Ločeno zbiranje odpadkov..

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Cena za pobiranje smeti bi morali plačati ob nakupu izdelka. Tako bi mogoče začeli strmet za izdelki ki bi imeli manj embalaže, oziroma bi imeli povratno embalažo. Če bi bilo pivo v pločevinki pol dražje kot v povratni steklenici bi ljudje mogoče začeli kupovati steklenice. Tko pa vse strmi k temu da je čim več odpadkov. Praktično ni več povratne embalaže. Dobi se še nekaj piv v povratni embalaži, pa nekaj sort vina. Pivo se v glavnem prodaja v pločevinkah, vino v buteljkah oziroma stekelicah z najvojem, olje se dobi samo v plastiki, vsakdo gre v trgovino brez vrečk oziroma "zaboja" in tam kupi vedno novo vreæko, v trgovinah prodajajo kartonske škatle po nekaj € za nabavljene izdelke (medtem ko jih sami vsak dan vržejo stran za en kontejner)...
Leclerk je našel en sisitem glede vrečk ki ga ne morem natančno opisat se mi pa zdi praktičen (ko vrneš staro, dobiš novo brezplačno?!)

To imajo v Nemčiji že zelo lepo urejeno, ob vsakem nakupu pijače v plastenki, pločevinki ali steklenici ti za vsako embalažo zaračunajo 50 centov, tako da tam po smeteh ne vidimo več teh smeti saj je to dejansko stran metanje denarja. Tako pa nesejo lepo nazaj v trgovino in se tam lepo zreciklira, denar pa dobijo povrnjen
smile-1.gif

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
ne me zabavat...a v slo res obstajajo ljudje ki zbirajo ločeno odpadke?..
naš ekološki otok predstavljajo 4 manjše kante postavljene ob državni cesti v travi visoki pol metra, dve od teh kant pa sta prevrnjene....
doma imamo eno veliko 120l vrečo za smeti in se vsakodnevno (foter zjutraj) lepo nese v smetnjak na koncu ulice...če je le ta poven se položi poleg smetnjaka....

planet bomo reševali z ločevanjem solate od papirja....my ass...
inšpektor piše kazni?...bi bilo boljše da bi redno odvažali smeti, kot pa imeli zaposlene inšpektorje...

tega pri nas še dolgo časa ne bo bilo....

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
ti in svtž sta lepi dokaz stanja duha povprečnega slovenca, kar je precej žalostno. Čisto v smislu jebe se mi za celi svet, jaz sem car in lahko delam kar hočem
bonk.gif
sem prvo mislil da je takih bedakov malo, se očitno motim.
Glede na to da take izjave prihajajo iz kao razvitega dela sveta, oh in sploh razvite in napredne slovenije, potem si lahko mislimo kaki odnos do narave imajo v manj razvitem svetu.
In potem se čudimo da svet drvi polno paro v uničenje
rolleyes-1.gif

aja točno, saj v bistvu sploh ne! Priznani klimatolog, velik znanstvenik, doktor, fizik,..., po imenu jest5, stanujoč na alterju, pravi da vso svinjanje planeta v bistvu ima blagodejne učinke. Ko yebe znanstvenike, imamo mi jest5!
zmaga.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Dve vprašanji:
1. v katero kanto spadajo konzerve?
2. zakaj nimajo več po šolah organiziranega zbiranja papirja in plastike, pa da mulci še za kak izlet zaslužijo zraven?

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Za vas na vem, ampak na Vrhniki zbiranje starega papirja kar lepo poteka.

Na Vrhniki so se tudi vsi pritoževali nad zbiranje in ločevanjem odpadkov in v naši vasi to zelo lepo poteka. Na vasi je otok, kakmor se vozi papir, embalaža in še nekaj. In to vsaj večina dela in ni nobene panike. Je pa res da smo v hiši in nam ni problem cel mesec zbirat embalažo in vse na enkrat odpeljat. Pobirajo pa tudi ločeno navadne odpadke, bio odpadke in otok. Otok ne praznijo ravno vsak teden, ampak v naši vasi pridejo smetarji 2x na teden + vsaj 3x da spraznijo vsako kanto posebej na otoku.

Pri nas je tako narejeno, da se plačuješ koliko veliko kanto imaš za odpadke. Večjo kanto ko imaš, več plačaš. In tako seveda vsak ločuje in vozi odpadke na otoke.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
ksz...

Mene so učili, da gredo tetrapaki med karton, samo morajo biti prazni in zaprti...

Kar se tiče povratnih plastičnih (!) steklenic pa tako: vprašanje je, če to kdo res predeluje... Znane so 15 let stare Pepsijeve afere, ko so jih pridno zbirali cele milijone, končale so pa na smetišču v Indiji, kjer so jih kolektivno zažigali... Ekologija my ass...

Prava ekologija je za moje pojme v prvi vrsti reuse (hodite v Mečkator kot naše babice s cekarjem, ne z vsakič novo plastiko), spet polovični reuse (povratne steklene steklenice, ki se jih samo opere in spet vsebujejo pivo
aplauz.gif
) in šele nato recikliranje (spet, npr. ob proizvodnji novega papirja rabiš določen % starega; energijsko se splača reciklirati aluminij itd.), za reciklažo plastike pa je nafta še vedno prepoceni...

