Led žarnice

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:... žarnice po 20eur.
Holly S*it, za ta dnar sem jest pred leti nabavil 60 navadnih ... oz. ko se je še dalo kupit, zalogo različnih za po stanovanju za do smrti
evil.gif
...
... evo biznis priložnosti : mini prenapetostna zaščita za take drage Led lampe (za v grlo zašraufat in pol žarnico v zaščito enako)
grims-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Iscem, iscem, pa ne najdem kaj dosti..... Led panelno stropno luč. Maksimalno 15 cm širine, ker bo na prekladi pri oknu in do 100 cm dolžine. Kakšen nasvet kje bi se kaj našlo, ker kar sem googlal je do 15 cm kar boga izbira.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Pa se še jest malo poleg podrenam. Pa da bi okoli led panelne luči dali imitacijo lesa, bi bila tudi čista zmaga.

Iščem pa tudi dva led panela, ki sta enakega dizajna, eden do širine 20, drugi pa večji... Pa da bila imitacija lesa okoli.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Pa še jaz piskrček pristavim: nadstrešek nad teraso, cca 7x2,5 metra. SPodaj bi dal na nosilce kar LED trakov e (V alu profilu). Če bi dal recimo 5 kom po 1,2 metra (se glih izide), pa da ima trak recimo enih 10W na meter, bi bilo dovolj svetlo? Za celo teraso 6 m ali 60w KED? Se najdejo trakovi na dimmer?
Če ne, a iščem močnejše trakove al dam daljše?

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.910
263
83
Slovenija
@SJTV: vzemi 120 led/meter, dosti boljše svetijo. Tisto kar Kitajci reklamirajo z 14,4W/meter je zame prešvoh, pri dvojnem številu ledik je tudi prehod med njimi bolj zvezen : namesto o_o_o_o imaš oooooooo. Upam da je razumljivo.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Zanimivo da ni ničesar novejšega od 2018 tukaj.. Kakšen je zdaj konsenz? Se splača kupiti led žarnice al ne?

V hiši imam 22 luči (stropne, okoli ogledal, stenske, pač vse skupaj). Noter je dovolj žarnic (57) za 3440w elektrike. To je treba zracionalizirat. Plafonjere požrejo 3x60w. Neke reflektorske luči v dnevni 3x 150w, plafonjera v spalnici 11x60w. Ali se mi izplača menjava vsega s KVALITETNIMI ledicami? Nikoli ne bom pozabil mojega poskusa menave halogent s CFL, kao zelo kvalitetnimi philips, ki so začele crkovati že po dveh tednih. Pa so mi komaj zamenjali to žarnico v Šparu.

V plafonjerah bi namesto 3x60 vzel 1xXY, 12w al kolikor že bi bil približek. Bi to šlo? In tako naprej pri vseh lučeh po hiši razen tam kjer je svetloba bolj nujna (dnevna soba, kopalnica).

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Karkoli boš kupil od teh LED žarnic je sranje, pa naj bo to še tako priznana firma.
Philips je naredil za Dubai serijo, katera je res trajna, ampak na našem trgu tega ni. Išči pod Dubai LED lamp. LED žarnice katere imajo plastični pokrov, katerega odstraniš lahko predelaš z minimalnim trudom in bo delala večno, ker ledice ne bodo več točno na max zmogljivosti. Rabiš samo cvikarce in odstraniš enega od dveh uporov, kateri nadzorujeta tok. Če si pa napreden, ga pa nadomestiš z malo manjšo vrednostjo kot je bil. Vedno sta postavlkena en zraven drugega. Tiste LED, katere so v stekleni bučki žal ne moreš predelat, ker ne prideš do vezja.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Okej, s tem bi samo podaljša, dobo delovanja vendar hkrati zmanjšal svetilnost? Pade s svetilnostjo tudi CRI? Torej načeloma kupim dve kjer bi sicer bila ena ampak res maximiziram življenjsko dobo in jo veselo uporabljam 10 let?

• Všeč mi je
Reactions: nemenabijat

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Svetilnost se res zmanjša vendar, če si se potrudil odcvikat uporček se ponavadi potrudiš nazaj dat enega z manjšo vrednostjo.
Barvno reprodukcijo določa fosfor v sami ledici in nima veze, če svetilnost zmanjšaš.
Če se ti da posvetit par minut vsaki žarnici jih imaš lahko za večno.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Poznas kaksne iz glave ki jih priporočiš da imajo konstrukcijo ki jo da prilagajati? Vse kar videvam so steklene bučke.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
Zanimivo da ni ničesar novejšega od 2018 tukaj.. Kakšen je zdaj konsenz? Se splača kupiti led žarnice al ne?

