medicinski izrazi

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
In kaj si zdaj naflancala?

Da bi kar v prazno jedla Rowatinex ker že veš da imaš ledvične kamne....

Ali te moti da je Operil pri nas šele od 2002, Otrivin, Benil pa sta pri nas že več kot desetletje.... ali te moti prosta prodaja.

Terapija/klinični testi z "Glukozaminom" se je ravno v ZDA pokazala za zelo rizično oz je prepovedan, v evropi pa striktno pod nadzorom če se uporablja v klinične namene, tako da spet flancaš nekaj kar si prečitala v Vivi. Kot prehrambeni dodatek pa se ne šteje kot "zdravilo".

Ja razlika v cepivu klopnega meningitisa slovenija zaostaja za avstrijo skoraj 10 let. Tako kot je avstrija čakala na azitromicin nekaj let za SFRJ.
evil.gif

Še enkrat, katera terapija v sloveniji ni ustrezno farmakološko podprta? Ne zanima me kaj se dobi v lekarnah. Nekaj drugega sprašujem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne si izmišljat stvari... Glukozamin se dobi pri nas že povsod. Sploh pa zadeva močno meji na placebo.

Ostale stvari pa enostavno niso aktualne. Ne moreš govoriti o zdravilih, ki smo jih vpeljali v 90ih letih, ker se je takrat farmacevtski trg pri nas šele konkretno formiral.

Glede bioloških zdravil pa očitno, tako kot mediji, ki veliko pišejo o tem, ne veš prav dosti. To je en tak "fancy" izraz za vsa zdravila, ki so po kemični strukturi proteini. Biološko zdravilo je npr. tudi insulin (precej redka zadeva, kaj?). Seveda vsi govorijo o bioloških zdravilih v povezavi z rakom. Tam gre večinoma za protitelesa proti točno določenim tarčam, ki jih izraža samo mali odstotek vseh bolezni. Zato se mora bolnika najprej testirati in šele potem se pokaže, ali je primeren za zdravljenje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Glede glukozamina:

075094 Glukozamin "Pharma Nord"
vsebnik z 90 kapsulami
Pharma Nord ApS, Vejle, Sadelmagervej 30-
32, Danska

... se dobi brez recepta.

Dona prašek pa je dejansko samo na recept.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Če do zdravnika ne morem, zdravilo, ki ga dobim samo na recept (v primerjavi s tujino, kjer ga kupiš brez vsega tega), zame konkretno, ker živim v tej "super" državi, NI DOSTOPNO.

Pika.

Žal mi je. Živimo pač v zaostali državi.
Pa če ti - dragi bleki - še tako trdiš, da te ne zanima, kaj se dejansko dobi in kaj ne, ker baje to itak ni pomembno.
stupid-1.gif

Seveda so meni Rowatinex v končni fazi dobesedno "v prazno za papcat" (kot se je Bleki sam izrazil) predpisali vajini preljubi kolegi - torej povsem enako "na uč", kot bi ga lahko sama kupim kjer koli v nerazviti tujini. Seveda veliko hitreje in brez delanja gneče po čakalnicah (in s tem brezveznega nabijanja stroškov in vaše lastne pomembnosti
smirk-1.gif
).

Glukozamin v ZDA prepovedan?!
hysterical-1.gif

Ker ima baje ogromno negativnih učinkov?

Če te pa tvoj kolega par minut kasneje prepričuje, da je itak placebo!!!!
hysterical-1.gif

(dejte se vsaj pri flancarjenju slame poenotit, da ne bo tako komično izgledalo
smirk-1.gif
).

Sicer pa, dragi bleki, če so glukozamin v ZDA v tem času, ko pri nas niti na policah še ni bil, že uspeli prepovedati, kako to, da ga mi pa šele uvajamo na police oz. je pri nas dovoljen?

Zaostalost?

Primitivnost?
grims-1.gif

Lenoba?
Ker ste šele sedaj uspeli prebrati dokumente, ki se sicer nanašajo na neka prazgodovinska leta, ne upoštevajo pa novih izsledkov?

