Lekarne

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.802
278
83
Največja slovenska vas
Ufff.... glede na to, da več kot tega članka nisem prebral na to temo in da mi je to področje čista neznka, težko karkoli rečem. Če sam pa čez prst rečem, sem pa gotovo proti monopolnem stanju na trgu, ker s tem nasrkajo najbolj uporabniki.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
In kaj ti o tem misliš?

Dej 8888, če že odpreš topic vsaj vzami čas pa napiši 5 povedi za kaj se gre ker večina nima pojma.

A je vprašanje če se dovoli lekarnam prodajat kruh pa vino?!

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.056
6.255
113
blizu močvirne prestolnice
Tako si pameten, ampak brati pa ne znaš!¨

Vprašanje prepovedi veletrgovske dejavnosti za lekarne razdelilo koalicijo

Ljubljana, 17. decembra (STA) - Poslanci so na današnji seji DZ v drugi obravnavi potrdili predlog zakona o zdravilih. Večina je potrdila dopolnilo, s katerim so spremenili dopolnilo k 105. členu, ki je govoril o nezdružljivosti lekarniške in veletrgovske dejavnosti, ki so ga podpirali v DeSUS in SDS. A so v DeSUS napovedali vložitev podobnega dopolnila za tretje branje.

Poslanci bi morali danes opraviti tudi tretjo obravnavo zakona. A sta poslanec DeSUS Franc Jurša ter poslanec SDS Štefan Tiselj napovedala, da bodo za tretjo obravnavo zakona ponovno vložili dopolnilo, s katerim so v DeSUS že poskušali v zakon zapisati prepoved opravljanja veletrgovske dejavnosti za lekarne.

Tako bo državni zbor tretjo obravnavo zakona opravil na januarski redni seji.

DeSUS je skušal z dopolnilom k 105. členu v besedilo zakona o zdravilih vnesti določbo, po kateri lekarne ne bi smele opravljati dejavnosti prodaje zdravil na debelo. Že ob preteklih obravnavah predloga zakona so nekateri poslanci kot primer izpostavili Lekarno Ljubljana in njihovo veletrgovsko podjetje LL Grosist. V ostalih koalicijskih strankah so takemu predlogu nasprotovali, ker da bo to še povečalo moč maloštevilnih veletrgovcev, ki obvladujejo slovenski trg zdravil.

Ob Lekarno Ljubljana se je v utemeljitvi svojega glasu obregnil poslanec SLS Franc Pukšič, ki je ocenil, da v koalicijskih strankah z zavračanjem take ureditve "držijo štango Jankoviæevemu duhu v zakonu" in da gre v tem primeru za sistemsko korupcijo.

V PS, DL in SD so oblikovali svoje dopolnilo, s katerim so prepoved iz besedila zakona umaknili. Že v dopoldanski plenarni razpravi glede tega vprašanja je poslanka SD Andreja Črnak Meglič opozorila, da bi prepoved veleprodaje za lekarne le še bolj okrepila nekatere veletrgovce, ki se že danes kartelno dogovarjajo. V SD se zavzemajo, naj se to področje namesto v zakonu o zdravilih uredi v zakonu o lekarniški dejavnosti.

Podoben predlog je imela tudi poslanka DL Kristina Valenčič. Opozorila je, da 90 odstotkov slovenskega trga z zdravili obvladujejo le štirje veletrgovci. Zato po njihovem prepričanju pretirana regulacija na trgu zdravil ne vodi do večje dostopnosti. Predlagajo, naj se omenjeno vprašanje uredi v zakonu o lekarniški dejavnosti.

Alenka Jeraj iz SDS je nasprotno opozorila, da bo še težje opravljati nadzor, če bo neka družba istočasno veletrgovec in trgovec na drobno. Ivan Hršak iz DeSUS pa je zagotovil, da njihov predlog ni usmerjen proti Lekarni Ljubljana, temveč zasleduje cilj, da izvajalci lekarniške in zdravstvene dejavnosti izvajajo dejavnost, za katero so bili ustanovljeni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Moje mnenje je da zakon spada v kategorijo "who cares" in je sam sebi namen. Zaradi mene če začnejo prodajat v lekarni še poli salamo in sirove željice in se jim to izplača pa naj.

