Laptop vs. iPad/iPad2 za upokojence

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:
OPlayer HD zna predvajati vse najbolj popularne zapise. Zna brati preko FTP ali windows share (samba), ali pa preneseš gor preko iTunes. Dropbox pa mislim da ne podpira.

podpira tudi podnapise? oz. a morajo bit zakodirani direktno v mkv datoteko?

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
jaz sem imel podobno dilemo Ipad/Galaxy ali netbook.

Nato sem se odločil za Netbook Toshiba NB550, in mi ni žal. Imam ga kar v dnevni ob kavču. V bistvu od nabave uporabljam samo še ta PC doma. Tablice so sicer fancy, niso pa pomoje tak vsakdanje uporabna.. .

Ta Toshiba ima sicer AMD (2-jedrni) procesor. .MKV predvaja gladko, ima HDMI izhod, wifi, BT. Baterija drži realno ca 8-10ur. ima tudi multi pad (večprstno premikanje pada)
display je podobne velikosti kot tablice, debelost PCja (zaradi prenosljivosti) je vredu. Top zadeva pa so Harman/kardon zvočniki, ki predvajajo čist in zelo glasen zvok.

malo me moti edino, da ne moreš 180 stopinj horizontalno poravnati displaya... (kot mislim, da gre pri eee)
pa če bi bil display kake pol inča večji, ne bi bilo nič narobe
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Kabel stane 30-40€, kot vsaka reč za Apple, na takih zadevah lepo služijo.

se da dobiti kaj neoriginalnega za manj? ker recimo HDMI kabel 3 metre me pride 10 eurov, ta je pa verjetno še samo 1 meter dolg
bonk.gif
videl sem, da se da dobit tud zunanji USB konektor (ebay 20€, morda kje ceneje?) ki pa ga konec koncev ne rabim, se da itak vse prek interneta prenest.
1m? You wish, 15 cm
smile-1.gif

Bom pa definitivno preveril tisti program, ki ga je zapisal en uporabnik višje gor, da vidim če res predvaja, nisem vedel da kaj takega obstaja do zdaj.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:
OPlayer HD zna predvajati vse najbolj popularne zapise. Zna brati preko FTP ali windows share (samba), ali pa preneseš gor preko iTunes. Dropbox pa mislim da ne podpira.
Preko HTTP tudi podpira, tako da bi mogoče Dropbox tudi deloval.

Pa tole je tudi spodbudno: Support seeking function while downloading the movie from megaupload.

WTF?
You must be at least 17 years old to download this app.
Frequent/Intense Sexual Content or Nudity
shocked-1.gif

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
podpira tudi podnapise? oz. a morajo bit zakodirani direktno v mkv datoteko?

Mislim da. Nisem pa nikoli probal, ker se mi že na pc-ju ne da ubadati s podnapisi.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
WTF?
You must be at least 17 years old to download this app.
Frequent/Intense Sexual Content or Nudity
shocked-1.gif

To ma apple pri vseh appih, ki omogočajo prikaz vsebine, ki pride mimo appla. V praksi to pomeni en dodatni popup.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
sem se zmenil s kolegom, da mi enko posodi čez vikend, jaz pa sem še na mojem laptopu naredil enega osnovnega uporabnika, pa da vsakega malo probata, pa se sama odločita, kaj jima je boljše

Artist

Pripravnik
20. feb 2011
133
0
16
MB
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Meni se zdi zanimivo, da je racunalo bolj pri srcu tako neukim (nekaj so videli in vsaj to obvladajo, zato imajo raje racunalnik), kot meni. Po drugi strani poznam celega enega cloveka, ki mu je iPad vsec, uporablja pa ga za igranje Angry Birds. Tako ali tako vlaci s seboj prenosnik, ko gre za poslovne zadeve, tako da je tablica samo dodaten balast za zabijanje casa. Vsi ostali lastniki, ki jih je zacetno navdusenje nad drago igracko ze malo minilo, ga ne omenjajo vec, delajo pa z racunalnikom.