BTW:
Pri nas je glukozamin nekoč davno (pred letom 2002) že bil dovoljen. Delal ga je Lek, padel pa je s polic točno zato, ker je nek medicinski genije prestavil ta "placebo" iz liste prehrambenih dodatkov na listo zdravil, za katero je kar naenkrat rabil kup birokracije, da pride nazaj.
smirk-1.gif

Tale pharma nord - če so to tiste školjke na škatli, tega zaradi nedokončane birokracije še sredi leta 2007 ni bilo v lekarnah - vsaj tako so to zatrjevali uvozniki tega zdravila. Kaj se danes s tem dogaja, ne vem in mi je tudi vseeno. Kupujem ga v tujini, ker se mi ne da je.bat s to zaostalo in drago državo - v tujini pač preprosto greš v lekarno in ga kupiš brez vsakega spraševanja in brezvezne izgube časa ter živcev z šintarji, ki se delajo pomembne.

Če bi brala Vivo, bi verjetno več tega poznala. Vsaj tako ugibam. Ker če Viva ve samo toliko, kot vem sama (torej samo to, kar ve vsak človek, ki se mu v življenju zgodi in in ono in je prisiljen hoditi po "pomoč" šintarjem, ki pol reči ne vedo, kaj se dobi po lekarnah), je pa res šrot časopis.

Vam pa toplo svetujem obisk lekarne in povprašajte farmacevtke, kaj vse dobijo namaštano na recepte samo zato, ker se zdravnikom ne ljubi preverjat, kaj je na recept, kaj je v prosti prodaji, kaj se dobi in kaj ne. VSAK DAN!!!

Bo bolj poučno kot študij vsake Vive.
smirk-1.gif

(Pa Bleki - ne bi ti škodilo vsaj prelistati tale hec:
http://www.ff.uni-lj.si/fakulteta/knjigarna/izpis_ena.asp?katera=189
Je sicer res usmerjena v humanizem, a žal naravoslovci - razen v okviru matematike - podobnega učbenika ne premorete, matematične logike pa očitno niste sposobni praktično aplicirat v resnično življenje. Škoda.
smirk-1.gif
)

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kaj hočeš pravzaprav povedati?

Najprej trobiš, da eno zdravilo ni na voljo v Sloveniji... potem te postavimo na laž in tvoj odgovor je, da pač včasih ni bilo dostopno in da ga sedaj pa res ne boš kupovala v Sloveniji.

Si kdaj pomislila, da je bil ponekod prepovedan ravno zato, ker je navaden placebo? Kako bi izgledalo, če bi na 505 bonbone nalepil deklaracijo, da pomaga pri začetnem čiru na želodcu?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Da se vam da
bonk.gif

Pri kozarcu brez terapije nebo slo
grims-1.gif

Vidis da je brezveze, nekaj napises on pa cisto nekaj kontra pise. Glavno da ti ves kaksna je resnica in kako stvari stojijo.

LP

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
@jernej

Kako to, da so tak placebo iz dodatka za prehrano vrgli med zdravila, kje so ga pa po hudih mukah zdaj celo končno uspeli dati na police?

Še posebej, če je baje (!!!!) v ZDA v tem času že celo uspel postati prepovedan?

Ne vem, kje TEBI ni jasno, da nekaj ne more štimati s tvojim mlatenjem prazne slame.

Ne vem, zakaj te moti moja odločitev - jaz sem glukozamin dolgo časa čakala tu, pa brez uspeha. Danes se mi ne da več. Četudi je morebiti zadnjega POL LETA (ja, "au-pair" z ZDA my ass) tu ta celo po nekem čudežu uspel legalno priti na police.

Se nimam pravice sama odločat, kje bom kupovala?

Še posebej, ker tam itak kupim še marsikaj drugega (vključno z rowatinexom).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda imaš pravico se sama odločat, kje boš kupovala izdelke... ampak to nima popolnoma nobene zveze z debato. Najprej trdiš, da nečesa ni v Sloveniji, ko ti pa pokažemo, da se motiš... premakneš debato v popolnoma drugo smer.

Ne vem, zakaj sedaj mene obtožuješ mlatenja prazne slame
smile-1.gif
. Lepo sem ti razložil, da imaš zastarele podatke.

Kako si uspela zdravnike vplesti v odločitve FDA-ja in Urada RS za zdravila pa je tudi beyond me. Eno so farmacevtsko-birokratske odločitve, drugo pa je zdravniška praksa.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vidim, da ti sploh ni jasno, o čem teče debata:

Biti AU PAIR z ZDA (kot je rekel bleki - to je njegov izraz), pomeni, da če je nekaj na voljo v ZDA je V ISTI OBLIKI IN ISTOČASNO na voljo tudi v SLO. Ne pa par let oz. desetletij kasneje, pa še potem samo na recept.

