Nekaj globokih misli o lenobi

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Pravkar sem se že drugič dane dobro podprl. Je konec še enega turobnega in deževnega decembrskega dneva, jaz sem pa malce filozofsko razpoložen. Ker je Žižek že zdavnaj filozofsko obdelal sekrete in spodnje ženske frizurce, o tem je bil na Alterju že objavljen posnetek njegovega predavanja, se je moja malenkost odločila, da se posveti lenobi.

No pa začnimo s kakšno mislijo o lenobi.

Človeška lenoba je eden od spodbujevalcev tehnološkega napredka.

Kot vsi vemo ima vsak predstavnik vrste homo sapiens nekaj tako imenovanih sivih možganskih celic. Očitno je ravno lenoba spodbudila uporabo teh celic. Pa pojdimo v prazgodovino. Takrat je predhodnik homo sapiensa živel v jamah. Kot vemo vsaka vrsta za svoje preživetje potrebuje vodo in hrano. Jame včasih niso bile blizu vodnih virov in hrane, zato je homo sapiens uporabil tistih nekaj sivih možganski celic in izumil kolibo, mostišča, da bi bil bliže vodi in hrani. Od nabiralca je prišel do poljedelca. In še bi lahko naštevali vse do današnjih dni, ko živimo v civilizaciji. Pa poglejmo kaj vse premore današnja civilizacija. Danes se vozimo z avtomobili, ki jih za bolj udobno vožnjo še vedno izboljšujemo. Ker človeku ni bil dovolj avto kot avto ima danes v njem raznorazna pomagala, na primer tempomat, da mu nitreba ves čas tiščati stopalke za plin. Imamo telefon, ker nam ta ni bil dovolj je prišel mobilni telefon, da nam ni potrebno iskati telefona in ga imamo vedno pri roki.

Po drugi strani pa človeku v civilizaciji ni nič podarjeno. Da človek kupuje in vzdržuje vse pripomočke, ki podpirajo njegovo lenobo in brez katerih pravzaprav ne zna več živeti, mora nekaj delat, proizvajat. Tako pridemo do naslednje misli, ki je v nasprotju sama s sabo. Človek dela, da je lahko len.

Ampak človek hoče biti vsak dan bolj len, želi si vsak dan večjega udobja. Torej mora čedalje več delat, ali pa biti čedalje bolj pohlepen. Pa imamo še no misel o lenobi. Lenoba spodbuja pohlep.

In še zadnja misel, ki vsebinsko povezuje vse skupaj. Človek je suženj svoje lastne lenobe. Človeka njegova lastna lenoba omejuje vsak dan bolj.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.808
560
113
42
povsod malo
17758-icon_confused.gif
eh ne ne ni to.
Sem prelen da bi vse prebral.

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Ja, ne morš vsak dan svirat kurcu....Men je prov v veselje, da loh vsak dan ljudem pokažem da sem nekej naredil.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Ni mi všeč, da se uporablja beseda lenoba, namesto pojma hedonizem, ki je pravi vzrok/razlaga za vso to početje. Ampak hej, thats just me ...
smirk-1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Hedonizem je nadgradnja lenobe. Lenoba je to, da se nam ne da hodit peš in smo izumili kolesa, avtomobile, ...
Pri hedonizmu pa je pomembno čutno uživanje.

Torej delamo, ker smo čedalje bolj leni in čedalje večji privrženci hedonizma.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Se ne strinjam, prvine hedonizma sežejo dlje. Človek ima patološko potrebo; po izogibanju pred bolečino, že to je razlog, da ne more biti len. Na drugi strani je hedonizem, popolno nasprotje, uživanje in udobje. Človek deluje na podlagi udobja, če mu nekaj ni všeč bo naredil, da mu bo bolj udobno. Tako je bilo od nekdaj, človek prilagaja, da mu je vse bolj in bolj udobno oz. uživaško, nebesa oz religija je dober "primer", kjer je vse udobno.

Lahko bi rekli, da gre za lenobo, ampak jaz vidim v vsem tem delo človeka, nič ni padlo z neba, človek dela, da bo užival. Celo življenje, to ni glih lenoba. Človek se rodi v okolju, ki mu je po marxu, webru, freudu, durkheimu in mnogih drugih delo vsiljeno in mu ne preostane, da dela, se socializira, postane integriran del družbe,...ipd, skratka en kup dela, aspiracij, nalog, ki jih ima, poleg svojih patoloških potreb.

Ampak hej, tako si jaz razlagam.
smirk-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
ksz

Hedonizem ni nujno povezan z lenobo - lep primer je sex, za katerega rit dvigne še taka lenoba (klobuk dol častnim izjemam).

Drugače je pa že dolgo znano dejstvo, da človeški napredek temelji na njegovi lenobi. A ta je samo sprožilec, ni pa "katalizator" (če lahko grem v kemijo) - glavni "katalizator" napredka je pohlep. Lenoba samo ustvarja pogoje, zakaj se izdelki, ki človeku nekaj olajšajo, sploh prodajajo in iščejo. Velja vse od izuma kolesa dalje.

Torej povezava ni "delo -> lenoba". Ampak "lenoba -> plačilo za nekaj, kar nam omogoča lenjarjenje - > potreba po denarju -> delo". Obratne povezave pa ni - ker izhodiše (spodbuda za ta cikel) ni delo "per se" (razen pri deloholikih, ki pa spet izvirajo iz lenobe), ampak lenoba "per se". Torej samo delo - v vesolju različnih dejavnosti človeka - nima te moči, da bi kaj sprožilo. Lenoba pa bo sprožila ta cikel.

Mogoče je malo nejasno napisano, ker sem dokaj utrujena, ampak saj lahko to še v nadaljevanju malo dorečemo...

Edit - bi se pa strinjala, da je hedonizem res ultimativen cilj človeka, ki povozi tudi lenobo. Skratka - absoluten vrstni red bi bil hedonizem, potem šele lenoba (je podrejena hedonizmu), delo je pa nekje.... hm.... daleč.
grin1.gif

Nazadnje urejeno: