medicinski izrazi

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zaenkrat še prav ničesar ne prodajam. Ko/Če bom, se bo verjetno tudi kanček spremenilo moje dojemanje stvari. Ravno zato tista opazka... zdravniki tudi verjamem, da ne morejo biti objektivni, ko gre za odnose zdravnik-pacient.

Čisto iz radovednosti... bi lahko rekla, da so mlajši zdravniki bolj prijazni/človeški do bolnikov kot starejši? Manj arogantni, bolj s posluhom za posameznika?
Sam sem srečal že marsikaterega starejšega, ki bi za silo ustrezal tvojemu videnju slovenskega zdravstva, medtem ko enako ne bi mogel trditi za kakega mladega zdravnika.

Samo ni mi še čisto jasno, ali je to zgolj naravna evolucija ali pa se nam v parih desetletjih obeta malce sprememb na tem področju.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, mlajši so boljši. So še direkt iz šole in delajo "by the book". Praviloma vedno grem k mladim zdravnikom/zobozdravnikom.

Starejši so naveličani vsega in delujejo po principu "saj ponavadi itak ni nič, zakaj bi se zdaj s tem ukvarjal/a in imel zavarovalnico za vratom".

Mislim, da ne bo sprememb. Vsaj iz tega naslova ne.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jaz še vedno malo upam, da morda pa je le sprememba mentalitete in general.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Jaz še vedno malo upam, da morda pa je le sprememba mentalitete in general.

Spremenilo se bo takrat ko bo več zdravnikov in hkrati več reda.

Za primerjavo poglej koliko ima ena klinika v sloveniji zdravnikov na pacienta v primerjavi z zahodom. Nato se nehaš čudit da sobe držijo stažisti,hkrati še letijo v urgenco, kakšni višje pozicionirani pa ne uspejo niti držat vaj, pregledovat odpustnic, vodit projektov itd.

Pa je zmogljivost slovenske medicine še zmeraj "au-pair" z najbolj visoko evropsko pa tudi ameriško medicino.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Včasih se bojim, da bo ta sprememba malce drugačna, kot si jo opisal.

Ne več zdravnikov, ampak manj pacientov... ki si bodo lahko privoščili zdravljenje.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
BTW - Kako to, da "višje pozicionirani" ob opisani obilici dela vseeno uspejo voditi popoldanske privatne ambulante po celi Sloveniji? A niso od vsega tega norenja že po rednem šihtu utrujeni? Ali pa niso utrujeni zato, ker se pač vsega lotevajo primerno površno (in veliko prelagajo na druge)?

Saj to ni skrivnost, da velika večina prof. dr.-jev, pa tudi veliko nižje živine furajo dvojne šihte - poleg tistega v javni bolnišnici še privatne! (Google je naš prijatelj.press)

Saj meni je v končni fazi vseeno, kaj kdo dela v prostem času, me pa vseeno zanima, ali so res dovolj obremenjeni, glede na to, da očitno prihajajo domov naravnost zrelaksirani in po rednem šihtu z lahkoto vodijo še kup privatnih ambulant po celi SLO.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Rutinsko delo prepuščajo tistim pod sabo, medtem ko se izključno njih rabi zgolj za zahtevne primere. Zdravstveni sistem jih očitno ne zna / ne more ustrezno nagraditi, zato popoldne oddelajo par urc še kje drugje.

Dosti bolj kot popoldansko delo je problematično odhajanje vrhunskih strokovnjakov v tujino. "Prof. dr." v Sloveniji tekom rednega dela še vedno opravlja zahtevne posege in izobražuje svoje naslednike, ko pa enkrat odide v tujino, nadomestila zanj/zanjo enostavno ni.

KC je zaradi tega že ostal brez otroškega srčnega kirurga. Dvosobno stanovanje in redna plača pač ni nekaj, s čimer bi takšnega človeka zadržali v Sloveniji... več mu zaradi birokratskih ovir niso mogli/želeli ponuditi. Sedaj otroke veselo furajo v London... in nekako se 10.000 evrov na mesec niti ne zdi več tako velika cifra.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Mislim, da srčni kirurg ni ravno dober primer, ker je bil itak "spolzek" - tujec, ki seveda nima problema zamenjati ene tujine za drugo.

To še ne pomeni, da boste sedaj pa kar uhajali.

