Menjava oken

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.878
113
Emona / Carnium
KSZ
Evo, malo so se polegla čustva
evil.gif
in seveda tudi dosti cenejša (enostavno ni za ignorirati). No, zračenje je postalo precej pomemben faktor pri izbiri.
Glede na vse slišano, sem se odločil za nakup pvc oken, s sistemom zračenja oz. rekuperacije.

Hvala vsem za komentarje.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Les - subvencija je več kot plastika?

Jaz sicer plastičnih še zastonj ne vzamem.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.878
113
Emona / Carnium
Da. Najcenejša 3 slojna LES/ALU pridejo cca. 15k€ z upoštevanjem subvencije in neupoštevanjem popustov. Najdražja 3 slojna PVC s sistemom rekuperacije pa 14k€.
Ponudnik, ki ima v ponudbi sistem za rekuperacijo pravi, da so takšna okna ravno tako subvencionirana s strani Eko sklada. Če upoštevamo še subvencijo za PVC okna, potem je razlika kar krepka.

Les je res lep, se strinjam.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne samo lep....jaz sem zelo razočaran nad to državo in uporabo lesa, kjer imamo večje bogastvo, kot Avstrija pa so oni nekaj osončij naprej kar se izkoriščanja tiče in subvencije ekosklada se mi zdijo dober korak v to smer. Kolikor sem jaz bral so subvencije samo za les... http://www.ekosklad.si/html/razpisi/main.html

Rekuperacija...na oknu....
hysterical-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Rekuperacijo se rešuje celovito in kdor deluje novo bajto ali pa konkretno obnavlja je bebec, da tega ne zrihta.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Meni so svetovali nekako takole (če komu pride prav razmišljanje):
- če imaš hišo ranga 20-30 let z lesenimi okni brez kake izolacije (to pomeni da si sedaj na zelo slabi situaciji), potem bo razlika med sedaj in najcenejšimi okni po prihranku velika (se pravi pri k-ju boš na boljšem za npr. razliko 1,5). Razlika med najslabšim plastičnim in najboljšim plastičnim bo samo še 0,4, razlika v ceni med njima bo pa 50%, se pravi v večini primerov je to matematika, vse ostalo je neoptimalno glede na sedanje stanje in potencialnim prihrankom za normalno obdobje.

Bakki33

Fizikalc
8. dec 2007
426
71
28
Smisel oken je, da tesnijo. Lesena ali plastična. Seveda se zrači le in samo z zračenjem in ne z neko rekuperacijo ali Mik..., ker je to neželeno zračenje in torej nekontrolirano uhajanje toplotne energije.

Izberi najboljšega ponudnika, dogovori se za ceno in vgradi 5 ali 8 komorna okna (odvisno od razpoložljivih financ) s troslojnimi stekli...

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.878
113
Emona / Carnium
Delam izolacijo fasade in strehe, menjavo oken (3 slojna) + dvig mansarde. Štemanje ali vrtanje ali rezanje sten v spodnji etaži (ki je bila 7 let nazaj renovirana - tla, stene, inštalacije, pohištvo) zaradi prave rekuperacije ni v planu. Mikrovent se mi zdi ok nadomestek za prezračevanje. To je vse.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.878
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Rekuperacija...na oknu....
hysterical-1.gif

Evo link do promo letaka. Cifre so verjetno nekoliko napihnjene. Gre za prezračevanje. Izraz rekuperacija pa (zlo)rabijo za opis principa delovanja.
Glede na to, da ne mislim oken večkrat na dan odpirat, rešitve drugih ponudnikov, kjer zvrtajo luknje v okvir okna in podobno pa mi nikakor niso bile všeč, se mi zdi ta sistem vseeno ok.

O kakšnem priprtem oknu ti govoriš?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Zadeve se da prikazat na različne načine...in vsekakor drži da če zamenjaš pra stara okna, da bo razlika občutna. a zadevo je treba geldati tudi s stališča da bojo ta nova okna vgrajena 30 do 40 let in bi bilo dokaj (da ne rečem neumno) nespametno, da ko imaš rpiliko, vzameš malo bolj izolativna...ker roko na srce, več ali man se menjujejo ravno zaradi tega. Četz njih se običjano še zelo dobro vidi, les je po večini še povsem OK...torej čemu se jih menjuje? In ko daš na mizo 10 do 15 jurjev (zakaj že?) pa potem vzameš slabše izolativna? a ni to skregano z logiko?

