Montaža kuhinje... sej to skor ne morem verjeti...

igi

Guru
13. okt 2007
5.636
1.224
113
Celje
Mojsti, ki poznate to sceno, dajte me razsvetliti...

Ker me res zanima kakšna je praksa, ker me je tole malce presenetilo!

Kolegica ima dva stanovanja in je naročila 2 kuhinji. Eno zelo majhno (garsonjera), druga kotna, kaj pa vem kakšnih 6 metrov skupne dolžine. Kuhinji sta gorenjevi. Prodajalec je seveda ponudil tudi električne aparate in če to vzameš v kompletu je montaža le teh brezplačna. Fino! je sicer malenkost dražje, ampak montaža je pa všteta. In naročila je vse v kompletu.

Pa sem bil zdajle pri njej... So ji zadeve ZMONTIRALI. Ampak...

- dostava je do vhoda v blok. Gor si znosite sami, ali pa doplačilo...
- moral bi biti vgradni hladilnik pripeljali navadnega (leseni deli so bili pravi). Ja se opravičujemo, smo naredili napako pri naročilu. Doplačati morate še xxx€
- za montažo kotnega pulta so za sestavo potrebna "klamfe" ja to je tako normalno, da se doplača pri montaži
- steklokeramiko in pečico so VGRADILI. Jah priklopa pa mi ne naredimo. (pa je tro fazna vtičnica pripravljena)
- pomivalno korito so VGRADILI. Odtoka ne priklapljamo mi. Enako je s pipo.
- za njimi je ostal en velik kup embalažnih škatel in stiropora. Jah mi nimamo kam to dati

zdej jst ne vem, a je to res takšna praksa? če naročim kuhinjo v kompletu z montažo namreč pričakujem, da steklokeramika deluje, da je napa priklopljena, da lahko v koritu pomijem posodo, ali pa zaženem pomivalca... Ali se motim? Ja verjetno je kje v drobnem tisku kaj napisano, ampak tako na splošno?

Ker potem bom jst začel delati takole: dam ponudbo za montažo klime. Ugodno. Potem pa: jah prosim pridite dol in mi znosite orodje in material v x nadstropje. Zadevo montiram potem pa...jah za priklop elektrike pokličite električarja, za odtok naj pride vodovodar. Kar vam bo zaračunal mu pač plačajte. Pa tele škatle še dol znosite. No pa lep dan gospa...
Ne želim videti, kako bi tole izpadlo!

Lp

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Glede dostave do bloka je to kar praksa, po navadi sta dve ceni, do bloka in do stanovanja. Glede hladilnika, bi jim rekel, naj si ga odnesejo in prinesejo pravega, doplačila ne bi videli. Ostalo pa je šlamparija, sicer odvisno tudi od tega, koliko je plačala za montažo. Smeti sem tudi jaz odnašal za mojstri, nobenemu se ne da čistiti za sabo, obup.

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Dejstvo je, da si sam tega nisem upal privoščiti, ko sem delal za eno od domačih podjetij, ker je bil to pogoj, da delam za njih, pa še po desetih leth firma uspešno lavfa, kljub ne ravno ugodnim cenam. Za dostavo je bla takrat marsi kje stvar dogovora, Je pa res, da sem pretežno nehal delat, ko so začeli s tudi do 80 kilogramskimi paketi (pa nosi to v 4n ali v kako čudno mansardo). In ja pri meni nebi dolgo fantje delal na ta način, če že drugega ne je blo nekoč vsaj v zakonu nekaj napisanega o odvozu embalaže
wink-1.gif

