Letos mineva 50.let od prve predstavitve R4-Katrce

luc

Zelenc'
4. feb 2009
28
0
1
Ljubljana

Malo starejši smo jih še vozili, malo mlajši pa jo skoraj 100% poznajo-Katrco
aplauz.gif
.

In prav letos mineva 50.let od njene predstavitve.
Moj prvi avto je bila Katra in na njo imam lepe spomine, pravi žurerski avto
zmaga.gif
.
Nekaj več napisanega o tem legendarnem vozilu najdeš na:
Katrca

tincelj

Pripravnik
1. okt 2008
430
0
16
obalca
avto, v katerem sem se učila vozit. pa po vseh žurkah smo se vozili s katrcami.
pa fotr ma še vedno dve doma za po drva in po brin
smile-1.gif

luc

Zelenc'
4. feb 2009
28
0
1
Ljubljana
Ja ja šla je k dež 160 Km/h po Vrhniškem klancu, pa povsot je not pihalo od vsega hudga
hysterical-1.gif
.
Zakon avto!!!!

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Jaz sem jo tudi imel, pa mi ni bila preveč všeč. Je bil bencinski rezervoar od znotraj rjast, in sem moral kar velikokrat čistiti rezervoar, ker se je v šalčki nabrala kavi podobna usedlina in zamašila dizo. Sem na koncu že v 10ih minutah snel, razdrl in spucal frgazer. Pa povsod je pihalo noter, sem skoraj dobil revmo. Ventilacija je bila slaba, v dežju so se že itak majhne šipe zarosile do konca.
Je bil pa dober fukwagen. Dal si v prvo pa te šalthebel ni nič motil in si se lahko dobro uprl, pa še mehko podvozje je pomagalo pri povratnem gibu. Edino šipe so se zarosile (spet).

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.607
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Je bil pa dober fukwagen. Dal si v prvo pa te šalthebel ni nič motil in si se lahko dobro uprl, pa še mehko podvozje je pomagalo pri povratnem gibu. Edino šipe so se zarosile (spet).

To je treba Mateyu predlagat. Lih išče avto za younger brata...
evil.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Bolj je bil problem, če si dal v drugo, pozabil na ročno in z ritjo sunil v šalthebl - pol je bil vrhunec malo drugačen od pričakovanega
wink-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
avto k ga skoraj nisi mogu prevrniti, na ovinku si se kar odrinil od ceste, ali pa sovoznik skozi stransko sipo ker se je tako nagibala.
hysterical-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Luksuz od avta
smile-1.gif
.

Moja mat si joje kupila cca. 92-tega...pa se nismo mogli nasmejat tehnološkim rešitvam...največ smeha pa jebilo pri vožnji skozi ostrejše ovinke...če si se seveda uspel obdržat v sedežu.

Smo se pa prece jprevozili z njo iz raznoraznih žurev...enkrat tudi skupaj s kolegom v prtlažnjiku
hysterical-1.gif

Spredaj trije, zdaj dva, ter dva v prtlažnjiku...pa praktično do doma ni noben opazil in se vprašal zakaj na zadnji klopi sedita samo dva
hysterical-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Bah samo slaba kopija citroena 2CV, pri nas popularna zaradi Novomeškega revoza (oz. takrat je bila tovarna poimenovana še nekaj drugega).

Edino kar je bilo dobro je bil prtljažnik, zato so avto veselo kupovali taki in onaki majstri (pleskarji, vodovodarji, ...).

Sicer jih še vedno precej srečujem po cesti, zadnje čase se mi zdi da vedno več! Folk nima dnarja, pa je tak avto najcenej vzdževat.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Kura.c slaba kopija....poglej kolk jih je bilo prodanih! Pa koliko ljudi bi jo še danes kupilo, če bi jo izdelovali. Pa poglej kakšne uspehe na dirkah je dosegla...bog te jebo
rolleyes-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ne vem če je slaba kopija, ker razen mehkega podvozja nima dosti skupnega s citroenom. Napisal sem pa legenda ker je bila praktično neuničljiva. Največji sovražnik(poleg karambola seveda) je bil rja. Če pa pomisliš od kdaj je ta avto bil praktično enak in koliko je dal skozi bi pa težko mirne duše trdil da je slaba kopija nekega drugega.

