Način ogrevanja

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ne bom rekel, da je moj predlog dober, ampak samo na glas razmišljam, pa mogoče se kaj pametnega najde:)

Če sta sobi otroški/mladinski, potem potrebuejta svoje ogrevanje, ker bodo sigurno cele dneve vrata zaprta:)

Če je eno spalnica, tisto vrjetno je čez dan lahko skos odprto? Vsaj pri men je blo:) in isto s kopalnica

skupaj je to cca 60kvm? to po moje en kamin za hec segreje. glede na to, da nimate hudo nizkih temp, po moje tudi pelet ne potrebuejete ampak drva nalagate. še malo romantike...

v kopalnici je men kr obvezno el.radiator. Pač ravno neka ta prehodna obdobja, prideš od kje moker, pa bi rad cote, čevlje... posušil, pa ne boš šel zato centralne laufat... za tuširat se pa za mene osebno že dost od tuširanja segreje. sploh če se greš drugi ali tretji po vrsti tuširat:)

če bi lahko dnevno tako predelal, da bi dal kamin bolj na sredino hiše?
pa kamin z radiatorji povezal?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Jaz bi si na tvojem mestu dal delat centralno napeljavo po celem štuku, ter radiatorje v vse sobe. Na kaj se boš grel lahko še tuhtaš. Ne vem no...zadevo je treba rešit celovito. S klimami poštukaš da manj porabiš a načeloma moraš imeti vse sobe stemperirane...ker bojo samo problemi na dolgi rok (plesen po vogalih, hladne stene,...).

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Jaz bi si na tvojem mestu dal delat centralno napeljavo po celem štuku, ter radiatorje v vse sobe. Na kaj se boš grel lahko še tuhtaš. Ne vem no...zadevo je treba rešit celovito. S klimami poštukaš da manj porabiš a načeloma moraš imeti vse sobe stemperirane...ker bojo samo problemi na dolgi rok (plesen po vogalih, hladne stene,...).

vincent, kaj pa če recimo sobe prebarva z barvo kateri je dodal algicid - torej antiplesen zadevo? Opcija je tudi termoščit barva (jub).ta je tud menda anti plesen naravnana. Potem pa npr klime in finito. Misliš da taka opcija ne bi šla skozi?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
Ne vem no, tu v bloku se komot ogreva s klimo, pa si spalnica in dnevna delita steno, pa je pozimi v spalnici 18, 19, v dnevni pa 22...pa ni frke...

to bi morala biti zelo švohno izolirana bajta, da bi se pojavile težave s plesnijo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Darjan...hiša in blok ni čist enako..pri hiši skoraj ni šlepanja od sosedov.

Barva mogoče prepreči plesen a sobe bojo še vedno imele nahlajene stene...v katerih bo stalno občutek hladu, višek bo vlage...v glavnem neprijetno počutje. Spotoma boš imel še piš tolega zraka v glavo in si zmagal Sem živel v hiši s hladnimi stenami 30 let in vem kak je občutek...čeprav je bil problem izolacija ker kurili smo a občutek je enak).

Minimalno je treba temperirat vse sobe enakomerno...ajde..na 20 stopinj...naprej do 22, 23 pa dofilavaš s klimo če imaš dražji energent od tč.

Mi smo v bloku prvo zimo fasal plesen...pa so bile sobe tople (tudi ob izklopljenem radiatorju) 22 stopinj.

Daš napeljat..ali podometno (plastika..to bi sam izbral, da ne gledaš cevi) ali nadometno (baker)...zmontiraš radiatorje in problem rešen.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Jaz sem bil na istem pa se nisem odločil za napeljavo cevi in radiatorjev. Taka napeljava je draga in energetsko potratna. Če že prej ne veš s čim jo boš grel (sej na izbiro imaš v bloku oz takem stanovanju samo plin-ta je v bajti ali pa ga ni, in če ga ni pozabi!) potem boš na koncu pristal na el. centralni ki pa je najdražja! Enako stanovanje ogrevajo sosedi z el. centralno in radiatorji, mi pa s konvektorskimi radiatorji na enako temp. Oni imajo skoz neke probleme s pokanjem v ventilih, in cca 50% višjo ceno ogrevanja zaradi izgub. Res pa je da je občutek ob toplem radiatorju pozimi bolšji. V ta namen imamo pa en okrasni kamin na bio etanol,..ogenjček pa to.....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Hm...

Kam pa gre toplota, ki jo izgubiš na ceveh?

(če si v uri porabil 10 kWh tpolote..8 kWh je šlo na radiatorje, 2 kWh so izgubile cevi...kje je toplota cevi?
wink-1.gif

Konvektorski radiatorji so kaj? El. radiator. Če jo primerjaš z el. pečjo..je v čem razlika? Tvojega je slišat, zaradi pihanja, vrtični ti mnogo čeč prahu...od el. peči ni ne duha ne sluha (pustimo zdaj šlamparijo izvajalca).

Razliko v porabi z vidika elektrike si pa na koncu napisal...kaminček, ogenjček pa to..a spotoma ta ogenjček oddaja (predvidevam) še okoli 5 kW močan toplotni tok
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
Hja štrom radiator vržeš na steno in vtakneš v vtičnico.

Za centralno pa moraš konkretno pojebat stene.

Obstajajo še kombinacije "klime in štrom radiatorja". Mogoče bi OP nabavil rajši kaj takega? Pa tudi pretirano drage niso zadeve. Greje pač v kombinaciji z elektriko in klimo, pa imaš tri naprave v enem, še dodatno hlajenje za poletje:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hja štrom radiator vržeš na steno in vtakneš v vtičnico.

Za centralno pa moraš konkretno pojebat stene.

Dela je malo več, cenovno pa niti ne. Sem moral v spalnici dodat radiator (obstoječi je bil na glupem mestu). Za štemanje okoli pol sobe (enih 8 metrov), cevi, ventile, povezavo z obstoječo inštalacijo, flikanje stene, radiator ipd je prišlo pri dobremu mojstru (dejan_ s tega foruma) le malo več kot dober električni radiator.