Led žarnice

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
ksz

Se mi zdi, da te poceni ledice imajo tako nekako prazno svetlobo, al kako naj se izrazim.
Ti začne najedat kar hitro. Sploh pozimi, ko so več časa prižgane.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik john pravi:
philips gu27 11w iz Špara je premočna za v kuhinji nad mizo. (sem mogel zamenjati za 9w)

Barva svetlobe je super
Jaz imam doma Osram 2x13W cold white E27 nad mizo, ful svetlo, kar nam ugaja.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.666
6.528
113
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
ksz

Se mi zdi, da te poceni ledice imajo tako nekako prazno svetlobo, al kako naj se izrazim.

Mnja, cena pove ali pa ne pove kakšna bo svetloba.

Jaz imam tole:

Ikea ledare 1000lm - brez pripomb, je pa komad 10€
Ikea ryet - 1000lm ne tako super, slišim brnenje, za 6€ 2 komada mi je ok za kuhinjo in hodnik
Müller licht iz hoferja 800lm - brez pripomb, razen, da mi je ena crknila
Canyon 12w - ne priporočam sploh, svetloba vleče na rumen-zelenkasto, je pa poceni (6€ za 3 komade). sveti pa ok. Za drugam kot za v sekret pa pogojno hodnik ne bi dajal.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
ksz

To je zato ker imajo slab CRI (Color Rendering Index). CRI mora biti >90, da je ok svetloba. (Včasih namesto CRI piše Ra)

V Hoferu ali Lidlu (pozabil v katerem) sem nazadnje vzel take s CRI>95.

high-cri-led-strip-lighting.jpg

led-cri-2-png2.PNG

Razlika je lepo vidna tudi v tem videu: https://www.youtube.com/watch?v=9v48gXbolFU

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Pri LED žarnicah ni več tako, kot je bilo pri starih žarnicah. 100W je pač svetilo, tako kot naj bi svetila 100W žarnica.
Pri LED je to cca 15W, upoštevati je pa potrebno še:
- kolko ima ta žarnica lm in K!!!!!!!
- Kje je žarnica (razlika je, ali jo imaš v kuhinji nad mizo spuščeno na 1,5 metra ali na stropu na 2,5m in 3m stran od mize, pulta itd.)
To je kar se svetlobe tiče, drugo je pa... kolk žarnica zdrži. Na nekaterih piše doba 20,000 ur..... pa do 50,000ur (če je tako, ne vem... ne misliš merit)
Še primer: Meni sveti v enem prostoru 6W žarnica preveč. Nabija v oči in svetloba ni prijetna. V drugem prostoru mi je pa 9W žarnica premalo. (pa je prostor manjši od prejšnjega)
Tako da je potrebno malo "barantanja" med W, lm K in namenom prostora

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Pri LED žarnicah ni več tako, kot je bilo pri starih žarnicah. 100W je pač svetilo, tako kot naj bi svetila 100W žarnica.

Pri kvalitetnih LED žarnicah je še vedno tako. Kar poglej malo Philips in Osram. Pri isto W imajo cca isto lm, ker imajo top kvaliteto led driverjev in led (svetilnih) čipov.
Je pa vsekakor pri LED bolj pomemben podatek lm, ker slabe(kitajske) lahko imajo veliko watov pa vseeno slabo svetilnost.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Čakaj malo. Da spet ne zakompliciramo.
Vse sem napisal zgoraj.
Boljše so zmeraj boljše.... Kitajskje so pa zmeraj slabše. Zato pa piše na LED kolko ima česa.
lm je pa en parameter. (izmed treh- mogoče je še kakšen, pa ne vem za njega)
PS: Sem na celi bajti menjal žarnice..... verjemi, če se mi bi še dalo šraufat gor pa dol, bi lahko napisal doktorsko nalogo o uporabnosti katerih pa kje.
evil.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Ni kaj komplicirat, ker zadeve so preproste.

Moč (W) ti pove koliko bo "žarnica" pokurila štroma.
Svetlobni tok (lumen - lm) ti pove količino vidne svetlobe, ki jo oddaja žarnica.
CRI - color rendering index ti pove, kako blizu idealnemu (sončnemu) spektru je spekter žarnice
Barvna toplota (K) ti pove barvo svetlobe (3000K je topla rumeno oranžna, 5000K je povsem bela, 7000K je pa hladna modra)

To je to. Nobena znanost...

In to, da znaš žarnico zamenjat, žal ne pomeni, da si avtomatično LED strokovnjak...