Pri nas reči prihajajo z nekaj letno zamudo in je še leta PO TEM na voljo IZKLJUČNO na recept.

Nekak to ni AU PAIR z ZDA.
smirk-1.gif

(ker ne veš, pa si vseeno dovoliš komentirati in žaliti: izraz "au-pair" z najrazvitejšimi pri zdravilih je tu patentiral tvoj kolega bleki. Jaz samo uporabljam licenco. Če ti kaj ni všeč, se zmeni z njim. Aja - to pa ne, ker si "objektiven" in "čustveno nevpleten v probleme"
smirk-1.gif
)

Nimam zastarelih podatkov - ZGODOVINA lepo dokazuje, da NISMO AU-PAIR z ZDA kar se tiče zdravil.
Je pa res, da tudi nas po desetlejih sreča pamet in celo dopustimo uporabo nekaterih zdravil, ki so v tujini na voljo že leta.
shocked-1.gif

Očitno tudi nimaš blage veze o tem, KDO daje zdravila na liste (te pa ne moti na slepo zvaliti vso krivdo na farmacevte in birokrate), objavljam še seznam "birokratskih farmacevtov", ki so krivi za to, da pri nas nekako nismo glih "AU-PAIR" z najrazvitejšimi pri zdravilih:
http://www.jazmp.si/files/humana/SklepKomisija-I.pdf

Pa veliko užitkov pri branju.

Zdravniki boste počasi morali začeti prevzemati odgovornost za odločitve, ki jih sprejemate. Če jih lahko ostali poklici, jih boste pa še vi.

In ALELUJA za EU
cheer.gif
- to je naš edini spas, da se tudi zaplankano slovenijo s gajžlo prisili, da vsaj "od oka" hodi tam nekje, kjer so bili ostali par let nazaj. Sicer bi slovenski zdravniški ceh še naprej v nedogled napihoval svojo "pomembnost" pri zdravilih, ki so sicer podobno nevarna kot ušivi aspirin.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sedaj si našla dve stvari, ki so jih pač registrirali malo kasneje in seveda to pogumno posplošiš na prav vsa zdravila. Poleg tega sploh ne gre ze prve terapevtske izbore, niti za druge, ampak za placebo in pomožno zdravilo.

Pomembne stvari verjemi, da so na voljo kar se da hitro, ker se tudi iz finančnega stališča ne splača zavlačevati (pač novotarije so drage).

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Svaka ti čast za flancanje....

Ampak (še vedno) čakam odgovor ki bo uvrgel mojo tezo da smo v Sloveniji AU PAIR z ZDA.

Katera terapija v sloveniji ni ustrezno farmakološko podprta? ....za razliko od ZDA.

Ali je nekaj na recept ali ne tukaj sploh ne igra nobene vloge.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Katera terapija v sloveniji ni ustrezno farmakološko podprta?

VSE so farmakološko podprte.

Vprašanje je samo S ČIM.
smirk-1.gif

Tudi pljučnica, ki se zdravi z navadnim aspirinom, je namreč ustrezno farmakološko podprta.
smirk-1.gif

Saj tudi aspirin malenkostno pripomore k izboljšanju stanja.

In meni se tu ne da ukvarjati s tvojo prazno slamo, ker boš ti pač vsako zastarelo terapijo proglašal za ustrezno.

Itak je bilo pa jasno pokazano, da zdravila v SLO prihajajo z zamudo in še potem niso enako dostopna vsem, kot je to omogočeno prebivalcem razvitih držav okoli nas. Ti se namreč lahko poserješ na dostopnost preko recepta, saj si ta recept lahko nakracaš sam - jaz si tega ne morem in zato meni zdravilo ni dostopno, saj moram najprej par dni čakati, da do zdravnika sploh pridem, potem sem pa še odvisna od njegove dobre volje in odprte pameti (kar se že na tem forumu kaže, da je silno redka dobrina med medicinsko "elito").