Da se marsikaj ponuditi, če se le hoče. Če se pa noče, je pa seveda kakšen birokratski člen nadvse priročen in naravnost odličen izgovor, zakaj tega ne morejo storiti.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Saj meni je v končni fazi vseeno, kaj kdo dela v prostem času, me pa vseeno zanima, ali so res dovolj obremenjeni, glede na to, da očitno prihajajo domov naravnost zrelaksirani in po rednem šihtu z lahkoto vodijo še kup privatnih ambulant po celi SLO.

Seveda lahko, in prav je tako. Ker v teh privatnih amubulantah delajo neobremenjeno, po svojih zmogljivostih in ustrezno plačano.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
No, če ti kardio ne ugaja, potem se pa preseliva na plastično kirurgijo, kjer eden "naših" že ordinira v bližnjem Trstu. Seveda za precej več denarja in v odločno boljših pogojih dela.

Takšnih primerov je še cel kup in ja, odhajali bodo, če jim ne bomo ponudili dovolj. Meje so blizu, oziroma meja ni več. Zaenkrat to še ni tako očitno, ampak če ne bo nič storjenega na tem področju, bodo obmejne bolnišnice (Šempeter, Izola, Jesenice, Slovenj Gradec in Muska Sobota) ostale brez kadra. Nekomu, ki živi 10km od meje je pač vseeno, ali se vozi 20km daleč v Slovenijo na delo, ali pa 20km daleč v Avstrijo. Zaradi bližine meje itak obvlada tuj jezik, finančna stimulacija pa lahko samo ugibaš, kje je boljša.

Citat:
Da se marsikaj ponuditi, če se le hoče.

Se ne bi mogel bolj strinjati. Samo to je dolgoročna politika, v Sloveniji pa se običajno razmišlja največ 4 leta vnaprej.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Kako pa veš kako spočiti hodijo domov?

ljubavneafere.press
cool-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zlobnež.
grin1.gif

@jernej - človeška družba funkcionira tako, da se nekaj spremeni samo takrat, ko se kaj hudega zgodi. Npr. kolaps sistema javnega zdravstva (seveda, če se bo to zgodilo čez noč - sicer tudi to ni ne vem kaj). Ali smrt premierovega dojenčka zaradi taiste srčne napake, zaradi katere danes umirajo dojenčki Fate. Potem se pa vse čez noč reši (pazi - ob ISTIH birokratskih členih, ki so bili prej totalno nepremostljiva ovira
smirk-1.gif
).

Ti imaš tu na izbiro samo dvoje:

a) se sekiraš

ali

b) se ne sekiraš.

Narediti itak ne moreš nič, ker je človeška družba en čisto svoj fenomen, kjer prevladuje logika, ki jo lahko prebereš v raznih rumenih časopisih in ne vidi centimeter pred svoj nos.

Sploh si pa zdravnik in zase boš vedno lahko poskrbel. Mi ostali bomo morali reševati probleme. Ampak tudi tu je vprašanje, kaj se bo dogajalo, ker sem počasi že mnenja, da je ista figa ali zdravnika imam ali nimam (in na katere svetovne konference on hodi ali ne hodi), približno enako zgodaj bom umrla, ker pač ne sodim med ljudi, ki bi imeli kakšno prioreteto pri dostopu do zdravnika in dobrih zdravil (Danes je umrl že četrti, ki sem ga poznala in je imel raka. Nekak zanimivo se mi zdi to, da ne poznam čisto nobenega, ki bi raka preživel, četudi - statistično gledano - baje taki ljudje celo res hodijo okoli. Samo zakaj jaz nobenega ne poznam?)

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
1. Premierov dojenček bo verjetno šel na operacijo srca v Huston, za vsak slučaj
cool-1.gif

2. Zdravila, ki jih podpira ZZZS v sloveniji so v samem svetovnem vrhu. Slovenija je med prvimi ki uspe lansirat določena zdravila v evropi.

3. Glede raka, to je tako širok pojem da govorit črno/belo, torej ali je nekdo preživel ali ne, je preveč osnovna in laična debata. Ki je ne more preslikat tipkovnica.

Prešli smo v kapitalizem, in temu primerno se bo treba prilagodit, na vseh področjih.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne bi ti pretirano svetovala, da me učiš o kapitalizmu.
Ker si totalen laik, kar se tega tiče.
smirk-1.gif

(lahko ti jutri dolepim tvoje partijske citate, ki se jih ne bi sramoval niti Stalin - konec koncev pa očitno ne znaš "prebrati" zakrknjenega kapitalista niti takrat, ko stoji pred teboj in se z njim pričkariš
grin1.gif
).

