Plastika ni kriva za dimniski požar.
Za njega je kriva katranska obloga v njem in previsoka temperatura dimnih plinov (oziroma ogenj) v dimniku. Katranske obloge pa nastanejo zaradi nepopolnega izgorevanja lesa.
Na nemškem forumu so bile objavljene slike kako so iz uplinjevalne peči z verižnim dvigalom vlekli iz peči turbolatorje iz izmenjevalcev. Pa niso bili dolgo v peči. Tako so bili zabiti s katranom, da je peč nehala goreti.
Jaz bi jih iz moje z lahkoto lahko potegnil tudi po petih letih najbrž. Potegnem jih sedaj nekako dvakrat letno, zna se zgoditi da bo ta cikel se bistveno daljši....
Dimnikarja ne rabim več, sem zadnjič pogledal dimnik s speglom.na dnu poberem enkrat letno nekaj pepela in Zgodba čiščenja dimnika zaključena. Samo peč pa nekajkrat več pocistim. Predvsem zaradi izkoristka. Vsak mm pepela in prahu v peči se pozna.
Cene lambda peči so nasponane da glava boli. Jaz sem jo kupil direkt na Slovaškem za dobre pol slovenske cene . Kmalu potem je nisi mogel več kupiti, ker ti jo enostavno niso več prodali. Meni jo je še uspelo spraviti preko ekosklada.
Danes bi šel po " enako"peč vendar brez lambde. Dobi se aftermarket lambda Set ( za manj kot pol tovarniške cene nekaterih kotlov) lahko ga tudi sam narediš z robo iz eBaya za desetino cene). Tudi to bi se že lotil če bi bil bolj pogumen v elektrotehniški vodah. (Spajkanje.....)
Primer: ekrancek mojeambda peči stane na spletu dober evro. Če ga grem.kupit kot nadomestni del je najbrž vsaj kaksnih 100 evrov.