Vanjo si pa spravil praktično vse, tudi pralni stroj so mi lahko kar z viličarjem naložili v prtljažnik.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.607
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Je bil avto za kmete. Not si spravil boga i po... Skoraj neuničljiv.

Bil ga je tudi hec za vozit mrzlega pozimi. Si imel poleg menjalnika, gasa, kuplunge še zauh za vlečt not in ven. Polne roke dela.
grin1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Glede neuničjivosti - jo peljem na amzsjev pregled pred zimo, mojster pravi, da je vse ok edino antifriza ne more pomerit. Jaz pameten "a vam je mašinca crknila?" On nazaj: "ne, nič ga nimate, posoda je prazna".

Hec je bil, da se mi je 1x na morju avto malo pregrel in sem ugotovil, da manjka antifriz. Kupil na bencinski in od takrat vsaj 1x mesečno preverjal stanje. Ampak na a-je-to princip, ker sem samo od zunaj pogledal, do kam sega tekočina v posodi. No, po nekaj mesecih se je izkazalo, da je "višina nivoja" v bistvu obroček od umazanije na steni posode, ona pa prazna
bonk.gif

Ampak avto je delal bp, verjetno tudi zato, ker so bile temperature že precej nizke.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Mi smo kot mulci od kmeta kupli eno 900 kubično TL-ko. Smo se ganjali po hosti in vsepovsod, jeseni pa parkirali v breg. Pozimi je razneslo hladilnik in blok, ker je bila notri navadna voda. Spomladi smo jo priklopli na kable, nalili benvin in vžgali bp. Smo mislili da bo hudič zaribal, pa ni hotela. Tudi avgusta, v najhujši vročini, je še zmogla raly po hosti, pa ves čas brez vode. Dobesedno se je nismo odkrižali, pa če smo hoteli da crkne. Nazadnje smo jo odpeljali na odpad, motor je še vedno vžgal.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Kura.c slaba kopija....poglej kolk jih je bilo prodanih! Pa koliko ljudi bi jo še danes kupilo, če bi jo izdelovali. Pa poglej kakšne uspehe na dirkah je dosegla...bog te jebo
rolleyes-1.gif

Sem omenil da pri nas je bla katrca simbol in se je dobro prodajala zaradi tega ker so jo tudi pri nas delali, če tega ne bi blo bi bilo pri nas katrc toliko kot spačkov ali pa hroščov. V svetovnem merilu sta verjetno modela tam-tam po prodaji (če šteješ k citroenu vse izvedbe, torej poleg klasičnega spačka, tudi dyano, amy pa mogoče celo viso).

In ja, katrca je nastala kot odgovor citroenu 2CV .. uporabili so pa vse zamisli od tega brata. Tehnično je bila bolj napredna, samo je pač podedovala znanje tistega časa (spaček je bil vseeno nekaj starejši). Bistvo je pa v prostornosti in v "hrošč" miselnosti, torej majhen a vseeno uporaben ter preprost avto za vsakogar.

Sicer se pa res ne da primerjat, spaček je precej boljši!
grin1.gif

Drugače pa vse najbolje katrci za abrahama, sam si sicer nisem lastil tega čuda sem se pa precej prevozil oz. preplul po raznih žurih naokoli v tej gajbi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Ne vem če je slaba kopija, ker razen mehkega podvozja nima dosti skupnega s citroenom. Napisal sem pa legenda ker je bila praktično neuničljiva. Največji sovražnik(poleg karambola seveda) je bil rja. Če pa pomisliš od kdaj je ta avto bil praktično enak in koliko je dal skozi bi pa težko mirne duše trdil da je slaba kopija nekega drugega.

To je subjektivno. S citorenom ima precej skupnega, med drugim tudi tehnično ... motor je sicer različen ampak to nima take veze, prednji pogon, mehko vzmetenje po principu enostavnih poltogih obes, 4 vrata, ročaj od marele za menjalnik ...

Pa katrca je doživela v razvoju precej tehničnih sprememb (ne pa vizualnih), dejansko so tehnične spremembe celo večje kot pa 2CV -> Visa.