Na hitro - katera kaca bi to bila?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Sem premetaval skale za vrt in je pod eno skalo bila najbrž še mlada kača, ker je bila cca 20-30 cm dolga in 1cm debela.
Ampak kar me najbolj čudi - barva. Svetlo modra - "kovinska", če se lahko tako izrazim. Ne cela, ampak na vrhnjem delu. Pa niti ne celoten trup. Proti repu je bila že temna.
Časa pofotkat nisem imel, ker se je skrila naprej v skale. Potem pa tudi nisem hotel odkrivati skal, da je nebi ponesreči pokončal.

tony

Guru
23. jul 2007
9.756
1.538
113
Vprašaj na: http://www.kacofon.blogspot.com/
zmaga.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Sem premetaval skale za vrt in je pod eno skalo bila najbrž še mlada kača, ker je bila cca 20-30 cm dolga in 1cm debela.
Ampak kar me najbolj čudi - barva. Svetlo modra - "kovinska", če se lahko tako izrazim. Ne cela, ampak na vrhnjem delu. Pa niti ne celoten trup. Proti repu je bila že temna.
Časa pofotkat nisem imel, ker se je skrila naprej v skale. Potem pa tudi nisem hotel odkrivati skal, da je nebi ponesreči pokončal.
Hehe, nisi hotel premikat skal, da je ne bi slučajno pokončal? Da nisi malo cvikal....
wink-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Evo, še moj primerek ta vikend pred hišo.

Po parih minutah opazovanja, ko je ugotovila, da se ne bom umaknil, je zdrsnila 2,5 metra globoko v plitvo vodo. Glede na to, da je bila dolga cca. 1m je skočila z višine meter in pol.
frown-1.gif

Nič ji ni bilo, je potem še cel dan lovila ribe.
grin1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Malo sem tudi cvikal, ampak v glavnem pa je nisem hotel pomendrat s tistimi skalami.

Kuščar 100% ni bil - toliko sem videl. Slepec pa tudi ni take barve. Lahko da se je res levila in je tak odtenek bil. Res nisem še videl take barve. Bom danes malo preveril čez dan
smile-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
pomoje je bil tud slepec. zdele jih je res polno povsod...

Pediater: tole pa je komad, k si rečeš opa, en korak nazaj!! A to obstja pri nas? prvič slišim za kobranko - ali si jo samo ti tko poimenoval?

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38

@upiwaly, pa ravno slepci so metalik srebrno /modrih odtenkov poleg, rjavih, sivih...

Aja slepec=kuščar.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hm, jaz sem slepce videl praktično vse v neki bolj rjavkasto kovinski. Modrega pa res še nikoli. To je bila res taka precej živo modra barva.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.164
4.149
113
Modre odtenke ima kdaj tudi (navadni) gož. V bistvu je črn ampak odboj svetlobe včasih naredi kovinsko moder lesk. Tudi pri vseh ostalih kačah (smokulje, belouške, ...) se lahko pojavijo čisto črni primerki in vsi so potem v soncu videti modrikasti.

Svetlo moder oz. kovinski je pa slepec, tudi ponavadi se skriva pod skalami/kamni. Kdaj dobiš tudi primerek ki ima popolnoma modre pike. Slepec sicer, kot je bilo že omenjeno, ni kača ampak kuščar. V vrtu je koristen ker lovi mrčes in manjše polže.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

Pediater: tole pa je komad, k si rečeš opa, en korak nazaj!! A to obstja pri nas? prvič slišim za kobranko - ali si jo samo ti tko poimenoval?

Ja kobranka (Natrix tessellata) spada v isti rod kot belouška (natrix natrix)

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Dejansko je bil slepec, zdaj ko si nalepil te fotke.
Ampak res prvič v življenju sem videl tako barvno kombinacijo. Super zadeva, da imam to na vrtu, da malo potamani golazen
cheer.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.756
1.538
113
Opa
smile-1.gif

Če ima navpični zenici, bi bil lahko gad, ampak bolj verjetno je smokulja, ker je gada pri nas vedno manj...
tongue-1.gif