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Imaš take in onake, cenejši so praviloma šalabajzerji, imaš pa tudi take, ki delajo kot bi delal sam, za eno malenkost boljšo spalnico so prišli mojstri, vse prinesli, zmontirali, premaknili nosilec zavese, ki je bil v napoto in vse pospravili za sabo, če bi se spomnil ime firme, bi samo priporočal
smile-1.gif
Ena iz Idrije, verjetno jih ni toliko...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
mal mi ni jasno zdej. A pohištvo prpelejo na dan montaže???? hmm... Kolkokrat sem kaj naročil, mi je tip pripeljal....s kombijem prej .....me poklical na dan dostave pol ure prej..... najdi si "nosače" če treba kam znosit..... potem so pa prišli monterji. Pa še to sem se sam dogovarjal z njimi za čas montaže, čeprav je praksa, da se trgovec dogovori. Se mi pa zdi razumljivo, da je cena drugačna, če treba kam po bloku nosit. V treh urah sestaviš marskej. Da ni elektrike prklopu...mogoče še razumem.... ajde.... ampak, da pa pipe in odvodov ni prklopu.....Tukaj pa ne rabiš biti strokovnjak!!!Pa tud elektriko bi lahko priklopil, če so monterji kuhinj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.050
6.907
113
pri taščici
Uff tole pa so fore in pasti. Glede "dostave" do vrat bloka ali v kuhinjo. Pri sami dostavi res to velja in marsikje pise v drobnem tisku,ampak ce si placal se montazo, pa mene ne zanima kako bodo oni zacel montirat, ce imajo zadevo se v skladiscu ali pa pred vrati hise. Pospravijo ma da za sabo. Me zanima kako bi oni delal, ce bi vsi njihovi predhodniki pustili smeti v kuhinji(zidar, stromar, knaufar,vodovodar, malar. Predlagam da preberes drobni tisk, splosne pogoje trgovca, in ce v njih nic ne pise potem nam zaupaj ime trgovca. Lahko pa se trgovcu posljes CP tvoje prve objave pa pocakas na njihov odgovor. Ce se jim bo zdelo pocetje monterjev normalno, nas pac seznani z naslovi firm. Je ze bolje potem probam pokasirat nekaj rabata in za tisti rabat dobim na lastno pest monterja, ki bo odnesel smeti in priklopil strom in vodo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Med leti 1976 in1982 sem montiral kuhinje, najprej 'na fuš' potem pa sem imel svojo obrt s 5 zaposlenimi, takrat smo tudi že montirali vse vrste opreme, ne le kuhinj. Samo v Štepanjskem naselju v Ljubljani sem v prvih letih skupaj s sodelavcem zmontiral preko 200 kuhinj, v naseljih BS3, BS7 pa tudi nekaj takega. Torej ti lahko zapišem kako je bilo takrat in seveda moj pogled na opisano situacijo:

- v ceno kuhinje je bila le pri Gorenju in Lipi že všteta montaža (dobili smo 3% od vrednosti), dostava do stanovanja pa je bila naš problem - če je stranka to naredila sama prav, če ne smo imeli malo uvodne telovadbe, problemov se ne spominjam.
- napačno pripeljani elementi so naredili problem vsem, tako stranki, kakor tudi nam, večkrat sem to reševal kar s svojim kombijem, nekaj primerov pa je bilo tudi 'drame', ker nismo mogli narediti nič.
- za nobeno okovje, ki je del kuhinje nismo NIKOLI zahtevali doplačilo, to je zelo nenavadno.
- za priklop elektrike sva bila s pomočnikom na izobraževanju in sva imela potrdilo da to lahko storiva, brez tega je rizik prevelik.
- glede priklopa vode in korita smo največkrat vse pripravili, nato pa pustili zaključek vodovodnemu inštalaterju, izjema so bili primeri, ko je bila pipa v steni (Štepanjsko) in je bilo treba le sestaviti in priklopiti sifon korita.
- priklop plina na jeklenko smo kljub delikatnosti posega največkrat naredili takoj, razen v primeru ko je stranka ves čas KOMPLICIRALA takrat smo pustili to delo Plinarni.
- odvoza embalaže nismo prakticirali, razen v primerih, ko je bila stranka očitno brez drugih možnosti in je bil njen odnos do monterjev prijazen.
Takole je bilo to pred 35 leti in kakor berem, se je spremenil predvsem poslovni (morda pa tudi človeški) odnos pri tem poslu.