Mistique..sicer ne vem kdo je tebe nafopal a ta zadeva nad okni, da ti nekaj zrači, je pa svetovna neumnost, ki ti jo lahko kdo proda...pa poleg tega, da ti zadevo zaračuna, se še smeji na polno na tvoj račun (plus tega te nafopa da je to še rekuperacija
hysterical-1.gif
). V glavnem..spet daš 10 do 15 jurjev, da menjaš okna preko katerih vleče noter, uhaja toplota..potem ti pa podturijo zadeve, ki namerno dopuščajo uhajanje toplote, češ da okna preveč tesnijo....ja kaj pa naj bi bila funkcija novi oken, kot to da preprečijo uhajanja toplote, torej da tesnijo??
Ðizs! In pol se folku še fino zdi, ker so ga nategnili.

Prezračevanej prostorv se rešuje na drugačen način..kontroliran..torej ali se odločiš za zračenje (ročno, s prepihom in 'lastnim delom') ali si urediš prezračevanje...ne pa da ti prodajo profile, z režami da ti na vseh oknih vleče toploto ven...pa saj taka okna si imel že prej, pa si jih želel menjat!? Torej celop remoženje da si na koncu na istem?

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
vsa boljša okna imajo zdaj možnost odpiranja za 'varčno' zračenje. brez motorčkov in ostalih bedarij v okvirjih.
okna se odprejo samo čisto malo na ventus

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Tako nekako. Zračiš tako da za dve minuti narediš prepih (da se zrak zamenja). Luknje v oknu pa so lahko namenjene kvečjemu hlajenju, ne zračenju. Ampak tako je samo v praksi, v teoriji in v prospektih je seveda zgodba bistveno drugačna.

Imam podobno situacijo kot mistique. 30 let stara bajta, "izolirana" s 5 cm siporexa, nova dvoslojna lesena okna, izolirana mansarda, nova streha. Pred adaptacijo (prej "odprta" streha in lesena okna z vgrajenim hlajenjem
hysterical-1.gif
) sem ogreval ca. 100 kvadratov, še to komaj kdaj na 20 stopinj. Sedaj ogrevam 3x100 kvadratov, skurim pa ca. 30% manj. S tem da je zdaj toplo (večinoma sem v kratkih rokavih), problem z vlago oziroma plesnijo pa samo v eni sobi v enem vogalu, kjer pa je bil ta problem že prej (pred 30 leti). Pa lahko rečem da sedaj okna res dihtajo, prej pa niti približno niso.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.878
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Zadeve se da prikazat na različne načine...in vsekakor drži da če zamenjaš pra stara okna, da bo razlika občutna. a zadevo je treba geldati tudi s stališča da bojo ta nova okna vgrajena 30 do 40 let in bi bilo dokaj (da ne rečem neumno) nespametno, da ko imaš rpiliko, vzameš malo bolj izolativna...ker roko na srce, več ali man se menjujejo ravno zaradi tega. Četz njih se običjano še zelo dobro vidi, les je po večini še povsem OK...torej čemu se jih menjuje? In ko daš na mizo 10 do 15 jurjev (zakaj že?) pa potem vzameš slabše izolativna? a ni to skregano z logiko?

Mistique..sicer ne vem kdo je tebe nafopal a ta zadeva nad okni, da ti nekaj zrači, je pa svetovna neumnost, ki ti jo lahko kdo proda...pa poleg tega, da ti zadevo zaračuna, se še smeji na polno na tvoj račun (plus tega te nafopa da je to še rekuperacija
hysterical-1.gif
). V glavnem..spet daš 10 do 15 jurjev, da menjaš okna preko katerih vleče noter, uhaja toplota..potem ti pa podturijo zadeve, ki namerno dopuščajo uhajanje toplote, češ da okna preveč tesnijo....ja kaj pa naj bi bila funkcija novi oken, kot to da preprečijo uhajanja toplote, torej da tesnijo??
Ðizs! In pol se folku še fino zdi, ker so ga nategnili.

Prezračevanej prostorv se rešuje na drugačen način..kontroliran..torej ali se odločiš za zračenje (ročno, s prepihom in 'lastnim delom') ali si urediš prezračevanje...ne pa da ti prodajo profile, z režami da ti na vseh oknih vleče toploto ven...pa saj taka okna si imel že prej, pa si jih želel menjat!? Torej celop remoženje da si na koncu na istem?