V hiši imam 22 luči (stropne, okoli ogledal, stenske, pač vse skupaj). Noter je dovolj žarnic (57) za 3440w elektrike. To je treba zracionalizirat. Plafonjere požrejo 3x60w. Neke reflektorske luči v dnevni 3x 150w, plafonjera v spalnici 11x60w. Ali se mi izplača menjava vsega s KVALITETNIMI ledicami? Nikoli ne bom pozabil mojega poskusa menave halogent s CFL, kao zelo kvalitetnimi philips, ki so začele crkovati že po dveh tednih. Pa so mi komaj zamenjali to žarnico v Šparu.

V plafonjerah bi namesto 3x60 vzel 1xXY, 12w al kolikor že bi bil približek. Bi to šlo? In tako naprej pri vseh lučeh po hiši razen tam kjer je svetloba bolj nujna (dnevna soba, kopalnica).
Ti to resno? Leta gospodovega 2022 imaš žarnice na žarilno nitko? :fredi:

Obvezno menjaj, ljuba duša (a ti z nuklearke ob novem letu pošljejo voščilnico kot 'hevi juzerju' al kaj? ;)). Ni potrebe po menjavi vseh takoj - na vrat na nos..za štart menjaj tam kjer dosti gorijo..kuhinja, dnevna, koplanica, otroška soba.Kak hodnik, stopnišče..kjer prižgeš parkrat dnevno za par sekund...lahko počaka. Ko crkne pa tudi tam noter ledice.

Glede 3 x 60 W in 12 W led...glej svetilnost! Takole po občutku boš rabil okoli 20 W led, svetilnost med 1.800 lumnov in 2.000...sploh če misliš zvečer kaj brati pod to lučjo. Imaš tudi opcijo (imeli tule temo) kjer lahko nabaviš luč z dvojno funkcijo..ali sveti v strop ambientno (mali led trakec) npr. za gledanje TV, ali pa sveti na dol - na polno..ko rabiš branje. Tako niti teh 20 W ne kuriš, če jih ne rabiš (boš postal čisti eko frik)

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Kot pravim, imel sem CFL, pa nekaj halogenk, pa je vse crkovalo pa še vsaka žarnica je draga kot žafran. Te na nitko dobim za male pare iz tujine v teh velikih količinah.. Ampak pri teh cenah štroma je treba menjati.

Moram se usest in za vsako luč pogledati kaj je trenutno noter in pogledati kakšni svetilnosti to ustreza in potem nabavit ekvivalent v LED. Da za oko ne bo prevelike razlike na prvo žogo in bo prehod lažji. Ampak kot razgovarjava z kolego gor je vprašanje katero firmo, pa od kje pa če se mi da zafrkavati z upori.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Tudi meni so šle varčne žarnice vseh vrst dolgo na živce (svetijo prebledo belo, predolgo rabijo, da polno zasvetijo, crkujejo, so večje od običnih, ropotajo (!!) dokler se ne ogrejejo,...), zdej pa sem šel na LED in sem zelo zadovoljen.

Ker sem v bloku, je bila menjava precej enostavnejša: razen dveh žarnic z navojem E14 (za dve namizni luči za branje) so vse obične prozorne (menda boljše od mlečno belih, ker pri teh premaz požre nekaj svetilnosti) z navojem E27 in izgledajo, kot bi imele žarilne nitke, vzel sem Osram (je le kvaliteta), barve warm white (2700 K) in najvišjo možno moč, kar se je dalo dobiti za ta tip navoja. Preprosto ne maram žarnic, ki malo svetijo...

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
vzel sem Osram (je le kvaliteta)
Edino kar je kvalitetno je cena. Vsi imajo približno enako vezje in vse delajo po enakem principu. Največja smrt za LED žarnice je pregrevanje, ker ne morejo odvest toplote, če so kje v kakšen tesen luster montirane in potem same sebe spohajo.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Če vzames tiste ki se jim da svetilnost regulirat preko npr telefona (opisoval sosed) je to kakšna razlika ali ne? Če ne bi glih praskal po vezju.

Počasi že preveč kompliciram, samo malo razmišljam o opcijah.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Pri ledicah je toliko dobre izbire da nimaš kaj dosti falit. Ikea, lidl, hofer jih imajo za male pare pa vse s CRI > 80.
Jaz jih uporabljam že več kot 8let, pa mi v tem času ni nobena crknila (nisem pa kupoval cheap kitajskih...).

Sem se pa v novi bajti malo nategnil, ker nisem dal lustrov z E27 nastavkom ampak sem nabavil cca 30 takih (zdaj so v hudi akciji):

So mi že po dveh letih začele crkovati in sicer povsem po neumnosti OSRAM-a.

Namreč PCB na katerem so posamezne lidice je premočno vpet v difuzno steklo in ga je začelo zvijati, ker je toplo in pritisk od strani.
Posledično so začeli loti pokati in žarnice utripati...
Sem na defektnih vse lote znova prelotal in difuzor predelal, da ne stiska več PCBja. Upam da bo zdaj mir.

• Všeč mi je
Reactions: tony