LED osvetlitev stanovanja

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No odvisno kakor komu paše ane
grin1.gif

Bedasto mi je le, da se dela tak bau bau iz hladno belih LEDic. Madonca no, saj nihče normalen nima prižgane luči med spanjem
hysterical-1.gif
Pa vsi tudi nekako preživijo na sončni svetlobi, ki ima 5500+K, ob oblačnem dnevu pa tudi do 10000K

točno to. po celem stanovanju mam samo hladne bele žarnice in pa v kuhni hladne ele ledike. in je po mojem mnenju bolj naravna svetloba, kot tiste rumene žarnice. ko je pač zvečer cela soba neka rumena. tak pa praktično ni razlike v belini med dnevom in večerom ob prižgani luči.
Če se komu zdi nevtralna bela, ali hladna bela preveč modra ima preprosto prešibko razsvetljavo.
klik
Citat:
For example, daylight at a color temperature of 6500 K and an illuminance of 10^4 to 10^5 lux results in natural colour rendition, but the same color temperature would appear bluish under low luminance. At typical office illuminance levels (400 lux), pleasing color temperatures are between 3000 and 6000 K, whereas at typical home illuminance levels (75 lux), pleasing color temperatures are between 2400 and 2700 K, which can be achieved with incandescent lights.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
No jaz sem si namesto "nočne" lučke dal kar led cev za okrasitev (3 metre) V živo zelo dobro izpade in je odlično za gledanje televizije ker ti ne odseva nič v ekranu, pa tudi brati se da.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.084
1.038
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No odvisno kakor komu paše ane
grin1.gif

Bedasto mi je le, da se dela tak bau bau iz hladno belih LEDic. Madonca no, saj nihče normalen nima prižgane luči med spanjem
hysterical-1.gif
Pa vsi tudi nekako preživijo na sončni svetlobi, ki ima 5500+K, ob oblačnem dnevu pa tudi do 10000K

točno to. po celem stanovanju mam samo hladne bele žarnice in pa v kuhni hladne ele ledike. in je po mojem mnenju bolj naravna svetloba, kot tiste rumene žarnice. ko je pač zvečer cela soba neka rumena. tak pa praktično ni razlike v belini med dnevom in večerom ob prižgani luči.
Če se komu zdi nevtralna bela, ali hladna bela preveč modra ima preprosto prešibko razsvetljavo.
klik
Citat:
For example, daylight at a color temperature of 6500 K and an illuminance of 10^4 to 10^5 lux results in natural colour rendition, but the same color temperature would appear bluish under low luminance. At typical office illuminance levels (400 lux), pleasing color temperatures are between 3000 and 6000 K, whereas at typical home illuminance levels (75 lux), pleasing color temperatures are between 2400 and 2700 K, which can be achieved with incandescent lights.

bonk.gif

Pa ti sploh veš koliko je 10 na 4 oz. 5 luxov ?
Ali veš kako močno osvetlitev imaš v stanovanju ????(100 ?)

Seveda pa najraje prodajajo LED s čim višjo vrednostjo K, to pa zato ker se z nižanjem K učikovitost LED močno znižuje.
trgovske finte pač

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Daj predno se repenčiš, si vsaj poglej graf na danem linku. Ni prezahtevno veš.

Recimo že samo z eno cevno sijalko ali LED reflektorjem lahko na kuhinjskem pultu dosežeš 400-500lux. Na delavnih površinah podobno. In pri tej osvetlitvi je primerna barva svetlobe od nekaj nad 3000K do približno 6500K, optimalna nevtralna bela okoli 4500-5000K.
Nihče pa ni nič rekel, da si v spalnico namontiraj hladno beli reflektor
bonk.gif
. Preprosto samo to, da pravljica "doma moreš imeti samo toplo bele LED" ne drži. Barvo LED izbiraš glede moči osvetlitve in namena le te.

Moja delavna miza je recimo osvetljena z ekvivalenco 250W+ navadne žarnice. 4x35W halogenke, ter 2x10W hladno bele LED(6500-7000K) Nikoli več nočem samo običnih žarnic
evil.gif

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
3.084
1.038
113
.........in ti imaš po celem stanovanju delovne pulte in osvetlitev 400-500lux ?

Glede barve in moči se pa 100% strinjam, še vedno pa je tako , da so za dnevne sobe , spalnice itd..... primernjše tople barve.