Mladi in negotove zaposlitve

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Na koncu imamo cel kup študiranih ljudi, potrebujemo pa delavce. Zaradi tega se zvišuje zahtevana izobrazba za različna delovna mesta (kjer je bila pred leti dovolj 5. stopnja, sedaj zahtevajo 6. ali celo 7. stopnjo). Vsi tako ali tako ne morejo biti direktorji...

se ne strinjam,
to, da je vedno vec visoko izobrazenega kadra vodi k boljsim izdelkom/storitvam kar pomeni tudi vecjo dodano vrednost,
povsem pravilno je, da se visajo zahteve na delovnih mestih, kajti vse se razvija in potrebna so nova znanja za obvladovanje vse zahtevnejskih delovniih postopkov

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
od 1500 mu "lahko" ostane 1000-se pravi recimo 10.000 na leto.
Nekaj bi že lahko imel.
A kredita danes ne dobiš na hipoteko ozioroma nepremičnino na leasing?

Banko bolikurac koliko je vredna tvoja nepremičnina. Sam sem bil zadnjič ker mislim kupit hišo (eno že imam) pa je bil važen samo dohodek. Prav pride edino glede zavarovanja kredita, pa še to je enostavneje plačat zavarovanje, ker se ti bo ob morebitni prodaji vsak potencialni kupec obesil na plombo v zemljiški knjigi.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
767
113
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Na koncu imamo cel kup študiranih ljudi, potrebujemo pa delavce. Zaradi tega se zvišuje zahtevana izobrazba za različna delovna mesta (kjer je bila pred leti dovolj 5. stopnja, sedaj zahtevajo 6. ali celo 7. stopnjo). Vsi tako ali tako ne morejo biti direktorji...

se ne strinjam,
to, da je vedno vec visoko izobrazenega kadra vodi k boljsim izdelkom/storitvam kar pomeni tudi vecjo dodano vrednost,
povsem pravilno je, da se visajo zahteve na delovnih mestih, kajti vse se razvija in potrebna so nova znanja za obvladovanje vse zahtevnejskih delovniih postopkov
Da se ti ne strinjaš, mi je že tako ali tako jasno, toda na žalost tako je. Recimo imaš podjetje, ki potrebuje 30 ljudi, 3 vodilne delavce in pa 27 črncev za garanje. Na drugi strani pa 30 kandidatov s 5. stopnjo... katerih 27 bo črncev? Nihče, gredo raje študirat naprej, da bodo potem črnci s 6. stopnjo... kajti vodilnih pozicij ni neomejeno, hkrati pa se bodo tisti trije, ki so bili izbrani za vodilne pozicije, morali došolati. In na koncu imaš zopet enako situacijo...

Glede višanja zahtev na delovnih mestih: tvoje je zopet teorija, moje pa praksa (sicer iz druge roke, od moje boljše polovice...). In to dvoje ne gre vedno z roko v roki. Mogoče za uradnike, ki si zmišljujejo take in podobne zakone, direktive,... Za delo na pošti, na blagajni, nobenih tehnoloških sprememb (no, edino klimo so jim zmontirali pred leti...), zahtevano izobrazbo pa so dvignili za eno stopnjo...

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
sj to hocem povedat, v Sloveniji se prevec delovno intenzivnih firm s premajhno dodano vrednostjo
in pol se sprasujete kako lahko negdo v DE, NL, AT,....zasluzi 2x vec

to, da se rabijo predvsem fizicni delavci ni ravno spodbudno in najvecji del krivde je na plecih neinovativnih "managerjev"

na tak nacin zaostanek ne zmanjsujemo ravno hitro

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
od 1500 mu "lahko" ostane 1000-se pravi recimo 10.000 na leto.
Nekaj bi že lahko imel.
A kredita danes ne dobiš na hipoteko ozioroma nepremičnino na leasing?

Saj vem bolje je reči
"Stara, midva bova do konca življenja v toti lukni živela, mela bova pa keša, da nema mela kam z njim."
in ga bosta sproti zapravljala za stvari katere ne potrebujeta nujno (potovanja, fancy elektronko, obleke...)

Za 10 t evrov se prodajajo samostne kmetije s travniki in gozdom ter slabšo nepremičnino.
okolica LJ.
Ampak take kemtije niti do agencij ne pridejo, ker so že prej prodane (pač zaouščina).

Narobe bereš-te moje poste.

