Macesen - hiša iz brun

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Kdo pozna koga, ki prodaja macesen? Za hišo ala honka?
Ali pa mogoče potem kot opcijo B od Jelovice smreko?

Sem kar zasvojena s tem forumom postala ker so odgovori odgovori in ne pametovanje. HVALA VAM.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.604
2.419
113
Pomurje
Probaj v Savinjski dolini, je kar nekaj velikih obratov za razrez lesa.

Rabiš kontra ponudbo ali je honka enostavno predraga.

Za smreko iz Jelovice, pa je najboljše da kontaktiraš RKC(cerkev)oz njihove podizvajalce, zdaj je veliko njihovega in veselo sekajo.

Lp

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kar se Savinjske tiče; ogromno kupujejo drugje in prodajejo kot svoj les.
smirk-1.gif

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Prosim za kontakt patriot.

Midva sva se zaljubila v honko. Cene ... jasno da so visoooooke.

Sedaj sva bila pa pri gospodu, ki je v bistvu kopiral načrte, dal zrisat... kupil macesen, dal izreze za utore naredit in sestavljajo hišo. SUPER. Cena prav tako super.

Tudi jaz poznam 2 obrata za razrez lesa pa vsi kupijo pa prodajo. Nikjer ni povdarjeno, da ni njihov pa tudi hvalijo se ne da je. Pa da se ne bova nategnila kdaj je posekano pa koliko časa sušeno pa to.

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Samo v opozorilo, izkušnje iz prve roke.

Les, ki raste v arktičnem krogu, se odlično obnese za gradnjo hiš.
V podnebnih razmerah, ki so takšne kot tam, kjer je rastel !

Za naše podnebje pa ... razmislite.

Raje naš les, lepljenci, z utori, pravilno sušen !

LP

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
tudi na to so naju že opozorili, da je "tadomač" les že "vajen" terena kjer pač je.
Pa sekan spomladi ko še ni poln vode. Pa raščen na lepem terenu ne v hribu kjer potem zvit lovi sonce pa še in še.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Veliko sreče z leseno hišo, predvsem na dolgi rok vama govorim.
Če mislite da boste živeli v "bio" hiši če bo lesena, potem so vam ers pošteno oprali možgane.

KAko boš vedla kje in kdaj je bil sekan, sušen.. kako obdelan.
Sicer pa imaš pod svojo streho spletnik kolega (mrombi?), ki si sam dela leseno hiško lepo iz smreke. No v zadnjem letu nekaj "počiva".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
sicer ne poznam sibirskega bora ampak tale les na tejli hiši ni več kot 10 let......
675827-DSC00076.JPG

Priponke

• 675827-DSC00076.JPG
    675827-DSC00076.JPG
    46,7 KB · Ogledi: 407
Nazadnje urejeno:

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Če prav vem, je tole staro največ tri leta, ampak nima veze, ker nihče ne ve, kako je tole sploh zaščiteno

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
Če prav vem, je tole staro največ tri leta, ampak nima veze, ker nihče ne ve, kako je tole sploh zaščiteno
Jasno. To je druga zgodba.
Drug les, druga obdelava, drugo sušenje, zaščita...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Nimam pojma koliko je staro (mogoče ima grobo cel prav, ne vem kdaj so obnavaljli hišo ampak več kot 10 let pa najbrž res ni) ampak meni tak "odtenek" ne "potegne". Če mislite da je to samo tukaj si nekaj podobnega oglejte še v Šmarjeških toplicah.

Ne bo skup padlo v 10 letih, samo bo pa po 10 letih grše in slabše kot pa zidana po 100 letih! da o stroških vzdrževanja ne govorim.

mrxjs

Pripravnik
14. okt 2007
105
0
16
Les na sliki je verjetno macesen, in to da posivi ni nič napačnega. sivina ne vpliva na življenjsko dobo lese in meni osebno je ta odtenek sivega lesa izredno lep.

Drugače pa samo za primerjavo cen:

Erlund House

gre za finsko podjetje, ki izdeluje hiše iz finskega bora. Primer gradnje hiše je bil prikaza na TV3 v oddaji grand designs. Link do oddajine strani
Posnetek oddaje se najde na netu.

Tisti, ki pa sanjate o tem, da lesu iz polarnih koncev ne paše naše podnebje: sanjite naprej
Naše podnebje ne paše nekaterim tropskim lesovom, pa še to zaradi vlage, ki jo je pri nas veliko manj

LP

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Ta gospod pri katerem sva si ogledovala hišo, ki se dela iz macesna jo bo celo namensko pustil par let tako kot je, da bo posivela in jo bo šele potem pobarval.
Barva je pač stvar okusa. Da je le globisnko zaščiteno, da nimajo črvi žurke notri.

Kot vse kaže se bo pri nas začelo odvijati in bova z Hanzijem čez 10 let kavo pila pa upam, da ne bo rekel "a sem ti jaz rekel".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
pa ne boš deset let pri tetah?!
Sicer pa sem včeraj se sukal okrog cca 55 let starega kozolca in lahko rečem da so deske izpostavljene soncu in dežju že precej "krhke"

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
res imate nekateri smešne predsodke proti lesenim hišam...
mora bit zidan ane, da bo še za 3 generacije, pa vsaj 3 štuke mora imet!