Ne vem sicer, kako komunikativna je tvoja kolegica, verjamem pa, da je medsebojni odnos na relaciji obrtnik-stranka lahko v veliki meri odločilen za kvaliteto storitve. S tem ne mislim braniti izvajalcev, pišem le na osnovi vsega kar poznam, bolje rečeno, kar sem zelo dobro poznal takrat. Praviloma se kakor mizarji nismo spuščali v priklope mestnega plina in vode, v primeru reklamacije tega posega nisem imel nobene obrambe pred inšpekcijo, če pa bi se zgodilo kaj hujšega pa verjetno tudi ne pred organi pregona.
V vseh letih sem imel le eno prijavo inšpekciji, prav zaradi ne-priklopa inštalacij. Inšpektor je odločil v mojo korist - ravnal sem pravilno.
Ženska, ki me je prijavila je namreč ves čas, dokler smo delali imela kup pripomb in je 'pametovala' preko vseh mej. Zato sem naredil samo to, za kar sem imel obrtno dovoljenje in nič več.
Vendar je to bilo pred 35 leti, če je danes še tako, ne vem.

Ko že omenjaš klimo: pred kakšnimi desetimi leti sem jo naročil tudi sam, se dogovoril z monterjem, preden je prišel, pa sem imel že vse pripravljeno - zunanjo enoto montirano na nosilcih, potegnjene cevi do sobe, notranjo enoto montirano na steno, električne kable pripravljene za vezavo. Model je končal priklop v nekaj deset minutah, pokasiral POLNI znesek in šel. Pa se nisva niti kregala ali kaj takega. Kaj sem hotel, debelo sem požrl, plačal in drugič, za drugo klimo v hiši ga nisem več klical. Pika.

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

Takole je bilo to pred 35 leti in kakor berem, se je spremenil predvsem poslovni (morda pa tudi človeški) odnos pri tem poslu.
Zdaj je odnos predvsem človeški. Folk gleda samo, kako bi nekoga "zaje...l. Ni isto nekomu nekaj odnesti v pritličje.... eventuelno v mansardo....... v šesto nadstropje je pa druga pesem. In verjamem, da tisti 3%, ki praviš, da se dobi od sestave ne bi zadostovali za čas, ki ga porabi za nošenje po ozkih stopnicah.
No, tud nekateri monterji so takšni, samo da v svojo korist. (recimo ta, ki si ga opisal za klimo). Če bi bil pa človek vseved, bi marsikej sam naredil ali pripravil, ker eni monterji "razbijejo pol stanovanja" , ko na hitro kaj montirajo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pri starših je blo vse drugo narobe, odpadke bi takoj odstranili sami brez da bi pomislil, da je to kaj napačnega, ko bi le kuhnjo zmontirali kot se spodobi.

Takrat smo pač popolnoma precenili izvajalca in njegove monterje, zgleda da so tukaj lokalci res profiji in da bi moral čakat 2-3 mesce pa bi dobil stvar za isti denar 100x boljšo storitev, pa pri dveh preverjeno ne bi noben sploh vprašal, kje sem kupil aparat samo zmontiral ga bi.

Pač ne menjaš kuhinje 1x na leto in zato je težko se tem problemom vnaprej izognit. Zgleda da biznis cveti da se marsikdo lahko tako obnaša in slabo dela, svaka jim čast, da take firme še funkcionirajo.

Igi ti pa moraš itak pazit, da tebe stanke ne nategnejo....sicer pa iz prakse že veš kako to zgleda, če ne drugega v brezveze kak predračun napišeš.
evil.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.636
1.224
113
Celje
tole je korektno napisano. Ker tudi sam delam dosti s strankami mi je zadeva poznana
smile-1.gif

Ampak če dam ponudbo za neko zadevo z montažo potem načeloma naredim "do konca" ali kako bi rekli temu. Če sam ne smem zaradi specifičnega znanja, nimam orodja ali kaj podobnega JAZ naročim drugega izvajalca in ga JAZ plačam. Zadeve si pa že prej vkalkuliram. Dobro, če se zeje.bem pri računici še nikoli nodenemu nisem rekel za doplačilo. Pač požrem in gremo dalje!

V konkretnem primeri pa smo eno kuhinjo že "rešili" druga pride na vrsto danes. Sej ni fora v tistih dveh kablih in pipo gor našraufat, gre se bolj za princip in način dela "mojstrov" in "prodajalcev"!

LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Drži, kar pišeš, Igi.
In če to združim s tistim, kar je zapisal lanos, je zadeva sicer jasna, ni pa niti najmanj prijetna.
Ne bom se šel neke nostalgije, ali pa poveličevanja 'kako je bilo lepo nekoč', kljub temu pa opažam, da vedno bolj primanjkuje zdravih odnosov med ljudmi.
Morda nas je vse skupaj res tako spremenila ekonomska situacija zadnjih let, čeprav (priznam) sem bil tudi jaz 'zaheban', ko je kakšna od strank pokazala zaničljiv odnos do mojega dela, v enem primeru, ko je možakar hodil okrog naju cel dan in nama razlagal, kako smo v Jugi reveži, on pa ima v Švici svoj helikopter, novo hišo v Murgljah pa bolj za skrivališče ljubice, sem mu računal dvojno.
Pa nisem imel nič slabe vesti,
wink-1.gif

Sem pa tudi naredil za manj kakor pol cene, ko sem videl da ni denarja.

Vsekakor upam, da boste 'rešili' tudi drugo kuhinjo, če so tega krivi v štacuni jih pa kar privijte.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Mojih 5 centov:

- dostava: meni so kuhinjo znosili skozi vrata (hiša) in zmontirali (Larredo Piu). Lesnina je pripeljala kavč, za katerege sem vnos skozi vrata moral plačati posebej. Ni bilo veliko, ampak če bi me prodajalec opozoril, ne bi bil slabe volje. Ostane občutek natega.
- hladinilk - njihova napaka, naj dostavijo takega kot so se zmenili
- pri montaži mora biti v ceno vključen ves montažni material
- od monterjev ne pričakuj priklopa. Verjetno se strinjaš, da je bolje, če ti elektriko priključi električar, kot pa monter pohištva. Električarju tudi ne bi dal kuhinje montirat, kajne?
- enako velja za vodo in odtoke. Odtok je še posebne vrste užitek, sam sem pri dvovišinskem koritu porabil nekaj ur (delal sem prvič in zelo previdno)
- embalažo morajo(!) odnesti sami

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.300
1.924
113
lahko povem za kuhinjo, ki jo je kupila mama (narejena/nabavljena je bila pri enem od tule na alterju
wink-1.gif
).

- dostava je vključevala tudi nošenje II. nadstropja (pri nas je bilo to II. nadstropje)
- dostavljeno načeloma vse kot domenjeno (nekje je sicer prišlo do nesporazuma, ki se je rešil tako kot bi človek pričakoval)
- pri umivalniku..vgrajen je bil, pipa in odtoke pa smo zmontirali sami (pričakovano)
- pečica isto...vgrajena, ne pa prikloljena (tudi pričakovano da bo tako...)
- glede embalaže pa niti ne vem...v glavnem kaj dosti ni ostalo (če sploh kaj?).

V glavnem zadeve so bile že prej dogovorjene (si bil seznanjen kaj ja in kaj ne...tako da gelde tega ni nobene hude krvi) vse ostalo pa tipi topi...torej prišli, zmontirali, odšli.

Zato pa jaz pravim, da se je potrebno pogovarjati s pravim človekom (ga tudi v naprej najti) v izogib takim pripetljajem..saj sam pri sebi najbolje veš....ni problem kupit nekje cenej klimo...samo potem njih več kaj dosti ne zanima kako se bo pa potem ta klima znašla na steni (plus da bo tudi delovala kot se spodobi) - tu je potem ta razlika zakaj nekoga pohvališ drugega pa..raje ne omenjaš.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Mojih 5 centov:

kupil kuhinjo v Dipu, razstavni exponat. Ob plačilu sem na an-ban... s pulta potegnil vizitko x moterja južnih korenin in se z njim po telefonu dogovoril za montažo čez kak teden.

Čez dva dni me kliče ena zoprnija iz Dipa da jim moja kuhinja v skladišču dela dren. Ob omenitvi dogovora z monterjem x se je zadeva takoj premaknila v stanje "ni problema".

