Nega otroka - bolniška

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
dajem sem zaradi obiska.

Malo se pregovarjamo. Mati je vzela bolniško za bolnega otroka. Ali mora biti ta mati 24 ur prisotna doma zaradi možne kontrole s strani delodajalaca? Gre lahko zvečer ven "žurat" ker recimo ta čas otroka čuva oče, babica, dedek,....?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.430
7.080
113
Seveda mora biti doma, oz ne doma, biti mora zraven otroka, torej tam kjer je otrok, mora biti ona.

Sicer ne vem, kako je potem urejeno spanje matere, mogoče dobi zraven posteljo v bolnici?

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Če se prav spomnim (govora o tem že nekaj časa nazaj) naj mati nebi dobila bolniške, če je otrok v bolnišnici (lahko da se motim)

mene konkretno zanima, ali gre mati lahko ven (zvečer), zato ker zvečer pride domov babi (ki še ni v pokoju) in lahko čuva otroka v času bolezni ali mora biti zraven otroka.

tesfalar

Majstr
1. nov 2008
1.134
100
63
Sicer ni odgovor na tvoje vprašanje, ampak kaj pri hudiču ima mati tako bolnega otroka, da je zaradi njega morala vzeti bolniško, zvečer hodit žurat?
Naj mu kuiha čaj, meri kisik z oksimetrom, daje svečke, bere pravljice, briše pokozlan wc ob rotavirusu, kajjazvemkajvse. Zato pa so starši.
In, preden vprašaš, ja imam otroke, sem že bil na bolniških zaradi njih in mi ni na kraj pameti prišlo da bi takrat zvečer šel ven.

EDIT: Mati ki ne doji dobi bolniško 1 dan za sprejem otroka v bolnišnico in en dan za odpust.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.430
7.080
113
Verjetno se gre bolj za "gostilniško" debato med kolegicami, kot pa dejansko primer iz resičnega življenja. Če ne, je ta oseba že na meji s pametjo.

Točnega odgovora, priznam, ne vem, bi pa bil sila presenečen, če bi lahko nekdo drug "prevzel" skrb za otroka, da bi mama nekam šla, še najbolj pa za lastno zabavo. Bi si tudi drznil trditi, da če je mama na bolniški zaradi otroka, se lahko, upravičeno, izogne tudi kakšnemu uradnemu pozivu, recimo na policijo ali kaj podobnega.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
OK, dejmo se malo umirit, čistuni pravičniški. A otrok nima očeta? Če mene cel dan ni, ko je otrok bolan, mi na kraj pameti ne pade, da bi od žene zahteval, da mora zvečer ostati doma, da ne sme iti s prijateljicami ven. Razumljivo, da ne bo do jutra žurala, da pa tut na dve pijači ne bi smela, japajade.
Tesfalar, a si ti invalid, da ne moreš narest vsega, kar si naštel? Merit kisik? A ma astmo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.430
7.080
113
Potemtakem lahko nekdo, ki ima sam bolniško, tudi hodi ven žurat?

Ti si delal cel dan, baba pa doma poleg otroka...kdo je ime težje delo, če se predpostavi, da otrok ni ravno nekaj pretirano bolan, drugače ne bi bil doma.

Prej bi rekel, da si ti zaslužiš pir.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Nisem govoril o tem, kaj je zakonsko dovoljeno, odgovarjal sem balkancu, ki verjetno od žene zvečer, med enim in drugim brisanjem skreta, zahteva per.

Ne predpostavljaj, bi rekel, da otrok nimaš, al pa tut pri tebi samo "baba" skrbi za njih.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Sicer ni odgovor na tvoje vprašanje, ampak kaj pri hudiču ima mati tako bolnega otroka, da je zaradi njega morala vzeti bolniško, zvečer hodit žurat?
Naj mu kuiha čaj, meri kisik z oksimetrom, daje svečke, bere pravljice, briše pokozlan wc ob rotavirusu, kajjazvemkajvse. Zato pa so starši.
In, preden vprašaš, ja imam otroke, sem že bil na bolniških zaradi njih in mi ni na kraj pameti prišlo da bi takrat zvečer šel ven.

