Ledvični kamni in krči

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
lajk vot?
rolleyes-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
shocked-1.gif
aja

pol naj ga pa le polula
rolleyes-1.gif

Aja, lost1, kako boš vedel kdaj ti je zablokiral odtok vode? Vedel boš, verjemi mi
evil.gif

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Moje mnenje je tako, da naj kar lepo gre na pregled. Tam se bo že urolog odločil, kaj naredit. Ponavadi pa takih kamenčkov ne tolčejo "z macolo", ker je s tem povezanega preveč tveganja in so ljudje imeli hude posledice.

Posledično to pomeni.... PITI, PITI, PITI, PITI.....

BTW A sem že omenila, da mora veliko piti?
tongue-1.gif

(vsaj 3 litre na dan - ampak 10 litrov je vseeno malo preveč...
grin1.gif
).

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Niti ne, že lokalni pivovar ima dobrot na PRETEK:

svetlopivo_08_001b.jpg

temnopivo_08_001b.jpg

seveda ne smem pozabiti na

radler.jpg

...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Benady pravi:

Aja, lost1, kako boš vedel kdaj ti je zablokiral odtok vode? Vedel boš, verjemi mi
evil.gif

Ok, vedel bom, kako bom pa potem resil problem?

Me taki stvari zanimajo preden se dejansko zgodijo ker potem mi nebo noben replyu tolk hitr
smile-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Niti ne, že lokalni pivovar ima dobrot na PRETEK:

svetlopivo_08_001b.jpg

temnopivo_08_001b.jpg

seveda ne smem pozabiti na

radler.jpg

...

Heiniken bo uredu?
Sem vceri kupit 6 komadov pa verjetno 1 na dan bo OK?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik westie pravi:
pejt sm http://www.btc-city.com/novica.php?ID=2631

Ej to sm ti pa dolžn res, poklicem, cena ugodna 40€ - 20% popusta , jutri na vrsti... res ful dobr si najdla.
Jst sm jih ene par klicu preden sm napisu, povsod za cakat celo vecnost.
roza.gif

Veš, pri ultrazvoku je cena že najmanj pomembna, pomembno je KDO ga dela. Ljudi, ki zares dobro obvladajo UZ preiskave, je v sloveniji zelo zelo malo. S tem seveda ne trdim, da tole na linku ni dobro, niti da je, govorim na splošno.
No, kamen v ledvici bi tako ali tako moral videti vsakdo od ustrezno usposobljenih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
@kozarec: LSW metoda je laserska metoda?
Sicer pa jaz kakih komplikacij po drobljenju nisem opazil. Lahko pa da so mi jih prikrili?
Je bolje rezati kot drobiti?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sorry, hanzi, ampak to pa ne vem.
LSW so "laser shoch waves", torej to ni ista tehnologija kot ultrazvok (vsaj tako vidim iz tehničnih internetnih strani).
Kakšna je razlika med eno in drugo metodo pri ledvičnih kamnih, pa žal ne vem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Neumnost. Kakšen laser vendar... Kako boš pa spravila svetlobo skozi tkivo? No-go. Ni vsak "L" v kraticah "laser".
smile-1.gif

LSW = Lithotripter Shock Wave

Je enako ultrazvočna metoda za drobljenje litiatov (ali po domače kamnov).

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
"In the past, the effects of stress and shock waves on cells and tissue have been investigated in
connection with ultrasonics, laser shock waves (LSW), acoustic extracorporeal shock waves (ESW)
and laser–tissue interactions [2], and they have been further used in several fields of medicine such
as kidney stone disintegration,
orthopaedic surgery, brain neurosurgery and cancer treatment [5]."

http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/116312495/PDFSTART

Don't kill the messenger....
wink-1.gif

Sej tudi moja kmečka pamet pravi, da je tole malo čudno, ampak zdravniki so čudna zverjad in kdo ve, kaj vse coprajo oz. imajo...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Pa je to škodljiv postopek ali ne?
Ker zdej nevem ali naj grem na ta "laser" ali ne. Je namerno v narekovajih ker dejansko nevem kako se mu reče.

Ce imas kakšen drug nasvet kako se rešit problema se priporočam, me pa občasno "špika" in mislim da ravno ta kamen.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Članek je o vplivih valovanj na celične membrane. Nekako oddaljeno povezano z drobljenjem ledvičnih kamnov. Zanimivo mi je, da si v poplavi pravilnih zadetkov na Googlu v zvezi z LSW našla ravno napačnega
smile-1.gif
.

Torej še enkrat:

LSW = SWL = ESWL = ESW

Vse kratice pomenijo enako... drobljenje kamnov s pomočjo zunanjega izvora usmerjenega (zato nekateri rečejo kar laser, kar pa je napačno) ultrazvočnega valovanja

Sicer obstaja tudi lasersko drobljenje kamnov, ampak mislim, da se pri nas ne uporablja. Tam gredo s katetrom navzgor do kamna in ga preko optičnega vlakna obsevajo s posebnim laserjem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Žal mi je to področje precej tuje in ti težko pomagam. Vse je odvisno od tega, kje je kamen, kakšna je njegova sestava in kako velik je.

Če se motim, je ultrazvočni postopek nevaren samo pri kamnih v ledvičnih čašicah, kjer lahko ostri fragmenti med premikanjem v ultrazvočni brazdi poškodujejo ledvico.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Pa je to škodljiv postopek ali ne?
Ker zdej nevem ali naj grem na ta "laser" ali ne. Je namerno v narekovajih ker dejansko nevem kako se mu reče.

Ce imas kakšen drug nasvet kako se rešit problema se priporočam, me pa občasno "špika" in mislim da ravno ta kamen.

Lost1,

Read my lips - vseeno je, kaj ti reče Jernej, Blacjack, jest ali kdo tretji.

NAJPREJ NAJ SVOJE POVE UROLOG, KI TE BO POGLEDAL!
Saj te ne bodo že tam takoj razsekali na kose!
grin1.gif

Potem bomo pa - če boš mislil, da je še potrebno - debatirali, ali je to ok ali ne. Je potrebno ali ne. Itd.

Aja - še nasvet (vidim, da sem pozabila to napisat v tej debati
grims-1.gif
): PITI, PITI, PITI, PITI.....

@jernej - ja, eni smo pač talenti.
grin1.gif