Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
In ja, zadeva je približno taka, da bi se goljufijo s prevrtenimi kilometri težko dokazalo na sodišču, ker bi za to potreboval nek trden dokaz da je nekdo kilometre prevrtel z namenom, da bi s tem preslepil kupca.
O nasi sodni praksi ne morem govoriti, ker nimam izkusenj z njo, a upam si domnevati, da bi v vsaki normalni druzbi zadoscalo dejstvo, da je na pogodbi napisana cena zraven kilometrov, iz nje se pa da sklepati na take parametre vozila, kot je kilometrina, ce sicer ni z vozilom nic narobe. Npr. takintak avto z 200K kilometri stane 10000 EUR, enak avto z 120K kilometri pa 13000 EUR. Ce ga ti prodajas s 120K kilometri za 10000 EUR, obenem pa ni z avtom nic narobe, bo to milo receno neumno od tebe, ce ima res toliko kilometrov, kar bo meni vzbudilo vsaj kaksen vprasajcek v glavi ali z avtom res vse stima. To vidim kot edino opcijo, da bi nekdo, ki je vrtel kilometre na svojem vozu, lahko glumil gljivo in rekel "saj jaz nisem nikogar ogoljufal, niti poskusal, tak avto z 200K km je vreden deset jurjev in toliko sem tudi zahteval zanj, ceprav je imel stevec obrnjen na manj", ob tem pa odnesel celo glavo.
Ce mi ti tak prodajas avto iz zgornjega primera, ki ima na stevcu 120K kilometrov za 13000 EUR, jaz pa ugotovim (dokazljivo) da so kilometri prevrteni, je za moje pojme na tebi breme, da dokazes, da me nisi poskusal ogoljufati (enako, kot ce bi mi prodajal npr. en ukraden mobitel ali sliko ali kaj podobnega - tebe bodo za usesa, ce te jaz pri tem zalotim in prijavim, pa bos sam moral dokazovati, da nisi ti kriv da dilas ukradeno robo). Jaz bom namrec vlozil ovadbo zaradi zlaganih kilometrov, ce si potem ti nedolzen, bos to dokazal (npr. da si res kupil avto z enako ali manj kilometri ze od prejsnega posrednika); ce pa ne mores dokazati, te bodo pa pac pohopsali ... in edino prav je tako.
Se motim ? Ne zanimajo me gostilniski odgovori o "banana republiki". Ce te lahko za ukraden mobitel pohopsajo, bi pa menda lahko se za prestopke za vecje zneske ...