Najem kredita za gradnjo - na kaj paziti

nick

Pripravnik
3. sep 2007
131
0
16
Začel bom graditi. Financiranje bo delno s hipotekarnim kreditom.

Na kaj moram paziti ko se dogovarjam za kredit z banko da mi banka (Sparkassse) ne uvali kaksnega njihovega trika?

Ponujajo pa mi EOM 2,799% (fix) ali 1,787 % (variabila). Glede na NLB je to ugodno. Pozna kdo kaksno boljšo ponudbo?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Hja, pametna ponudba je edino ta, da najprej našparaj toliko, da boš postavil vsaj pod streho z lastnimi sredstvi, potem pa vzami kredit.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.055
71
48
Kakšen znesek in na koliko let? Meni se ne zdi posebej ugodno. Pri NLB so mi ponudili 2.55% fiksno na 10 let. Še ugodnejši sta Unicredit in Banka Koper. Pri gradnji vidim problem, ker banke ne dajo 100% nakazila ampak delno po predračunih in delno nakazilo. Pa znesek je največ 70% vrednosti nepremičnine, kar pa je pri novogradnji težko, če imaš samo parcelo za zastavit. Če ne koristiš po predračunih vsega naenkrat ti potem tečejo interkalarne obresti, katere pa banke najraje zamolčijo.

edit: sem zdaj opazil da govoriš o EOM, to pa je še kar ugodno.

Nazadnje urejeno:

larkojr

Zelenc'
5. jul 2016
4
0
1
Zdravo,

sam sem bil pri Sparkasse (sicer že nekaj let nazaj) in so mi dali najslabše pogoje za kredit. Sam sem šel do štirih bank, kjer sem jih prosil, da mi pripravijo ponudbo oz izračun za kredit za 75 k€. Sparkasse je bil dražji za okoli 7000 € kot BKS. Sedaj sem komitent pri BKS že 3 leta.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik larkojr pravi:
Zdravo,

sam sem bil pri Sparkasse (sicer že nekaj let nazaj) in so mi dali najslabše pogoje za kredit. Sam sem šel do štirih bank, kjer sem jih prosil, da mi pripravijo ponudbo oz izračun za kredit za 75 k€. Sparkasse je bil dražji za okoli 7000 € kot BKS. Sedaj sem komitent pri BKS že 3 leta.

Glej, glej, glej in to si glih danes ugotovil in se registriral tukaj, da vsem poveš.

SKB je nam dala DALEEEČČČ najugodnejši kredit, ampak so podrobnosti poslovna skrivnost, tako da ne morem o obr. merah.
Pojdi jih vseeno vprašat.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Evo za tiste ki se zanimate za trendi fiksne OM. Po tem takem je tudi fiksna variabilna OM.....je pa res da imaš namesto 3M ali 6M euriborja 5 letni euribor
evil.gif
Dobro da tole vsaj Arhar pove, ker Jazbec že nebo...

Citat:
Fiksna obrestna mera ni nujno fiksna
V zadnjem času so zelo priljubljena posojila s fiksno obrestno mero, a pozor, to ne pomeni, da se obrestna mera ne more spremeniti.
J. Z. / Ljubljana
2. 8. 2016, 08:20

Fiksna obrestna mera ne pomeni nujno, da je res fiksna, poročajo Finance. Večina posojilnih pogodb ima namreč klavzulo, ki banki dovoli, da fiksno obrestno mero zviša.

V intervjuju je France Arhar, predsednik združenja bank, pojasnil, da posojilo s fiksno obrestno mero za 30 let za banke pomeni veliko tveganje, zato v pogodbo dodajo klavzulo, da lahko po recimo petih letih preverijo, koliko pogodbena obrestna mera odstopa od tržnih in jo v primeru precejšnjega odstopanja znova določijo. Če bo razlika na primer manj kot odstotno točko, ostane obrestna mera za posojilo nespremenjena, sicer se zviša. Temu se reče stop-loss klavzula. Druga možnost je klavzula o spremenjenih okoliščinah. Običajno je vezana na spremenjeno izhodiščno obrestno mero ECB ali euribor.

"Tega ljudje ne vedo! Nihče na te klavzule ne opozarja, tudi bančniki ne."

