Navajanje virov

dteam

Zelenc'
23. avg 2008
24
0
1
Velikokrat moram napisati seminarsko nalogo, a nisem popolnoma prepričan v pravilno navajanje virov. Ko najdem nek spletni vir, ga po svojih besedah zapišem in na koncu tega besedila napišem npr. (www.24ur.com, 2010), potem pa ta vir še na koncu seminarske naloge zapišem v daljši obliki zapišem. Ali je tako dobro?

Kako pa bi bilo v primeru, če omenjenega besedila ne bi napisal po svojih besedah, ampak bi ga samo skopiral in prilepil v svojo seminarsko nalogo? Bi bilo v tem primeru tudi dovolj, če bi zopet v oklepaju na koncu skopiranega besedila navedel vir in potem še na koncu seminarske naloge navedel ta vir v daljši obliki, ali pa bi bilo potrebno tekst dati v navednice oziroma kako drugače?

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Word ima to že vse vgrajeno notri. Ti samo vpišeš podatke in ti sam uredi. Najdeš pod rubriko "sklici" in potem citati in bibliografija. Maš za različne vire, od internetnih, do knjig....

dteam

Zelenc'
23. avg 2008
24
0
1
Hvala. Ampak še vedno me zanima bistvo. A če nek odstavek direktno skopiraš v svojo seminarsko nalogo, a ga moraš dati v navednice, al je ok, če samo v oklepaju navedeš (tko ti tud naredi word to lahko sam naredi). Malo čudno mi je, če je navajanje virov lahko tudi v primeru dobesednega kopiranja samo v oklepaju napisano.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Vir moreš v vsakem primeru podati, tudi če kopiraš.
Pri citatih (beri: copy/paste) pa je priporočljivo, da besedilo še vizualno ločiš. Na primer: zamik odstavka, ležeča pisava...

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik dteam pravi:
Velikokrat moram napisati seminarsko nalogo, a nisem popolnoma prepričan v pravilno navajanje virov. Ko najdem nek spletni vir, ga po svojih besedah zapišem in na koncu tega besedila napišem npr. (www.24ur.com, 2010), potem pa ta vir še na koncu seminarske naloge zapišem v daljši obliki zapišem. Ali je tako dobro?

Kako pa bi bilo v primeru, če omenjenega besedila ne bi napisal po svojih besedah, ampak bi ga samo skopiral in prilepil v svojo seminarsko nalogo? Bi bilo v tem primeru tudi dovolj, če bi zopet v oklepaju na koncu skopiranega besedila navedel vir in potem še na koncu seminarske naloge navedel ta vir v daljši obliki, ali pa bi bilo potrebno tekst dati v navednice oziroma kako drugače?

Ja to je pravilno.

Na koncu pišeš www.24 ur.com, na koncu seminarske pa:

1. 24 ur, portal novic; najdeno 1.12.2010 na spletni strani www.24ur.com

ostali primeri:

1. JAPTI. Najdeno 18. Novembra 2010 na spletnem naslovu http://www.japti.si

2. FEACO European Federation of Management Consultancies Associations. Najdeno 19. Novembra 2010 na spletnem naslovu http://www.feaco.org/

3. e-VEM, poslovni portal za poslovne subjekte in samostojne podjetnike. Najdeno 15..novembra 2010 na spletnem naslovu http://evem.gov.si/evem/

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
A ni boljše dače ze kako stvar copy paste iz neta da daš direkten link???

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
He he Kamele0N, potem bi bilo težko spravit skupaj zahtevan obseg seminarske, če sem malce zloben, seminarska bi potem obsegala pet, šest linkov na eni strani in je mentor niti pogledal ne bi ...

Da pa ne bo iz mojega zapisa štrlela sama zloba: ko prebiram seminarske mojih dijakov, vedno večkrat naletim na copy/paste celih strani seminarske naloge pa se zaradi tega niti ne razburjam. Celo nasprotno - všeč mi je, da se je potrudil in našel kar je bilo treba, če pa na koncu navede še vir, je pa sploh lepo in pošteno. Konec koncev je popolnoma dovolj, če v sedanjem času uspe najti tekst, ki ga lahko uporabi pri svojem delu.

Edina stvar, ki je ne 'prebavim' je copy/paste iz Googlovega Translate-a, brez da bi se 'avtor' vsaj malo potrudil s slovnico in smiselnostjo prevoda.

