšne boljše izvedbe tudi boljše sedeže in so sigurno bolj udobne za vozit. Ampak vseeno bi vzel en razred večji avto kot polo, ibiza, clio itd. Fizioterapevti vzamejo najmanj 45€ na uro baje pa se stroški hitro poglihajo.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik alesi0 pravi:
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Primerjava je smiselna samo na papirju. Pri prevozenih 30k km letno, raje sedim v vecje avtomobilu, kot pa v pixni.

zmaga.gif
se popolnoma strinjam. Zato jst osebno raj vzamem 2 leti star avto v golf klasi, da je vsaj nečemu podobno. Oz za novega dat 16+eur da je čemu podobno. Vendar so želje pač v tej temi drugačne.

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
zmaga.gif
se popolnoma strinjam. Zato jst osebno raj vzamem 2 leti star avto v golf klasi, da je vsaj nečemu podobno. Oz za novega dat 16+eur da je čemu podobno. Vendar so želje pač v tej temi drugačne.
padla je primerjava s polotom. 2 posta visje od te primerjave, pa je ideja o focusu za prakticno enak denar (oz. ceed, ki je se cenejsi) sploh ni treba izbrat rabljenega za to klaso.

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
Jaz mu nebi dizla predlagal za ta denar. Ce pa je kaksna zanimiva in ugodna ponudba, potem pa
zmaga.gif
(ampak polo je se vedno manjsi avtek in zame ne deluje zanimivo ter ugodno)