Ja, tako naj bi bilo. Ampak jaz trdim, da poteka vpliv tudi v obratni smeri. Kolikor je namreč družba moralno oporečna, toliko bolj je "odprta" za goljufanje in toliko bolj to izkoriščajo politiki. Seveda so tu tudi druge stvari. Vendar ima velik vpliv to, koliko politiki čutijo, da nekaj smejo in lahko. Če bi bili kot družba zategli, moralno na višjem nivoju in nam ne bi bilo vseeno za plenjenje, bi politiki to bolj spoštovali, ker bi tudi vedeli, da so v nasprotnem primeru sankcije hujše. Ker pa se pri nas dela vse bolj po kavbojsko, ker se ljudem bolj kot ne jebe za vse, ker gre v tej državi bolj za to, da se spravi na oblast ljubega vodjo in preko njega pleni ter politično obvladuje, ni vse skupaj nič čudnega. Za prodajami podjetij, krediti itd. ne stojijo le politiki - stojijo tudi preko njih postavljeni ljudje. Vsakih nekaj let drugi, vsi z istim ciljem - čim bolje izkoristiti teh nekaj let. Navadni ljudje se pa kregajo, kdo je rdeč, kdo bel, kdo črn in kdo plav, ne skrbi jih pa, kdo pleni in kdor ne, ker tudi sami delajo isto. Res je, če bom po pokojni babici podedoval 30 jurijev in jih bom položil na trr, bom izgubil prispevek za vrtec, če bom hotel nuditi inštrukcije iz glasbe, bom moral odpreti s.p. in plačevati davek itd. To gre ljudem zelo v nos. Ampak če bi vsi spoštovali ta pravila, če bi vedeli, da davki niso le za polnjenje državne blagajne ampak tudi za plačevanje našega luksuza, bi se to odražalo tudi pri politikih. Vendar ne, mi smo balkanci, država je za nas prisilni aparat, ki nas na veliko odira, torej jo moramo tudi sami na veliko odirati, ker če ima sosed Jože, direktor Zavoda za mešanje megle, 3 jurije neto, bom tudi sam napizdil Dragota, Franceja in Snecerja, da mi posodijo 5 jurijev in jih nikoli vrnil. Malce slikovito, toliko, da je razumljivo. Vlada in uprava izvršujeta nastavljeno politiko - politika pa izvira iz družbe ter iz družbenega interesa.