WolfSLO

Pripravnik
20. avg 2007
183
0
16
Pri nas otroc zelo pogosto pridejo po papir, tako da ga zgleda še vedno zbirajo
cheer.gif

Pa tud gorenjske vasice imajo že ekološke otoke, samo malo je treba okrog pogledat, pa se jih zelo veliko vidi- malo večje vasi jih imajo celo po več
aplauz.gif
(ker je nekdo omenil, da jih ni).

Lahko pa rečem, da jih v našem koncu zelo veliko ločeno zbira in dovaža na zbiralno mesto ter da se še vedno delež povečuje- drug drugemu dajemo/jo zgled. Le tako se bo tudi kam premaknilo, ker je nesmiselno pričakovati, da se bo zgodil veliki bum in bodo vsi nenadoma postali ekološko ozaveščeni!

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Saj imamo tudi pri nas otok, samo če imajo šolarji kako korist od zbranega papirja, zakaj pa ne... mi smo imeli v OŠ organizirano zbiranje papirja in plastike in tisti razred, ki je zbral največ, je dobil en dan fraj. Smo šli na izlet na Plitvička jezera
cheer.gif

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
danes je pomoje papir prepoceni, da bi otroci dejansko imeli kaj od tega...sicer pa sama že odkar imamo ekološki otok pred bajto,vse pridno ločujem - bio, papir, steklo, embalažo in navadne smeti. Niti ni bil problem organizirat smetnjake, bolj je problem spomnit se jih odnest dol, ker vedno pozabim, sploh vrečo z embalažo, ki jo imam na balkonu...
smirk-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Naj zgradijo center za ločevanje odpadkov in jih tam ločujejo. Če je za to potreben višji račun za idvoz smeti, ga bom pač plačal. Sam pa odpadkov ne bom ločeval.
bonk.gif

Kdo ti brani, da najameš nekoga, ki bo ločeval namesto tebe.
grims-1.gif

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Sem pol leta živela v Belgiji in tam majo zelo zanimiv sistem..

Kupit mrš točno določene vrečke za točno določeno vrsto smeti, kr je v ceno všteta tudi cena pobiranja smeti al davek al nekaj.. Komplet vrečk pa stane 15 eur..

In potem.. Sive vreče za kuhinjske smeti.. Modre prozorne vreče za embalažo (pet, tetrapake, pločevinke), papir obvzno v karton ali papirnato vrečko, steklo v škatlo, ki ti jo vrnejo ko stresejo ven..
Lahko daš prošnjo za kontejner za bio odpadke, ampak če nimaš lih restavracije se ne splača..

Na začetku leta dobiš v kaslc celoletni razpored kdaj se kaj pobira.. Kesonov ni (razen pred res velkimi bloki), ko pride čas za določeno vrsto, počiš vrečo pred vhodna vrata..

Prpelje se tovornjak, in pobere sam tisto za kaj je namenjen, in če je not slučajno kaj takega kaj ne paše not ač pa ni v pravi vreči, ne bo pobral.. pa si jih lahko pred vhodna vrala nalagaš če hočeš.. v koše za odpadke, ki so po mestu pa ne grejo, kr majo gor varovala, da ne morš nič večjega not vrečt..

Tam si pa res prisiljen ločevat.. Meni se je zdel super sistem.. Se da navadit.. Še posebej ko vidiš da so ti kup vreč pred vhodnimi vrati pustli, ker si v sivo vrečo vrgo prazno plastenko al pa piksno.. (no mogoče kako lahko prešvercaš, če je preveč sumljivo pogledajo
grin1.gif
)

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Sem za reciklažo, predvsem pa za razumsko uporabo materiala, npr. tistega za pakiranje.
Naj za začetek ukinejo tiste šumeče vrečke pri blagajni ki si jih vsak odvije 2m in potem doma vrže takoj stran. Nihče več ne uporablja pletenih košar in cekarjev.
Zakaj ne uvedejo kavcije za ločevinke in plastenke? Ničesar ne podražijo, le ljudje so malce bolj stimulirani, da bi smet končala na pravem mestu.
Takih reči je cel kup...

eddye

Zelenc'
22. jan 2008
26
0
1
V švici imajo tudi lepo porihtano. Papir, plastiko in steklo ti zastonj odpeljejo. Ce vse to lepo sortirasti nakoncu ostane le bore malo smeti. Ce pa si len in se ti noce sortirat, lahko pa tudi vse skupaj vrzes v en kos in seveda placas po kilogramu kolikor smeti si pridelal. Ker pa to ni poceni, vec al manj vsi lepo sortirajo.
Vsaka vreca za smeti pa mora imeti nalepko, neka crtna koda da se ve od koga so smeti. Je pa cudno videt ko imajo kontejnerji kljucavnice gor
17758-icon_confused.gif