10 tisoč evrov na leto, * 10 let = 100.000 tisoč evrov. Če toliko še partner napraska imata pri dobrih 30.tih 200 tisoč evrov. Za ta denar pa se že nekaj dobi. Da ne rečem da bi imela še srečo na borzi ali kje drugje.
Dokler sta sama (če pris traših pa sploh) se da mal zategnit pa s 500 evri preživet.... drgač pa še kako popoldansko službo anjdet....

Ja saj vem tako pač ne gre, dajmo jamrat po forumih.... (tud jaz sem sedaj tak, pred 8 leti pa ne). Samo jaz trenutno živim v svoji garsonjeri, več pa ne rabim....

Aja dopustav tujini ne poznam
rolleyes-1.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Ti neinovativnezi se manifestirajo predvsem v tem, da je njihova edina mantra "trg nekdanje jugoslavije". V lastni "sirsi domovini" imajo takorekoc na dlani 500 milijonski trg (malo manj se skupna valuta), pa se grejo omejevat na tistega v t.i. tretjih drzavah (kar zaenkrat nekdanja jugoslavija je), ki steje zgolj slabih 20 milijonov ljudi. Ce bi prodajali po EU (zlasti starih clanicah), bi bili prisiljeni dosegati vecjo kvaliteto in vecjo dodano vrednost, da bi bili konkurencni ostalim ponudnikom, posledicno bi zaposleni lahko imeli visje place. Tam doli pa se tolerira slamparija (in se bo tudi po tem, ko se - upajmo - v Sloveniji ne bo vec) in predvsem se zanasajo na "poznavanje razmer, jezika in kdovecesa se".

Seveda pa ni nic narobe s tem, da se prodaja kamorkoli, le dve zadevi falita pri t.i. "trgih nekdanje jugoslavije":
-premalo agresiven nastop (ce bi bili res taki carji kot se razglasajo, bi imeli v lasti ze pol balkana vsaj za naslednjih 120 let, trenutno pa bolj izgleda, kot da se bodo Srbi opomogli in se bo bumerang vrnil)
-nepotrebno vpletanje politike v smislu "nasa regija" - nak, nasa regija je centralna Evropa, na drugi strani JV meje pa je sosednja regija. Tudi Avstrijci prodajajo na JV, pa se zaradi tega se ne stejejo kot del tiste regije. Tudi firme, ki imajo svoj glavni trg Kitajsko, ne stejejo Slovenije kot dela Azije.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
No pred časom so nekatere tuje banke na veliko oglaševale leasing nepremičnin. Če si ga za avto privoščimo, si ga dajmo pa še za stanovanje. Verjamem pa da zna biti dražje kot kredit.

Glede kredita: pred dvemi leti sem imel 12 mio na banki (več ali manj vse dobil preko banke v več letih) pa mi ni dala 3 mio kredita kljub temu da bi mi čez eno leto potekla NSVS in bi se bp obesila na izredni prihodek. Da pa bi z mojo bolniško 15 let odplačeval 3 mio kredita pa
bonk.gif
. Sem uredil kredit v "žlahti".
Manj vidim banko raje jo imam. Sedaj tudi ne varčujem več na banki...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.125
3.179
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Narobe bereš-te moje poste.

10 tisoč evrov na leto, * 10 let = 100.000 tisoč evrov. Če toliko še partner napraska imata pri dobrih 30.tih 200 tisoč evrov. Za ta denar pa se že nekaj dobi. Da ne rečem da bi imela še srečo na borzi ali kje drugje.
Dokler sta sama (če pris traših pa sploh) se da mal zategnit pa s 500 evri preživet.... drgač pa še kako popoldansko službo anjdet....

Ja saj vem tako pač ne gre, dajmo jamrat po forumih.... (tud jaz sem sedaj tak, pred 8 leti pa ne). Samo jaz trenutno živim v svoji garsonjeri, več pa ne rabim....

Aja dopustav tujini ne poznam
rolleyes-1.gif

ja otroke imaš pa potem pri 50 -ih ko ti ostane malo več kot drobiž od plače na mesec da mu lahko še kakšno plenico kupiš

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Odkrit povedan se ne sekiram za nič, kamorkol pridem jim "očaram" in želijo, da ostanem, brez zajebancije! Nazadnje sem mel kr dobro ponudbo, sm si reku, ne hvala, zmorem več. Pa ne mi morit kako jaz, kot študent želim met hudo plačo, men je povprečna čist ok za začetek, kar mi je najbolj pomembno je usposobljen kader in delo, ki je izziv, da pridobim karseda največ izkušenj, delam tud za pol manj če je treba. Znanje se prodaja! ne pa nek ajde dobro plačan del, izziv nikakršen, vsaj zame.