LP

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Vzemi v roke ta prvo znanstveno revijo v knjižnici in si poglej citiranje...
zmaga.gif

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
Citiranje je pomembno, na kakšen način pa to določa izobraževalna ustanova. V gimnazijah je dovolj avtor, naslov in letnica, medtem ko imajo fakultete svoja pravila citiranja in zapisov s slogi. vendar že če zapišeš avtor, nalov, letnica je to dovolj. Na fakultetah se dodaja še število strani in založbo.

Če je spletni vir pa tako: Navajanje virov. Najdeno 20.12.2010 na spletnem naslovu www.alter.si.

dteam

Zelenc'
23. avg 2008
24
0
1
Mene ne zanima, kako je treba na koncu dokumenta navajat vire!
smile-1.gif
Pustite to. Mene zanima, a moram obvezno, če nek odstavek skopiram iz interneta oziroma prepišem iz knjige, dati v navednice ta odstavek ali pa je dovolj, da na koncu odstavka napišem samo (Novak, 2010)? Delam pa eno seminarsko na fakulteti ...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Če direktno kopiraš bi jaz vseeno preventivno dal zamik odstavka + ležeča pisava, na koncu pa (Novak, 2010). Samo toliko da te ne morejo potem obtožiti direktnega kopiranja.
Zgodba je enaka tudi če povzemaš - na konec odstavka daš (Novak, 2010).

Aja, pa ni nujno da se sklicuješ samo na koncu odstavka. Lahko se sklicuješ tudi na posamezno poved ali celo na del povedi - takrat pač daš (Novak, 2010) na ustrezno mesto.

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Če direktno kopiraš bi jaz vseeno preventivno dal zamik odstavka + ležeča pisava, na koncu pa (Novak, 2010). Samo toliko da te ne morejo potem obtožiti direktnega kopiranja.
Zgodba je enaka tudi če povzemaš - na konec odstavka daš (Novak, 2010).

Aja, pa ni nujno da se sklicuješ samo na koncu odstavka. Lahko se sklicuješ tudi na posamezno poved ali celo na del povedi - takrat pač daš (Novak, 2010) na ustrezno mesto.

Jaz bi pri direktnem navajanju dal na koncu (Novak,2010) pri povzemanju pa Novak (2010,str.x) meni... torej na začetku stavka. Če povzemaš po spletnih virih pa na koncu daš samo www.alter.si in ne celo povezavo v dveh vrsticah
smile-1.gif
to daš v vire..

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Tle imaš navodila za urejanje znanstvenih besedil..
Velja splošno pravilo: karkoli nelastnega avtor besedila uporabi pri pisanju, je to vedno treba označiti s citatom oz. sklicem na primernem mestu v besedilu, in to ne glede na vir (internet, knjiga, revija, zbornik, časopis itd.). To velja tako za neposredne navedke (citiranje) kot tudi za uporabo idej in ugotovitev drugih avtorjev z lastnimi besedami (povzemanje).

Krajši citati (pet vrstic ali manj) so vključeni v besedilo brez presledka ali nove vrstice. Začetek in konec citata sta označena z dvojnimi narekovaji. Na koncu citata mora biti natančno naveden vir po pravilih za navajanje literature. Če je citat daljši od petih vrstic, ga je treba postaviti v novo vrsto s povečanim odmikom od levega roba in ga izpisati v pomanjšanem ali poševnem tisku. V tem primeru citata ni treba označiti z narekovaji.

Tudi pri povzemanju ali sklicevanju (brez dobesednega citiranja) je treba na ustreznem mestu natančno navesti podatke o viru.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Vse je odvisno od tega, ZA KOGA pišeš.

Vsak arevija, knjiga, fakulteta upošteva svoj slog citiranja in navajanja literature.

Word je sicer uporaben, vendar le v toliko, če iste vire navajaš v več člankih, kar pa pri seminarskih nalogah ni velikokrat.

Predlagam, da najprej ugotoviš, po katerem sistemu se navaja, pa potem najdeš kako je pravilno. Pravilno je pa namreč pri nekaterih APA standard, pri drugih XYZ način, pri tretjih spet tretji ..

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Ni nujno. Vsaka revija, fakulteta, knjiga itd. ima "svoja" pravila .. Če navajaš pravilno po npr. pravilih za filofax, še ne pomeni, da bo to držalo tudi za arhitekturo .. in ti bodo zadevo zavrnili.

Najbolj epa je, da pogledaš v revijo, kjer hočeš zadevo objaviti. Tam boš našel prave informacije.