Jaz uporabljam iPad skoraj izključno za poslovne namene. Za nadzorne svete in druge pomembne, obsežne sestanke, pa tudi za delo, kdaj sem na terenu. Ali ga uporabljaš ali ne, je predvsem odvisno od tega, ali ga znaš uporabljati ali ne. In meni je na terenu v 90% nadomestil notebook. Seveda pa iPad ni delovni konj, za te namene so predvideni drugačni računalniki. Vendar vse, kar se sestavi na "delovnem konju" lahko predstaviš na iPadu, seveda če znaš. Zato je trditev, da iPad namenjen samo za igračkanje nesmiselna in jo izreče le nekdo, ki pojma nima kako ga uporabiti
write.gif

nahrung002.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz isto, ga ne zamenjam za noben notebook, pa če mi ga zastonj dajo. Stvar je vklopljena v sekundi, čez nekaj trenutkov si že v Safariju, že imaš informacijo, ki jo potrebuješ ali bereš nov mail. Vse to v manj časa, kot bi se nek prenosnik sploh zagnal. In ja, poznam sleep mode, pa hibernacijo, samo večina prenosnikov potem kmalu rabi kabel v rit.

Moraš pa imeti namen zanj seveda, brez namena, je tudi superduper prenosnik samo igrača, ne glede na to kaj zmore.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Artist pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Meni se zdi zanimivo, da je racunalo bolj pri srcu tako neukim (nekaj so videli in vsaj to obvladajo, zato imajo raje racunalnik), kot meni. Po drugi strani poznam celega enega cloveka, ki mu je iPad vsec, uporablja pa ga za igranje Angry Birds. Tako ali tako vlaci s seboj prenosnik, ko gre za poslovne zadeve, tako da je tablica samo dodaten balast za zabijanje casa. Vsi ostali lastniki, ki jih je zacetno navdusenje nad drago igracko ze malo minilo, ga ne omenjajo vec, delajo pa z racunalnikom.

Jaz uporabljam iPad skoraj izključno za poslovne namene. Za nadzorne svete in druge pomembne, obsežne sestanke, pa tudi za delo, kdaj sem na terenu. Ali ga uporabljaš ali ne, je predvsem odvisno od tega, ali ga znaš uporabljati ali ne. In meni je na terenu v 90% nadomestil notebook. Seveda pa iPad ni delovni konj, za te namene so predvideni drugačni računalniki. Vendar vse, kar se sestavi na "delovnem konju" lahko predstaviš na iPadu, seveda če znaš. Zato je trditev, da iPad namenjen samo za igračkanje nesmiselna in jo izreče le nekdo, ki pojma nima kako ga uporabiti
write.gif

nahrung002.gif

Evo, torej nimam pojma kako ga uporabiti
zmaga.gif

Artist

Pripravnik
20. feb 2011
133
0
16
MB
Jaz sem si največ pomagal s tem, da imam v oblaku, uporabljam SugarSync, shranjene vse delovne datoteke, ki jih potrebujem in, ki so dejansko pripravljene na "delovnem konju". Na terenu mi potem te datoteke služijo bodisi za sestanke, predavanja, predstavitve, pa tudi zajemanje manj obsežnih zapiskov...

Uporaba notebooka torej odpade samo na primere, ko moram bodisi zajemati obsežno gradivo, scanirati veliko število dokumentov ali delovati s programom, ki vsaj zaenkrat ni na tabletu.. To je to.

Artist

Pripravnik
20. feb 2011
133
0
16
MB
Citat:
Uporabnik Radirko pravi: Evo, torej nimam pojma kako ga uporabiti
zmaga.gif

Napisal si tako, pa sem tako povzel. Označil si ga za igračko, čeprav sam veš, da ni to, razen če ne veš za kaj jo nabaviš.. Verjetno bi ga tudi znal uporabiti, a trenutno vsaj tukaj tega ne priznaš
cheer.gif

nahrung002.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Artist pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi: Evo, torej nimam pojma kako ga uporabiti
zmaga.gif

Napisal si tako, pa sem tako povzel. Označil si ga za igračko, čeprav sam veš, da ni to, razen če ne veš za kaj jo nabaviš.. Verjetno bi ga tudi znal uporabiti, a trenutno vsaj tukaj tega ne priznaš
cheer.gif

nahrung002.gif

Jaz sem samo nastavljal ... veckrat, kot sem ze napisal. Kar sem medtem preizkusal, je bilo kot bedna replika necesa, kar lahko pocnes na racunalu (je pa prihranek prostora in mase vsekakor). Ne predstavljam si pa kako bi izgledalo, ce bi moral zares nekaj narediti - npr. ze take stvari, za katere je teoreticno iPad usposobljen (kot e-mail), so tam neverjetno primitivne - klikas kot en 95-letnik z enim prstom, resnih priponk prakticno ne mores prilepiti, ker v bistvu nimas moznosti dostopa do filesystema, da bi najprej nanj kaj normalnega spravil (glede na to kako se je Stevo Deliæ hvalil o tem kaj so vse pokradli od drugje, bi lahko imel vsaj nekaksen ekvivalent od My Documents, torej enega sekreta, po katerem lahko uporabnik cisto poljubno serje) ... tako pac je.

