nakup že zaranega vozila

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
dej ne sanjej tile zakoni so napisani kobajagi...

lej v praksi (tudi v pravu poznate prakso a ne?) pomeni da je ara "VAROVALO" za resnost posla. in če ti odstopiš od posla pustiš aro! oz če prodajelec odstopi vrne dvojno aro! zadeva rešena!

ne vem kaj pametujete in doktorirate... navadni kmetovalci vejo in poznajo sistem are u piko! pa pri plačilu are se tudi dogovori kdaj bo preostanek kupnine plačan in kdaj se bo predmet prevzel! če takrat ni denarja je enako kot da odstopiš aro pa pustiš...

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
kobajagi ga boš v rito dobil.
v praksi je res tako, da kdor dobi dvojno aro nazaj se ne buni, ampak če bi se kdo bunil pa velja, kot piše zgoraj. zato je fajn kdaj v kakšen zakon pogledat in neki po svoje blodit.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Kobajagi lahko nekdo proda star avto in pride po zaaranega. Ker zaaranega avtomobila ni, morda ne bo zadovoljen z dvojno aro, ampak bo uveljavljal nastalo škodo - recimo stroške, ko se bo do nakupa podobnega vozila vozil z rentanim...

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ara ni nobeno varovalo, ampak je dajatev, opravljena v znak sklenitve pogodbe. Ko se ara da, je torej pogodba sklenjena. Odstop od pogodbe pa ima lahko škodne posledice, ki so večje od vrednosti are.

Primer: Zaaram avto, vendar ga še ne prevzamem. Avto rabim za pot v Nemčijo, kjer bom sklenil zelo pomemben posel za svojo firmo. Naslednji dan pridem po njega, prodajalec pa mi pravi, da je avto že prodal in da mi lahko vrne dvojno aro. Kaj qurca mi hasne dvojna ara, če ne bom mogel iti z avtom v Nemčijo in skleniti posel življenja? Če pa bi se s prodajalcem že na začetku dogovoril, da lahko prodajalec avto proda drugemu, meni pa vrne dvojno aro, se ne bi imel kaj bunit.

Nazadnje urejeno:

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Citat:
ne vem kaj pametujete in doktorirate... navadni kmetovalci vejo in poznajo sistem are u piko!

Seveda, nato so pa sodišča kriva, ko kaj zaškriplje in ni rešeno v prid kmetovalca
bonk.gif

To o čemer ti govoriš je ara kot odstopnina, kar je potrebno posebej dogovoriti. Če to ni dogovorjeno, velja kot pravi zakon, ki ga je citiral klošar. V praksi se seveda dela prosto po domače, ker vsi razmišljajo kot ti, ki "veste" kako se stvari streže. Seveda, v 99% gre skozi brez problema, ostalo pa... (glej prvi stavek).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
seveda vemo

ker smo že par let na svetu pa par poslov naredil.. če pa je kak [censored] ga pa s vilam nasadimo... brez odvetnikov se to rešuje... seveda so vsi pametni pa zakone vn vlačjo odvetnike plačujejo na koncu pa pušnejo! ara je bila "varovalka" če ti avto proda ti vrne dvojno aro! da te vidim njega tožt... na kateri osnovi... dej nehajte sanjarit, spustite se na realni svet in konec...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
sam to kar vi omenjate je vse uradno, po pogodbi. če nekdo da aro brez pogodbe, potem je samo dobra volja prodajalca, da ne proda, očitno.

Če bi bil jest prodajalec, bi bil tok fer, in poklical 1. kupca, in ga vprašal, če da on tok, kot je un ponudil, če ne mu dostavim aro nazaj in to je to...

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
kaj je to uradno, po pogodbi???
za kupoprodajno pogodbo za avto se ne zahteva nobene oblike. Ko se ti in jaz zmeniva o ceni in predmetu pogodbe ter o ari je pogodba sklenjena. Dokazovanje je pa bolj problematično.

Drugače maš pa prav, samo js bi ti rekel, bom faca in ne bom težil, ti mi daj dvojno aro, če ne pa hočem, da izpolniš dogovorjeno pogodbo...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
sej... dokazovanje.

Ampak ali bi lahko uradno dosegel, da dobiš povrnjeno 2x aro?

kingroad

Pripravnik
14. nov 2008
241
0
16
Nevem kaj te skrbi, saj moj ni "zaaran". Ti samo prinesi cekinčke v mošnjičku in je vagn tvoj :D

lp

p.s.: pa ne skos v Krnic viset
evil.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ha ha... tvoj je preveč požrešen za moj mošnjiček!

sej skoz pa tud nisem tam no!

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
sej... dokazovanje.

Ampak ali bi lahko uradno dosegel, da dobiš povrnjeno 2x aro?
lahko ja. sej to mi po zakonu pripada. lahko bi tudi dosegel, da bi moral prodati meni.

ampak ja, v praksi se ponavadi na dvojno aro toži
smile-1.gif