Arhar je dejal, da ga ne bi presenetilo, če bi mu banka vsilila takšno obrestno mero. "Bi se pa pogajal. Vsekakor pa bi bil zainteresiran za fiksno obrestno mero. Toda ljudje tega ne vedo! Nihče na te klav­zule ne opozarja, tudi bančniki ne. Vem, da večina ljudi tega ne ve. In če se v to spuščajo, potem bi vsakemu svetoval, da se o tem pozanima. Lahko prosi banko za pojasnilo, kako se klavzula interpretira in razume, lahko tudi človeka, ki se na to spozna in mu zaupa," je v pogovoru za Finance svetoval Arhar.

dezurni@zurnal24.si

Tisti ki ste vešči pogajanj lahko banki predlagate klavzulo v svojo korist
evil.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
30 let je tako dolga doba da je taka klavzula nekaj normalnega. Daj pomisli malo, koliko valut smo v zadnji tridesetih letih (z besedo: to je od leta 1986!!! do danes) zamenjali. Kaj šele obrestnih mer in višine le teh.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik stop pravi:
me zanima če imajo kakšno klavzulo, ki varuje kreditojemalca v 30 letih ...a?
Preostanek kredita lahko kadarkoli odplačaš brez dodatnih stroškov
evil.gif

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik jello pravi:
30 let je tako dolga doba da je taka klavzula nekaj normalnega. Daj pomisli malo, koliko valut smo v zadnji tridesetih letih (z besedo: to je od leta 1986!!! do danes) zamenjali. Kaj šele obrestnih mer in višine le teh.

Nič ni to normalnega.

Banke očitno nočejo prevzet prav nobenega tveganja - dejansko bi ga morale več od strank, ker so pač banke informirana stran v finančnem poslu in bi morale znat ocenit tveganje. (ker če gre za obraten primer, so jih na sodiščih vedno polna usta, da je pogodba sveta stvar in da so stranke bile pravilne obveščene)

Tako pa gredo po najlažji poti. Morda bo to vodilo v dokončno popolno nezaupanje v banke, najprej fizičnih oseb, potem še pravnih... takrat bodo spredvideli in obrnili ploščo, ampak bo prepozno.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Seveda, razumljivo. Pri fiksni obrestni meri nimaš te klavzule. Pri spremenljivi bi jo imel.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Ja ampak članek zgoraj navaja da se lahko pojavi tudi pri fiknsnih OM:
"Fiksna obrestna mera ne pomeni nujno, da je res fiksna, poročajo Finance. Večina posojilnih pogodb ima namreč klavzulo, ki banki dovoli, da fiksno obrestno mero zviša. "

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Eno je klavzula da se fiksna OM lahko spreminja. O tem teče debata.

Nekaj povsem drugega pa določilo na koliko časa se odčitava spremenljiva obrestna mera. Da je spremenljiva pove že ime, ni treba za to ekstra nobene klavzule navajat.

In kot že rečeno, tako kot mi, tudi banka ne ve kaj bo čez 30 let, zato je tudi pri fiksni OM (pri kreditih tako dolgih ročnosti) v praksi čist vseen qrc ali klavzula je ali je ni.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Citat:
Uporabnik jello pravi:
In kot že rečeno, tako kot mi, tudi banka ne ve kaj bo čez 30 let, zato je tudi pri fiksni OM (pri kreditih tako dolgih ročnosti) v praksi čist vseen qrc ali klavzula je ali je ni.

No zame kot kreditojemalca je zelo pomembno ali imam to klavzulo ali ne in ali mi lahko spreminjajo OM.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Na dolgi rok je fiksno samo to da smo vsi mrtvi, mi in banka. Ostalo je spremenljivo kot dolžina elastike na gatah. Ne glede na klavzule. Kot že rečeno, klavzule v pogodbah podpisanih v osemdesetih letih (to je pred 30 leti) si lahko za klobuk zatakneš. Če jih niso spremenile banke same, so jih pa zakoni.

Seveda ne trdim da je kar vseeno kaj podpišeš, hočem samo opozorit na to kaj pomeni 30 let in da se v tem času zgodijo stvari, na katere nihče od vpletenih nima nobenega vpliva in se jih ne da odpravit z enim stavkom v pogodbi.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Kako pa je lahko vplivala na kredite vezane na TOM, pa na revalorizacijo, pa na praktično prav vse v povezavi z bankami v zadnjih 30 letih? Lahko imaš danes pogodbo iz leta 1985 v kateri je vse 3x zabetonirano s stotimi klavzulami. In potem odloke in zakone iz leta 1990, 1995, 2001, 2009 in 2014, ki so tvoje klavzule spremenili.

Ne vem no, daj na koledar poglej, pred 20 leti smo bili 29.8.1996 in kaj se je od takrat vse zgodilo. Temu se reče sistemsko tveganje in tega ne odpraviš z eno klavzulo v pogodbi. Ker ga ne ti ne banka ne moreta prevzeti, ampak ga preprosto upoštevata pri svojih odločitvah tako da ga sprejmeta.

Še enkrat, hočem povedat samo to, da dejstvo da nimaš klavzule in fiksno OM ne pomeni nujno, da boš po isti OM plačeval obresti naslednjih 20 let. Ampak da verjetno ne bo tako.