Nakup rabljenega vozila in uveljavljanje garancije

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Zanima me kakšni so zakonski roki in podobni hakeljci, kadar se uvelavlja garancija za rabljeno vozilo?

Starša sta kupila rabljeno sranje od Mazde, kmalu sta pa ugotovila, da je glava motorja kriva in zato pušča olje, voda...ni da ni, super avto. Čeprav je njihov mehanik ob nakupu kao "pregledal" vozilo in dal žegenj, da je vse ok z njo.

Skratka, zdaj se uveljavlja garancija, ker sta jo pravočasno dostavila nazaj prodajalcu, ta se pa do sedaj ni še niti premaknil. Avto je že 2tedna pri njih, napake pa še niso začeli odpravljati, ker naj bi bil njihov mehanik na dopustu. Škoda besed.
Zanima me v kolikšnem času morajo odpraviti napako?
Kako je z nadomestnim vozilom? Ker zdaj sta brez zaradi tega.

Težave so bile sicer že od štarta, ko so v oglasu navedli, da ima avto CD radio in ABS pa čeprav sem doma jaz ugotovil, da nima nič od tega...samo našima upokojencema se ni dalo kregati glede tega čeprav sm jaz že takrat fasal peno okoli ust, prodajalci so jima pa dali neumen izgovor, da ti rata slabo ob njem.

Direktni objavi imena podjetja se bom zaenkrat še izogibal ...lahko rečem samo to, da je to znano podjetje v LJ, kjer prodajajo Ople, Peugeote, itd....

koliko

Guru
21. avg 2007
4.407
2.478
113
SV SLO
Si pa strokovnjak, da ga ni enakega v Sloveniji. Kako lahko na uč vidiš, da je glava motorja zvita. Po moje so samo tesnila dotrajala in jih je treba zamenjati.

Drugič pa si vzemi toliko časa in pojdi pogledat kaj tvoji starši kupujejo. Glede na tvojo reakcijo pa mi je jasno zakaj ti niso povedali, da kupujejo avto. Ker če bi ti bil poleg ga verjetno nebi imeli še danes, no tudi sedaj ga "nimajo". Glede avtoradia z CD in ABS pa je opremo potrebno pogledati in opozoriti prodajalca ter zahtevati nižjo kupnino ker je napačno oglaševal opremo avtomobila.

A lahko napišeš za kateri model Mazde gre in kateri je letnik vozila.

Če bi ta firma pri kateri ste kupili avto dala kaj na svoje ime bi avto oziroma motor avtomobila že zdavnaj popravila. Sem pa mislil, da se nategi dogajao samo na tej strani Trojan.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Kaj piše v pogodbi, ki sta jo sklenila ob nakupu vozila?
Tam piše kako in kaj. Npr. koliko je garancije in na kaj.

Če v pogodbi ni nadomestnega vozila ga bosta težko izposlovala, če se podjetju ne gre za dobre poslovne odnose. Lahko pa se vpraša na zavarovalnico, če imata asistenco na zavarovanju.
Če v pogodbi nič ne piše o roku popravila, velja splošni zakonsko določeni rok, to je pa 45 dni.

Sicer pa škoda, da se uveljavlja garancija. Bolje bi bilo, da se uveljavi stvarna napaka in zahteva denar nazaj. Verjetno pa je sedaj že prepozno za kaj takega.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
AT VIS?
smile-1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Spet en klasičen alterjevc, ki se dela pametnega.

1. "Naš" mehanik je pogledal glavo in ugotovil da je glava kriva. Nisem jaz postavljal diagnoze. Takrat so ga peljali nazaj.
2. Starša sta me nekako prehitela in nisem uspel priti pravočasno preden sta ga kupila, drugače bi še pravočasno zatežil glede ABS in CD.

Kar se pa tiče uveljavljanja stvarne napake se bom pa pozanimal, ker to možnost sem čisto pozabil
rolleyes-1.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Stvarne nemoreš več uveljavljati.

Ko prideš na servis, izbereš ali garancijsko popravilo, ali stvarno napako. Enega in drugega hkrati nemoreš.

Tako da si, za stvarno napako, žal prepozen, oz. si prehitro uveljavljal garancijsko popravilo...
frown-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Sicer OFF - ampak vseeno.

Ali na rabljenemu vozilu lahko sploh uveljavljaš stvarno napako?

V tem konkretnem primeru, bi bila stavrna napaka, to da ni ABSa (če je seveda bilo oglaševano vozilo in prodano (kaj piše na računu oz. pogodbi?) vozilo z ABS.

Okvara motorja pri rabljenem vozilu - pa po mojem ne more biti stavrna napaka.

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Katera Mazda pa nima ABS-a
confused-1.gif

edino ta je brez ABS M 2 od vseh mazd.
Kaj pa piše v KP? si ikj prebral glede garancije?

sad

Guru
24. avg 2007
21.179
9.814
113
Citat:
Uporabnik ovca pravi:

Ko prideš na servis, izbereš ali garancijsko popravilo, ali stvarno napako. Enega in drugega hkrati nemoreš.

Tako da si, za stvarno napako, žal prepozen, oz. si prehitro uveljavljal garancijsko popravilo...
frown-1.gif
Baje, ce ti nekajkrat zapored ne odpravijo napake kot garancijsko popravilo, potem lahko uveljavljas stvarno napako.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik ovca pravi:

frown-1.gif

ne-ne-1.gif

Citat:
III. GARANCIJA ZA BREZHIBNO DELOVANJE PRODANE STVARI

Odgovornost prodajalca in proizvajalca

481. člen

(1) Če je prodajalec kakšnega stroja, motorja, kakšnega aparata ali drugih podobnih stvari, ki sodijo v tako imenovano tehnično blago, izročil kupcu garancijski list, s katerim proizvajalec jamči za brezhibno delovanje stvari v določenem času, šteto od njene izročitve kupcu, stvar pa ne deluje brezhibno, lahko kupec zahteva tako od prodajalca kot tudi od proizvajalca, da jo v primernem roku popravi ali, če tega ne stori, da mu namesto nje izroči stvar, ki brezhibno deluje.

(2) Ta pravila ne posegajo v pravila o odgovornosti prodajalca za napake stvari.

Pri stvarnih napakah so roki krajši, ampak se lahko poljubno uveljavlja popravilo, zamenjava ali odstop od pogodbe, pri garanciji pa je rok navadno daljši, odgovarjata prodajalec in proizvajalec, vendar je treba najprej uveljavljati popravilo, nato zamenjavo in šele nato odstop.