Predhodno sem kupil še drug pult, ker je bila razporeditev elementov drugačna zrezi niso bili več na pravih mestih. Montirat prišla dva fanta okoli 20, brez besed znosila vse z liftom v 3.stuk in po debati o razporeditvi pricela z montazo. Elemente zmontirala v nulo, ampak jima je šlo hitro, saj so bili že sestavljeni.

Korito sta samo vgradila, bilo je brez luknje za pipo - pipo, odtok in pomivalca sem kasneje priklopil sam.

Hladilnik sta vgradila in priklopila v vtičnico zadaj
frown-1.gif

Pečico vgradila, pri plati sta me pa opozorila na odcvikane konektorje
jezen.gif
razmonter kuhinje v salonu ni mogel odklopiti konektorjev pa jih je kar odščipnil. Pripombo smo zapisali na zapisnik in s tem podpisanim zapisnikom sem tudi kasneje v Dipu dobil novo plato brez večjih težav (nekaj so sicer sikali, sploh en mulo direktorček, ampak so mi ugodili). Štrom priklopil kasneje kolega.

Embalaže ni bilo veliko, ne spomnim se pa kdo jo je pospravil.

Aja pa nape mi tudi nista priklopila.

Ceno za montažo tm sm pa pozabil
confused-1.gif

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Kuhinja naročena pri lokalnem s.p. april 2011:
-dostava + nošenje v drugo nadstropje
-embalaže kar je je bilo (v glavnem zaščitna folija) smo odstranili sami
-montaža je vključevala tudi priklop vseh aparatov
-tudi montaža pipe izdelava izvrtin v korito, priklop vode in odtoka (material za priklop sem pripravil sam)
-osnovno čiščenje je bilo tudi vključeno
-izveden tudi priklop nape (material za priklop pripravil sam)

Seveda sem sam sodeloval in pomagal pri vseh delih razen pri nošenju

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Pri nas je bil pred cajtom tudi problem z Gorenjem. Na koncu so bile tri letvice premalo in ena napačna. Nosili so jih dober mesec verjetno jih nebi nikoli prinesli če nebi fotr znoru. Verjetno zaradi takih neumnosti in lenobe izgubijo marsikatero stranko.

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Mi smo lani renovirali. Pohistva ni gor nosil nihce. Ne Marles, ne Gorenje, ne Lesnina, ne Dipo, ne Rutar in ne Ikea.

Pri Marlesu je bila montaza kuhinje brezplacna, pri Dipotu ne. Noben ni priklopil strojev na elektriko, noben ni priklopil korita.

Sem mislila, da je to taksna praksa.

Nazadnje urejeno:

guardy

Guru
3. avg 2007
8.514
1.102
113
Obišči stran
Še moj primer. Kuhinja po naročilu, narejena v piko, v ceni zmontirana in prinešena v prvo nadstropje. Priključena pečica, pomivalni stron in šporhet. Edino korita niso dali notri, ker ni bil alu in mi ga je zmontiral kolega vodovodar. Cena kuhinje nič večja kot v trgovini, rečem lahko da je bila po moje še celo malo manjša. Paše vse v piko, pa je v U.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.489
5.783
113
evo še od mene.

kuhinja svea montaža in prevoz vključen v ceno.
kuhno pripelala dva majstra znosla v bajto in zložla tako, da ni blo nobenemu napoto.

kaj se tiče monterjev sta prišla montirat ob dogovorjeni uri. prvi problem, da nista mela hiltija, kuhna pa viseče elemente. fajn sem mogo posodit svojega. (ni mi pa blo da čakam da greta 50km v eno smer mašino iskat pa da jih čakam celi dan)
vmes sta htela da bi kavico skuhal
smile-1.gif

kaj se tiče izrezov, kuhalno ploščo in korito je blo treba doplačat 15€ po lukni. montirat mogo sam
pult je iz dveh delov in jima ni blo, da bi onadva to v nulo skup spravla. sta me poslala po nekio alu letev, da lahko švinglata. sn reko ajde ok. pridem nazaj data skup in med pultom in letvijo špranja za noht. fanta tole ne bo vredu, to more sest v nulo.
so bli neki izgovori samo sn pač gnjavo dokler ni sedlo v nulo.
embalaža je ostala zunaj pred hišo na kupu, zraven pa kupček ogorkov od čikov.