Malica..

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
Ti si si kr prilastil temo al kaj, in vsem nam, ki po 8 ur delamo prepovedal oglašanje, si pa đek, ampak pomojem si v manjšini s tem12 urnim delavnikom in se raj ti nehi oglašat
smile-1.gif

Ne ampak ko nekaj pametujete k delate po 8 ur...... kako neki naj delam 13 ur na sendvičih 4 dni na teden?
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
če najdeš pravo gostilno je lahko tudi malca dobra in okusna.... ;-)


Pod 4e boš težko kaj okusnega našel, to pa je mesečno potamalem pol malega kredita.


Pa imej 700 plače, pa razmeči 100e samo za malico; pa nisma računala, da je še treba vsaj dvadeci radenske spit.


Najcenejša opcija je domač sendvič; paket toasta za 36 centov, sparova klobasa v akciji in paradižnik z lidla, dva toast sendviča
ki celo vsebujeta vitamine pa te tukaj staneta med 10-18centov, nemoreš premagat te matematike v nobeni gostilni.
 

Viper

Pripravnik
31. okt 2011
443
1
16
joj tu se vsi sami sebi smilite!
JOJ kak sem bogi ko morem delat 8ur, delat 12ur,....
bogi, bogi...smrk
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Jelen na koncu Celovške v LJ, malica za 3.80€. Jutri je postrv in krompir, pa zraven je še solata al pa sladica, pa kruh ti nč ne računajo. Kar se porcij in cene tiče je to-to
smile-1.gif


Še za maribor; Lapizetta v Hočah, 4,30€, ruski bife od lignjev do školjk, som, perutničke, zrezki, pomfri, vsegaskupaj ene 15 šefingov,
toti kaj pač pojemo dva kebapa in hotdog in pir gor, nam je to top destinacija, ker tisto kaj si rekel postrv in krompir, prvo kot prvo morem
pojest tono kruha zraven, drugo pa je, da sem pri taki porciji čez dve uri lačen, jebat ga delavski trebuh pač, nemorem si pomagat,
če ne dobim 300g mesa in 200g riža ali krompirja in pisker solate, sem takoj lačen čez dve uri.
 

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
V eni temi se pogovarjamo, za koliko € menjati službo... Ena od pozitivnih stvari moje službe, ki odtehta precej teh € je zagotovljena kvalitetna in raznovrstna malica med službo. Redna in pravilna prehrana je temelj zdravja in pri nas velja politika uprave, da nadomestila za malico v € ni možno dobiti. Imaš 3 tople malice na izbiro in če ti niso všeč tople imaš na izbiro 2 različna solatna krožnika (tuna ali piščanec) in 2 različna narezka.

Večinoma se konzumirajo tople malice in zelo redko se sliši pritožba. Pa še to ponavadi od koga, ki se prehranjuje v FF lokalih in mu je pica vrhunec kulinarike.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Pol pa ne jokat ko bo pri 40ih rak na črevesju.......


Pri enem sendviču (v katerem je solata ali paradižnik) dnevno me nebo pobralo niti po 40ih letih, glede nato
da so za kosilo goveje župce, zrezki z žara in pisker solate, da bi lahko froca not skopal.


Še vedno boljše en tak sendvič kot pa en cigaret; pa jih nekateri skadijo 20 na dan po 60 let, pa še danes tlačijo zemljo.
 

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Še to. Res pa je, da je marsikje kvaliteta v menzah katastrofa. Zato pa smo v 10 letih menjali 4 dobavitelje, da smo našli, kar smo iskali.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Gre se zarad cene, cenejši kot je izdelek, nižjo ceno lahko ponudiš, več folka boš imel v kafani in več boš prodal hrane (in pa pijače),
in logično da se kupuje najcenejše olje, najcenejše drobtine, najcenejši makaroni, najcenejše meso, in nižja kot je cena je logično tudi kvaliteta temu primerna.