Seveda je govoriti o raku zelo širok pojem. Mene moti samo kratko in enostavno dejstvo, da nihče v moji okolici tega ni preživel, pa so imeli zelo različne rake. Hecno, ne?
(mogoče tudi zato, ker niso bili dovolj prespektivni za "kapitalistično" zdravstveno blagajno in privatno blagajno primarija)

Ne, pri zdravilih pa ZZZS niti slučajno ni "au-pair" z ZDA (prvi, glavni, zmagovalni, kraljevski,.... trg medicinskih učinkovin).
Verjamem, da sem in tja celo uspemo kakšno zdravilce pripeljati med prvimi v EU (najbrž kakšen zagret zdravnik to "posili" in je), hudo pa dvomim, da smo tu kakšen poseben lider (glej razlago spodaj!)
Seveda lahko dodaš, da je to zaradi varnosti.
Ampak potem moraš hkrati prevzeti tudi odgovornost za odrekanje dostopnosti do dobrih zdravil tistim, ki jih točno ta trenutek potrebujejo.

(Supermarket zdravila v ZDA so pa itak svetlobna leta pred našim "samopostrežnim" drekom v lekarnah, ki je - kdo ve zakaj - edina neučinkovina v tej državi, ki potrebuje osebne svetovalce, ki ponavadi itak nič ne svetujejo. Ni zastonj, da se vsi zalagamo z robo čez lužo, velikokrat je pa čisto dovolj, da se človek zapelje samo do Celovca in podobno nerazvitih vasi, z nerazvitim komunističnim zdravstvenimi sistemom in si brez vsakih komplikacij kupi reči, ki ji pri nas "po kapitalistično" ni oz. se zanje težijo recepti (in posledično delajo brezvezne gužve v ordinacijah
bonk.gif
))

Ja, tako je to, če si "au-pair" z najboljšimi zdravstvenimi sistemi.
tongue-1.gif

(imaš prav - bo treba najprej počistiti kar lepo v lastni hiši, če boste hoteli imeti red še kje drugje.
smirk-1.gif
)

Nazadnje urejeno:

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Ker si dekle žal rojeno pod nesrečno zvezdo, in ker so se proti tebi zarotili vsi medicinarji te dežele, bomo težko prišli na pozitivno nulo glede raznoraznih razlag. Neboš verjela, ampak obstajajo ljudje ki preživijo raznorazna rakava obolenja. 100 ljudi - 100 čudi, 100 žena - 200 sisa.
evil.gif

In še enkrat, v sloveniji je navoljo vsa najmodernejša farmakološka terapija. (tako je, au pair z zda in au pair z vodilnimi v EU) Če pa si za kakšno zdravilo prikrajašana pa prosim navedi. Priznam - Vincodin ki ga redno pije dr.House ni navoljo pri nas, so pa sorodna zdravila tukaj
cool-1.gif

Tako da, vsakršna terapija je pri nas ustrezno farmakološko podprta, tudi tista ki stanejo po nekaj tisoč eurov na teden zdravljenja.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Stvar je sila preprosta... predvidevam (to je prej pravilo kot izjema Interneta), da spadaš med mlajšo generacijo. Torej v povprečju gledano poznaš več ljudi, ki so starostno okoli tebe, kot starejših in mlajših. Rak v teh letih je sicer zelo redek, če se pa že pojavi, je praviloma dosti bolj nevaren kot pri starejših. Mlade celice se dosti bolj voljno delijo in stvar veliko hitreje uide izpod kontrole. Tako da... tvoja ponovna slutnja neučinkovitega zdravstva ima povsem statistično razlago.

Blackjack ima tudi povsem prav glede zdravil, čeprav mu seveda ne boš nikoli verjela, ker ti pak poznaš zdravstvo bolje kot ljudje, ki dejansko delajo tam. Dostopnost, vsaj zdravil, pri nas v ničemer ne odstopa od zahoda. Malce drugače je s storitvami, kjer, kot sem že namignil, prihajajo na plano posledice premalih vlaganj (torej pomanjkanje vrhunske opreme in vrhunskega kadra).

Dokler si zdrav/zdrava, je seveda popolnoma vseeno, ali imaš zdravnika ali ne. Enako velja za zdravstveno zavarovanje. Tudi v primeru terminalnih bolezni je edina korist, da ti napišejo morfij. Nekje vmes je pa en kup bolezni in stanj, ki se lahko sanirajo ali pa neizbežno vodijo v smer, ki sem jo opisal v prejšnji povedi.