Sposobnim se ni potrebno bat. Gledam ene paciente, niso sposobni ničesar, v kriznih situacijah zmrznejo, a da o hipijih niti ne omenjam njihovo pritoževanje, kolk težko je vse, kako jih nihšne ne mara, bla bla...umri Mejduš!

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik qqqqqqq pravi:
Odkrit povedan se ne sekiram za nič, kamorkol pridem jim "očaram" in želijo, da ostanem, brez zajebancije! Nazadnje sem mel kr dobro ponudbo, sm si reku, ne hvala, zmorem več. Pa ne mi morit kako jaz, kot študent želim met hudo plačo, men je povprečna čist ok za začetek, kar mi je najbolj pomembno je usposobljen kader in delo, ki je izziv, da pridobim karseda največ izkušenj, delam tud za pol manj če je treba. Znanje se prodaja! ne pa nek ajde dobro plačan del, izziv nikakršen, vsaj zame.

Sposobnim se ni potrebno bat. Gledam ene paciente, niso sposobni ničesar, v kriznih situacijah zmrznejo, a da o hipijih niti ne omenjam njihovo pritoževanje, kolk težko je vse, kako jih nihšne ne mara, bla bla...umri Mejduš!

Word!

Meni se sedaj ponuja priložnost, v bistvu vse že zmenjeno, da bom končno malo pokasiral to moje vlaganje v izkušnje in delo za nizko plačo... Ampak sedaj so se pa začele v vrhu firme politične igrice, in moram malo počakati (kje je smajli k bruhaaaaa!!!!)

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
tam kjer je denar , tam so igrice. žal svet ni črno-bel in ne obstajajo samo pametni ali neumni, in pošteni ali lopovi. vsak človek je malo tega malo onega, zato pa je potem vse tok zanimivo. če hodiš v službo delat nekaj kar ti dajo drugi za delat je čist neki druzga, kot če moraš sam poiskat, organizirat in izvest neko nalogo. kje je šele plačilo.

lp

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
ne vem kje si ti najdu 50 let. Jaz sem pisal pri 30.
Seveda to ne velja za tiste, ki 6 let delajo SŠ, 8 let fax, 3 leta so absolventje itd..., 4 leta brez službe...
tak pri 40 šele 1. dan delovne dobe začne.
Nekateri pa smo začel pomagat "fušat" v OŠ, redno naredil SŠ, faks ali VSŠ naredil ob delu in fušu in imamo pri 30 nekaj svojega. Če najdeš vsaj pol tolk šparovnega partnerja potem ni večjih težav.
Če pa se najdeeta dva iz prvih vrstic, pa ni variant da za položnice zbereta.
Sicer vem da se na starše ne moremo vsi zanašat, ampak vsaj večini starši nekaj pustijo če ne prej potem ko gredo skozi "peč". Tisti iz prvih vrstic bo dediščino pognal na potovanju okrog sveta ali pa v enem avtu, jaz niti pod razno.
Æe pa se že starši najdejo v prvih vrsticah (pa še ti) potem pa si ga N A J E B A L

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
Hanzi, zelo lepo povedano! Potrebno je delat od majhnega, da se naučiš delavne discipline in pridobiš izkušnje. Tud sam sem delal faks ob delu in šele po petih letih redne zaposlitve (med tem končal in nadaljujem faks) so se mi začele odpirati možnosti za zaslužek kot npr. dobro plačano delavno mesto ali pa svoje podjetje. prej sem bil neznalica, ki je lahko samo prišel do enega delodajalca in delal kar mu je bilo ukazano. Seveda pa ti za take zadeve plačajo najmanj, še posebej če si eden od mnogih.

lp

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
764
-9
16
moje skromno mnenje:
kaj pomeni pogodba za nedoločen čas v podjetju, kjer si nesrečen, dežurni krivec za vse sranje, vsi buzeranti imajo prednost pred tabo ipd...
ali pa pogodba za določen čas (leto, dve) v firmi, kjer uživaš in rad delaš in ta zadnje o čemer premišljuješ je pogodba o zaposlitvi... (kredite si si itak že nakopal
evil.gif
)

