Leče

imperator

Pripravnik
27. jul 2007
437
0
16
cviček'land
Zečel sem nosit mehke leče z dioptrijo in opažam, da na računalnik slabše vidim kot prej. V bistvu se mi zdi, da na splošno na blizu slabše vidim. Malenkost megleno. A je to normlano ali se moram še privadit? Se še komu to dogaja?
confused-1.gif

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Imaš mogoče astigmatizen (cilinder)?
Imaš leče točno takšne dioptrije kot očala?

Sicer pa pri lečah dioptrija ni tako točna, jaz recimo vidim bolje s Zeissovimi lečami kot Johnson&Johnson iste dioptrije.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To je normalno. Privadi se. Oziroma se prestavi malenkost dlje od monitorja. Če bi se pojavili kakšni glavoboli / pekoče oči... pa povej.

Razlog je v tem, da imaš sedaj pred očesom razpršilno lečo. Če želiš gledati na blizu, se mora tvoja notranja očesna leča bolj pomatrati kot prej.

near_farsighted.jpg

To je tudi razlog, da so včasih miopi (ljudje, ki slabo vidijo na daleč) izbirali finomehanske poklice. Zlatarji, urarji, (kirurgi?)... Cache je v tem, da zato, ker slabo vidijo na daleč - odlično vidijo na blizu.

Cilinder in podobne stvar nimajo veze tu... vkolikor je dioptrija prav izmerjena in predpisana.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Hm, jaz sem predpostavljal da si šel na leče z očal, Jernej pa da si šel na leče iz nič...

imperator

Pripravnik
27. jul 2007
437
0
16
cviček'land
Tako je iz nič sem šel na leče in očala. Imam tudi astigmatizem. Z očali vidim povsem normalno.
Ne vem zakaj samo sem skeptičen glede tega, da se bom navadil... Ali je lahko še kje drugje vzrok? Morda ne prava dioptrija?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Glej, jaz ne poznam nikogar, ki bi imel ob začetku nošenja leč take težave, res pa, da nisem okulist ali optiKKK...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Napiši podatke za očala in leče (vključno s cilindri in levo-desno), pa se bomo naprej pogovarjali...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kakor je meni znano, se lečam za astigmatizem reče torične leče. Malo poglej, dobijo se, samo so dražje
smile-1.gif

(sem že jaz imel idejo, da bi si leče omislil (imam tudi nekaj cilindra), pa je malo zaškripalo pri financah in čakam na boljše čase
tongue-1.gif
)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Včasih je bilo res tako, oziroma si lahko imel samo trde custom made leče.

V zadnjem času se pa dobimo tudi mehke torične leče in to (razen višje cene) ni več problem.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
V tem tvojem odgovoru mi nekaj ne gre skupaj.

Sam sem kratkoviden, torej rabim očala za na daleč. Jaz lahko berem enako z ali brez očal, na monitor pa brez očal ne vidim(megla), pa se po mojem nič ne matram. Res imam očala že več kot 10 let.

Če upoštevam, da so leče nadomestek očal, se leče nebi smele nič drugače obnašat kot očala.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.337
303
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Včasih je bilo res tako, oziroma si lahko imel samo trde custom made leče.

V zadnjem času se pa dobimo tudi mehke torične leče in to (razen višje cene) ni več problem.

Obstajajo barvne leče za astigmatizem?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Vse, o čemer govoriš, je odvisno od:

1. Tega, kakšno dioptrijo imaš.
2. Tega, kakšno korekcijo imaš na očalih / lečah.
3. Kako dobro deluje tvoja očesna leča, oziroma kako dobro še lahko fokusira bližnje predmete.

Če sta monitor in knjiga/revija približno enako osvetljena in enako oddaljena od oči, potem ni nobene logike, da bi eno stvar videl ostro, drugo pa ne.

Leče so načeloma res samo en optični aparat v vidni osi očesa. Včasih pa je vendarle tako, da se kontaktne leče predpišejo malenkost močnejše kot očala (že tu lahko pride do razlik). Drugi faktor pa je, če se slučajno ofalmolog odloči, da bo raje astigmatizem pri lečah kompenziral z večjo dioptrijo v celotni vidni osi in ne bo uvedel cilindra. Pri tem se zna zgoditi, da boš v določenih oseh z lečami na blizu videl megleno, medtem ko bo z očali (s cilindrom) slika relativno normalna.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
kzs

Jaz sem tudi poskusila nosit leče, pa ni šlo. Sem kratkovidna in imam cilindre (karkoli že to pomeni). Dokaj hitro po parih dneh sem mi je na očesu začela delati mrena (dohtarca mi je razložila zakaj se to začne delati, sam sem že pozabla). Zaradi tega sem morala stalno mežikati, 3x bolj kot normalno in to je blo zelo moteče. Poleg tega, da sem lečo stalno čutila, kar tudi ni najbolj udobno. Pomagale niso nebene kaplice. Potem sem šla nazaj k optiku in sem poskusila mislim da vsaj še 5 ali 6 drugih firm (več jih takrat ni bilo na voljo) pa je bilo pri vseh enako. Končen rezultat - oko ne prenese leč. Čakaj na boljše čase.

imperator

Pripravnik
27. jul 2007
437
0
16
cviček'land
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Napiši podatke za očala in leče (vključno s cilindri in levo-desno), pa se bomo naprej pogovarjali...

DALJAVA:

OČALA
Desno:
Dsph: -0.25
Dcyl: -0.75
Axis: 110°

LEVO
Dsph: -0.75
Dcyl: -0.50
Axis: 65°

LEČE
DESNO:
Dsph: -0.25
Dcyl: -075
Axis: 110°

LEVO:
Dsph: -1.00

Diam: 14.0
Basis curve: 8.4

Torej na levem očesu mi je namesto cilindra pojačal dioptrijo ali je lahko to problem?

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Se jaz bi te nekaj vprasal..

zakaj hudica, se mi nekje po kaksnem letu nosenja J&J lec pojavljajo dolocene tezave. Recimo zjutraj, ko ustanem. Ce v roku neke 10 minut po tem, ko ustanem zacnem brati kaksne novice na telefonu, racunalniku, cajtngu.. se mi ulije iz oci.. Obrisem z robckom in je OK, ceprav oci so rdece, kot pri angora zajcu.

Vcasih se mi to zgodi tudi zvecer, samo to mi je razumljivo, ne more biti drugace, ce nosim 12-14 ur lece..

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hmm... to vsaj malo razjasni stvari. Kot si rekel, na levem očesu "dioptrija kompenzira cilinder".

Sedaj pa še eno vprašanje... kakšne kontaktne leče imaš? Sodeč po temle receptu, bi moral imeti levo klasično, desno pa torično... kar je sila čudna izbira
confused-1.gif
. Lahko še pogledaš prosim na škatlico od leč, kaj točno piše na vsaki posamezni? (oziroma če piše isto, kot si že prepisal z izvida).

Moraš pa vedeti, da nisem oftalmolog... za resnejša vprašanja vsekakor priporočam, da ob prvi priliki stopiš nazaj, opišeš težavo in se pogovorita.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Dovolj mežikaš? Včasih pri gledanju bližnjih predmetov ne mežikamo dovolj in oko se osuši... sledi rdečina in naval solz.

Kdaj si bil nazadnje na pregledu (tako, da so ti oko pregledali s špranjsko svetilko...tist, ko brado gor nasloniš in ti lučka sveti v oko)? Lahko so leče poškodovale roženico in je to vzrok.