Nemore ti ponudit top najboljse meso za top ceno. Po menzah neboš dobil pljučne, in svinjski zrezek bo vedno cenejši od govejega,
piščančji od puranjega in račja prsa bodo dražja od puranjih, simple as that.
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Se nebi strinjal, gostilne, ki živijo od malic, se pravi gre za masovno "proizvodnjo" mislim da imajo kar kvalitetno robo. Je pa res da je verjetno kvaliteta v ljubljani ali kakšnem večjem mestu manj kvalitetna kot nekje na periferiji.

LP
 

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik Thesmos pravi:
Smesno, kako ljudje menijo da z obrokom v kaksni menzi naredijo nekaj koristnega zase in za svoje zdravje. Ne leti to nate osebno Ateis, govorim za rajo nasploh. 75% malic katere ponujajo je ravno tako junk kot hamburger v kaksnem fast foodu zaradi samih lastnosti jedi ali pa nacina priprave in dodatkov.

Daj ti meni povej, kaj je toliko nezdravega v rižoti, v naravnem zrezku, v pasulju, v ješprenu......
confused-1.gif


Zanima me razlika gostilna - doma. Kaj je toliko bolj strupenega v gostilni?

Rizota sama po sebi ni slaba, vendar v gostilnah uporabljajo navaden bel riz, kateri je predelan in je priblizno na kvaliteti bele moke tipa 500. Dostikrat je se prekuhan in ce je vse skupaj zalito z omako iz milijon E jev in moke imas popoln obrok. Naraven zrezek je najveckrat svinjski prav tako zalit z "zdravo" omako, katera se v zelodcu predeluje dolge ure. Simptom zaspanosti po malici si verjetno veckrat dozivel, do tega pripelje hrana z visokim glikemicnim indeksom, ki ti zjebe navezo krvni sladkor-inzulin. Po lahkem obroku te utrujenosti ne bos cutil. V jesprenu ne vidim nic slabega, kar se pa pasulja tice, spet moka in hidrogenirano rastlinsko olje, s tem da nisi omenil pol struce kruha ki ga pojes zraven. Poleg tega, ko pravis da delas po 12 ur in predvidevam da je potem edini obrok pasulj s klobaso okrog 10. ure, rusis pravila zdravega nutricionizma in blazno upocasnjujes metabolizem s tem ko imas 1 obrok v 12 urah namesto treh.
Sicer si zgoraj izbral se kar v redu obroke, pogosto so na jedilniku pecenice, krvavice, zganci, ocvirki, razno cvrto meso, pomfri... tudi ribe niso visek zdravja, predvidevam da jih pripravljajo v stokrat pregretem in precvrtem olju, tako da o transmascobah in njihovi karcinogenosti sploh ne bomo govorili.
blablabla bos rekel, kaj naj clovek potem takem sploh je.... pretiravas z moko in rizem... vendar taksna pac so dejstva. Kasnejse morebitne tezave s crevesjem pa kar sebi pripisi in pomanjkanju vlaknin v hrani. In ce se ne opazis problem na zdravju, jih verjetno na pasu ko se usedes, ko se tam spodaj okrog popka nekaj trikrat prepogne.

Vendar kdo sem jaz da ti govorim kaj bos jedel, vsak naj je kar mu pase. Vendar jaz se drzim neke moje filozofije da je clovek kot avto. Vsak nov avto je dober. Nekateri so odtenek boljsi, kvalitetnejsi drugi povprecni. Podobno je pri cloveku in njegovi genetiki. Nekateri imajo pac boljse predispozicije, nekateri slabse. Vendar.... ce zelis dolgo voziti avto, ga moras lepo voziti, redno servisirati, vzdrzevati, vanj dajati kvalitetno olje in gorivo. Tak je tudi clovek. Vanj moras dajati kvalitetno hrano in ga ne po nepotrebnem obremenjevati, eden od kljucev za dolgo zivljenje. Vsak ima moznost odlocitve.

Prehrana je kljuc do zdravja. Z zdravo in uravnotezeno prehrano se da izogniti marsikateri bolezni.

P.s. Naj omenim da je tudi moj delavnik najveckrat 12 urni. Takrat grem v sluzbo s polnim nahrbtnikom hrane
smile-1.gif
Res je, vzame veliko casa in planiranja vnaprej, vendar kako recejo bolje preventiva nego....
 