Spomni se na to, ko boš naslednjič NUJNO potrebovala zdravniško pomoč ti, ali kdo od tvojih bližnjih. Pa upam, da to ne bo tako kmalu... bo pa vsekakor. Žal...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
BTW - Kako to, da "višje pozicionirani" ob opisani obilici dela vseeno uspejo voditi popoldanske privatne ambulante po celi Sloveniji? A niso od vsega tega norenja že po rednem šihtu utrujeni? Ali pa niso utrujeni zato, ker se pač vsega lotevajo primerno površno (in veliko prelagajo na druge)?

Ja ce malo bolje pogledas, ni nihce napisal da so UTRUJENI ampak PREOBREMENJENI!!!!!!! Zdaj pa vzemi v roke slovar in poglej razliko.

In zdravniki niso utrujeni, ampak preobremenjeni, ker imajo prevec dela za svojih 8ur v bolnici (ambulanti...kjerkoli pac).
Ce bi jim placevali toliko nadur kot jih lahko naredili meni verjemi da bi jih velika vecina delala, ker so ZELO dobro placane.
Zato pa raje delajo polovicne delavne case ali popoldanski SP, ker se veliko bolj splaca pa se drzava jih manj obira. Zakaj bi dal drzavi skoraj pol place, ce ti ni treba
confused-1.gif
In to velja za vse, ne samo dohtarje. Razlika je le v tem, da je zdravnikov tako malo da jih skoraj prosijo za zaposlitev. Dokaz za to je, da vec kot pol specializantov dela kot zdravnik z polno odgovornostjo.

LP

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Človek ne more biti preobremenjen in spočit hkrati.
Ker nekak ne ve, ali je res preobremenjen, dokler ne stisne vsega od sebe, da bi delo opravil - če pa stisne vse od sebe, pa ni več spočit.
(drZ - logika ti nije baš jaka strana, kar smo že večkrat dokazali, zato se nekak smiri s tem "poučevanjem"
smirk-1.gif
).

@"au-pair" z ZDA, kar se tiče zdravil...

Rowatinex:
- Pri nas na recept (in temu primerno vačuganje po čakalnicah in delanje gužve zdravnikom - no, pa saj so ti itak spočiti
smirk-1.gif
in jim je najbrž vseeno, da se ukvarjajo s takimi bedarijami)
http://www.farmedica.si/si/zdravilanarecept/rowatinex.html
- tujina (pa i u Hrvatskoj) v prosti prodaji
http://www.farmamondo.com/vista.cfm?ID=537&LI=e
http://www.medical-intertrade.hr/index.php?cat=zastupstva&art=103

Glukozamini:
- pri nas njet sploh
- tujina? Kupi kolikor lahko neseš!
(posledično pri nas laufajo mednarodne spletne lekarne)
BTW - Glukozamin je v bistvu smrtno nevaren CUKER!!!!

Operil in podobni heci:
- pri nas v prosti prodaji od cca leta 2002 (kdaj natančno ne vem, nekak imam pa občutek, da kakšno leto kasneje - 2002 je letnica za Hrvaško, ki se omenja kot prva na balkanskem območju),
- Afrin Nasal Spray (ista učinkovina) je v ZDA na policah od leta 1995.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je k nam prišlo vsaj 15 let kasneje kot je bilo na volji v AUT (lahko več, ampak sem takrat še lazila v plenicah in me cepiva niso pretirano zanimala). Posledično je folk hodil po cepivo v AUT v lekarne, ga uvažal k nam in ga porinil v roke kakšnemu lokalcu, ki ga je pocepil.

Smo pa res "up to date" z Merckovo in GlaxoSmithKlineovo HPV vakcino.

Res se mogoče na prvi pogled zdi, da še nihče ni umrl zaradi zamašenega nosu, kdor si ga je pa praktično hotel odtrgati, ker se mu je mešalo od tega, da ni mogel normalno dihati, pa dobro ve, kako zelo je mu je spremenila življenje taka banalnost od zdravila, na katerega je bilo pri nas treba - iz varnosti
smirk-1.gif
- čakati v nedogled.

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Aja - žal bio super truper rakavih zdravil ne poznam.

Nekaj jih je baje pri nas že registrirano, a žal noben od mojih znancev ni bil dovolj "perspektiven", da bi se ga splačalo s tem pozdraviti (beri - nam so se lagali, da zdravil ni; je.ba je samo v tem, da se vedno najde kakšen nadobuden asistent z MFja, ki dela research, pa svoja odkritja razbobna kupu medijev, kjer se pa - prekleto smola - zgodi, da to prebere kdo, ki celo ve, za kaj se gre
smirk-1.gif
).