ne podpiram (!) izkoriščanja določenega časa, saj se po zakonu lahko za določen čas zaposluje le izjemoma, ampak po drugi strani pa razumem tudi delodajalce, ki se hočejo prepričati da bodo za stalno vzeli res takega človeka, ki jim ne bo delal sranja ipd...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.125
3.179
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Seveda to ne velja za tiste, ki 6 let delajo SŠ, 8 let fax, 3 leta so absolventje itd..., 4 leta brez službe...
Nekateri pa smo začel pomagat "fušat" v OŠ, redno naredil SŠ, faks ali VSŠ naredil ob delu in fušu in imamo pri 30 nekaj svojega. Če najdeš vsaj pol tolk šparovnega partnerja potem ni večjih težav.
Sicer vem da se na starše ne moremo vsi zanašat, ampak vsaj večini starši nekaj pustijo če ne prej potem ko gredo skozi "peč". Tisti iz prvih vrstic bo dediščino pognal na potovanju okrog sveta ali pa v enem avtu, jaz niti pod razno.
Æe pa se že starši najdejo v prvih vrsticah (pa še ti) potem pa si ga N A J E B A L

hotel sem povedat da za stanovanje 5-10 let nabiraš denar ne da bi kaj zapravljal seveda v zem času plačuješ še za najemniško, potem ko nekaj nabereš pa vzameš še kredit + boljša polovica tudi ( seveda ga 1,5 + preplačaš) če začneš pri 25 kar je nekako realno da končaš faks 5( letni) in stari seveda nič ne dodajo ( ker nič nimajo) potem si zeloooo na tesnem da bi imel še enega mulca ( bog ne daj več) pa še tega bi moral dati starim za pazit ker je vrtec predrag

mislim kolikor sem jaz zase preračunaval če ne bo kakšne finančne injekcije ali pa zelo poceni barake potem se bo tole težko sešlo
write.gif

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

hotel sem povedat da za stanovanje 5-10 let nabiraš denar ne da bi kaj zapravljal seveda v zem času plačuješ še za najemniško, potem ko nekaj nabereš pa vzameš še kredit + boljša polovica tudi ( seveda ga 1,5 + preplačaš) če začneš pri 25 kar je nekako realno da končaš faks 5( letni) in stari seveda nič ne dodajo ( ker nič nimajo) potem si zeloooo na tesnem da bi imel še enega mulca ( bog ne daj več) pa še tega bi moral dati starim za pazit ker je vrtec predrag

mislim kolikor sem jaz zase preračunaval če ne bo kakšne finančne injekcije ali pa zelo poceni barake potem se bo tole težko sešlo
write.gif

Sorodnik je 20 let šparal denar za nakup stanovanja enosobnega, delal po cele dneve, skoraj nič dopusta, skromen, ves denar je romal vsak mesec na banko. In, kako naj živiš danes normalno, če pa so plače vse povsod iste od 500-800 € potlej, kar je pa nad pa igra vloga mal izobrazba, delovne izkušnje, zahtevnost itd in imaš an mesec res ob polnem delovnem času 1000€

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
ksz
Mi smo imeli zdaj tretji razpis za službo pa niti enega normalnega kandidata ni bilo. Pa niso neki nemogoči pogoji, ne glede izobrazbe ne glede splošnega znanja.
Prišel sem do ugotovitve, da je šolan folk smotan u tri pič.ke materine.
Potem se mladina čudi da ne dobi zaposlitve, ko pride na razgovor pa niti ne pozdravi
grin1.gif

Toliko o dandanašnjih iskalcih zaposlitve. Moron, ostani doma.....faaaaak. Vse bi na građevino poslal pri ene 45stopinjah zunaj delat.
Sem moral napisati, ker sem kar malo nervozen postal med razgovorom.
tongue-1.gif

on topic: imam redno zaposlitev(nedoločen čas), sem si jo želel in jo tudi dosegel. Najprej seveda za določen čas 6mesecev.
Tudi z moje strani podpis pod tole.

Pred leti sem nekaj časa delal v kadrovski službi ene velike slovenske firme, ki ima po Sloveniji precej trgovin. Izmed 300 prošenj za posamezno delovno mesto sem za prvo povabilo na razgovor komaj izbral cca. 15 (vsaj po pismu sodeč) primernih kandidatov.
Folk je prošnje pisal na malo da ne straniščni papir, za delovno mesto prodajalca so že 5 let nazaj zahtevali po 1.000 EUR mesečno, na razgovor hodili popolnoma nepripravljeni (vsaj osnovne podatke o podjetju si malo pogledaš)...

V glavnem živa katastrofa, pa sem izbore delal še precej milostno.

Sam imam pogodbo za nedoločen čas, sem pa najprej delal preko študenta za 3 mesece, nato pa še eno leto za določen čas.
Vsi prijatelji in kolegi, ki jih poznam, imajo zaposlitev za nedoločen čas. Nekateri izmed njih imajo narejeno srednjo šolo, drugi faks, tretji še kaj več.
Noben od njih ni sin po poklicu, vsi so do zaposlitve prišli s prijavo na razpis.
Starost družbe je med 25 in 35 leti.