Napaka sistema za čiščenje izpuha - Peugeot 807

mistique

Guru
16. jun 2009
13.945
1.749
113
Emona / Carnium
Morda kdo vé, kaj naj bi pomenila "Napaka sistema za čiščenje izpuha"?
20220123_134919.jpg

Ignorirajte ostale napake...so posledica odtrganega ventilčka na gumi, ko sem se zapeljal v Petrol avtopralnico...

jezek

Guru
24. jul 2008
3.620
1.521
113
Problem PSA zadnjih 20 let je da za skoraj vsako napako povezano z izpuhom in motorjem napise antipollution fault. Brez testerja, ki pokaze kodo napake, ne mores nic. Pa se potem imas problem ce ni res dober (drag) tester oz. originalni.
Ni to VAG kjer je iz genericnega opisa kode skoraj vse jasno. Pri tebi gre (na pamet govorim) najverjetneje za okvaro (zamasen?) FAP (ce ga imas?), morda napako (zmanjkalo?) Eolysa, okvaro katalizatorja, lambde ali drugih izpusnih sond, EGR ventila, turbine, vakumskih cevk, senzorja pritiska CR, šobe, senzorjev temperature nafte, MAF filter.....ni da ni! Daj nekomu pogledat, ki se dobro razume, sicer bos zamenjal pol avta, pri cemer je vsaka stvar drazja od vrednosti avta. Ce je slucajno zamasen FAP pa najdi nekoga, ki ti ga opere, ce se tega ne mores lotiti sam (nov je verjetno 600e plus, pranje je 150 plus, v lastni reziji pa ene 20e - malo solne kisline, malo cevosana....in HLADNA voda BREZ pritiska ....)

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: 9999 in mistique

mistique

Guru
16. jun 2009
13.945
1.749
113
Emona / Carnium
Problem PSA zadnjih 20 let je da za skoraj vsako napako povezano z izpuhom in motorjem napise antipollution fault. Brez testerja, ki pokaze kodo napake, ne mores nic. Pa se potem imas problem ce ni res dober (drag) tester oz. originalni.
Ni to VAG kjer je iz genericnega opisa kode skoraj vse jasno. Pri tebi gre (na pamet govorim) najverjetneje za okvaro (zamasen?) FAP (ce ga imas?), morda napako (zmanjkalo?) Eolysa, okvaro katalizatorja, lambde ali drugih izpusnih sond, EGR ventila, turbine, vakumskih cevk, senzorja pritiska CR, šobe, senzorjev temperature nafte, MAF filter.....ni da ni! Daj nekomu pogledat, ki se dobro razume, sicer bos zamenjal pol avta, pri cemer je vsaka stvar drazja od vrednosti avta. Ce je slucajno zamasen FAP pa najdi nekoga, ki ti ga opere, ce se tega ne mores lotiti sam (nov je verjetno 600e plus, pranje je 150 plus, v lastni reziji pa ene 20e - malo solne kisline, malo cevosana....in HLADNA voda BREZ pritiska ....)
Hvala. Bom peljal k Novaku.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.945
1.749
113
Emona / Carnium
Novak zbrisal napako in je zdaj ok.
Najbrž bo pa treba zamenjat grelno svečko.

P.S: če ima kdo dobro ceno za sprednje luči, naj se oglasi :cool:

jezek

Guru
24. jul 2008
3.620
1.521
113
Se nisem videl da bi brisanje napake pomagalo. Morda za dan, dva. Cudi me tudi da bi svecka javljala antipollution fault. Navadno javi ene 3 razlicne kode skupaj, pri cemer je vedno ena izmed napak povezana s svecko.....ampak NI razlog v svecki. Te svecke je zelo rizicno menjati, rade se lomijo. Pa mislim da se jih ne da normalno, ampak mora motor ven, ali pa prek delno demontirane armature iz notranjosti! Vsaj pri 2.0 hdi je tako. A luci bi nove? Zakaj? Polirat se ne da? Raje najdi na odpadu, ali kupi cel avto za dele, bo ceneje. Rabljene na ebayu so po 300e kos

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: mistique

mistique

Guru
16. jun 2009
13.945
1.749
113
Emona / Carnium
Zaenkrat se napaka ni pojavila. Se bom vozil par dni, da vidim kako bo. Mi je pojasnil, da če bi bilo zares kaj narobe, bi se napaka po brisanju zopet pojavila. Malo težji vžig v hladnih dneh je pripisal svečki in kot potencialni vzrok za antipollution napako.

Luči pa iščem rabljene, vendar je kar velik riziko najti takšne, ki imajo ok parabole. Poliranje odpade, ker so parabole zanič, pa tudi polirano je že bilo očitno. Vem, da so nove cca. 300€ po komadu.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.620
1.521
113
Preveri se masni kabel (pletenico) na motor. Mislim da ni dostopno iz havbe ampak je nekje na podnu vozila, se pravi rabis dvigalo ali kanal. Je bil primer kjer je slabo vzigal in javljal defektno svecko, pa je bil kriv masni kabel, ki je pregnil in se drzal samo s par laski skupaj.

• Všeč mi je

jezek

Guru
24. jul 2008
3.620
1.521
113
Ne diraj lava dok spava! Mislim da na tem motorju svecka sodeluje samo pri zagonu in ne med voznjo. Je prevec dela z menjavo, ce pa utrgas je pa sele veselje. Ti avti so odlicni, a pri tej starosti je najpametneje vozit dokler dela. Ko zacnes enkrat podirat ni konca in je ekonomsko neupraviceno. Ce pa imas prostor je res najpemetneje kupit se enega za dele (za par 100e) in jemljes dol kar rabis.

• Všeč mi je

luka51

Guru
16. avg 2007
14.474
5.766
113
Dobro tu zaj take pišete ko da je nevem kaj.

Kolko se spomnim (upam, da se prav) cukneš egr dol pa pizdarije okoli tega in so "lepo" svečke dostopne. Mehaniki pa imajo že dandanes vsa potrebna orodja za odstranjevanje svečk. Pametn se ziher ne bo z navadnim ključem zajebaval če čuti, da negre in da je primla.
Lepo mala pištolca pa tresk in je brez, da jo zlamaš odšraufana. Če pa ven negre pa jo ven cukneš z namenskim orodjem.