Nazadnje urejeno:

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Pol pa ne jokat ko bo pri 40ih rak na črevesju.......

Ne zameri, vendar z vsemi tistimi nasicenimi mascobami in predelanimi ogljikovimi hidrati tudi ti mocno izzivas raka.
 

heroj

Pripravnik
10. nov 2011
55
0
6
Če ne plačam za malico 10 € + jo ne pojem. Nisem tako bogat da bi revno jedel.
 

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Ne delaj se prevec pametnega, z izrazom sem samo poudaril vse dodatke in konzervanse katere doloceni izdelki vsebujejo. In nikjer nisem rekel da nas bodo pogubili, le da niso ravno blagodejni za nase telo. Sploh se pa ne mislim kregat okrog tega, zaradi mene lahko pojes tudi embalazo izdelka ce ti pase.

Aja, ne uporabljam herbalife, ce sem iskren sploh ne vem kaj je to, le slisal sem reklamo na radiu.
 

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Riz(rjavi ali basmati), polnozrnat kruh, poln. testenine, puranja-piscancja prsa, govedina, tunina, razni oreski, jajca, malo manj krompir, na tone zelenjave, zmerno sadje.... pretezno da se razume. Obcasno pojem burek, pleskavico, kebap, tortice ipd.... vendar taksna hrana je za takrat ko mi res zadisi in zapase, ali ce enostavno nimam casa kaj drugega pojesti.
 
Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Se nebi strinjal, gostilne, ki živijo od malic, se pravi gre za masovno "proizvodnjo" mislim da imajo kar kvalitetno robo. Je pa res da je verjetno kvaliteta v ljubljani ali kakšnem večjem mestu manj kvalitetna kot nekje na periferiji.

LP


Da gredo na maso pomeni da gredo na maso ljudi, kar pa pomeni, da če imajo od obroka po glavi 50c je to dovolj,
gostilni ki ima 50 ljudi pa pač ni dovolj. Recimo v bilokateri menzi z rusom, winer ni nikoli tako velik in dober kot pa
alacard, enaka kvaliteta je lahko pomfri, pire (v kolker ga ne fejkajo s tistim s prahom, malo mleka, malo putra, olje imajo
refuzno na 25l od najcenejšega ponudnika, enako kečap itd. itd.

Pri lapiceti so recimo lignji na žaru, ligni na tržaški ali pa dagnje manjkvalitetni kot pa v restavraciji kjer boš plačal 18e za
porcijo školjk kot predjed. Školjke v omaki načeloma težko zjebeš, ker je treba vse nafukat v 50l lonec, dat po receptu vina, olja
in ostalega ter počakat kaki dve uri, malo mešat in je to to.


In se bo vrjetno oglaso kdo, ki bo potrdil, da tam hrana ni vrhunska (v Lapizetti), je pa ok za najest ko si zverinsko lačen,
rad bi jedel toplo, dosti in vse od juhe do solate, je tam pač 4,30 najhujša cena kar si jo lahko za te reference predstavljamo.
Res pa je, da to lokalci dol s pohorja pač ignorirajo ali celo ne okusijo, in tedinitivno tam lignji žeri kok češ 4,30e, nebodo nikoli
tak dobri kot recimo v Ankori, kjer je porcija lignjev na žaru (6-8 lignjev + riž/pomfri) 8-9€; brez solate, juhe, ipd., kar si
v Lapizeti bašeš z lopato za sneg kidat. Se mora poznat na kvaliteti; razen pomfri riž; ta je tako-alitako s tuša/špara/lidla...
Pa seveda sistem pohanja; prvo gredo not kaneloni, nato šampinjoni, nato winerji, nato peruti nato riba nato ligenj,
pa nato s friteze prefiltrirat, dodat dva litra svežega in ponovit postopek.

Spodoben ruski bife (12 šefingov + solatni bife) je tam vsaj 10€, pa še to je pod ceno, prej rečma 15€.