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Se pravi pri CRI večji od 80, je bolj crap. Ravno gledam Vtac žarnice, ker sem jih dobil zastonj. Pa se mi je sprva zdelo OK, ampak iz dneva v dan bolj ugotavljam, da se nekako čudno vidi. Kot sem že omenil - nekako prazna svetloba. Čuden filing. Kot da bi slabo videl.
CRI večji od 95, pa praviš, da je druga pesem?
Ker recimo navadna nitkarca ti naredi polno svetlobo. Se niti podrazno ne more primerjat ledica s tem.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Ja led morajo imeti vsaj >90 ampak glede na to, da se da dobiti take z >95 ni razloga, da bi kupoval slabše.
Navadna žarnica z žarilno nitko ima pa CRI=100.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
bonk.gif
a se lahko še tukaj nekdo najde, ki bo prebral mnenje nekoga, pa ga vsaj hotel razumeti - če ga že ne??

A ti si LED strokovnjak, žarnice pa ne znaš zamenjat?? bolj teoretik.....z definicijo parametrov ?? Sam vprašam...
uf-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Matr gledam ta Vtac, nima niti ene žarnice več od 80CRI.

Barvo pa potem tam okoli 3000 za v dnevno in kuhinjo, da je rumenkasta.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Vidim pa, da je ta CRI kar dobro skrivan podatek. Namreč zelo poredko se pojavi na embalaži ali pa v opisu. Tako da je to precej težko kupit. Imate kakšne štacune že preverjene?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
To od lilda je vse prešvoh.

No ja, to ne bo ravno držalo.

https://www.lidl.si/sl/akcija.htm?articleId=4722

11W ima svetilnost sigurno čez 1000lm, in 2 taki za 5€ je praktično zastonj...
Jaz furam Osram 14,5W=100W=1522lumnov
Karkoli pod '100W' jaz ne smatram kot glih uporabno.
Da ne omenjam še poscane barve svetlobe, ki meni (osebno) ni všeč.
Res so pa poceni, morda kupim par za v garažo in klet, ampak spet bom moral dati e27 razdelilec, da bo kolikortoliko svetlo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Glede na to da futuristica osebno poznam-o, da smo prebrali tudi kaksne njegove stare objave na to (in druge teme) sem preprican da bi ti postregel tudi z yt posnetkom kako se menja zarnice, ce imas tezavo s tem pocetjem.
Jaz priznam da jih imam, in da sem si ogledal yt posnetke kako se zamenja zarnico v avtu
evil.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Hanzi... če ti koga osebno poznaš, me ne zanima. Kakor tebe ne, koga jaz poznam. In tako je prav. Se pa očitno v vseh temah, kjer pišemo zakomplicira u 3PM, ker nekateri nočejo razumeti pisanje nekoga drugega, pa čeprav se to mnenje razlikuje samo v neki vejici.
Ja ... verjamem da je tukaj marsikdo, ki ne zna niti žarnice zamenjati. Me pa zanima, kakšen je to dec, ki mora gledati YT, kako se žarnica menja.
evil.gif

Napisal sem samo to, da zraven vseh parametrov, ki jih LED nudi (kaj pomenijo, ne ve samo tvoj osebni znanec), ni rešitev, če nekdo postavi vprašanje "Rabim LED žarnico za v dnevno sobo. Kakšno naj kupim?", da mu nekdo odgovori točno takšno in takšno, ker jo imam jaz in je OK. Kot da imamo vsi enake prostore in potrebe. Veliko je odvisno od prostora samega, namembnosti, ogledal v prostoru, postavitve opreme, višine lustrov,število žarnic v lustru, stenske plafonjere, zidne plafonjere, kam je obrnjena žarnica (gor , dol, v stran..-svetilni kot
grims-1.gif
) število svetil v prostoru, razna okrasna stekla okol lustrov........... itd.
In ker sem napisal, da pri menjavi se upošteva tudi to, mi je tvoj osebni znanec napisal, da če znam zamenjati žarnico, še ne pomeni da sem strokovnjak za LED. Res bistro. Je pa na nivoju alterja. In ker sem po prostorih razporedil vse tako kot meni najbolje paše glede na vse skupaj (tudi na parametre, ki jih pozna samo tvoj osebni znanec
uf-1.gif
) in ker sem zadovoljen kar sem naredil, lahko temu rečeš kakorkoli. Ni pa rečeno, da bi bil kdo drug. Mogoče drugega ne moti, če ima na drugem koncu prostora bolj temno (mogoče hoče kdo pa prav to), da svetloba tolče v oči, da je osvetleno samo pol prostora .......itd itd. Tudi oči nimajo vsi enakih....
Zaradi mene lahko imate pa tud petrolejke al pa 5kW reflektorje ...
evil.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.823
113
dejstvo je da se pri večina led CRI skrije. in potem veš da je ponavadi bolj čunga lunga zadeva. Žarnice z visokim CRI, ki to brez sramu pokažejo tudi na embalaži so pa drage. Simple. Lahko pa naltiš med cenenimi tudi na skriti dragulj.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
No,saj ravno to ugotavljam
tongue-1.gif

To so žarnice po 20eur. Ampak še to jih praktično ne najdem. Ampak bi vsaj za eno tako reskiral - da vidim, če je bolj prijetno za oči.