Z vsem spoštovanjem, si vsaj pogledal tisti letak? Zadeva ni v okvirju pač pa nad oknom (v mojem primeru bi bila v škatli od rolete) in jo je možno ugasniti in zapreti kadarkoli. Oknom s prevrtanim okvirjem bi težko rekel rešitev, to se menda strinjamo.
V glavnem, malo si poglejte, potem pa z veseljem preberem kakšen konstruktiven komentar. Predplačila pa še nisem dal nikomur
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ti bom naštel nekaj pomislekov pa nisem dolgo študiral, lahko da se v marsičem motim, kar pa bi morali razjasnit prav oni, pa tega ni v letaku...le zakaj.

1. Če je ta sistem 50% tako superduper, kot navajajo v letaku, potem je vsak, ki kupi okno brez mikroventa popoln bedak! Isto tisti, ki kupi pravi rekuperator, čeprav ima le ta več kot 90% izkoristek. Iz tega sledi vprašanje, zakaj to ni merilo ampak samo ena dokaj nišna zadeva? Kot da bi proizvajali električni avto z dosegom 1000km in ceno 20k€, pa bi izdelovali in prodali le 100 komadov letno. Razumeš kaj mislim?
2. V letaku je nabito nekaj prav neverjetnih podatkov, za katere mi ni prav nič jasno, kako so do njih prišli. Recimo, da daš za rekuperacijo cca. 5k€ za rekuperator z 90% izkoristkom, kar je več kot mikrovent. Tudi če upoštevamo večji nakuptni strošek ni variante, da sta sistema sploh primerljiva po realnih rezultatih, tako ekonomsko kot praktično. Pri tehničnih karakteristikah navržejo z 100% izmenjavo svežega zraka!
hysterical-1.gif

3. Skoraj vsi podatki v tabeli s primerjavo so lahko dokazljivo zlagani iz česar je gladko sklepati, da je njihov DO! 87% tudi prava farsa. Npr. rekuperator do 450m3/h ne kuri povprečno več kot 20-40W, saj je sam en ali pa par high tech ventilatorjev. Če misliš, da je namenski razvit sistem s kompleksnim izmenjevalcem toplote samo par % boljši od enega aluminjastega rebra in PC ventilatorja....jao.
4. Cena za rekuperacijo od 8-12k€ je napihnjena v božjemater....pa to kaka javna ustanova ni plačala, kaj šele privat doma, sploh pa ne za 150m3/h.
5. V primeru, da bi sploh kaj držalo, bi za tak sistem enostavno bil na voljo "test" gradbenega inštituta. Slovenske firme v tej panogi dajo svoje trditve preveriti in potrditi iz njihove neodvisne strani, sploh pa bi to naredili, če bilo tako oh in sploh. Mogoče se motim in je to narejeno samo v letaku je bahanje z vsem samo s tem ne.
6. Sistem ob neuporabi definitivno ni tako izoliran, kot je npr. okvir okna in sem prepričan da ustvarja toplotni most.
7. Ventilator sodeč po sliki v mikroventu nikakor ni tih in to bi mene osebno motilo. Pri rekuperaciji se dela cela znanost iz tega, da je vse neslišno in da te tudi malce ne piha, tukaj pa en kitajski vent notri pa basta.
confused-1.gif

8. Odvod in dovod sta skorajda skupaj....na enem ozkem oknu sta dejansko skupaj za to tematiko, kroženje zraka povsem neprimerno.

Še bi lahko....pa ne bom. Prilepi kak test, če tole prodaja v tujini (severno od nas) ga MORA imeti, ker niso taki bebci kot mi tukaj v Slovenistanu.

ury

Pripravnik
20. apr 2010
167
19
18
Še mojih par zamisli: nova okna morjo DIHTAT tako da bistvene razlike kot v materialu (plastika, les alu) ni, pri recimo istih karakteristikah... vsa tale "zimska" odpiranja neki napol ventus oz da ga čist malo odpreš je čisti nateg.. ti moraš konkretno pakrat na dan preluftat - s tistim odpiranjem narediš samo to da izgubljaš toploto skozi cel dan preluftaš pa ne - kot bi imel staro okno..

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
meni je pa tale mikro ventus čist fajn. sploh v spalnici imam velikokrat celo noč tako odprto. al pa če kurim kaminsko peč, pa se čisto lepo malo zrači.