Verjetno sedaj upokojence skrbi, da bodo starim mamcam zraven antibiotika prodali še kilo probiotičnega jogurta, 20dgk ogrske salame, 30dgk ementalca in pa 5kg pomaranč (vse po ceni x2 od najboljega soseda) ker je to idealna hrana za zraven zdravila. Lej to se imenuje davek na neumnost in kdor bo kupil ga bo plačal, če ga ne bo noben kupil pa tudi lekarne ne bo do imele stvari v ponudbi ane?!

S strani lekarn je pa zakon smiseln, ker sedaj ne morejo prodajati nekega veletrgovskega blaga ki ima recimo neposredno vezo tudi z "zdravjem". Torej če boš zraven lekadola lahko usput kupil še čaj 1001 cvet in pa bronhi "lakše se diše" bombone ne vidim nekaga problema.

Če ima pa kdo moralne zadržke pa naj se raje zavzema za zakon da se uvede nepridobitno lekarniško dejavnost ki bo spadala dirketno pod ZZZS. T.I. ambulatne lekarne so včasih čisto ok funkcionirale dokler se ni nekdo spomnil da je fino služit in lekarniško dejavnost komercializirat. In mene ne moti, lahko se komercializira do konca. Če se omogoči še licence za velekrgovce da začnejo furat lekarniško dejavnost pa še bolje, takoj bo en kup poceni zdravil iz romunije na voljo v merkatorjih in šparih!
zmaga.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Kar naj sprejmejo to, ampak tudi obratno, naj razni mercatorji in lidli lahko začnejo prodajati vsaj zdravila brez recepta, razne aspirinčke in podobno... Pa bomo hitro videli spremembe pri cenah, ne pa da smo najdražji v EU in posledično verjetno na celem svetu.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kar naj sprejmejo to, ampak tudi obratno, naj razni mercatorji in lidli lahko začnejo prodajati vsaj zdravila brez recepta, razne aspirinčke in podobno... Pa bomo hitro videli spremembe pri cenah, ne pa da smo najdražji v EU in posledično verjetno na celem svetu.

Se strinjam, ne vidim razloga zakaj bi imele pri teh zdravilih lekarne monopol.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Po tujini so lekarne zdruzene z drogerijami... Gres po sampon, zobno scetko in Xanax, pa je
smile-1.gif

Ne vidim problema v tem, da bi recimo Muller imel se lekarno za enim salterjem...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kot sem jaz razumel tisto, kar je osmica nalimal, je problem v tem, da lekarne ne bi smele same nabavljati zdravil in da morajo biti odvisne od štirih veledrogeristov, ki so tako kartelno povezani, da kamen joka. Kar poglejte, kake dobičke imajo. Po moje bi lekarnam morali omogočiti samostojen uvoz, ker bi se s tem povečala konkurenca. Seveda se pa rado posluša lobiste z novci.
cool-1.gif

Nikjer pa nisem zasledil, da bi lekarne želele prodajati kruh in poli salamo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Kot sem jaz razumel tisto, kar je osmica nalimal, je problem v tem, da lekarne ne bi smele same nabavljati zdravil in da morajo biti odvisne od štirih veledrogeristov, ki so tako kartelno povezani, da kamen joka. Kar poglejte, kake dobičke imajo. Po moje bi lekarnam morali omogočiti samostojen uvoz, ker bi se s tem povečala konkurenca. Seveda se pa rado posluša lobiste z novci.
cool-1.gif

Nikjer pa nisem zasledil, da bi lekarne želele prodajati kruh in poli salamo.

Celo en ki je prebral in razumel tekst!
cheer.gif

Eh, nič ne bo s salamo v lekarni!
jezen.gif