EDIT: Mati ki ne doji dobi bolniško 1 dan za sprejem otroka v bolnišnico in en dan za odpust.

zmaga.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Uradno bi morala biti pri otroku, neuradno ga pa lahko cel dan pije v gostilni.Kdo bo šel to preverjat. Lahko pa nastane problem, če lečeči zdravnik to izve in ji naslednjič nebo hotel dati bolniške.

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Uradno bi morala biti pri otroku, neuradno ga pa lahko cel dan pije v gostilni. Kdo bo šel to preverjat. Lahko pa nastane problem, če lečeči zdravnik to izve in ji naslednjič nebo hotel dati bolniške.
zasebni detektivi, ki jih najamejo podjetja in to preverjajo
vrjetno preverjajo bolj take ki so na bolniški več časa

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Samo malo, ima pravico delodajalec sploh preverjati izven delavnega časa? Ženska je dobila odsotnost z dela za nego otroka, ne pa bolniško.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik binebane pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Uradno bi morala biti pri otroku, neuradno ga pa lahko cel dan pije v gostilni. Kdo bo šel to preverjat. Lahko pa nastane problem, če lečeči zdravnik to izve in ji naslednjič nebo hotel dati bolniške.
zasebni detektivi, ki jih najamejo podjetja in to preverjajo
vrjetno preverjajo bolj take ki so na bolniški več časa

Za tistiih 3 dni nebo nihče detektiva najemal, razen če so kakšne zamere vmes ali kaj podobnega.

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Samo malo, ima pravico delodajalec sploh preverjati izven delavnega časa? Ženska je dobila odsotnost z dela za nego otroka, ne pa bolniško.
če mu zakon izrecno ne prepoveduje...
vrjetno to niti ni urejeno
vseeno pa ne vem če gre ven zvečer če je to kakšna kršitev, če le ne vzeme prosto, ko bi morala zvečer delati...

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.430
7.080
113
Samo malo...bolniško v primeru bolanega otroka krije ZZZS in ne delodajalec. Delodajalec bi jo lahko šel preverjati edino, ker ima zaradi njene "neupravičene" odsotnosti poslovno škodo.

Drugače pa se prec najde kak sosed, ki bi z veseljem prijavil kršitev.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.140
113
Jaz tudi dvomim, da bi delodajalec šel preverjat nekoga, ki ima bolniško za nego. Razen, če gre za neke zamere. V takem primeru skupno "življenje" tako ali tako ni mogoče in bo slej ko prej šlo zlepa ali zgrda narazen.
Nega bolnega otroka je lahko zelo zahteven šiht in prav je, da se mati odpočije na način, ki ji ustreza. Tudi z zabavo.

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Samo malo...bolniško v primeru bolanega otroka krije ZZZS in ne delodajalec. Delodajalec bi jo lahko šel preverjati edino, ker ima zaradi njene "neupravičene" odsotnosti poslovno škodo.

Drugače pa se prec najde kak sosed, ki bi z veseljem prijavil kršitev.
aha potem vrjetno res nebi šli preverjat
ostaja samo še vprašanje ali je moralno, da mati žura ob bolanem otroku
nahrung002.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.430
7.080
113
Ni moralno in ne zakonito, to je verjetno vsem jasno.

Naj pa gre čez dan na sprehod, malo na sveži luft, ko pride fotr domov, to pa je verjetno tudi priporočljivo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.140
113
Citat:
Uporabnik binebane pravi:ostaja samo še vprašanje ali je moralno, da mati žura ob bolanem otroku
nahrung002.gif
Ali naj mati postane nuna zaradi bolnega otroka? Še zmeraj je tudi ženska, še zmeraj ima mogoče že tri mesece znan termin obletnice šole itd...
Torej med otrokovo boleznijo starši stopijo v celibat... Kdor ima kronično bolnega otroka, preneha živeti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.430
7.080
113
Kdor ima kronično bolanega otroka ne bo dobil trajne bolniške za oskrbo le-tega.

Vprašanje je bilo, če gre lahko žurat s kolegicami, kako lahko s tega prideš na celibat?