Napeljava električnih kablov v novogradnji

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
mene še zanima, kakšni kabli se uporabijo za razne mreže, za prihodnjih ne vem 10 let? optični? utp al kaj so že?

ethernet/utp kabli, sicer je pa danes itak vse po zraku.

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Jaz sem pripeljal net samo do kabineta, od tam naprej gre vse po luftu. Edino kabel za TV sem dal do dnevne, za vsak slučaj, če IP TV ne bo več ok, da bo kakšen total TV lahko prišel v poštev ipd.
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Daš rezervno cev, potem pa potegneš takrat ko je aktualno in tisto kar bo dejansko šlo v cev.

Jaz imam povezavo iz pritličja do podstrešja, ter med I. in II. nadstropju po 2 cevi med etažami na vsaki steni, ter povezavo v sami sobi med dvema stenama.

Stane praktično ne nič (par metrov cevi ter nekaj doz, ter 20 minut dodatnega štemanja)....mogoče kdaj pride prav.

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Sicer nisem električar, ampak pomembno je, da veš približno kateri porabniki bodo na določeni vtičnici zaradi same moči le teh. Midva sva dala na vse vtičnice kabel 3x2,5 (tri žilni preseka 2,5) za razsvetljavo pa 3x1,5. Za indukcijo in pečico pa 5x2,5. Vsi večji porabniki (pečica, indukcija, pralni stroj, sušilni stroj, bojler, itd...) naj bi bili na svoji varovalki, torej moraš iz omarce do njih pripeljati svoj kabel. Vse ostalo pa je stvar želja...:)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pa za internet dej pri tv-ju vsaj 2 vtičnii (ip tv, internet htpc, medijski prdvajalnik, hifi reciver, tv...) Res, da gre marsikaj lahko po luftu, samo kabel je le kabel;)
Pa v vsako sobo svoj kabel potegen, da ne boš štukal kot električnega. Sej vrjetno bi delalo, samo nikol ne veš;)