Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Naši PGD operativci so še vedno na kraju dogodka od jutra. Vsaka jim čast za požrtvovalno prostovoljno delo.
Kakšnih novih informacij pa ni, še vedno pregledujejo teren za morebitnimi ponesrečenci.
Ponesrečence se je prenehalo iskati ob 15:18 minut (po moji uri). Ko smo mi odhajali so bili na terenu policisti, ki so se aktivno ukvarjali (po mojem laičnem mnenju) z ugotavljanjem vseh dejstev in meritvami in tu bodo imeli kar nekaj dela, saj naj bi (po besedah policistov in videnem na terenu) največji balon kar trikrat udaril ob tla preden se je zaletel v drevo, katero je potrgalo cevi goriva in na osnovi česar naj bi se vžgal.
Ob vsakem trku ob tla je ven pometalo nekj ljudi in tako se je balo zopet dvignil... etc, etc.
Žal so tokrat tisti, ki so poslušali pravila igre in so počepnili in obstali v košari potegnili ta kratko.
Glede psov, sledi, ali uporablja vonj ali bi nekoga prej slišal ali ne (@pediater, @msenjur, @Apollo8, @Tenforest )...
Policijski psi delajo tako, kot je dejal Apollo8... sledijo vonju ne specifičnega človeka temveč sledi, katero je pustil za sabo (pod to se smatrajo koraki in vonj izhaja iz sprememb mikroorganizmov, ki so v pohojenih tleh in, ki imajo specifičen vonj glede na starost sledi). Ime takih psov lahko sklepate iz zapisanega - to so sledarji.
Poleg policijskih psov pa je bilo danes prisotnih tudi 25 reševalcev, ki delujejo v okviru civilne zaščite (ERPS in ZRPS). Naši psi delujejo po povsem drugem principu in sicer iščejo specifičenj vonj človeka (ne specifičnega človeka), ki se prenaša skupaj z gibanjem zraka. Pri pogrešanih v naravi je to vonj ponesrečenca, ki se skupaj z zračnimi tokovi prenaša ob tleh - pri ruševinah je to gibanje zraka pač vertikalno in se ponesrečeni ponavadi nahaja pod psom.
To, kako pes "ne gre po vonju" tako ne drži. Je pa dejstvo, da mi ne vemo, kje gre vonj - pes ga pa "vidi" in marsikateri psi vonju zaupajo veliko bolj kot vidu. Moja je že tak primer - na treningih se je že zgodilo, da je osebo zagledala a ker ni bilo nič vonja je bila prepričana, da pač narobe vidi...