(Na tvojem mestu se ne bi pretirano hvalila s tem, da pri nas uporabljamo zdravila, ki v ZDA niso šla skozi proceduro oz. so bila umaknjena s trga. Francozi pravkar plačujejo mastne odškodnine na rovaš tega dejstva...
smirk-1.gif
)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Preberi še enkrat prav počasi, kaj ti je napisal:

Katera terapija v sloveniji ni ustrezno farmakološko podprta?

Kje si staknila pljučnico & aspirin, raje sploh ne bom razmišljal.

Če te prav razumem, ti misliš, da so recepti zgolj orodje, s katerim zdravniki zlobno varujejo zdravila pred državljani, da bi jih lahko raje pitali z zastarelimi zdravili.

smirk-1.gif

Recepti so namenjeni preprečevanju zlorabe zdravil! Zakaj misliš, da se morata pod recept za npr. najnovejše antibiotike podpisati dva zdravnika, od katerih mora eden biti infektolog in/ali predstojnik oddelka.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Verjamem, da je to glavni namen.

Hudič je samo v tem, da imamo mi na recept stvari, ki so vse okoli nas v prosti prodaji.

Torej, ali smo Slovenci ekstra glupi in rabimo tudi navaden cuker na recept, ali pa so slovenski zdravniki ekstra bolni na kontroliranje vsega, kar slovenček kupi, pa naj bo to par placebo sladkorjev ali pa nekaj kapljic eteričnega olja?
stupid-1.gif

Ali pa se bojite, da se bom zadrogirala na rowatinexu?
hysterical-1.gif

Samo ne štekam, kako to, da je pa aspirinu in lekadolu uspelo zlesti z "receptovske" liste, četudi sta precej bolj nevarna, posebej če jih kombiniraš s slovenskimi nacionalnimi športi...
(Podkupnine?.press
17758-icon_confused.gif
)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Za Rowatinex ti žal ne znam povedati, zakaj je spada pod Rp zdravila. Po drugi strani imaš pa Rowachol, ki ima praktično iste sestavine in se dobi brez recepta.

Treba je postaviti mejo med samodiagnozo in zdravljenjem ter na drugi strani boleznimi, ki zahtevajo strokovno obravnavo. Včasih je to pač težko... Je pa to vsekakor zamišljeno z namenom zaščititi bolnike. Ne le tiste, ki bi zdravilo jemali, ampak tudi vse ostale (pri tem ciljam predvsem na nesmotrno uporabo antibiotikov).

Z aspirinom je pa enako kot s cigareti... pač piece of history... in tako so se mu pridružili tudi skoraj vsi ostali nizkopotentni nesteroidni antirevmatiki (Lekadol, Panadol, Daleron...).

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, hec ja. To z rowacholom. Samo jaz nimam pojma, kaj je "dovolj podobno" in kaj ni, da to lahko zamenjaš. Ker pa v tem navodilu nič ne piše o ledvičnih kamnih, ampak izključno o žolčnih kamnih, pač ne tvegam.
(Najbrž zato, ker sem ovca, ki rabi zunanjo kontrolo, ker se bo itak besno nažrla vsega, kar leze in gre.
smirk-1.gif
)

Je pa tako - po eni strani tulite, kako imate premalo sredstev in kako ste preobremenjeni, po drugi strani bi pa radi v nulo nadzirali vsako pasjo procesijo. Ne gre to oboje hkrati. Konča se tako, da jaz npr. hodim v tujino po zdravila, ker preprosto nimam časa (in živcev) se za banalne (in praktično nenevarne) reči preklarit z nekom, ki je itak siten, ker je preobremenjen s kupom ljudi, ki tja sploh ne sodijo, ampak pač morajo tja iti "po papirčke".

Tujina je to rešila na način, da je rekla "je.bi ga" - večina ljudi zna sama presodit, da se ne predrogira z nevem čim, ostali se bodo pa nadrogirali tudi z navadnimi c-bomboni in njim itak ni pomoči. Stroški se pa znižajo in se denar (in čas zdravnikov) preusmeri tja, kjer je res potreben.

Ampak pri nas bo očitno še trajalo, da bo folk to dojel. Pač v skladu z "razvitostjo"...

(Se pa strinjam, da bi bilo najbolj fino, če bi vsak imel 24/7 pri sebi svojega osebnega zdravnika, ki bi nadziral ne samo vnos zdravil, pač pa tudi vse ostale hrane, vitaminov,.... Upam, da mi ni treba tudi tega razlagati, zakaj tega ni.).