Težava z najemnikom

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.826
1.955
113
Evo, za vse, ki pravite, da mora biti lastnik zraven ob prijavi stalnega prebivališča. Nop, dovolj je en slabo ponarejen podpis.

Kljub ugotovljeni goljufiji pa namesto, da bi takoj povrnili v prvotno stanje, postopek izbrisa lahko traja tudi eno leto. To pa je že banana država.
Naslednji korak je obisk rubežnikov na naslovu.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.334
-1.032
48
Valparaiso
Evo, za vse, ki pravite, da mora biti lastnik zraven ob prijavi stalnega prebivališča. Nop, dovolj je en slabo ponarejen podpis.

Kljub ugotovljeni goljufiji pa namesto, da bi takoj povrnili v prvotno stanje, postopek izbrisa lahko traja tudi eno leto. To pa je že banana država.
Naslednji korak je obisk rubežnikov na naslovu.

Zdaj se bo nekdo spomnil in rekel, da mora biti soglasje ali pogodba obvezno overjena ... (saj to je v bistvu že sedaj "zahteva", če upravni organ podvomi v pristnost).

In bo še kdo spet zaslužil, torej UE z upravno overitvijo ali notar.

Morda tudi poceni rešitev digitalni podpis lastnika ... samo kaj ko narod povečini nima pojma, kaj je to.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.826
1.955
113
Ampak lej overitev podpisa je 3€ na UE. Bolje to kot, da prihaja do takih zlorab. Ali pa je lastnik zraven in ga identificirajo tam zastonj.

Se pa strinjam z zadnjo točko. Na E-upravi bi lastnik komot dobil obvestilo in potrdil s svojim digitalnim certifikatom (ali novo osebno) in to zastonj. Naj bo to vsaj opcija, ki jo lastnik lahko izbere (opt-in, kot recimo 2faktorsko preverjanje). Trenutno lahko samo prepove vse prijave (kar tudi nihče ne ve, še jaz nisem, dokler ni tu en soforumaš povedal). Če oddaja v najem, je to vklapljati in izklapljati kar birokratsko.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

mistique

Guru
16. jun 2009
14.464
2.249
113
Emona / Carnium
Še vedno ostane problem izselitve oz. odjave najemnika, za katerega bi si najemodajalci želeli, da ga rešuje naša uprava (že tako predrag mehanizem) in kot razumem ni dovolj možnost, da "skvoterja" pravno (sodno) preganjaš do sklepa sodišča.
Jaz v neposredno izvršljivi notarski pogodbi pogojujem vračilo avansa z "odjavo prebivališča". Seveda tudi to ni zagotovilo, da ne bom imel težav...ampak z oddajanjem pridejo tudi določena tveganja.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in delavec44

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.601
7.830
113
Še vedno ostane problem izselitve oz. odjave najemnika, za katerega bi si najemodajalci želeli, da ga rešuje naša uprava (že tako predrag mehanizem) in kot razumem ni dovolj možnost, da "skvoterja" pravno (sodno) preganjaš do sklepa sodišča.
Jaz v neposredno izvršljivi notarski pogodbi pogojujem vračilo avansa z "odjavo prebivališča". Seveda tudi to ni zagotovilo, da ne bom imel težav...ampak z oddajanjem pridejo tudi določena tveganja.
Z neposredno izvrsljivo notarsko pogodbo je v primeru prijatelja trajalo skoraj leto. V dolocenih primerih in ce je na drugi strani nekdo ki namerno isce nacine izogibanja zna tudi to trajat.

• Wow
Reactions: Hanzi

mistique

Guru
16. jun 2009
14.464
2.249
113
Emona / Carnium
Z neposredno izvrsljivo notarsko pogodbo je v primeru prijatelja trajalo skoraj leto. V dolocenih primerih in ce je na drugi strani nekdo ki namerno isce nacine izogibanja zna tudi to trajat.
Papir in ljubica prenesejo vse.
Jaz imam super najemnike, pa vseeno ne morem vedeti, kaj se bo njim v lajfu še zgodilo in kako bodo takrat gledali na člene najemne pogodbe, denar, argumente ob čaju...

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.334
-1.032
48
Valparaiso
Najemništvo spravlja ljudi v suženjstvo in bi moralo biti samo neprofitno oddajanje.

Tako pa se je izrodilo in vlada ne ve, kaj bi, davek je najlažja stvar.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.770
112
63
Živjo,
no, moja zgodba še kar ni končana, tale moj najemnik se je vmes sicer javil in obljubil, da bo v tednu dni izpraznil stanovanje, vendar po tem tednu se je zopet zgodil molk, ki traja že 14 dni. S povratnico sem mu poslal pismo, da nezakonito zaseda mojo posest in mi dela škodo, ter da se mora izseliti v roku enega tedna. Ker se ni odzval, dam sedaj zadevo na sodišče. Odločil sem se za pravno pot, čeprav mi je mnogo prijateljev svetovalo kaj drugega.. Vem, da me ima za norca, da ni bogi (ker stanovanja dejansko ne potrebuje, saj ne živi v njem), ampak nočem se spustit na isti nivo in mu stvari kar zmetat ven..

• Žalosti me
Reactions: sajkek

B81

22. jul 2007
38.600
11.575
113
Živjo,
no, moja zgodba še kar ni končana, tale moj najemnik se je vmes sicer javil in obljubil, da bo v tednu dni izpraznil stanovanje, vendar po tem tednu se je zopet zgodil molk, ki traja že 14 dni. S povratnico sem mu poslal pismo, da nezakonito zaseda mojo posest in mi dela škodo, ter da se mora izseliti v roku enega tedna. Ker se ni odzval, dam sedaj zadevo na sodišče. Odločil sem se za pravno pot, čeprav mi je mnogo prijateljev svetovalo kaj drugega.. Vem, da me ima za norca, da ni bogi (ker stanovanja dejansko ne potrebuje, saj ne živi v njem), ampak nočem se spustit na isti nivo in mu stvari kar zmetat ven..
Zakaj ne?

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.826
1.955
113

To je zgleda isti primer kot v mojem članku. Čudno da je dobil obvestilo, jaz ga nisem še nikoli, pa se najemniki redno stalno prijavljajo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.624
10.288
113
Trenutno lahko samo prepove vse prijave (kar tudi nihče ne ve, še jaz nisem, dokler ni tu en soforumaš povedal).
To sem bil jaz in narobe si razumel. Link:
Vaše opozorilo samo po sebi ne more preprečiti prijave na naslovu, če so za prijavo izpolnjeni pogoji, ki jih določa Zakon o prijavi prebivališča. Opozorilo je za uradno osebo indic, da je lahko prijava lažna, zato se v posebnem postopku po uradni dolžnosti preverja njena resničnost.

Tako da, za bruhat. Namesto, da bi, če imaš to vključeno, preverjali pred prijavo, ti pošljejo obvestilo po prijavi, potem pa ostaneš praktično brez pravic.
Ta na Jesenicah je očitno to imel vključeno in so ga pač post festum vsaj obvestili. Če nič drugega je vsaj izvedel, da se je nekdo tam prijavil. Velika večina jih bo izvedela šele, ko se bo kaj zakompliciralo.

• Všeč mi je
Reactions: delavec44