V bistvu sem radoveden kaj ti pocnes (razen igranja Angry Brids) med tvojimi sestanki nadzornega odbora - a si besno zapisujes v tisti koledarcek da imas naslednji da najprej ob 10:00 golf, potem pa po pijacki ob 12:00 se pedikuro ?

Tisti, ki racunalni kuporabljajo za delo, imajo to funkcionalnost (= dostop do e-poste, weba in iger, predvajanje filmov ali gledanje slik) kot dodatno funkcijo, torej nekaj za zapravljanje casa. Vse ostalo je pa zaresno delo. Rad bi videl nekoga, ki denimo programira ali projektira na iPadu. Ajde, saj se da izmisliti kaksen specifice primer, da bi dobil stavo s cudnim forumasem, ampak v realnosti pa tega masa kupcev ne pocne. Zanje je to statusni simbol, nadomestek malo bolj ploscatega falusa, katerega isto ne znajo uporabljati, in to je to. Angry Birds FTW !
evil.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Hehe email je ena najbolj uporabnih funkcij iPada. Maile veliko raje prebiram na iPadu, kot na prenosniku. Tipkaš pa tudi lahko z več prsti, če ga kam položiš. Pravzaprav, lahko tipkaš enako hitro, kot na laptopu, če ne že hitreje. Vsaj jaz.

Za delo je pa odvisno od tega, kaj delaš. Meni je nepogrešljiv na kakih sestanih in brainstormingih. Realtime dostop do mailov na sestanku je zelo uporaben. Adijo printanje mailov, še posebej sedaj, ko vsi dajajo eko obvestila v maile, da se naj izogibamo printanju
grims-1.gif

Je idealno orodje za izdelavo raznih mockupov in tudi kot orodje za rapid prototyping. Veliko uporabljam aplikacijo za načrtovanje iOS aplikacij, kjer uporabljaš native gradnike in rezultat izgleda že kot končni produkt.

Seveda ne boš šel programirati na iPad. Nikakor iPad ni nadomestilo ta računalnik. Mogoče je nadomestilo za prenosnik, če imaš že stacionarca.

Alter iz postelje FTW.

Sent from my iPad
tongue-1.gif

Artist

Pripravnik
20. feb 2011
133
0
16
MB
Kot sem napisal, treba ga je znati uporabljati. In zatem sem zapisal, da uporabljam SugarSync. V SugarSync (to je oblak, podobno iCloud) enostavno označiš, kateri direktoriji se ti stalno sync-ajo. Imam direktorij pod Dokumenti v osnovnem računalniku, v katerem imam tiste datoteke, ki jih želim imeti na iPadu. Na iPadu pa te datoteke odpiram s OfficeHD in shranjujem v ustrezne poddirektorije.. Simpl kot pasulj, g.@Radirko. In tudi delam lahko v njem, kolikor pač želim. Delam seveda v Office programih, ki stanejo v Applestoru 10€ (OfficeHD).

Tako, da sploh ne drži, da je samo igračka. Aja, Angry Birds sem imel gori pa sem ga dol fliknil. Imam pa še takšne stvari kot so GPS in Navionicsove karte, seveda sem dokupil GPS anteno, finančni kalkulator (HP 17BII+) in podobne igračke.in še bi se našlo. Same igrače, mar ne g. @Radirko...

