N900

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
BME = Battery managment entity

Citat:
Why do we need all that 'stop bme' obscure stuff?
bme (the battery management entity) seems to check for existence of a correct battery, by probing the 3rd contact of battery (the BSI indicator contact). If bme detects the battery is missing, it shuts down N900 in <1 second. (that's what I gathered on unconfirmed facts so far). Probably this is done to switch off system gracefully and not corrupt filesystems or whatever evil may happen when you pull the plug of any computer system. So for normal situation this is a nice and sane thing to do. Here however we take on our own the whole responsibility not to operate power hogs and make system crash, so we need to keep bme from taking care on our behalf. Be warned, the risk of corrupting your filesystem when anything goes wrong is a real one. Keep backups of your data, and be prepared to reflash! Keep in mind you need a freshly charged battery to reflash, and odds are your system won't charge battery when you ruined the rootfs.

Na žalost, takšnega telefona kot je N900, ne bo več.
cry12bpy.gif

Miha, kako je kaj pri SGS2 oziroma Androidih, ali je možno na tak način zamenjati baterijo?

Koliko je to uporabno, je sicer stvar debate. Časovno je vsaj pri N900 to hitreje, kot pa če bi ugašal in prižigal telefon. Poleg tega ti ni potrebno ponovno nastavljati določenih stvari, katere nočeš ali jih ne moreš nastaviti že ob zagonu, npr. navijanje, zaklep telefona čez poljuben čas (ki ni na izbiro v meniju) in še bi se kaj našlo.

Še ena stvar, ki se razvija, je predvajanje in snemanje videa v ločljivosti 720p.

Nazadnje urejeno:

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Ne ni mogoče tako zamenjati baterije, ampak nebi govoril o tem, da imam še vedno N900 doma in dobim živčni zlom ko samo kadar še kaj gor updatam programe/FW. Vse tako počasno
smile-1.gif

jamiekarai

Pripravnik
26. maj 2010
667
0
16
Titovo velenje
uceri se mi je telefon kr zacel ugasat , napise da sim ni notr .. al pa vpiši pin .. predvidevam da je edina resitev servis...

kk bi si zdj naredu backup da bi če mi slucajn use na novo naložijo pač ko bi ga dobu nazaj povrnu v stanje kot ga mam zdj?

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
jamiekarai, najlažje je da narediš backup na spominsko s programom, ki je že na telefonu, nato pa se telefon povežes s kompom v mass storage mode in kopiraš cel eMMC (27 GB). Fajn je, če imaš linux OS za to.

Drugače pa je boljša varianta, da z BackupMenu-jem narediš kompletno kopijo rootfs in opt particije na spominsko ali MyDocs, nato pa kopiraš še cel MyDocs na komp. Spet je fajn če to počneš na linux mašini. Potem telefon flešaj (firmware in eMMC), da bo čist in neseš na servis. Ko ga dobiš nazaj si namesti BackupMenu in v MyDocs ali na spominsko sprva prenesi samo shranjen rootfs in opt. Telefon nato ugasni in ponovno prižgi, da lahko greš v BackupMenu, kjer povrneš stari rootfs in opt. Potem zopet telefon normalno štartaš in ga povežeš s PC-jem ter prekopiraš se cel stari MyDocs. Ko to končaš, vsak slučaj še enkrat telefon ugasneš in ponovo prižgeš, tokrat bo tak kot je bil preden si ga nesel na servis.

Pri drugi opciji, kljub temu naredi prej še backup s tistim osnovnim programom.

Ker si napisal, da ti telefon ugaša, je vprašanje kaj je za to vzrok. Če je pogramske narave, se ti bo to ponovno dogajalo, ko boš povrnil star sistem. To ali je pogramske narave boš takoj videl, ko boš telefon poflešal, da bo čist. Če ti takrat ne bo več nagajal, potem servis odpade. V tem primeru ti svetujem, da si sistem obnoviš samo z backup programom in nato še preneseš stari MyDocs.

Pa glede ugašanja, si mogoče preveril ali se to dogaja tudi z drugimi SIM karticami?

jamiekarai

Pripravnik
26. maj 2010
667
0
16
Titovo velenje
Sem probu dans zjutri sm mel cel dopoldan not simobilovo kartico pa nekje ob 11 se je isto kr ugasnu.

Ka pol mislis da je bols da poslem na servis svež telefon, pač da pobrišem use dol?
Pomoje ni problem u sw ker nism nalagu kakih aplikacij al pa kej ziher kak mesec pa to zdj je blo kr od enkrat.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.240
776
113
EU
Lahko so tudi slabi kontakti tam pri kartici (kar bi bilo potem HW težava)?

Ampak jaz bi tudi najprej vse ustrezno shranil (backup), potem pa N900 ponastavil na tovarniške nastavitve (torej izbrisati vse, zopet dati gor zgolj originalen FW brez vsega) in če bi še vedno imel isto napako, nato šele nesel na servis.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Bolje je poslati svežega, zaradi varstva osebnih podatkov. Saj na servisu ne bi smelo prihajati do zlorab, ampak previdnost nikoli ni odveč. Na telefonu imaš imenik, sporočila, e-pošto, opravila v koledarju, shranjena gesla v brskalniku, fotke itd. Zakaj bi sploh nekomu dajal priložnost, da ima dostop do vsega tega?

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
maecalredit - Recurring Calendar Events Editor

Aplikacija ponuja nekaj dodatnih možnosti pri nastavljanju ponavljajočih se dogodkov v koledarju. Nahaja se v extras-devel.

6269255605_9a1cfef393.jpg

6269255611_07e4dfa2e6.jpg

6269255619_0d9c75dd51.jpg

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
ksz...

