Led žarnice

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Driver omejuje tok, napajalnik ga ne. V bistvu je driver tokovni napajalnik
wink-1.gif

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
stari led driver je crknil. Torej ga ne smem nadomestit z napajalnikom enake nazivne moči? ker ne vem kaj vzet... tisto na ebayu se bojim da bo crknilo v parih urah uporabe kakor je crknil tudi originalni

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.715
3.330
113
Jaz še sedaj ne vem natančno v čem je sploh neka praktična razlika. V stanovanju imam npr. napajalnik za DIN letev Meanwell 10A, ki ima na izhodu stabilnih 12V in iz njega že precej dolgo napajam kar nekaj LED trakov in MR16 LED žarnic pa ni doslej še nobena crknila zaradi tega. Z istim napajalnikom napajam tudi večino komunikacijske opreme v hiši, vse skupaj pa je čez stikalo še dodatno vezano na akumulator za primer izpada napetosti.

Kakšna bi bila razlika, če bi uporabil namenski LED driver razen tega, da ni namenjen za napajanje ostalih porabnikov?

Kako LED driver sploh ve koliko diod si na njega priključil, da čez njih ne pošlje večjega toka?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
LED trakovi imajo tok na uč omejen s predupori. Dokler imaš na njih 12V, bo vse ok.
MR16 LEDice imajo driver že v sebi.

Citat:

Kako LED driver sploh ve koliko diod si na njega priključil, da čez njih ne pošlje večjega toka?
Driver nima pojma koliko LEDic imaš prikloplenih. On le pošilja vanje konstanten tok, le tega pa regulira s spreminjanjem napetosti.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.715
3.330
113
Potem bo tako kot je trenutno pri meni povsem ok
smile-1.gif

A mi lahko tole prosim malce razložiš, marsikaj vem o elektriki, ampak tole mi ni čisto domače.

Driver pošilja konstanten tok in če npr. ena LEDica vzame nekaj mA in naslednja spet nekaj mA, pa jih priklopiš 10 in je na vseh ustrezen tok, če jih pa 5 vzameš stran, kako driver ve, da mora biti tok 5x manjši, da ne skuri preostalih LEDic? S tem vprašanjem si že dlje časa razbijam glavo, ker nikjer ne najdem ustrezne razlage
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Tokovni napajalnik(driver) meri izhodni tok. Če le ta naraste se zniža napetost in je tok spet ok.
Pa LEDice se priklaplja zaporedno in vsaka veja ima svoj omejevalnik toka.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Čisto odvisno od izvedbe. Tisti na 12V imajo večinoma območje med 3 in 11V, se pravi 1-3 LEDice zaporedno. Pri tistih na 230V imaš pa zelo različne kombinacije.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.715
3.330
113
Hvala za informacije. Torej Led trakove in MR16 žarnice brez težav napajam kar s stabiliziranim 12V switcherjem še naprej.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
V mojem primeru je šel k vragu led driver za luč v plafonjeri. In ni mi jasno zakaj potem tam sploh potrebujem led driver in ne navaden napajalnik?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Ker na tisti plati z LEDicami nimaš predupora(itak je predupor zelo slaba rešitev) in moraš omejiti tok.
LEDice so zelo smotane, ker se jim ob majhni spremembi napetosti zelo spremeni tok. Prav tako segreta LEDica pri isti napetosti potegne več toka, kot hladna. Zato moraš nujno na tak ali drugačen način omejiti tok. Razen če želiš vse skupaj zelo hitro skuriti
evil.gif

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Rabim LED lučke za stropno vgradnjo, ampak sem omejen z višino. V naših trgovinah imajo večinoma nad 6cm višine. Je imel kdo podoben problem, se dobi kaj solidnega za ne prevelik denar, pa da je pod 5cm?

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ker na tisti plati z LEDicami nimaš predupora(itak je predupor zelo slaba rešitev) in moraš omejiti tok.
LEDice so zelo smotane, ker se jim ob majhni spremembi napetosti zelo spremeni tok. Prav tako segreta LEDica pri isti napetosti potegne več toka, kot hladna. Zato moraš nujno na tak ali drugačen način omejiti tok. Razen če želiš vse skupaj zelo hitro skuriti
evil.gif

torej je treba kupiti led driver tako ali drugače... hvala za info!

v čem je pa štos, da je ta driver crknil po 30minutah uporabe? slaba "made in china" izdelava ali kaj drugega?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Kitajska kvaliteta nič drugega. Ma te kitajčke se dobi že od 2$ dalje. Kupiš 3 različne in bo vsaj 1 zihr dobro delal.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Pri LED žarnici GU 10 sem opazil stroboskopski efekt. Verjetno utripa s 100 Hz ker je izmenična napetost samo usmerjena, ne pa tudi zglajena, v tako majhen prostor bi težko spravili kondenzator za glajenje, pa še temperatura bi bila verjetno problem. Pri luči na ščipalko, ki jo pripnem na monitor in ima napajalni del kot adapter, ki ga vtaknem v vtičnico, tega utripanja ni, verjetno ker je v adapterju dovolj prostora za kondenzator in tudi segreva se ne toliko.

Vprašanje je koliko je to utripanje moteče, vsekakor se bom malo razgledal za sistemi, ki imajo ločen napajalni del.

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Citat:
Uporabnik flip pravi:
Rabim LED lučke za stropno vgradnjo, ampak sem omejen z višino. V naših trgovinah imajo večinoma nad 6cm višine. Je imel kdo podoben problem, se dobi kaj solidnega za ne prevelik denar, pa da je pod 5cm?
Recimo kaj takega: E-bay debelina je cirka 2 cm. Sam mam takšno (mislim, da je 15w) vgrajeno na wc-ju in že leto in pol dela brez problema

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.054
113
Obišči stran
Vprašanje. Do sedaj sem imel vse cool white osramove varčne žarnice. Za probo sem v Ikei vzel 2x tamoæno 13W warm white žarnico. Sedaj se mi zdi, kot da je full preveč rumeno
grin1.gif

A obstajajo tut ikeine cool white ali se bo pač treba navadit? Ker načeloma svetlobe je dovolj (platfonjera 2x13W LED), se mi pa zdi, da vseeno zaradi barve svetlobe manj sveti...

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Sem brskal v Ikei, pa nisem nasel cool white. Sem pa vzel LED 6.3W za nad mizo. Rumena topla svetloba, prej sem pa imel Osram cool white sijalko. Nam je sedaj dosti bolj vsec topla LED svetloba. Ti pa verjamem za platfonjero da je boljse hladna svetloba, ker vsaj kaj osvetli. tiste 3 sijalke sem pa prisparal za v kuhinjo, samo kaj ko noce crknit.