cheer.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.355
9.596
113
EU
Radirko ti je lepo pojasnil uporabnost. Podobno kot ti, ležim na kavču in pišem za Alter. Vmesnik je TV, nettop in brezžična tipkovnica.
Upraba mehanske tipkovnice je čisto druga pesem, kot virtualne na ekranu.
Za Alter lahko pišem tudi na mojem HTC Tatuju, vendar dajte no. Kvečjemu pohvalim se lahko, da tega tudi lahko delam.
iPad sodi tukaj vmes, in je zadeva uporabna za tiste ki imajo potrpljenja..
iPad kot Sony, vsiljujeta uporabnikom nekatere svoje formate, kodeke in programe, ki ponavadi niso zlahka združljivi z ostalimi, ki jih uporabljamo na računalnikih.
Tvoja babica bo rekla "Francelj, prosim mi preneseš tisti tvoj filmček, na iPada". Ti pa neboš mogel, ker nimaš ustreznega konektorja na kablu
aplauz.gif

No, vsaj za šminkerje je odlična naprava
evil.gif

PrePro

Pripravnik
1. nov 2007
414
0
16
Nimam iPada (še), imam pa iPhone. Lahko povem, da ko pridem domov, prenosnika v 99 % ne odprem, razen že moram kaj narediti za službo. Za vse ostalo veliko raje uporabljam iPhone; internet, pošta, socialna omrežja, igrice, radio, video, vreme, glasba ... Predvsem mi je všeč mobilnost iNaprav, ko lahko ležiš na kavču, gledaš tekmo, komentiraš v kakšnem omrežju. Prenosnik pa je, kljub temu da je "prenosen" v določeni meri še vedno fiksna zadeva.
Zato, za domače potrebe, priporočam iPad ali kakšno drugo tablico.

Artist

Pripravnik
20. feb 2011
133
0
16
MB
Očitno jaz na svojih sestankih šminkiram, Zanimivo, posebej, ker so moji sestanki kot sestanki z revizorjem relativno dragi. Aja tudi na predavanjih šminkiram. In čudno, meni ni vsiljeval nobenega svojega formata, dela točno tako, kot jaz hočem.

Sem že zapisal, da ni delovni konj.. za to imam druge stroje, tudi osebe. Vendar vse, kar je pripravljeno, pridno prezentira. Jaz navadno na sestankih ne pišem mnogo, za to so druge osebe, govorim pa mnogo. In tu je njegova uporabnost, poleg tega, da imam seveda stalno pri roki tekočo pošto in še kaj. Prej sem za to uporabljal notebook, a iPad je mnogo prenosljivejši in predvsem, samostojnost delovanja je mnogo daljša.

Steve Jobs je sicer napovedal, da bo pojava iPada pomenila konec notebookov. Danes zagotovo ne, v bodočnosti pa čisto možno. Porabi manj energije, lahko imaš fizično tipkovnico če ravno potrebuješ, Predvsem je mnogo bolj mobilen in primeren za delo na terenu. Bili živi i videli.... ne bodimo bolj papeški od papeža
cheer.gif

nahrung002.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Pazi samo če se bosta dedi pa babi hotla s kom gledat preko skypa jima moraš ubost 2 ko.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Radirko ti je lepo pojasnil uporabnost. Podobno kot ti, ležim na kavču in pišem za Alter. Vmesnik je TV, nettop in brezžična tipkovnica.
Upraba mehanske tipkovnice je čisto druga pesem, kot virtualne na ekranu.
Za Alter lahko pišem tudi na mojem HTC Tatuju, vendar dajte no. Kvečjemu pohvalim se lahko, da tega tudi lahko delam.
iPad sodi tukaj vmes, in je zadeva uporabna za tiste ki imajo potrpljenja..
iPad kot Sony, vsiljujeta uporabnikom nekatere svoje formate, kodeke in programe, ki ponavadi niso zlahka združljivi z ostalimi, ki jih uporabljamo na računalnikih.
Tvoja babica bo rekla "Francelj, prosim mi preneseš tisti tvoj filmček, na iPada". Ti pa neboš mogel, ker nimaš ustreznega konektorja na kablu
aplauz.gif

No, vsaj za šminkerje je odlična naprava
evil.gif

Če samo poležuješ doma in imaš za to optimiran pc, seveda ipada ne rabiš. Če pa vsak delovnik prevoziš 200km kot jaz in hočeš imeti vmes napravo s katero si le pritisk na gumb stran od interneta, mailov itd je pa super.

Ne moreš zdaj omejiti ipad samo na tvoj primer, če za enega couch potatota ni ustrezen, potem to še ne pomeni, da ni ustrezen za nikogar drugega, razen za ljubitelje ptičev.