Včeraj sem bral sosednjo temo o simobilovem omrežju in sem pomislil, da N900 mogoče moji na moji lokaciji full izgublja omrežje zaradi tega, ker tu verjetno 3G ni dovolj močno.
In sem probal v Settings-Phone-Network nastaviti Network mode na GSM ali na Dual, vendar mi aparat noče sprejeti te nastavitve. Ko recimo izberem GSM (mi pod Network mode napiše GSM), dam SAVE in meni se zapre. Zgoraj pod črticami za signal še vedno piše 3G in če grem nazaj v meni, je tam spet izbran Network mode 3G.
Ali ima mogoče kdo idejo, zakaj mi nastavitve GSM ne prime.
confused-1.gif

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Nisem prodal, sem si premislil.

Nisem nič kaj posebej nadgrajeval, le tisto, kar ponudi sam za update. Bi pa rad enkrat malo naštudiral zadevo in mogoče malo navil zmogljivosti telefona. Po pravici povedano sploh ne vem, kako naj se lotim zadeve.
redface-1.gif

Včeraj sem priklopil aparat na notebook in zagnal OVI suite, s katerim sem preveril, če je na voljo kakšen nov firmware ampak ni, baje da imam telefon up to date.

Reset telefona? A to pomeni, da ga ugasneš, baterijo ven, nazaj in zalavfaš, al je potrebno kaj več? Kako je potem s podatki?

Bom probal še s predlagano aplikacijo. Tnx!

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Sem naložil tisti programček, se je inštaliral in sedaj lahko izbiram med omrežji, tako kotje opisano na linku, VENDAR še vedno ne zamenja napisatam pod črticami za jakos omrežja. V vsaki poziciji kaže 3G.

Nasplošnose mi zdi, da se telefon obnaša vedno bolj čudno, vedno bolj počasi, včasih za kakšno stvar že mislim, da ne bo naredil, pa potem naredi po dolgem času.
Recimo ko sem prejle inštaliral tisti programček, je full trajalo, da je pognal in zinstaliral. Preparing.... je blo takoj, potem sam install pa je zalavfal po parih minutah. Pomoje to ni normalno...

A bi kaj pomagalo, če enkrat naredim hard reset, ga na novo prepišem in potem restore podatkov?

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Poizkusi najprej, da samo ugasneš telefon in ga čez minuto vklopiš. Ne rabiš dajati ven baterije.
Če to ne bo pomagalo, ti preostane ponovno nalaganje firmware-ja, prej pa si obvezno naredi backup podatkov na spominsko s programom, ki ga že imaš gori. Lahko narediš backup tudi na pomnilnik telefona, a potem za vsak slučaj kopijo prenesi na PC. Backup se nahaja v mapi "backups".

Za telefon ni novih posodobitev že več kot leto, obstaja pa community update oz. CSSU. Če si želiš namestiti slednjo, odpri ta link s telefonom in klikni na zeleno puščico z napisom "Install" (pod njo je napis "Testing").

No, prvo poizkusi to z ugašanjem telefona in sporoči kakšna je situacija. Pol pa ti lahko pomagam še pri ostalih korakih.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
A če naredim backup recimo preko OVI suite, je isto OK?

Če potem prepišem firmware in naredim restore, ali se prepišejo samo podatki ali tudi vse aplikacije, ki so bile prej zinstalirane na telefon?

Sem probal ugasnit in prižgat in ni nobene razlike.

Sedaj uninstalam enkup raznih programčkov, ki jih ne rabim.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Mislim, da se preko OVI-ja aplikacije ne shranijo. Tudi s programom telefona se aplikacije ne shranijo, shrani se le njihov seznam, ki ti zažene njihovo nameščanje. Sam sem že nekajkrat uporabil aplikacijo za backup s telefona, OVI-ja pa nikoli. OVI uporabljam samo za to, da na N95 prenesem telefonske, ki jih imam na N900, in za nadgradnje Nokiinih drugih telefonov (od nevešče rodbine in znancev).

Backup program na N900 ti shrani vsa sporočila, imenike, koledar, email in nastavitve email računov, priljubljene spletne strani, mislim, da tudi shranjena gesla v brskalniku.

Če flešaš samo firmware, ti bodo ostale vse slike, dokumenti, videi, ki jih imaš na 27 GB pomnilniku telefona. Flash firmware-ja ne posega v 27GB particijo.

Če boš flešal, ne rabiš sedaj deinstalirati programov, saj lahko takrat med obnavljanjem backupa izbereš katere programe ne želiš da se ti namestijo.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Naj dodam še to, za flešanje eMMC (27GB) particije imaš ločeno datoteko. Predlagam ti, da eMMC pustiš pri miru, ker ne vpliva na tvoj problem. Pri flešanju firmwareja je dobro vedeti par stvari, in sicer priporočljivo je da imaš 32-bitne Windows, ker z 64-bitnimi se ti lahko pojavijo določene težave.

Zadnji FW je RX-51_2009SE_20.2010.36-2_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin, ukaz za flešanje v Windowsih pa:
Koda:
flasher-3.5.exe -F RX-51_2009SE_20.2010.36-2_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin -f -R

EDIT:
Ko poflešaš telefon in ga vklopiš, ti predlagam, da si najprej nastaviš wifi omrežje, če ga imaš, potem pa šele zaženeš obnavljanje sistema (Restore). Če se slučajno ne povrne vse tako kot je bilo prej, po vnovičnem izklopu in vklopu telefona ponovno zaženi obnavljanje sistema in sigurno boš imel vse.

Nazadnje urejeno:

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Imam 32 bitne winse.

Ali imaš mogoče kje pri roki link za DL zadnjega firmwarea in programa za flešanje? Al ga poiščem na googlu?